Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αναλογικό» και «πρόσφορο» το όργιο καταστολής στις 17 Νοέμβρη

Ενδεικτική η απάντηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη σε Ερώτηση του ΚΚΕ

Η απόφαση της κυβέρνησης να εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος για να περνάει απρόσκοπτα την πολιτική του κεφαλαίου, αποτυπώνεται και στη γραπτή απάντηση που μεταβίβασε στη Βουλή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ και αφορούσε ορισμένα από τα περιστατικά και το όργιο καταστολής στο οποίο επιδόθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις στις 17 Νοέμβρη.

Το κείμενο της Ερώτησης, που απευθυνόταν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αναφερόταν μεταξύ άλλων στη σωρεία προσαγωγών δεκάδων μελών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων αφού πρώτα ξυλοκοπήθηκαν και έγινε εξακρίβωση των στοιχείων τους, οι οποίοι επιπλέον στερήθηκαν επί ώρες το δικαίωμά τους για δικηγόρο. Αναφερόταν και στην προσαγωγή και τα όσα συνέβησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων σε βάρος γνωστού συνδικαλιστή του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, τον οποίο η αστυνομία προσήγαγε στις 18/11 προσπαθώντας να τον εκφοβίσει με φράσεις του τύπου «Ξέρουμε ποιος είσαι και τι κάνεις (...) Είσαι τυχερός που δεν σε πιάσαμε χθες (...) Την επόμενη φορά δεν θα είναι έτσι, θα σε βρούμε...». Ενώ σαν «κερασάκι», όπως αναδεικνύεται στην Ερώτηση, ήρθε η βίαιη επίθεση που δέχτηκε, στη διάρκεια κινητοποίησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, μέλος του Συνδικάτου Οικοδόμων, από αστυνομικό ο οποίος επιδόθηκε σε ρατσιστικές αναφορές και αυτοπροσδιορίστηκε «χρυσαυγίτης».

Οι βουλευτές ζήτησαν από τον υπουργό να πει συγκεκριμένα τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να σταματήσουν το όργιο καταστολής και τρομοκράτησης, η στοχοποίηση και οι προσαγωγές εργαζομένων και φοιτητών που συμμετείχαν στη συγκέντρωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Για να γίνεται σεβαστό το αναφαίρετο δικαίωμα επικοινωνίας των προσαγομένων στην αστυνομία με δικηγόρο. Για την απόσυρση των κατηγοριών και των τιμωρητικών προστίμων στους συλληφθέντες φοιτητές. Αλλά και για τη διερεύνηση της βίαιης και ρατσιστικής συμπεριφοράς «του καθ' ομολογίαν χρυσαυγίτη αστυνομικού σε βάρος διαδηλωτή».

Στην απάντηση, που υπογράφεται από τον υφυπουργό Λ. Οικονόμου, η κυβέρνηση δίνει πλήρη κάλυψη στα παραπάνω, επιστρατεύοντας διάφορες αοριστολογίες, ότι «η Ελληνική Αστυνομία έχει ως αποστολή, πλέον των άλλων, τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και ευταξίας, την παροχή έννομης προστασίας στους πολίτες, την τήρηση της τάξης στους δημόσιους χώρους και στις δημόσιες συγκεντρώσεις και συναθροίσεις (...) ενώ για την επίτευξή τους αναπτύσσει τόσο προληπτικές όσο και κατασταλτικές δράσεις». Βαφτίζει δε το όργιο καταστολής «επιβαλλόμενες, εντός του πλαισίου της νομιμότητας, αναλογικότητας και προσφορότητας, ενέργειες»!

Διευκρινίζει ότι ειδικά «προς τον σκοπό της διασφάλισης του δικαιώματος του "συνέρχεσθαι", της τήρησης της τάξης, της διαχείρισης της κυκλοφορίας και της πρόληψης / αποτροπής τυχόν εκνόμων ενεργειών κατά τη διάρκεια δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, εκ μέρους των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις του ν. 4703/ 2020». Επικαλείται δηλαδή τον κατάπτυστο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, δείχνοντας και τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για το τερατούργημα που ψήφισε, πίσω από τις αστειότητες που επιστράτευε περί... περιορισμού της κίνησης.

Οσο γι' αυτά που συνέβησαν στα Γιάννενα στην απάντηση σημειώνεται ότι «στην έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου παρίστατο η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωαννίνων», ενώ δεν υπάρχει λέξη ούτε για τον αστυνομικό που δήλωσε χρυσαυγίτης ούτε για τις καταγγελίες ότι η αστυνομία αρνήθηκε το δικαίωμα των προσαχθέντων σε δικηγόρο καθώς και για την απόσυρση των κατηγοριών και των τιμωρητικών προστίμων στους συλληφθέντες φοιτητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ