ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /40
Το χρέος παραμένει: Τσάκισε το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά

Στα επτά χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η ΚΝΕ οργάνωσε πολύμορφες πρωτοβουλίες την Παρασκευή στο χώρο του Φεστιβάλ

«Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!». Μήνυμα καταδίκης της ναζιστικής - εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής έστειλαν νεολαία, εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές που συμμετείχαν την Παρασκευή στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Η δεύτερη μέρα των φετινών εκδηλώσεων συνέπεσε με τη συμπλήρωση επτά ετών από τη μέρα που ο αντιφασίστας μουσικός Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός, δολοφονημένος από το μαχαίρι χρυσαυγίτη.

Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε πολύμορφα στο Φεστιβάλ:

  • Με την ανακοίνωση που μοίραζαν μέλη της ΚΝΕ στις πύλες εισόδου και σε άλλα σημεία του χώρου.
  • Με το κάλεσμα καταδίκης και απομόνωσης των ναζιστών και τα τραγούδια που ακούγονταν από τα μεγάφωνα μέχρι να ξεκινήσει η εκδήλωση.
  • Με την υπόμνηση στην ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Αμπατιέλου, πως «ο Παύλος θα ζει στο δρόμο του αγώνα, ενώ φτάνει επιτέλους η μέρα που πρέπει να βρει τους φασίστες της Χρυσής Αυγής στη φυλακή». Με τα τραγούδια που ακούστηκαν στη συναυλία που ακολούθησε.
  • Με το βίντεο που «σήκωσε» η ΚΝΕ στο YouTube και στο πόρταλ «902.gr» την Παρασκευή. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ με αφορμή τα επτά χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Εξάλλου, δεν ήταν λίγοι οι επισκέπτες του Φεστιβάλ που έφτασαν στην Πανεπιστημιούπολη μετά τη συγκέντρωση των συνδικάτων στο Κερατσίνι και στις παρέες, στις συζητήσεις, συναντούσες το πείσμα και την αποφασιστικότητα για την ανάγκη να τσακιστούν τα τσιράκια των αφεντικών, οι φασίστες σε κάθε γειτονιά.

Το χρέος παραμένει!

«7 χρόνια μετά, δηλώνουμε ότι δεν ξεχνάμε!», τονίζει η ΚΝΕ στην ανακοίνωσή της. «Η παραδειγματική τιμωρία των ναζί δολοφόνων, που μέχρι σήμερα κυκλοφορούν ελεύθεροι συνεχίζοντας να σπέρνουν το ρατσιστικό δηλητήριο, είναι λαϊκή απαίτηση», σημειώνει και προσθέτει: «Το χρέος, όμως, παραμένει! Να τσακίσουμε το φασισμό και το σύστημα που γεννά αυτά τα εκτρώματα. Μόνο η πάλη του λαού και της νεολαίας μπορεί να στείλει τα ναζιστικά αποβράσματα εκεί που ανήκουν: Στα σκουπίδια της Ιστορίας».

Η ανακοίνωση της ΚΝΕ που μοιράστηκε πλατιά στο χώρο και η αφίσα για το βίντεο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της ΚΝΕ που μοιράστηκε πλατιά στο χώρο και η αφίσα για το βίντεο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο
Αγαπημένοι καλλιτέχνες και φέτος στο Φεστιβάλ

«Υπεραστικοί» και Μίλτος Πασχαλίδης στο πρόγραμμα της Παρασκευής

Αγαπημένοι και γνωστοί καλλιτέχνες, που έχουν γράψει «πολλά χιλιόμετρα» στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, συμμετέχουν και στις φετινές εκδηλώσεις. Την Παρασκευή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, χαιρέτησε και συνομίλησε με τον τραγουδοποιό Μίλτο Πασχαλίδη, πριν από τη συναυλία του. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της δεύτερης μέρας άνοιξε με τους «Υπεραστικούς», που κέρδισαν το ζεστό χειροκρότημα του κοινού και η συναυλία τους συνεχιζόταν μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Δήλωση του Γιώργου Νταλάρα

Για τη συμμετοχή του στο 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το Σάββατο, στο αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, ο Γιώργος Νταλάρας δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Σε μια χρονιά ολέθρια μέσα στην πανδημία, που έχει πάρει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης, σε μια εποχή που το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα μεγαλώνει καθημερινά, απέναντι σε μια Ευρώπη που δεν έχει το θάρρος και τη διάθεση να το διαχειριστεί, μέσα σε μια χρονιά που τα φαινόμενα νεοφασισμού πληθαίνουν, είμαστε παρόντες με το τραγούδι, τον λόγο, τη μουσική, όπως οφείλουμε σε μια βραδιά που είναι αφιερωμένη στον Θάνο Μικρούτσικο, που στήριξε με την τέχνη του μέχρι το τέλος τους αγώνες για δημοκρατία, ειρήνη και αλληλεγγύη και ήταν πάντα αρωγός αυτού του Φεστιβάλ και αυτής της Νεολαίας».

Οι «Υπεραστικοί» επί σκηνής
Οι «Υπεραστικοί» επί σκηνής
Υποδειγματική οργάνωση, με όλα τα μέτρα προστασίας

«Να σας θερμομετρήσουμε; Τέλεια, περάστε!», «Παρακαλούμε να φορέσετε τη μάσκα σας». Με ευγένεια και καλή οργάνωση οι επισκέπτες του Φεστιβάλ αντιλαμβάνονται τα μέτρα προστασίας που τηρούνται από την πρώτη στιγμή, από την είσοδό τους στο χώρο του γηπέδου της Πανεπιστημιούπολης. Αντισηπτικά βρίσκονται στο χώρο σε πολλά σημεία, οι τουαλέτες είναι πολλές για να μη δημιουργούνται ουρές και καθαρίζονται τακτικά, ενώ συνεργεία καθαρισμού της ΚΝΕ περνούν από τα τραπέζια και όλο το χώρο του γηπέδου φροντίζοντας αυτός να διατηρείται καθαρός. Αντίστοιχα συνεργεία κυκλοφορούν στο χώρο, από τα οποία οι επισκέπτες προμηθεύονται συσκευασμένα τρόφιμα, αναψυκτικά κ.λπ. Παράλληλα, στο Φεστιβάλ λειτουργεί ιατρείο, με ειδικούς επιστήμονες, γιατρούς ειδικοτήτων πρώτης γραμμής, νοσηλευτές και φοιτητές Ιατρικής.

Αναμνηστικά του Φεστιβάλ

Ανάρπαστα έγιναν και τη δεύτερη μέρα τα αναμνηστικά μπλουζάκια, οι μάσκες και τα μαντήλια που διατίθενται στις εισόδους και στο χώρο του Φεστιβάλ. Τυπωμένες έχουν τις λέξεις «Capitalism means "I can't breathe"» - «Καπιταλισμός σημαίνει "Δεν μπορώ να αναπνεύσω"» και το λογότυπο της ΚΝΕ. Λόγια που «δένουν» με το σύνθημα του Φεστιβάλ, το οποίο δείχνει το δρόμο «για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή». Στα ίδια σημεία, οι επισκέπτες προμηθεύονται επίσης λαιμουδιέρες που φέρουν το λογότυπο της καμπάνιας για τους νέους εργαζόμενους, μέσα από την οποία η ΚΝΕ καλεί «οι αφανείς ήρωες να γίνουν πρωταγωνιστές».

Για την πρόσβαση στο Φεστιβάλ

Οι λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ που διευκολύνουν την προσέλευση του κοινού στο χώρο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια (κεντρική είσοδος από την οδό Ούλοφ Πάλμε), είναι:

«220» Ανω Ιλίσια - Ακαδημία (κυκλική).

«221» Πανεπιστημιούπολη - Ακαδημία (κυκλική).

«140» Πολύγωνο - Γλυφάδα. Αφετηρία από Δικαστήρια, στάση στην Ούλοφ Πάλμε.

«224» Καισαριανή - Ελ. Βενιζέλου.

«608» Γαλάτσι - Ακαδημία - Νεκροταφείο Ζωγράφου.

«250» Πανεπιστημιούπολη - Σταθμός «Ευαγγελισμού» (κυκλική).

«235» Ζωγράφου - Ακαδημία (κυκλική).

Για όσους δεν φοβούνται το περπάτημα, διευκολύνει και η στάση «Ευαγγελισμός» του Μετρό.

Πούλμαν των Οργανώσεων

Για την πρόσβαση στο Φεστιβάλ, Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δρομολογούν πούλμαν το Σάββατο από:

Αγία Βαρβάρα, 18.00, ταχυδρομείο.

Αιγάλεω, 18.00 από το Μετρό «Αγ. Μαρίνα», 18.15 από το Μετρό «Αιγάλεω».

Ανω Λιόσια, 17.30, τριγωνική πλατεία πίσω από το δημαρχείο.

Ελευσίνα, 17.30, δημοτικό πάρκινγκ.

Ιλιον - Καματερό - Αγίους Αναργύρους, 17.30, πλατεία Ηρώ, ΟΤΕ στο Ιλιον, στάση Μανάρα Καματερό, παλιό δημαρχείο Αγίων Αναργύρων.

Καλύβια, 18.00, δημαρχείο.

Κερατέα, 17.45, κεντρική πλατεία.

Κόκκινο Μύλο, 17.45, Τριγωνική πλατεία.

Λαύριο, 17.30, κτίριο ΟΤΕ.

Μενίδι, 17.45, πλατεία Καράβου.

Νέα Μάκρη, 17.30, κεντρική πλατεία.

Νέα Σμύρνη, 18.30, Polis Park Αγ. Φωτεινής.

Ολυμπιακό Χωριό, 17.30, Στέκι Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21).

Πειραιά, 18.30, Δημοτικό Θέατρο.

Περιστέρι, 17.30, από τα εξής σημεία: Πλατεία Δέγλερη, πλατεία Δημαρχείου, ΚΕΠ Νέας Ζωής και πλατεία Λόφου.

Ραφήνα, 17.45, κτίριο ΟΤΕ.

Χαϊδάρι, 18.00, από το Παλατάκι.

Η επιβίβαση θα γίνει με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις κ.λπ.) και μετά από δηλώσεις συμμετοχής στις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις.

Εθελοντικές αιμοδοσίες

Συνεχίζονται οι εθελοντικές αιμοδοσίες της ΚΝΕ στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με σύνθημα «Δίνουμε αίμα, "ανάσα" ζωής και αλληλεγγύης!», ως εξής:

Αρτα: Κυριακή 20/9, 10.00 - 14.00, στο Εργατικό Κέντρο.

Χίος: Τετάρτη 7/10, 11.30 - 13.00 και 18.00 - 20.00, στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Σκυλίτσειου Γενικού Νοσοκομείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ