ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ
Κινητοποίηση για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Αναδείχθηκαν οι ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για τα εκατοντάδες κρούσματα σε εργοστάσια της ευρύτερης περιοχής

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Γιαννιτσά
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Γιαννιτσά
Το «σιωπητήριο» που επιχειρούν κυβέρνηση, εργοδοσία και εργατοπατέρες να επιβάλουν στους χώρους δουλειάς για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων, ειδικά μετά τα 200 περίπου κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν σε μία μόνο κονσερβοποιία της περιοχής, έσπασε η μαχητική κινητοποίηση που διοργάνωσε χτες στα Γιαννιτσά το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας. Στη συγκέντρωση στην πλατεία ΕΠΟΝ και στο συλλαλητήριο που ακολούθησε συμμετείχε επίσης το Σωματείο Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι εξελίξεις στην κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά, όπως και τα δεκάδες κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου σε Πέλλα και Ημαθία (κονσερβοποιίες, διαλογητήρια, επιχειρήσεις κρεάτων κ.ά.), επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των συνδικάτων ότι η κυβέρνηση έκανε τα «στραβά μάτια» στους χώρους πραγματικού συνωστισμού, στα μεγάλα εργοστάσια κ.α., θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία, ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Κώστας Κατσιμένης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. «Η ύπαρξη δεκάδων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε επιχειρήσεις στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Ιωαννίνων, Αρτας, Βοιωτίας, Καβάλας και Χαλκιδικής δείχνει ότι δεν τηρούνται ούτε τα τυπικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων», υπογράμμισε, αναδεικνύοντας τις σοβαρές ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Σύντομη παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Αργύρης Σανίδας, γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, αναδεικνύοντας την τραγική υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η οποία συμπληρώνει το «παζλ» της απουσίας μέτρων για την υγεία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Δημήτρης Δήγκας, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας και γγ του Εργατικού Κέντρου Νάουσας. Μεταξύ άλλων κατήγγειλε την προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει τις ευθύνες της, κάνοντας λόγο για «ατομική ευθύνη» την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι στοιβάζονται στους χώρους δουλειάς, στις συγκοινωνίες κ.ο.κ.

Στηλίτευσε επίσης τη στάση της ξεπουλημένης διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων σε κονσερβοποιίες Πέλλας, όπως και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πέλλας, που εκτός του ότι «κατέβασαν ρολά» στο ΕΚΠ από την αρχή της πανδημίας, επιχείρησαν να ρίξουν στους εργαζόμενους την ευθύνη για τη διασπορά του ιού, βγήκαν σε κανάλια υποστηρίζοντας ότι στο επίμαχο εργοστάσιο «Παυλίδης» στα Γιαννιτσά καθώς και σε όλα τα εργοστάσια του νομού τηρούνταν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ακολουθούσαν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ... «Κάθε εργάτης και εργάτρια, αλλά και κάθε τίμιος συνδικαλιστής χρειάζεται τώρα να βγάλει τα συμπεράσματά του», σημείωσε ο Δ. Δήγκας.

Κάλεσε την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της υγείας καθώς και του εισοδήματος των εργαζομένων και των οικογενειών τους σε όλη την περιοχή, μεταξύ άλλων με αναρρωτική άδεια σε όλους όσοι νοσούν και ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Συγκεκριμένα για την επιχείρηση όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα, απαίτησε να κλείσουν οι εγκαταστάσεις και να γίνει απολύμανση με ευθύνη της επιχείρησης, όπως και να εξασφαλιστούν ατομικά είδη προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, σαπούνια, υλικά καθαριότητας) σε όλους τους εργαζόμενους.

Η εργοδοσία συνεχίζει να μην τηρεί κανένα μέτρο προστασίας

Παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ότι η εργοδοσία, με τις πλάτες της κυβέρνησης, εξακολουθεί να μην τηρεί ούτε τα πιο απλά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, αναδείχθηκαν στη διάρκεια μαζικής εξόρμησης που πραγματοποίησε τη Δευτέρα κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και του κλαδικού Συνδικάτου Ημαθίας - Πέλλας, στις επιχειρήσεις ΚΡΟΝΟΣ ΑΕ και ALTERA SA σε Σκύδρα και Γιαννιτσά αντίστοιχα.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι εργαζόμενοι που μεταφέρονταν με το λεωφορείο στη 1.30 μ.μ., στη μεσημεριανή αλλαγή της βάρδιας, ήταν ο ένας πάνω στον άλλο και καμία θερμομέτρηση δεν έγινε την ώρα που έμπαιναν στο εργοστάσιο. Θερμόμετρο εμφανίστηκε μόνο όταν η εργοδοσία αντιλήφθηκε την εμφάνιση του Συνδικάτου, αν και πάλι δεν χρησιμοποιήθηκε.

Το θέατρο του παραλόγου, τονίζεται, «συνεχίστηκε με τη βάρδια που σχολούσε στις 14.00, όπου προφανώς με εντολές της εργοδοσίας οι συνάδελφοι έψαχναν να βρουν με ποιο λεωφορείο θα φύγουν, γιατί δεν ήθελαν να τους ανεβάσουν όλους σε ένα, όπως πιθανότατα γίνεται συνήθως».

Κανένα μέτρο για τη διενέργεια μαζικών τεστ σε εργασιακούς χώρους

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που δόθηκαν σε απάντηση Ερώτησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση και οι περιφερειακές αρχές δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο για τη διενέργεια μαζικών εργαστηριακών ελέγχων για τον κορονοϊό σε εργασιακούς χώρους, ιδιωτικές κλινικές κ.α., ως ένα στοιχειώδες προληπτικό μέτρο μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας, επιβεβαιώνει η απάντηση που έδωσε η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας σε σχετική Ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», με την Ερώτησή της, ζητούσε, μεταξύ άλλων, να μάθει σε ποιες ιδιωτικές κλινικές, οίκους ευγηρίας, βιομηχανίες, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία - επισιτιστικές επιχειρήσεις, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκαν τεστ για τον κορονοϊό και πότε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν για τους ελέγχους από τις Κινητές Μονάδες Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για όλο το καλοκαίρι:

-- Στις δεκάδες ιδιωτικές κλινικές, οίκους ευγηρίας και Κέντρα Αποκατάστασης της Θεσσαλίας, όπου υπάρχουν χιλιάδες ηλικιωμένοι και ασθενείς και εργάζονται επίσης πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι, τα τεστ ήταν σχεδόν ανύπαρκτα. Μόλις 2 έλεγχοι σε κλινικές στην Καρδίτσα, σε 25 άτομα!

-- Στις πολλές δεκάδες εργοστάσια της Θεσσαλίας, με αρκετές χιλιάδες εργαζόμενους, έλεγχοι έγιναν μόλις σε 18 εργοστάσια Τροφίμων - Ποτών (5 στη Λάρισα, 6 σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, 1 σε Αλμυρό, κανένα στον Βόλο) και σε ένα μικρό δείγμα 367 εργαζομένων, όταν σ' αυτά εργάζονται πάνω από 1.500!

-- Στα ξενοδοχεία δεν έγινε κανένας έλεγχος, το ίδιο και στα πάμπολλα σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα και στα εμπορικά, που απασχολούν πολλές χιλιάδες εργαζόμενους!

-- Στις χιλιάδες μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις εστίασης της Θεσσαλίας (καφέ, εστιατόρια, μπαρ κ.λπ.) έγινε έλεγχος 3 φορές σε μία επιχείρηση του Βόλου που υπήρξαν κρούσματα και σε 73 εργαζόμενους σε έλεγχο που οργάνωσε ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης Λάρισας.

-- Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έλεγχος έγινε μόνο στο ΚΤΕΛ Καρδίτσας σε 25 άτομα!

«Το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα απ' τη γραπτή απάντηση του κ. περιφερειάρχη», επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, «είναι ότι στις ιδιωτικές κλινικές, σε οίκους ευγηρίας δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης και της Περιφέρειας ούτε σχέδιο, ούτε έχουν ληφθεί κάποια ουσιαστικά μέτρα» για την προστασία των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται και των εργαζομένων. «Το ίδιο και χειρότερα, στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (...) Η Περιφέρεια, όπως και η κυβέρνηση, είναι σχεδόν απούσες και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού προτεραιότητά τους είναι η διασφάλιση των επιχειρηματικών κερδών και όχι η υγεία των εργαζομένων».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί άμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, με ανάπτυξη της ΠΦΥ, πλήρη εξοπλισμό και στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλίας, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους, σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα κ.ά.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Απαράδεκτη η εγκύκλιος για τις προνοιακές δομές

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ) τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τη λειτουργία των προνοιακών δομών ΚΔΗΦ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ και ΚΗΦΗ, καθώς όπως αναφέρει, «χωρίς να έχουν πάρει κανένα απολύτως μέτρο για τον αποσυγχρωτισμό του πληθυσμού των δομών, αίρουν την εκ περιτροπής προσέλευση των ωφελούμενων και τα ποσοστά στη μεταφορά τους με τα πούλμαν, δίνοντας μόνο τις γνωστές συστάσεις για κοινωνικές αποστάσεις "όπου είναι εφικτό"».

«Βεβαίως δεν είμαστε υπέρ της εκ περιτροπής προσέλευσης», τονίζει η Ομοσπονδία. «Ισα ίσα, πιστεύουμε πως η θέση κάθε παιδιού ή ενήλικα με αναπηρία είναι στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής και όχι στο σπίτι. Αλλωστε ήταν ξεκάθαρο και από την περίοδο της καραντίνας ότι το κλείσιμο στο σπίτι επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στην ψυχοκοινωνική εξέλιξη των ανθρώπων με αναπηρία που φιλοξενούνται σε τέτοιες δομές: Υποτροπές, αποδιοργάνωση, πισωγύρισμα σε ό,τι είχε κατακτηθεί».

Ομως, επισημαίνει, «είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα πως θα έπρεπε να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την επιστροφή όλων με ασφάλεια. Ούτε καν μαζικά τεστ δεν προβλέφθηκε να γίνουν με την επιστροφή και το άνοιγμα των δομών, αλλά η διενέργειά τους επαφίεται στις προθέσεις και την οργανωτική ικανότητα της κάθε δομής. Ακόμα και αυτή η εγκύκλιος εκδόθηκε αφού πρώτα πολλές δομές είχαν ανοίξει!».

Συνεχίζοντας, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι στα επανειλημμένα αιτήματά της «από κοινού με το αγωνιστικό αναπηρικό και γονεϊκό κίνημα, για κυβερνητικό σχέδιο για ενίσχυση των δομών, για λήψη μέτρων για την ασφαλή λειτουργία τους, παίρνουμε ως απάντηση το αμίμητο "εφαρμογή των μέτρων όπου είναι εφικτό", αφού τα οικονομικά δεν επιτρέπουν».

«Αβάσταχτο το κόστος για την Ειδική Αγωγή, όχι όμως και για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που επιδοτούνται αφειδώς», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία και απαιτεί «να αναλάβει τώρα η κυβέρνηση τις ευθύνες της και να πάψει να κουνά μόνο το δάχτυλο στους εργαζόμενους για την ατομική ευθύνη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ