Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
«Αγιοβασίληδες» του κεφαλαίου και για το 2021

Ακόμα καλύτερες μέρες για το κεφάλαιο υποσχέθηκε για το 2021 εκ μέρους της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, κατά τη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Κάνοντας έναν απολογισμό όσων έγιναν εν μέσω πανδημίας, στην οποία άλλωστε απέδωσε και την καπιταλιστική κρίση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση «διαχειρίστηκε με σύνεση το Ταμείο του Κράτους, εξασφαλίζοντας - με ιστορικά χαμηλά επιτόκια - τους πόρους που απαιτούνται για τη στήριξη των Ελλήνων», βασικά τον φτηνό δανεισμό που χρειάζονται οι ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ έστειλε μήνυμα ότι στην ίδια κατεύθυνση «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει τη στήριξη που παρέχει (...) διαθέτοντας επιπλέον πόρους 7,5 δισ. ευρώ» μέσα από τα προγράμματα που ήδη «τρέχουν».

Ισχυρίστηκε επίσης - επιχειρώντας να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες για το λαό, ενώ όλες οι εκτιμήσεις των ίδιων των αστικών επιτελείων δείχνουν το αντίθετο - ότι «μέσα στο χρόνο η χώρα θα πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα γράψει την επανεκκίνηση της αναμόρφωσής της που δρομολόγησε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση», η οποία, όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις», αξιοποιώντας σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση τους πόρους από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ.

«Στην ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσουν οι μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον και συμβάλλουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων», συμπλήρωσε, παραπέμποντας στις φοροελαφρύνσεις του κεφαλαίου, π.χ. στη μείωση του φόρου των διανεμόμενων κερδών, στην αναστολή ΦΠΑ σε νέες οικοδομές και επενδύσεις σε «πράσινη» οικονομία, στα κίνητρα για νεοφυείς επιχειρήσεις κ.λπ., που όπως έδειξαν και τα χτεσινά στοιχεία για τον προϋπολογισμό έχουν ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματικοί όμιλοι να πληρώνουν λιγότερο από το 5% της φορολογίας, με το λαό να σηκώνει το 95% και πλέον των άμεσων και έμμεσων φόρων.

Για την ανάπτυξη του κεφαλαίου, πρόσθεσε, θα συμβάλουν και «η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η του χρόνου, η αναστολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης για εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, αλλά και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για νέες προσλήψεις», δηλαδή οι νέες εισφοροαπαλλαγές για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τις οποίες θα πληρώσουν πολλαπλά οι εργαζόμενοι.

«Ετοιμοπόλεμος» για την ενσωμάτωση του λαού ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «απέτυχε να δει και το βάθος της οικονομικής κρίσης και να παρέμβει με τρόπο αποφασιστικό και εμπροσθοβαρή», παραπέμποντας στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για γενναία μέτρα στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας, με αλλαγές στη διανομή των κονδυλίων που ρέουν από προγράμματα της ΕΕ αλλά και από το «κομπόδεμα» μερικών δισ. που ο ίδιος κληροδότησε στη σημερινή κυβέρνηση από τη λεηλασία του λαού.

Αλλωστε, απευθυνόμενος επί της ουσίας στο κεφάλαιο και διαφημίζοντας την ικανότητα χειραγώγησης του λαού στα προτάγματά του, στο άρθρο του ο Αλ. Τσίπρας προέτρεψε σε... αγώνες για ενισχυμένο αστικό κράτος που θα «απαλλαγεί από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των κομμάτων» ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό να εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική, ζήτησε «η Υγεία, η Παιδεία, το Περιβάλλον να μην είναι έρμαια της ασύδοτης κερδοσκοπίας», αλλά μάλλον της «φειδωλής» εμπορευματοποίησης που εφάρμοσε ως κυβέρνηση, και η «δημοκρατία (...) να ανοίξει τις πόρτες της στη λαϊκή πρωτοβουλία, να διασφαλίσει όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή του απλού πολίτη στις αποφάσεις που τον αφορούν», όπως βαφτίζονται οι διάφοροι μηχανισμοί ενσωμάτωσης. Κατέληξε δε - πού αλλού - στο κάλεσμα για έναν... καλύτερο καπιταλισμό, με μια «επιχειρηματικότητα» απαλλαγμένη «από την πειρατεία, την ασυδοσία που γεννά και αναπαράγει τη διαφθορά, τον εύκολο πλουτισμό από την αφαίμαξη του κράτους» και για ενίσχυση της «υγιούς επιχειρηματικότητας»!

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, προσπάθησε να καπηλευτεί για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ τους αγώνες που αναπτύσσονται «στην εργασία, την Παιδεία, τη νεολαία, τους μικρομεσαίους» απέναντι στην πολιτική που εφάρμοσε ως κυβέρνηση και τους βασικούς άξονες της οποίας στηρίζει ως αντιπολίτευση. Επιχείρησε δε ξανά να τους στρέψει στην κατεύθυνση της αλλαγής του κυβερνητικού διαχειριστή, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει τη μεγάλη ευθύνη να οργανώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις αλλά και να τις καθοδηγήσει σε ένα πολιτικό σχέδιο αλλαγής και νίκης», για μια «νέα προοδευτική διακυβέρνηση», επικαλούμενος και την πείρα από την κυβερνητική του θητεία, κατά την οποία τσάκισε το λαό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ούτε με «πολακιάδες» δεν κρύβεται η ταύτιση (2022-02-05 00:00:00.0)
Πάει πολύ (2019-05-15 00:00:00.0)
Επιχείρηση συσκότισης του αντιλαϊκού περιεχομένου του νέου μνημονίου (2015-07-19 00:00:00.0)
Σε θέση μάχης απέναντι σε παλιά και νέα μέτρα (2015-02-25 00:00:00.0)
Στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ για προώθηση καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (2015-02-04 00:00:00.0)
Εξ ονόματος του κεφαλαίου (2011-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ