ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
Με μεγάλη επιτυχία, πέρασε στην Ιστορία ... αλλιώς!

Κορυφώθηκαν το Σάββατο οι εκδηλώσεις στην Πανεπιστημιούπολη, στου Ζωγράφου

«

Μπράβο στην ΚΝΕ, μπράβο στο ΚΚΕ! Είναι μεγάλη τονωτική ανάσα όχι μόνο για τη νεολαία αλλά για όλους τους εργαζόμενους», «Ο,τι και να κάνουν δεν μπορούν να φιμώσουν το ανατρεπτικό μήνυμα που εκπέμπουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, ήθελαν να δείξουν ότι έχουν "παγώσει" όλα αλλά δεν το κατάφεραν, ήδη ο κόσμος μιλάει για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ».

Οι εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» κορυφώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, όπου μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο χώρο του Φεστιβάλ από πολύ νωρίς, το απόγευμα του Σαββάτου, με την αυστηρή τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας.

Θερμομετρήσεις, μάσκες, αποστάσεις, όλα τηρούνταν ευλαβικά, στο γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης.

Μάλιστα, η μεγάλη προσέλευση οδήγησε τους διοργανωτές από νωρίς να ετοιμάσουν έναν ακόμα χώρο, τα κοντινά γηπεδάκια του μπάσκετ, όπου τοποθέτησαν και εκεί τραπέζια και καρέκλες, καθώς και δύο μεγάλες οθόνες, απ' όπου ο κόσμος που γέμισε και αυτόν τον χώρο παρακολούθησε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Ιδιαίτερη στιγμή, το Σάββατο, πριν από τη συγκέντρωση, ήταν όταν στις οθόνες του Φεστιβάλ προβλήθηκε βίντεο αφιερωμένο στον σύντροφο Βαγγέλη Μπούτα που «έφυγε» την Παρασκευή από τη ζωή.


Ηταν ένα μεγάλο Φεστιβάλ, αλλιώτικο μα και γνώριμο ταυτόχρονα, που βροντοφώναξε το κάλεσμά του στον καθημερινό αγώνα για τα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά, στην Υγεία, στη ζωή. Ηταν ένα Φεστιβάλ - ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας!

* * *

Ολα τα στιγμιότυπα που εκτυλίσσονται είναι για όλους πρωτόγνωρα.

Σε κάθε παρέα - όλοι καθισμένοι στα τραπεζάκια - δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για όλα όσα βλέπουν.

Ο Βασίλης, 22 ετών, σπουδαστής πλοίαρχος στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, ήρθε στο Φεστιβάλ για πρώτη φορά μαζί με συναδέλφους του ΚΝίτες. «Είναι μεγάλη υπόθεση, ανέφερε, ότι φέτος η ΚΝΕ κατάφερε να οργανώσει αυτήν την τεράστια εκδήλωση. Είναι το καλύτερο που μπορούσε να προσφέρει στους νέους σε αυτές τις συνθήκες. Τονώνει, εμψυχώνει. Δείχνει ότι δεν μπορεί κανείς να σταματήσει τους νέους ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον».

Λίγο πιο πέρα, σε άλλη παρέα, η Ηλέκτρα, 24 ετών, μόλις έχει τελειώσει το Βιολογικό και τώρα είναι άνεργη, θα πει: «Μπορεί να μην είναι σαν τα άλλα Φεστιβάλ, όμως νομίζω ότι είναι πολύ πιο σημαντικό. Εχει άλλα χαρακτηριστικά. Γίνεται σε συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες. Παντού απαγορεύσεις, περιορισμοί. Λίγο - πολύ λένε στους νέους τα κεφάλια μέσα, και εκτονώσου στο διαδίκτυο. Και έρχεται η ΚΝΕ, διοργανώνει το Φεστιβάλ και λέει στους νέους μην το βάζετε κάτω! Ομως, αν δεν το έκανε δεν θα ήταν η ΚΝΕ»...


Ο Γιάννης, 51 ετών, ηλεκτρολόγος σε ιδιωτική εταιρεία, ήρθε στο Φεστιβάλ με τον γιο του που είναι ΚΝίτης. Ο ίδιος δήλωσε πρώην ΠΑΣΟΚος: «Τα μέτρα προστασίας είναι εντυπωσιακά. Το ήξερα ότι θα ήταν έτσι. Είχα δει από την τηλεόραση τους εργαζόμενους κομμουνιστές συνδικαλιστές τι είχαν πετύχει την 1η Μάη. Μπράβο στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ, είναι μεγάλη τονωτική ανάσα όχι μόνο για τους νέους αλλά για όλους τους εργαζόμενους».

Η Νικολέτα, 43 ετών, είναι ιδιωτική υπάλληλος σε εταιρεία. Η ίδια είπε: «Ηρθα για πρώτη φορά. Με έφερε η φίλη μου που είναι με το ΚΚΕ. Δεν περίμενα να είναι έτσι. Τέτοια οργάνωση δεν έχω δει αλλού. Είναι κάτι πολύ διαφορετικό από άλλες εκδηλώσεις. Ολη αυτή η εθελοντική προσπάθεια... Καταρχήν δεν έχω ξαναδεί τόσο πολλούς νέους μαζεμένους να διασκεδάζουν με τέτοιον ποιοτικό τρόπο. Δεν έχω λόγια να περιγράψω. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η προσπάθεια της ΚΝΕ είναι εξαίρετη».

Στην ίδια παρέα βρίσκεται η Ειρήνη, 41 ετών, επίσης ιδιωτική υπάλληλος, η οποία μεγαλώνει μόνη της ένα παιδί 6 ετών. «Εχω έρθει και σε άλλα Φεστιβάλ. Ομως, ότι τώρα η ΚΝΕ διοργάνωσε αυτό το Φεστιβάλ, έδειξε πως ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να φιμώσουν το ανατρεπτικό μήνυμα που εκπέμπουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Ηθελαν να δείξουν ότι έχουν "παγώσει" όλα αλλά δεν το κατάφεραν, ήδη ο κόσμος μιλάει για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Είμαι σε αναστολή από το Μάρτη και δεν ξέρω τώρα που παρατάθηκε αυτό το μέτρο μέχρι πότε. Ζω με 534 ευρώ και με αυτά πληρώνω νοίκι και πρέπει να ζήσω και το παιδί μου. Τα κουτσοβολεύω. Ομως, είναι ζωή να λες κάθε μέρα έτσι; Και είναι χιλιάδες σαν και εμένα. Το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ, που νομίζω ότι είναι πολύ πετυχημένο, δείχνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι»...



Με αντιπροσωπεία της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

Αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά (ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ) παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», αποτελούμενη από τον πρόεδρο, Βασίλειο Πάντζο, τον αντιπρόεδρο, Αντώνιο Μπατζαλή, και τον νομικό σύμβουλο Ηλία Γιαννόπουλο.

Η αντιπροσωπεία της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ δώρισε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, το βιβλίο με τίτλο «Γκογκί (σ.σ. Μνήμη) - Οι Ρομά από την Πόλη στην Ελλάδα», ένα σύντομο λεξικό της γλώσσας των Ρομά στα νέα Ελληνικά και βασικές αρχές γραμματικής, των Ν. Μπατζαλή και Κ. Χηνά, δύο Ελλήνων Τσιγγάνων που ερεύνησαν, συγκέντρωσαν αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό από τους προγόνους τους στην Κωνσταντινούπολη μέχρι σήμερα και κατέγραψαν ιστορίες, γλώσσα και παραδόσεις των Ελλήνων Τσιγγάνων.


Με τις μελωδίες του Μίλτου Πασχαλίδη την Παρασκευή

«Παράξενοι καιροί, παράξενο κι αυτό το Φεστιβάλ. Ευχαριστούμε την ΚΝΕ για άλλη μια φορά που μας φώναξε εδώ και 20 τόσα χρόνια...

Με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης, μάλλον είναι η τελευταία φορά που τραγουδάω για φέτος. Θα προσπαθήσω να παίξω όσα περισσότερα τραγούδια γίνεται και όσο πιο δικά μας, δικά μας εννοώ... κόκκινα», είπε ο Μίλτος Πασχαλίδης στο ξεκίνημα της συναυλίας του το βράδυ της Παρασκευής και πραγματικά κράτησε την υπόσχεσή του, προσφέροντας μοναδικές στιγμές με μεγάλες του επιτυχίες.

Τη σκηνή μοιράστηκε μαζί του στο πιάνο και στο τραγούδι η Νίκη Γρανά. Μαζί του ακόμα ο Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά, ο Πάρης Περυσινάκης στη λίρα και το μαντολίνο, ο Δημήτρης Μουτάφης στο μπάσο, ο Ηλίας Δουμάνης στα τύμπανα.

Ηχοχρώματα που αντλούν την έμπνευσή τους από τη λαϊκή παράδοση, αλλά και καθαρές ροκ μελωδίες, εναλλάσσονταν με ζεϊμπεκιές και μπαλάντες και ξεσήκωναν τον κόσμο. Ο Μίλτος Πασχαλίδης από τη σκηνή έκανε αναφορές σε καλλιτέχνες που δεν είναι πια μαζί μας, όπως στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Σάκη Μπουλά. Στη μνήμη του Παύλου Φύσσα τραγούδησε και αφιέρωσε στην Μάγδα Φύσσα το «Κιφ», ενώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι αναφορές στον Αλκη Αλκαίο, με το «Αγύριστο κεφάλι» που έγραψαν το 1999, λίγο πριν τραγουδήσει και τότε σε ένα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, καθώς και στον Θάνο Μικρούτσικο, με ένα ποτ πουρί τραγουδιών από το «Στου αιώνα την παράγκα» και άλλα τραγούδια του αγαπημένου συνθέτη.


«Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά της ΚΝΕ που βοήθησαν για να στηθεί τούτο εδώ το τριήμερο. Σύντροφοι, ελπίζω να σμίξουμε ξανά σε διαφορετικές συνθήκες και να γινόμαστε μια μεγάλη αγκαλιά», ευχήθηκε ο Μίλτος Πασχαλίδης στο τέλος της συναυλίας του και χάρισε ακόμα ένα ποτ πουρί τραγουδιών δικών του και άλλων, «...και τα τραγούδια που 'λεγα όπου πολύ σ' αρέσαν», που πραγματικά ο κόσμος ευχόταν να μην τελειώσει ποτέ...

Πριν από τη συναυλία ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, χαιρέτησε στα παρασκήνια τον Μίλτο Πασχαλίδη και συνομίλησε μαζί του.


Πολιτικά τραγούδια απο τους «Υπεραστικούς»

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της δεύτερης μέρας του Φεστιβάλ άνοιξε με τον μοναδικό σύγχρονο λαϊκό ήχο που χαρακτηρίζει το συγκρότημα «Υπεραστικοί».

Δίνοντας το στίγμα που χαρακτηρίζει τη μουσική τους, καλωσόρισαν το κοινό δηλώνοντας από σκηνής: «Τραγουδάμε σε δύσκολους καιρούς, αλλά τραγουδάμε όρθιοι», για τον κόσμο της δουλειάς που αγωνιά για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, για τους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ευχαρίστησαν την ΚΝΕ για την πρόσκληση στο Φεστιβάλ.

Ακολούθησε ένα πρόγραμμα με μουσικές δημιουργίες τους, αφιερώνοντας στον Παύλο Φύσσα το τραγούδι «Μαύρη Αυγή» και θυμίζοντας την αντιφασιστική νίκη των λαών ερμηνεύοντας το «Του Αδόλφου τα εγγόνια». Το κοινό που απόλαυσε τη συναυλία έσμιξε τις φωνές με το συγκρότημα σε στίχους της ελπίδας, σε τραγούδια του αγώνα όπως οι «Ηρωες», με τα οποία έκλεισε η συναυλία.

«Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» το σύνθημα από τον κόσμο το οποίο δόνησε την ατμόσφαιρα στο τέλος της συναυλίας.



Φόρος τιμής στον μεγάλο μας Θάνο Μικρούτσικο

INTIME NEWS

Το αφιέρωμα ξεκίνησε με μια «βαθιά υπόκλιση στον Θάνο Μικρούτσικο» από πλευράς της ΚΝΕ, ένα βίντεο που ετοίμασε η Οργάνωση και το οποίο μας θύμισε τη σχέση του Θ. Μικρούτσικου με τη Νεολαία του ΚΚΕ, την αδιάλειπτη σχέση του με το Φεστιβάλ από τα πρώτα κιόλας βήματα του νεολαιίστικου θεσμού. Φωτογραφίες από τα πρώτα Φεστιβάλ, τη συμμετοχή του στην Οργανωτική Επιτροπή του 3ου Φεστιβάλ το 1977 και τις συμμετοχές του στα μετέπειτα Φεστιβάλ ανά τις δεκαετίες, εναλλάσσονται με πλάνα από τις ξεχωριστές συναυλίες και αφιερώματα που παρουσίαζε στα πιο σύγχρονα Φεστιβάλ, αλλά και με δικά του λόγια από σκηνής, όπως το «Εδώ είναι ο κόσμος μου... Εδώ είναι οι άνθρωποί μου...», που είχε δηλώσει στον «Ριζοσπάστη» στο 43ο Φεστιβάλ το 2017, μετά το ξεκίνημα της περιπέτειας της υγείας του, αλλά και τα λόγια από την τελευταία του συναυλία στο περσινό Φεστιβάλ: «Εγώ το μόνο, το λίγο που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι μέχρι το τέλος θα είμαι εδώ»...

Με τον Γιώργο Νταλάρα και ένα από τα πολλά σπουδαία τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, το «Ανεμολόγιο», με τους αιχμηρά ειρωνικούς στίχους του Κώστα Τριπολίτη, για «την πόρνη την Ιστορία» που έσπευσε να πει ότι «ξοφλήσαμε», άρχισε αμέσως μετά η συναυλία του αφιερώματος.

Την ενορχήστρωση έκανε ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του Θάνου Μικρούτσικου, Θύμιος Παπαδόπουλος, και συμμετείχαν καλλιτέχνες που μοιράστηκαν επίσης χρόνια συνεργασίας με τον συνθέτη και σχέσεις αγάπης: Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Μεράντζας, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης.

Με την Μαρία Παπαγιάννη και τον Μ. Πασχαλίδη
Με την Μαρία Παπαγιάννη και τον Μ. Πασχαλίδη
Επαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Κατσίκας, Μίμης Ντούτσουλης, Γιάννης Παπαζαχαριάκης, Θοδωρής Οικονόμου, Βαγγέλης Μαχαίρας, Δημήτρης Αγάθος, Τζίμης Σταρίδας.

Από τα μελωδικά ταξίδια στην ποίηση του Νίκου Καββαδία και τη δύναμη του στίχου του Αλκη Αλκαίου, μέχρι την ποίηση του Μαγιακόφσκι, του Χικμέτ, του Μπρεχτ, τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου πλημμύρισαν το χώρο, με ηχηρά φανερή την απουσία του ίδιου από τη σκηνή, με τη σκέψη όλων όμως σε εκείνον. Σε εκείνον και στον κόσμο που από κοινού ονειρευτήκαμε και συνεχίζουμε να παλεύουμε γι' αυτόν. Για τις στιγμές που θα απλώνεται «μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο η οργή του λαού»... θα «βαδίζουμε μαζί στον ίδιο δρόμο»... «καθώς μας φώτιζαν το δρόμο οι σελίδες από το Κομμουνιστικό μας Μανιφέστο»... προς την «πιο όμορφη θάλασσα... που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει»...

Δυνατές ερμηνείες, δυνατές στιγμές, τραγούδια μιας ζωής που μεγάλωσαν διαφορετικές γενιές, που όλες ενώνουν τις φωνές τους σε αυτά, «πάντα γελαστοί»... Ετσι όπως αρμόζει στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Γιατί για άλλη μια φορά μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ΚΝΕ κατάφερε να κάνει ένα μεγάλο Φεστιβάλ που όλοι θα θυμόμαστε για πολύ καιρό, ένα Φεστιβάλ που έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, με τις αγαπημένες μελωδίες του δικού μας Θάνου.


  • Πριν και κατά τη διάρκεια της μουσικής παράστασης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε και συνομίλησε με τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο αφιέρωμα για τον Θάνο Μικρούτσικο. Επίσης συναντήθηκε με την οικογένεια του αγαπημένου συνθέτη, που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση.


Με τον Γ. Κιμούλη
Με τον Γ. Κιμούλη

Με τον Κ. Θωμαϊδη και τον Γ. Νταλάρα
Με τον Κ. Θωμαϊδη και τον Γ. Νταλάρα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ