Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ για προώθηση καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Τη στοίχισή τους πίσω από την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές και ταυτόχρονα να προωθήσει καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις για τη στήριξη της ανάκαμψης του κεφαλαίου, διαμηνύουν τα στελέχη του Ποταμιού. Μόνο, εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι αυτή που μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωσή του τονίζεται: «Χαιρετίζουμε τις νέες δηλώσεις Βαρουφάκη - Τσακαλώτου για την αντιμετώπιση του χρέους, σαν μια προσέγγιση προς τη λογική. Συνιστούμε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, και ιδιαιτέρως ενόψει των αυριανών (σ.σ. σημερινών) συναντήσεων με Σόιμπλε - Ντράγκι, να κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρες τις προτάσεις του, απαλλάσσοντάς τες από τεχνάσματα χρηματοοικονομικής μηχανικής. Οι προτάσεις για perpetual bonds και άλλα ευφάνταστα μπορεί να καλλωπίζουν τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο "εσωτερικό μέτωπο" αλλά στην πράξη καθυστερούν τη συζήτηση και απομακρύνουν τη συμφωνία με τους εταίρους μας. Είναι καλό που οι "διαπραγματευτές" του ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψαν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις όπως "ονομαστική περικοπή του μεγαλύτερου μέρους τους χρέους" αλλά αυτό πρέπει να γίνει ακόμη πιο σαφές».

Το Ποτάμι ζητά συμφωνία με «σταθερά χαμηλά επιτόκια για τα διμερή δάνεια, δραστική επιμήκυνση, επαρκής περίοδος χάριτος και κυρίως μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω του 2% για να εξασφαλιστούν αναπτυξιακοί πόροι». «Τέλος, αυτό το οποίο θα κρίνει οριστικά τη διαπραγμάτευση και το μέλλον μας είναι ένα δικό μας εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων (...) όχι εύκολες υποσχέσεις για διορισμούς στο Δημόσιο, ούτε αναβολή των λιγοστών επενδυτικών δραστηριοτήτων», σημειώνει.

«Δεκάλογος» του κεφαλαίου

Στην ίδια βάση, αρθρογραφώντας στην ιστοσελίδα του Ποταμιού, το στέλεχός του Αχ. Γραβάνης σημειώνει: «Είναι προεκλογική επιλογή του Ποταμιού να είναι αρωγός σε κυβερνητικές πολιτικές προς την θετική μεταρρυθμιστική κατεύθυνση, που δεν έχουν σχέση με λαϊκισμούς και ανεπιτυχείς συντεχνιακές πολιτικές».

Σε αυτό το πλαίσιο παραθέτει τον αντιπολιτευτικό δεκάλογο του Ποταμιού, «παρεμβάσεις στις οποίες η Κυβέρνηση θα βρει το Ποτάμι αρωγό». Θέσεις βγαλμένες θαρρείς από τα συρτάρια μεγαλοεπιχειρηματιών που ζητούν νέα πεδία κερδοφορίας, αύξηση συνταξιοδοτικών ορίων, ανταποδοτικότητα και μείωση παροχών, αξιολόγηση, στήριξη της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και της «υγιούς επιχειρηματικότητας», θεσμικούς εκσυγχρονισμούς του αστικού κράτους:

«Πανεπιστήμια που λειτουργούν όπως σε όλο τον κόσμο, δίχως λαϊκίστικες νεοελληνικές πατέντες, κομματισμό και καταλήψεις, σε ανοικτή επαφή με την οικονομία και την κοινωνία».

«Προώθηση της διαφανούς, υγιούς, καινοτόμου, διεθνώς ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (...) και όχι μια κρατικιστική, διεφθαρμένη, επιδοματική πελατειακή οικονομία των συντεχνιών».

«Δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα που οι πολίτες πληρώνουν τον φόρο τους αναλογικά με τα εισοδήματα και την περιουσία τους, μηδενός εξαιρουμένου. Οργανωμένη πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, του λαθρεμπορίου».

«Ορθολογικό ασφαλιστικό σύστημα με σύνταξη στα 62-65 και όχι στα 45 - 50, ανταποδοτικό ανάλογα με τις εισφορές των πολιτών, των εργοδοτών και της Πολιτείας».

«Ανεξάρτητες αρχές ελέγχου του Κράτους, ανεξάρτητη και όχι κομματική δημόσια Τηλεόραση».

«Διαρκής διαβούλευση με τους εταίρους στην Ευρώπη για την διασφάλιση της κοινής μας διαδρομής και όχι φτηνούς λαϊκίστικους μονομερείς τσαμπουκάδες. Η θέση της χώρας στην Ευρώπη είναι για το Ποτάμι εθνική προτεραιότητα».

«Αξιολόγηση και κοινωνική λογοδοσία παντού (εκπαίδευση, δημόσια διοίκηση, οικονομία)».

«Αξιοκρατία παντού, ακομμάτιστη δημόσια διοίκηση και όχι συντεχνιακή υποστήριξη της μετριότητας των δικών μας παιδιών. Το αναγκαίος αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων τεκμηριωμένος, ώστε να διασφαλίζεται το υψηλό επίπεδο αποδοχών τους. Το Ποτάμι υποστηρίζει τον επιτελικό, ελεγκτικό ρόλο του Κράτους με κορυφαία στελέχη καριέρας».

«Δικαιοσύνη ανεξάρτητη, αξιοκρατικά στελεχωμένη με αξιολογικές διαδικασίες και αριθμό στελεχών ικανό για γοργή απόδοση της δικαιοσύνης».

«Αναλογικότερο Εκλογικό Νόμο που διευκολύνει τις συνεργασίες και όχι τις καταστροφικές αυτοδυναμίες».

Ταυτόχρονα, στο Ποτάμι διαμηνύουν σε κυβέρνηση, ξένα και ντόπια κέντρα, ότι «θα πηγαίναμε καλύτερα αν κυβερνητικός εταίρος ήταν μια φιλοευρωπαϊκή δύναμη», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέοι αντιδραστικοί «εκσυγχρονισμοί» στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο (2020-12-22 00:00:00.0)
Τάζει «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις» για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου (2018-08-28 00:00:00.0)
Πλασάρει το δικό της μείγμα ως καλύτερο για το κεφάλαιο (2016-01-20 00:00:00.0)
Βγαίνει μπροστάρης για τις ανάγκες των μονοπωλίων (2016-01-12 00:00:00.0)
«Αποκατάσταση» ανάλογα με τα δημοσιονομικά (2013-07-31 00:00:00.0)
Στήριξη μέχρι κεραίας στην αντιλαϊκή πολιτική (2012-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ