Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί σε χώρες της ΕΕ

Εντείνονται οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία εντοπίζεται σε όλο και περισσότερες χώρες

Ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν τα 81 εκατ. και πάνω από 1,773 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19, οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει σε πολλές χώρες του κόσμου. Παράλληλα, μια μετάλλαξη του κορονοϊού προκαλεί όλο και πιο έντονες ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Οι εκστρατείες εμβολιασμού έχουν ξεκινήσει με το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech» σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία, ενώ δεν λείπουν και νέες καθυστερήσεις, όπως στην Ισπανία, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας υπάρχει πρόβλημα στον εφοδιασμό του εργοστασίου της «Pfizer» στο Βέλγιο. Επίσης, γίνονται εμβολιασμοί με άλλα σκευάσματα σε χώρες όπως Κίνα, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό, Χιλή κ.ά.

Η μαραθώνια διανομή της αρχικής ποσότητας των 200 εκατ. δόσεων του εμβολίου των «Pfizer» - «BioNTech» στην ΕΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη του 2021, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πρακτορείο «Reuters», προσθέτοντας ότι διεξάγονται συνομιλίες για την παράδοση επιπλέον 100 εκατ. δόσεων, μια επιλογή που προβλέπεται από το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί από την Κομισιόν με τις συγκεκριμένες εταιρείες.

Στο μεταξύ καλπάζει η εξάπλωση της πανδημίας, με την Ιταλία να μετρά πάνω από 2 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 72.000 θανάτους, τη Γαλλία πάνω από 2,55 εκατ. κρούσματα και περίπου 62.700 θανάτους και την Ισπανία πάνω από 1,8 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 50.000 θανάτους.

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων συνεχίζει να καταγράφει η Ρωσία, με πάνω από 3 εκατ. κρούσματα και 55.000 επίσημα καταγεγραμμένους νεκρούς. Στη Μεγάλη Βρετανία τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει ασφυκτικά, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κυβέρνησης νοσηλεύονται περισσότεροι από 22.000 με Covid.

Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες σημειώνεται εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του SARS-CoV-2, που θεωρείται ακόμα πιο μολυσματική. Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και τη Δανία, κρούσματα εντοπίστηκαν επίσης σε Καναδά, Ιταλία, Σουηδία, Ιαπωνία, Νορβηγία και Ιορδανία. Επίσης, στη Νότια Κορέα, όπου η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, εντοπίστηκαν τρία κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού, σε ταξιδιώτες από το Λονδίνο.

Στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 19,5 εκατ., δηλαδή επιβεβαιώθηκαν 1 εκατ. νέα κρούσματα προτού συμπληρωθεί μία βδομάδα, κάτι που αποτελεί νέο τραγικό ρεκόρ. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 341.000, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι τα χειρότερα θα έρθουν μετά την εορταστική περίοδο.

Στην Τουρκία αναβλήθηκε «για μια - δυο μέρες» η αποστολή των πρώτων εμβολίων της εταιρείας «Sinovac» από την Κίνα, λόγω κρούσματος κορονοϊού στο τελωνείο του Πεκίνου, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Υγείας, ενώ η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να αγοράσει 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου «CoronaVac» και περίμενε τα πρώτα 3 εκατ. χτες. Εχει επίσης εξασφαλίσει 4,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου των «Pfizer» - «BioNTech», με δυνατότητα για αγορά 30 εκατ. επιπλέον δόσεων σε επόμενη φάση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ