ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σήμα κινδύνου για την ανεπάρκεια σε κρεβάτια ΜΕΘ
  • Το 70% των κλινών στην Αττική που προορίζονται για ασθενείς με Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες
  • Με την αρπαγή 40 κρεβατιών ΜΕΘ για τις «υπόλοιπες νόσους», η κυβέρνηση ισχυρίζεται προκλητικά ότι «λύνει» το πρόβλημα

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ
Καθώς τα νέα κρούσματα παραμένουν σταθερά πάνω από 300 πανελλαδικά σε ημερήσια βάση, ήδη στην Αττική το 70% των δημόσιων κρεβατιών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για Covid-19 είναι κατειλημμένα, ενώ σε όλη τη χώρα μόλις 225 κρεβάτια ΜΕΘ (για κορονοϊό και άλλες νόσους) είναι διαθέσιμα.

Μπροστά στη διαρκή αύξηση των διασωληνωμένων, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας εκπέμπει ξανά σήμα κινδύνου, απαιτώντας την ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, την επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και την ένταξή τους σε ένα ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, με ευθύνη του κράτους.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «όλες τις τελευταίες μέρες δυστυχώς παρατηρείται μια συνεχιζόμενη καθημερινή αύξηση στον απόλυτο αριθμό ασθενών βαρέως πασχόντων από Covid-19 πνευμονία που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, μια αύξηση 2 - 8 ανά ημέρα. Είναι αυτονόητο πως πρέπει να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες ώστε να αποτραπεί η εξέλιξη της επιδημίας σε "κρίση Εντατικής Θεραπείας", πράγμα που θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα όπως είδαμε σε άλλες χώρες την περασμένη άνοιξη. Είναι τραγικό τον 21ο αιώνα και σε συνθήκες ειρήνης το ηλικιακό triage "δεν διασωληνώνουμε τους άνω των 80, των 70, των 60..." ανάλογα με τις διαθεσιμότητες κλινών ΜΕΘ.

Στις 24/3/2020, στη μία και μοναδική (διαδικτυακή) συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όλους αυτούς τους μήνες, ως ΟΕΝΓΕ είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και αιτήματα που αφορούσαν την ανάπτυξη πραγματικών νέων κλινών ΜΕΘ (και όχι στα χαρτιά), με πραγματικό μόνιμο υγειονομικό προσωπικό (και όχι στα χαρτιά) καθώς και την ανάγκη επίταξης άνευ όρων των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

Μαζί με άλλα αιτήματα που αφορούσαν συνολικά την πρόληψη - ιχνηλάτηση, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Δυστυχώς αυτές οι προτάσεις μας ουδέποτε εισακούστηκαν ή υλοποιήθηκαν. Αντί γι' αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διέκοψε την επικοινωνία με την ΟΕΝΓΕ και αναλώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα σε επικοινωνιακού τύπου ανακοινώσεις, διαψεύσεις, εξαγγελίες κ.λπ. Τα αιτήματά μας για νέες συναντήσεις ούτε καν απαντήθηκαν.

Μάλιστα, δεν απαντήθηκε ούτε η ανοικτή επιστολή μας προς τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη που ζητούσε συνάντησή μας και μαζί του. Αν και η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης είναι πως "οι επιστήμονες εισηγούνται και η κυβέρνηση νομοθετεί", φαίνεται πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν είναι επιστήμονες και γι' αυτό όχι μόνο απορρίπτει τις θέσεις τους, αλλά ούτε καν δέχεται να τις ακούσει.

Η ανησυχία μας εντείνεται γιατί ακόμα και τώρα διαπιστώνουμε πως συνεχίζεται από την κυβέρνηση η προσήλωση από τη μια στην πολιτική που θεωρεί "κόστος" την υγεία του λαού και από την άλλη σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που "κρούει τον κώδωνα του κινδύνου", σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται καθημερινά από τους συναδέλφους όλης της χώρας. Ζητάμε άλλη μια φορά να εισακουστούν οι νοσοκομειακοί γιατροί πριν είναι αργά. Ζητάμε για άλλη μια φορά συναντήσεις και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και με τον πρωθυπουργό».

«Φούσκα» η κυβερνητική προπαγάνδα

Σαν χάρτινος πύργος καταρρέει στο μεταξύ η κυβερνητική προπαγάνδα για την αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ. Χτες ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας με δήλωσή του επιβεβαίωσε την ανεπάρκεια του συστήματος Υγείας και σ' αυτόν τον κρίσιμο τομέα, κάνοντας σαφές ότι το κράτος δεν θα δώσει ευρώ παραπάνω για την ανάπτυξη νέων ΜΕΘ, αποθεώνοντας παράλληλα τους ιδιώτες «χορηγούς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Υγείας, μόνο 701 κλίνες ΜΕΘ διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων μόλις οι 182 είναι κενές και οι 519 κατειλημμένες. Μόνο 229 κλίνες διατίθενται αποκλειστικά για τον κορονοϊό (223 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, 6 σε στρατιωτικά), εκ των οποίων κενές είναι οι 143 (ποσοστό πληρότητας 37,5%). Στα νοσοκομεία της Αττικής, όμως, είναι κενά μόνο 22 κρεβάτια ΜΕΘ για Covid-19 (σε σύνολο 75!) και 48 κρεβάτια για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά (σε σύνολο 255 κλινών).

Χτες ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι «θα προστεθούν 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων 7 ημερών». Δηλαδή, από τα ελάχιστα, τα 48 εναπομείναντα κρεβάτια για όλες τις νόσους πλην κορονοϊού θα μείνουν ...8!!!

Δραματικές είναι οι ελλείψεις και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Από τις μόλις 81 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, μόνο οι 21 είναι κενές και από τις μόλις 43 κλίνες ΜΕΘ-Covid είναι κενές οι 26. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα δημιουργηθούν άλλες 236 νέες μόνιμες κλίνες «από τις μεγάλες δωρεές», όταν η χώρα, ακόμα και χωρίς την πανδημία, χρειάζεται 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα επιπλέον μέτρα που ανακοινώθηκαν προχτές για την Αττική, με ισχύ μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. Προβλέπουν μεταξύ άλλων όριο πληρότητας 50% για συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους, αναστολή λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική, όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε θερινούς και χειμερινούς κινηματογράφους, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (π.χ. πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες - διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων), όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου κ.λπ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Φιέστες και «φιγούρα», ενώ τα νοσοκομεία ρημάζουν

Αγωνιστική υποδοχή στον υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη επιφύλαξαν συμβασιούχοι εργαζόμενοι του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που οι συμβάσεις τους λήγουν τον Δεκέμβρη, αλλά και επικουρικοί, που μετά από 7 χρόνια πετιούνται οριστικά στην ανεργία, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

Οι εργαζόμενοι, μαζί με το Σωματείο του «Ιπποκράτειου», απαίτησαν τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επιπλέον μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ο υφυπουργός δεν ανέλαβε καμία δέσμευση και ανακύκλωσε τις γνωστές εξαγγελίες περί 4.000 προσλήψεων.

Ο Β. Κοντοζαμάνης βρέθηκε στο «Ιπποκράτειο» με αφορμή τη δημιουργία 30 κλινών ΜΕΘ με ιδιωτική χορηγία, για τη λειτουργία των οποίων η κυβέρνηση θα προκηρύξει μόλις 19 θέσεις γιατρών (!), όταν είναι γνωστή η υποστελέχωση και των υπολοίπων 10 που διαθέτει το νοσοκομείο. Επιπλέον, επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας Τούμπας και τα ΤΕΠ των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και «Γ. Γεννηματάς».

Οι δυο τελευταίες επισκέψεις προβλήθηκαν μάλιστα ως «αιφνιδιαστικές», για να διαπιστωθεί «η ετοιμότητα του προσωπικού», την ώρα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη λαμβάνει μέτρα προστασίας στα δημόσια νοσοκομεία, με τελευταίο παράδειγμα τα κρούσματα σε 6 υγειονομικούς στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών.

Αν και το τελευταίο διάστημα υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο λόγω των εκατοντάδων κρουσμάτων σε εργαζόμενους από την κονσερβοποιία «Παυλίδη», η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα ούτε για να ελεγχθούν όλοι οι υγειονομικοί του νοσοκομείου, ούτε φρόντισε να εξοπλίσει το νοσοκομείο με τον αναγκαίο μοριακό αναλυτή για τεστ κορονοϊού. Εξετάστηκαν μόνο οι υγειονομικοί του χειρουργικού τμήματος και των ΤΕΠ και δειγματοληπτικά υγειονομικοί από τα άλλα Τμήματα.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τα δείγματα στέλνονται σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικά εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα τα αποτελέσματα των τεστ να καθυστερούν να εκδοθούν έως και 3 - 4 μέρες.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μετά το ΕΚΕΑ και νοσοκομεία που αδυνατούν να κάνουν ακόμη και μοριακό έλεγχο στους υγειονομικούς, έρχεται η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου» με έγγραφό της να ενημερώσει ότι «αδυνατεί να ελέγξει το προσωπικό μετά από άδεια (...) λόγω έλλειψης των απαιτούμενων για την αποστολή δειγμάτων barcode, από 2/9/2020».

Υπενθυμίζεται ότι και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο εντοπίστηκαν πρόσφατα θετικά κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους. Ωστόσο, «ο έλεγχος των 46 ιχνηλατηθέντων ατόμων του προσωπικού από θετικά κρούσματα είναι άγνωστο πώς θα πραγματοποιηθεί». Αν και η Επιτροπή «έχει κοινοποιήσει επανειλημμένα γραπτά και προφορικά το πρόβλημα στους αρμοδίους», η κυβέρνηση και το υπουργείο σφυρίζουν αδιάφορα, προκειμένου να εξασφαλίζονται όλο και μεγαλύτερη πελατεία και κέρδη στον ιδιωτικό τομέα.

Αλλα 312 κρούσματα, τα 174 στην Αττική

312 είναι τα νέα κρούσματα του ιού στη χώρα, 3 άνθρωποι έχασαν το τελευταίο 24ωρο τη ζωή τους, ενώ 67 είναι διασωληνωμένοι. Τα 28 κρούσματα είναι εισαγόμενα (22 στις πύλες εισόδου της χώρας, 6 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο). 174 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική (12 συνδέονται με γνωστές συρροές, 13 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας), 26 στη Θεσσαλονίκη (2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 5 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας), 11 στην Πέλλα (5 συνδέονται με γνωστές συρροές), 10 στην Πιερία, 7 στη Λέσβο (όλα σχετιζόμενα με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Μόριας), 7 στο Ηράκλειο και τα υπόλοιπα εντοπίστηκαν σε Αχαΐα, Βοιωτία, Δράμα, Εβρο, Εύβοια, Ημαθία, Γιάννενα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Κω, Φθιώτιδα, Λάρισα, Μεσσηνία, Ρέθυμνο, Τρίκαλα, Φλώρινα, ενώ 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14.041 (ημερήσια μεταβολή 2,3%). Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 70 έτη και το 88,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. 176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Το σύνολο των θανόντων είναι 316, με διάμεση ηλικία τα 78 έτη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κριτήριο της κυβέρνησης είναι η αντιλαϊκή δημοσιονομική πολιτική και τα κέρδη των ομίλων

Σε σχόλιό του σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Ακόμη και σήμερα, με τα εκατοντάδες νέα κρούσματα καθημερινά και την επιδείνωση της κατάστασης στις κλίνες ΜΕΘ, η κυβέρνηση δεν προχωρά στη λήψη κανενός ουσιαστικού μέτρου θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσωπικό και υποδομές, αλλά και με ένα σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες, όπως επίσης δεν διασφαλίζει την αναγκαία προστασία στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς και σε άλλες πιθανές εστίες υπερμετάδοσης. Αποδεικνύεται ότι κριτήριο της κυβέρνησης δεν είναι η πραγματική προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά η συνέχιση της αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής της και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ