ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΑΤΡΑ
Στο δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης μπορούμε να τα καταφέρουμε

Μίλησε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Σάββατο στην Πάτρα οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, μετά την προσαρμογή του, έγιναν στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, με τη συμμετοχή της νεολαίας, των εργαζομένων, των ανέργων, των ανθρώπων κάθε ηλικίας στο Φεστιβάλ να στέλνει δυναμικό μήνυμα «οργανωμένης απειθαρχίας» στη βαρβαρότητα που ζούμε.

Το πρόγραμμα άνοιξε με χαιρετισμό από την Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του ΣΠ Δυτικής Ελλάδας.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συναυλία - αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο με τους Κώστα Θωμαΐδη και Γιώργο Μεράντζα.

«Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες, οι φίλοι του ΚΚΕ βρισκόμαστε όλοι σε θέση μάχης για την οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντεπίθεσης», ανέφερε ο Κύρ. Παπασταύρου, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο μπροστά στις κρίσιμες εξελίξεις, οι οποίες μπορεί το επόμενο διάστημα να είναι απρόβλεπτες. Αλλωστε, όπως είπε, το Κόμμα και η ΚΝΕ, το ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα μπορούν να συνδυάζουν αυτόν τον αγώνα με την αναγκαία τήρηση των μέτρων προστασίας του λαού.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πείρα που υπάρχει ειδικά στην Πάτρα από την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών, όπως: «Από τη δράση των κομμουνιστών συνδικαλιστών μέσα στο εργατικό κίνημα, στη μάχη ενάντια στα εκφυλιστικά φαινόμενα και για την ανασυγκρότηση του Εργατικού Κέντρου σε κατεύθυνση αντίθεσης με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Τη δράση που αναπτύσσουν οι κομμουνιστές μέσα από την εκλεγμένη διοίκηση στο δήμο με επικεφαλής τον Κώστα Πελετίδη και την αγωνιστική πορεία διεκδίκησης και αντιπαράθεσης με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, απέναντι στα εμπόδια που βάζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε κάθε προσπάθεια να στηριχτεί ο λαός. Ενα δύσκολο έργο που έχει στο επίκεντρο τη στήριξη των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων στην περιοχή, των διεκδικήσεων και των αγώνων τους, και που ταυτόχρονα συσσωρεύει πολύτιμη πείρα για την ανάγκη να υπάρξουν ανατροπές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, να καταρρίπτονται οι αυταπάτες περί φιλολαϊκής διαχείρισης χωρίς να θιγούν τα ιερά και τα όσια του συστήματος».


Συνεχίζοντας το μέλος του ΠΓ ανέδειξε πως οι ιδιαίτερες και σύνθετες συνθήκες της περιόδου επιβεβαιώνουν ότι οι ταξικές αντιθέσεις στην κοινωνία είναι αγεφύρωτες, ότι δεν υπάρχει και ούτε μπορεί να υπάρξει «κοινό συμφέρον ανάμεσα στο κεφάλαιο, από τη μια μεριά, και την εργατική τάξη, το λαό, από την άλλη».

Αναλύοντας τις εξελίξεις και εστιάζοντας στην όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στους κινδύνους πολεμικής εμπλοκής, στη διαχείριση της πανδημίας από το κράτος και την κυβέρνηση, καθώς και στην οικονομική κρίση, το στέλεχος του Κόμματος ανέδειξε ότι από όλα αυτά τα μέτωπα μπαίνει στο επίκεντρο το ζήτημα της μοναδικής πραγματικής διεξόδου από την πλευρά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων. Εξηγώντας σημείωσε ότι από τις εξελίξεις αυτές αναδεικνύονται οι αντιφάσεις ενός συστήματος που αδυνατεί να ικανοποιήσει ζωτικά δικαιώματα και ανάγκες για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, ενώ είναι τεράστιες η άνοδος της παραγωγικότητας και η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Ετσι, συμπλήρωσε, φαίνεται το πώς η οργάνωση της οικονομίας με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, με την εξουσία στα χέρια των εκπροσώπων των μονοπωλιακών ομίλων, γίνεται εμπόδιο για την κοινωνική πρόοδο και ευημερία. «Συσσωρεύονται στοιχεία που φανερώνουν την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, δηλαδή της εργατικής εξουσίας, για τη θεμελίωση της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της οικονομίας, με κριτήριο τη διευρυνόμενη ικανοποίηση όλων των κοινωνικών αναγκών», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα.

Μιλώντας για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ ανέδειξε ότι είναι το μοναδικό κόμμα που προβάλλει την παραπάνω διέξοδο στο λαό, χωρίς να την αποκόβει από την πάλη για την ανακούφιση των εργαζομένων. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που «διαθέτει όλες του τις δυνάμεις ώστε οι εργαζόμενοι να πιστέψουν στη δύναμη και τη δυνατότητά τους να καθορίσουν τις εξελίξεις», σημείωσε. Και κάλεσε σε οργάνωση της πάλης από κάθε μετερίζι για όλα τα προβλήματα, ταυτόχρονα με «την ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση με τις προκαταλήψεις που θεωρούν αιώνιο το σημερινό σύστημα, παρόλο που σαπίζει και που προβάλλουν ως μοναδική δήθεν διέξοδο για το λαό την ολοένα και μεγαλύτερη προσαρμογή των αναγκών και δικαιωμάτων του στα όρια που το καπιταλιστικό σύστημα θέτει, με βάση τους "εκσυγχρονισμούς" και τις "αναδιαρθρώσεις" του».

«Καλούμε σήμερα κάθε αγωνιστή εργαζόμενο, αυτοαπασχολούμενο και αγρότη να συμπορευτεί, να συσπειρωθεί με το ΚΚΕ, να παλέψει μαζί με τους κομμουνιστές ξεπερνώντας προκαταλήψεις και αυταπάτες, να ενισχύσει με κάθε τρόπο αυτήν την προσπάθεια, αυτόν τον αγώνα που αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για το λαό μας.

Στο δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης μπορούμε να τα καταφέρουμε», ανέφερε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.


ΒΟΛΟΣ
Μπορούμε να ζήσουμε μια ζωή που θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του 21ου αιώνα

Μίλησε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, και με όλα τα μέτρα προστασίας να τηρούνται, η κεντρική εκδήλωση του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στον Βόλο. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Εκείνες και Εκείνος», ακολούθησε ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και το πρόγραμμα έκλεισε με αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από το συγκρότημα «Πέλαγος».

Στην ομιλία του ο Κώστας Παρασκευάς τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η πραγματική αιτία των προβλημάτων δεν είναι ο "αόρατος εχθρός", ο κορονοϊός. Αυτός ήρθε και επιδείνωσε την κατάσταση. Επιτάχυνε την καπιταλιστική κρίση που είχε ξεκινήσει πιο πριν. Η πραγματική αιτία είναι ο καπιταλισμός, αυτός είναι ο ορατός εχθρός. Που μοναδικός σκοπός της ύπαρξης και της δράσης του είναι η εκμετάλλευση και η υποταγή των εργαζομένων, το τσάκισμα κάθε αγώνα και κάθε φωνής που αμφισβητεί την εξουσία τους, που διεκδικεί το δίκιο, την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Γι' αυτό αξιοποιούν την πανδημία για να περάσουν ό,τι μέτρα δυσκολεύονταν να πάρουν πιο πριν, π.χ. τηλεργασία, μειώσεις μισθών, αύξηση "ευέλικτων" μορφών κ.λπ., εντείνοντας την επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων του λαού. Ομως πρέπει ο λαός να βγάλει το δικό του συμπέρασμα, ότι αυτή η εξουσία, αυτό το σύστημα, το καπιταλιστικό, δεν μπορεί να ικανοποιήσει καμία από τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Αντίθετα, φέρνει τους λαούς μπροστά στην εξαθλίωση και σε νέους κινδύνους. Το καπιταλιστικό σύστημα δεν διορθώνεται. Στην ανατροπή του βρίσκεται η διέξοδος, η λύση. Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός.


Σήμερα αυτή η αλήθεια, που ειπώθηκε πολλά χρόνια πριν, αλήθεια για την οποία υπήρξαν αμέτρητες θυσίες, εκατομμυρίων κομμουνιστών σε όλο τον κόσμο, τώρα φαίνεται πιο πειστική από κάθε άλλη φορά. Η άλλη εξουσία, η άλλη κοινωνία, η εργατική εξουσία, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός, είναι που μπορούν να δώσουν ανάσα στους λαούς, να τους απαλλάξουν από τη βαρβαρότητα».

Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είπε ότι «η κατάσταση στην περιοχή είναι πραγματικά επικίνδυνη. Είναι φωτιά. Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρξει. Η κατάσταση εγκυμονεί ανά πάσα στιγμή κινδύνους για θερμά επεισόδια και πολεμική εμπλοκή. Συνεχίζονται οι πόλεμοι στη Συρία και στη Λιβύη. Στην Ανατ. Μεσόγειο συγκεντρώνονται μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις. Στην περιοχή δυναμώνουν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσίας και Κίνας. Η ελληνική αστική τάξη και οι κυβερνήσεις είναι βουτηγμένες μέχρι το λαιμό σ' αυτούς τους ανταγωνισμούς. Κριτήριο της πολιτικής τους είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, το κέρδος από το μοίρασμα της "λείας". Γι' αυτό συμμετέχουν στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και τις ΕΕ, συμμετέχουν στις στρατιωτικές αποστολές τους. Γι' αυτόν το λόγο έδωσαν γην και ύδωρ στην επέκταση αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη Σούδα, στη Λάρισα εδώ στο Στεφανοβίκειο, στην Αλεξανδρούπολη».

Οι θέσεις του ΚΚΕ, τόνισε ο Κ. Παρασκευάς, «έχουν πολύ μεγάλη σημασία, γιατί ξεκαθαρίζουν την ουσία, τους ανταγωνισμούς μεταξύ των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, που είναι η βάση των πολέμων. Οι θέσεις του ΚΚΕ δίνουν προτεραιότητα στην τήρηση των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν, θέτουν το ζήτημα ότι τα νησιά έχουν δικαιώματα, όπως οι ηπειρωτικές ακτές, όπως προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας, ότι τα νησιά είναι μέρος της ενιαίας ελληνικής επικράτειας και κανέναν δεν έχει εξουσιοδοτήσει ο λαός να το καταπατά αυτό. Το ΚΚΕ απορρίπτει τόσο τους απαράδεκτους συμβιβασμούς όσο και τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, παλεύει ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, απαιτεί κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό, αγωνίζεται για την αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, από τις δαγκάνες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Ετσι πορεύεται το Κόμμα μας και παλεύει μαζί με το ΚΚ Τουρκίας, με πίστη στην κοινή πάλη των λαών, που δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους. Η επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την Αιγιαλίτιδα Ζώνη, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, συνδέεται με την οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των γειτονικών κρατών και λαών, την εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου με κριτήριο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, τη λύτρωση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ