Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Στο επίκεντρο αναχρηματοδότηση του χρέους και των τραπεζών

Για «σκληρή στάση» της ΕΚΤ κάνουν λόγο αξιωματούχοι της ΕΕ

«Διαχειριστικά ζόρια» ανακύπτουν γύρω από την τελική διαμόρφωση του αντιλαϊκού «προγράμματος - γέφυρα» που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση, το οποίο προϋποθέτει την ομαλή αναχρηματοδότηση τόσο του κρατικού χρέους, όσο και των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φαίνεται αντίθετη στο ενδεχόμενο αύξησης των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου κατά 10 δισ. ευρώ (στα 25 δισ. ευρώ, έναντι πλαφόν 15 δισ. σήμερα), προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού για το επόμενο διάστημα.

«Το ελληνικό πρόγραμμα βασίζεται πλήρως στην ΕΚΤ», παρατήρησε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον οποίο «η ΕΚΤ θα κρατήσει σκληρή στάση». Σε αυτό το πλαίσιο, κοντύτερα έρχεται το ενδεχόμενο νέας παράτασης του μνημονίου, το οποίο με τη σημερινή του μορφή λήγει στις 28 Φλεβάρη.

Σήμερα, Τετάρτη, συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ με ατζέντα την έγκριση της αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του «έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας» (Emergency Liquidity Assistance - ELA). Ο συγκεκριμένος μηχανισμός διοχέτευσης ρευστότητας τελεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας (τοπικό παράρτημα της ΕΚΤ), ενώ η χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες (χωρίς την καταβολή εγγυήσεων) τοκίζεται με 1,55%, έναντι μόλις 0,05% με το οποίο τους χορηγεί ρευστότητα η ΕΚΤ (με την καταβολή εγγυήσεων). Με τη σειρά τους, οι ελληνικές τράπεζες δανείζουν μέχρι 15 δισ. το Ελληνικό Δημόσιο (βραχυπρόθεσμα δάνεια) με τη μορφή εντόκων γραμματίων. Πάντως η έγκριση της αναχρηματοδότησης μέσω του «έκτακτου μηχανισμού» θεωρείται τυπική διαδικασία.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η ΕΚΤ εμφανίζεται αντίθετη και στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη «διαχείριση» των ελληνικών ομολόγων που η ίδια διακατέχει, καθώς και στην πρόταση για την αποδέσμευση ποσού ύψους 1,9 δισ. ευρώ, που αφορούν στα κέρδη της από τα «ακούρευτα» ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Ορος και προϋπόθεση για την επιστροφή του συγκεκριμένου ποσού είναι το κλείδωμα της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας.

Συνεχίζουν τις επαφές Τσίπρας - Βαρουφάκης

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, καθώς και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, θα συναντηθεί σήμερα στη Φρανκφούρτη με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, ενώ για αύριο Πέμπτη προγραμματίζεται η συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε, μετά τη διαμεσολάβηση του επιτρόπου Οικονομικών Π. Μοσκοβισί. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Β. Σόιμπλε διαμηνύει στην Κομισιόν και στον Γιούνκερ να μην προχωρήσουν σε «υποσχέσεις» σχετικά με το ελληνικό κρατικό χρέος.

Ενδεχόμενο έκτακτου Γιούρογκρουπ

Τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων αναμένεται να συζητηθούν σε επίπεδο Γιούρογκρουπ (συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης), το οποίο είναι πιθανό να συνεδριάσει εκτάκτως ειδικά για το ελληνικό ζήτημα στις 11 Φλεβάρη, μια μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και πέντε μέρες πριν από την επόμενη, τακτική σύνοδό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ