ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Π. ΦΥΣΣΑ - ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Σήμερα η κινητοποίηση των σωματείων στο Κερατσίνι

Αγωνιστικό ραντεβού και στις 7 Οκτώβρη στο Εφετείο, τη μέρα που ανακοινώνεται η απόφαση

Σαν σήμερα (ξημερώματα 17 προς 18 Σεπτέμβρη του 2013) δολοφονήθηκε στο Κερατσίνι από την εγκληματική - ναζιστική Χρυσή Αυγή ο αντιφασίστας μουσικός Παύλος Φύσσας. Μια εγκληματική πράξη, με φυσικό αυτουργό τον χρυσαυγίτη Γ. Ρουπακιά, ενταγμένη στην οργανωμένη και καθοδηγούμενη δραστηριότητα της ναζιστικής οργάνωσης. Είχε προηγηθεί η δολοφονική ενέδρα των χρυσαυγιτών σε κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το βράδυ της 12ης Σεπτέμβρη. Ενώ, ενάμιση χρόνο πριν, στο Πέραμα, οι ναζί είχαν εξαπολύσει δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στις 12 Ιούνη 2012.

Η δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα (γιος εργάτη της Ζώνης και γνωστός στον χρυσαυγίτη Μιχάλαρο, γιατί είχε δουλέψει στη Ζώνη κάποιο διάστημα) ήταν αποτέλεσμα συλλογικής, οργανωμένης και καθοδηγούμενης δράσης των ταγμάτων εφόδου. Χρυσαυγίτες της τοπικής είδαν τον Π. Φύσσα στην καφετέρια, ενημέρωσαν την οργάνωση και συγκεντρώθηκε το τάγμα εφόδου που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή. Πριν, συγκροτημένα και πειθαρχώντας στην εντολή του πυρηνάρχη Γ. Πατέλη, είχαν πάει στην ΤΟ Νίκαιας και είχαν εξοπλιστεί με ρόπαλα, σιδερογροθιές, στιλέτα, ενώ τους δόθηκαν και σχετικές οδηγίες. Η δολοφονική επίθεση οργανώθηκε «με τηλεφωνήματα και μηνύματα», από το μηχανισμό της ναζιστικής οργάνωσης. Ξεκάθαρα αποδείχθηκε από το υλικό της δίκης ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος και τον έψαχνε η ναζιστική οργάνωση.

Αναδείχθηκε επίσης από την ακροαματική διαδικασία το οργανωμένο σχέδιο επίθεσης το βράδυ της δολοφονίας του: Από διαφορετικές κατευθύνσεις, με τις τακτικές αποδυνάμωσης του αντιπάλου με 2-3 κύματα συνεχών επιθέσεων, ο εγκλωβισμός του στόχου, το άνοιγμα του κλοιού μόλις κατέφθασε ο Ρουπακιάς, το επαγγελματικό χτύπημα με το μαχαίρι κατευθείαν στην καρδιά και οι φωνασκίες και ύβρεις των λοιπών χρυσαυγιτών στο απέναντι πεζοδρόμιο που ενίσχυαν τους επιτιθέμενους ως μια ενιαία ομάδα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε από τα αποδεικτικά στοιχεία ότι οι Καζαντζόγλου, Μιχάλαρος, Ρουπακιάς ήταν όλοι μέλη της οργάνωσης ΧΑ, στρατιώτες της οργάνωσης. Ολοι μαζί ήταν ένα τάγμα που εκπαιδευόταν στη Νέδα στη χρήση πολεμικών όπλων, με εντολή Λαγού και ορκίζονταν αιώνια πίστη στον αρχηγό. Αναγνώστηκε στο δικαστήριο το πρόγραμμα, που περιελάμβανε σκοποβολή, ασκήσεις με φούμο, προβλήθηκαν το βίντεο της ορκωμοσίας στη Νέδα, φωτογραφίες εξάσκησης στο μποξ, από τον Τσακανίκα, φωτογραφίες από τις νυχτερινές κατασκηνώσεις στη Σαλαμίνα, όπου επίσης λάμβανε χώρα σωματική εκπαίδευση. Η ένταξη στη ΧΑ σήμαινε εκπαίδευση στα όπλα, κατήχηση στον εθνικοσοσιαλισμό, στην πειθαρχία και στην ιεραρχία, τήρηση των εντολών.

Επιβεβαιώθηκαν επίσης οι διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής με τμήματα του κρατικού μηχανισμού και των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων. Π.χ. ο ανεκτικός έως και προκλητικός ρόλος αστυνομικών στη δολοφονία Φύσσα ή η συμπόρευση της Χρυσής Αυγής με τους εργολάβους και τους εφοπλιστές στη Ζώνη του Περάματος για το χτύπημα του ταξικού σωματείου και του ΠΑΜΕ...

Σήμερα η κινητοποίηση στο Κερατσίνι - Στις 7 Οκτώβρη στο Εφετείο

Με αφορμή αυτήν τη μαύρη επέτειο, Σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά καλούν σε κινητοποίηση σήμερα Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στο Κερατσίνι (πλ. Ζαρντέν, Αμφιάλη).

Κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί από σωματεία και φορείς και την Τετάρτη 7 Οκτώβρη έξω από το Εφετείο, μέρα ανακοίνωσης της απόφασης της δίκης της ΧΑ. Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις απευθύνει και το ΠΑΜΕ, καλώντας ιδιαίτερα τα εργατικά σωματεία να προκηρύξουν στάσεις εργασίας στις 7 Οκτώβρη, για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων.

Στη σημερινή κινητοποίηση καλούν επίσης οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Νοσηλευτικής, Τουρκικών Σπουδών, Νομικής, Πολιτικού, Βιολογικού του ΕΚΠΑ, Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, Γεωπονικού, ΑΣΚΤ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ και ο ΣΟ ΑΣΠΑΙΤΕ.

Τα σωματεία και οι φορείς καλούν τον λαό και τη νεολαία να βρεθούν στο δρόμο, με αίτημα την καταδίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης, όπως και όλων των στελεχών της που σήμερα προσχώρησαν ή δημιούργησαν άλλα φασιστικά μορφώματα. Καταγγέλλουν επίσης την απαράδεκτη εισήγηση της εισαγγελέα στη δίκη της ΧΑ, που «ξεπλένει» τους δολοφόνους ναζιστές.

Στην Κρήτη

Σωματεία και φορείς των Χανίων καλούν σε συγκέντρωση σήμερα Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, με αφορμή τη συμπλήρωση 7 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Στην κινητοποίηση καλούν με κοινή ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Εργαζομένων Επισιτισμού, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τροφίμων - Ποτών, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και το Συνδικάτο Κατασκευών.

Σε συγκέντρωση επίσης σήμερα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι CSD, Βιολογικού, Φυσικού του Πανεπιστημίου Κρήτης. «Είναι εγκληματίες γιατί είναι ναζί! Να καταδικαστούν τώρα!», τονίζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στο κάλεσμά τους.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά!

Μήνυμα καταδίκης των ναζί εγκληματιών στο χτεσινό συλλαλητήριο

Ιδιαίτερα μαχητικό ήταν το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων στο χτεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη (βλ. σελ. 10), που με αφορμή τα 7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έστειλαν με το γιγαντοπανό σαφές μήνυμα: «Δεν ξεχνάμε! Εξω οι φασίστες από τις σχολές και τις γειτονιές, δυναμώνουμε τον αγώνα απέναντι στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά». Οι φοιτητές, μαζί με τα συνθήματα για το δικαίωμα σε μόρφωση και υγεία, φώναξαν δυναμικά: «Σε φτώχεια και ανεργία θέλουνε σιγή, μπράβος του συστήματος η Χρυσή Αυγή» και «Χρυσαυγίτες σας ταΐζουν οι εφοπλιστές, έξω σας πετάμε από όλες τις σχολές, από τα σχολεία και από τις γειτονιές».

Νωρίτερα, από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Στέφανος Κότο, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, απηύθυνε χαιρετισμό καλώντας σε «απομόνωση του φασισμού, των ρατσιστικών και σκοταδιστικών φωνών μέσα στις σχολές, στα σχολεία και τις γειτονιές μας». Οπως είπε, η επέτειος της δολοφονίας του Π. Φύσσα «συμπίπτει με το τελικό στάδιο της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης που ξεκίνησε πριν από 5μιση χρόνια». Τόνισε την τεράστια ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για το γεγονός ότι η δίκη συνεχίζεται από τις 20 Απρίλη του 2015 ενώ όλο αυτό το διάστημα οι εγκληματίες δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι, μεταπηδούν από κόμμα σε κόμμα και συνεχίζουν να στάζουν το ναζιστικό τους δηλητήριο, ιδιαίτερα μάλιστα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα έβγαλε «λάδι» την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης.

Ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 7 χρόνων από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, καθώς και την ολοκλήρωση της δίκης της ναζιστικής - εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή με την έκδοση απόφασης στις 7 Οκτώβρη, η Επιτροπή Προπαγάνδας του ΚΣ της ΚΝΕ ετοίμασε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δεν ξεχνάμε», που θα αναρτηθεί σήμερα Παρασκευή, επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Μείνετε συντονισμένοι στο κανάλι της ΚΝΕ στο YouTube.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Δεν ξεχνάμε! Το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά πολεμάμε!»

Πλούσια δραστηριότητα από Οργανώσεις της ΚΝΕ σήμερα, για τα 7 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Σήμερα Παρασκευή, Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν συσκέψεις με τίτλο «Δεν ξεχνάμε! Το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά πολεμάμε!».

-- Η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης στις 7.30 μ.μ. στο αίθριο του Πολυτεχνείου, με ομιλητή τον Φρίξο Μπρούσγο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα γίνει επίσης προβολή ντοκιμαντέρ για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

-- Η Τομεακή Οργάνωση Δήμου Θεσσαλονίκης στις 8.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας. Θα ακολουθήσουν προβολή ντοκιμαντέρ, graffiti και hip hop live με τους Urban Pulse.

-- Η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Ευόσμου. Θα ακολουθήσουν προβολή ντοκιμαντέρ, graffiti και hip hop live με τους «ΚΑΠΑ ΧΙ ΘΗΤΑ Χ ΝΙΚ».

Στην Πτολεμαΐδα

Επίσης σήμερα, οι Οργανώσεις Πτολεμαΐδας της ΚΝΕ καλούν σε συζήτηση στο πάρκο Μνήμες Λιγνίτη, στις 7 μ.μ., με θέμα «Hip hop: Από το Μπρονξ του '70 στο σήμερα... Καθρέπτης της κοινωνίας που το γέννησε». Θα ακολουθήσει hip hop συναυλία με τον Stilus.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Μια ξεχωριστή εκδήλωση για τα επτά χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Μια ξεχωριστή εκδήλωση για τη συμπλήρωση επτά χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή έγινε χτες στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης» στο Κερατσίνι, ενόψει και της απόφασης του δικαστηρίου στις 7 Οκτώβρη.

Η πρωτοβουλία ήταν επί της ουσίας μια «μεγάλη αγκαλιά» της οικογένειας Φύσσα, της μητέρας του δολοφονημένου Παύλου, Μάγδας, σε αυτούς που βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια για τη δίκη.

Αρχικά το λόγο πήρε η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου, που αναφερόμενη στην ολοκλήρωση της δίκης τόνισε ότι η απόφαση θα είναι ιστορική και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικυρώσει την κοινωνική καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Στη συνέχεια ο Μάνος Μαλαγάρης, συνήγορος των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έκαναν οι χρυσαυγίτες να απαρνηθούν τη ναζιστική ιδεολογία τους, αξιοποιώντας τα ιδεολογήματα των υπόλοιπων αστικών κομμάτων για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Θύμισε π.χ. ότι έλεγαν πως για την κατάσταση φταίνε οι απεργίες, οι αγώνες, οι κομμουνιστές κ.λπ. Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών, τόνισε πως ο κόσμος έχει δικαίωμα να φωνάξει ότι δεν είναι αθώοι οι ναζί, δεν είναι αθώοι οι χρυσαυγίτες, και πως η κοινωνία θέτει προ των ευθυνών της τη Δικαιοσύνη.

Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους σχετικά με τη δικαστική διαδικασία όλα αυτά τα χρόνια, ενώ την εκδήλωση έκλεισε η Μάγδα Φύσσα, η οποία ευχαρίστησε όλους όσοι στάθηκαν δίπλα της όλα αυτά τα χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ