ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αγωνιστικός βηματισμός με ορίζοντα το πανεργατικό συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις, όπως η μέρα δράσης σε Επισιτισμό - Τουρισμό, τα σωματεία δίνουν απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου
Με πολύμορφες κινητοποιήσεις, όπως η μέρα δράσης σε Επισιτισμό - Τουρισμό, τα σωματεία δίνουν απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου
Με κινητοποιήσεις, αγωνιστικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους, συνεχίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής και όλης της χώρας τη δράση τους ενάντια στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου.

Με ορίζοντα το πανεργατικό συλλαλητήριο που έχει ήδη αποφασιστεί για τις 13 Οκτώβρη στην Αθήνα, τα συνδικάτα σημαίνουν συναγερμό: Ενάντια στην πολιτική που εκθέτει την υγεία του λαού στον κίνδυνο της πανδημίας χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ενάντια στην ίδια πολιτική που επιτίθεται στο εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, φορτώνοντας για μια ακόμα φορά στην πλάτη τους τα βάρη της νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Μετά τη σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη βδομάδα στην Αττική, με κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τα σωματεία σχεδιάζουν τις πρωτοβουλίες και τη δράση τους. Με συσκέψεις, συνελεύσεις και περιοδείες απευθύνουν αγωνιστικό κάλεσμα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, σε κάθε εργαζόμενο και κάθε τίμιο συνδικαλιστή. Εντείνουν ταυτόχρονα τις κινητοποιήσεις και τις αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα οξυμένα προβλήματα και την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς.

Κάλεσμα από την Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών

Οι επόμενοι αγώνες «πρέπει να είναι ακόμα πιο μαζικοί, ακόμα πιο δυνατοί», τονίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Σε μια περίοδο όπου τα κρούσματα αυξάνονται δραματικά, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι οι εργασιακοί χώροι σε νομούς με μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων του κλάδου (Αττική, Πέλλα, Ημαθία, Χαλκιδική κ.ά.) «μετατράπηκαν σε κέντρα διασποράς του κορονοϊού», καθώς «δεν τηρούνται ούτε τα τυπικά μέτρα προστασίας». Την ίδια στιγμή, στο στόχαστρο έχουν βρεθεί και τα εργασιακά δικαιώματα. «Το χτύπημα των δικαιωμάτων μας δεν είναι μια "μπόρα που θα περάσει", είναι τα σπασμένα της κρίσης τους που προσπαθούν να τα φορτώσουν ξανά σε εμάς», αναφέρει η Ομοσπονδία και ενημερώνει τους εργαζόμενους για τη νέα επίθεση που σχεδιάζει η κυβέρνηση στην Κοινωνική Ασφάλιση, στη συνδικαλιστική δράση και για την παραπέρα προώθηση της «ευελιξίας».

Μέρα δράσης σε Επισιτισμό - Τουρισμό

Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις οργανώνουν σωματεία στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού τη Δευτέρα 28/9, στο πλαίσιο της μέρας δράσης που έχουν αποφασίσει:

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία οργανώνουν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, στις 11 π.μ. Παράλληλα, το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.).

Το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό Κέρκυρας προχωρά σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Χαρακτηριστικό μάλιστα για το ότι οι εργαζόμενοι μαζί με την επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου έχουν να αντιμετωπίσουν και την επίθεση των ανθρώπων τους μέσα στα συνδικάτα, είναι το γεγονός ότι την ίδια μέρα με την απεργιακή κινητοποίηση στην Κέρκυρα, εκδικάζεται η απαράδεκτη προσφυγή με την οποία η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕΤ) ζητά την ακύρωση των αρχαιρεσιών του κλαδικού Συνδικάτου του νησιού! Οι αρχαιρεσίες έγιναν μέσα στον Αύγουστο, μέσα σε μια περίοδο αλλεπάλληλων κινητοποιήσεων, με ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή που έφτασε τους 1.750 εργαζόμενους...

Την αλληλεγγύη και τη στήριξη στους εργαζόμενους στην Κέρκυρα και το κλαδικό Σωματείο τους εκφράζει το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής. Η αγωγή που κατέθεσε η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας ισοδυναμεί, όπως καταγγέλλει, με επίθεση στους αγώνες των εργαζομένων στην Κέρκυρα. «Ο,τι και να κάνουν, όποιον αγωνιστή και να βάλουν στο στόχαστρο για να ρίξουν λάσπη στους αγώνες, δεν θα τα καταφέρουν. Γιατί τους αγώνες τους κάνουν οι εργαζόμενοι που αντιδρούν στην εξαθλίωση, στη φτώχεια, στην ανεργία. Τους αγώνες τούς οργανώνουν οι εργαζόμενοι που πλήρωσαν μέχρι τώρα πολλά και δεν δέχονται να πληρώσουν ξανά!», τονίζει το Συνδικάτο και απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να βρεθούν στις 28/9, μέρα δράσης στον κλάδο, στο δρόμο με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις.

Επίσης, τα κλαδικά Σωματεία σε Λευκάδα - Βόνιτσα, Ζάκυνθο και Κω οργανώνουν στις 28/9 διαμαρτυρίες σε ΟΑΕΔ, Περιφέρεια και δήμο, αντίστοιχα.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

Ο αγωνιστικός σχεδιασμός θα βρεθεί στο επίκεντρο και μιας σειράς συσκέψεων, συνελεύσεων και εκλογοαπολογιστικών διαδικασιών που προγραμματίζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις:

-- Το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά, Αττικής και Νήσων οργανώνει την εκλογοαπολογιστική του Γενική Συνέλευση σήμερα, Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

-- Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας καλεί σε σύσκεψη σωματείων και φορέων αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Θεατράκι στη Μαρίνα.

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 27/9, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (έναντι ΟΤΕ) στο Περιστέρι (πλησίον σταθμού μετρό «Αγ. Αντώνιος»).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 27/9, στις 9 π.μ., στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Αύριο η παμπειραϊκή ναυτεργατική απεργία

Γενική Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ σήμερα

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία σε όλα τα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά προχωρούν αύριο Πέμπτη οι ναυτεργάτες, δίνοντας απάντηση στην ένταση της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει εφοπλιστές και κυβέρνηση στο σύνολο των εργασιακών τους δικαιωμάτων, βάζοντας ανοιχτά πια στο στόχαστρο τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας - αρχής γενομένης από την κατάργηση των ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία, σύμφωνα με νομοθετική διάταξη που πέρασε η κυβέρνηση στο τέλος Ιούλη - αλλά και τα συνδικαλιστικά ναυτεργατικά δικαιώματα.

Την απεργία κήρυξαν η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ενωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και η Ενωση Ηλεκτρολόγων (ΠΕΝΗΗΕΝ).

Τη στήριξή του στην απεργία εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, δηλώνοντας τη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών και καλώντας όλα τα σωματεία να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους.

Μπροστά στην απεργία, τα σωματεία δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης των ναυτεργατών στα καράβια σε όλο το λιμάνι, στα στέκια των ανέργων, στις σχολές Εμπορικού Ναυτικού, διαμηνύοντας: «Κανένα βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες». Τα σωματεία διεκδικούν: Ανανέωση των ΣΣΕ με αυξήσεις, υποχρεωτική - δημόσια Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες. Να παρθούν πίσω όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις. Πλήρη - σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων στις αυξημένες ανάγκες. Ουσιαστική προστασία των ανέργων κ.ά.

Ενταγμένη στην προσπάθεια των ναυτεργατικών σωματείων για μαζικούς οργανωμένους αγώνες των ναυτεργατών είναι και η Γενική Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ που γίνεται σήμερα Τετάρτη στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης, για την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής η οποία θα διενεργήσει τη διαδικασία των εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης.

Κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις

Με νέα συγκέντρωση έξω από την επιχείρηση συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στην «Althom ΕΠΕ» στην Πάτρα, ενάντια στην εκδικητική απόλυση εργαζόμενου, ο οποίος συμμετείχε στις κινητοποιήσεις που έγιναν ένα μήνα πριν, όταν η εταιρεία είχε προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Πάτρας και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας βρέθηκαν από νωρίς στο πλευρό των εργαζομένων, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης. «Καταγγέλλουμε τη νέα απόλυση ως παράνομη και καταχρηστική και καλούμε την εταιρεία να την ανακαλέσει. Πρόκειται για συνδικαλιστική δίωξη και γίνεται για λόγους εκδικητικούς», τονίζει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και προσθέτει: «Η εταιρεία επικαλείται συρρίκνωση του κύκλου εργασιών της. Η αλήθεια είναι όμως πως ο όγκος της δουλειάς στο τμήμα όπου πραγματοποιείται η νέα απόλυση κάθε άλλο παρά περιορίζεται».

Κινητοποίηση στη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ, ενάντια στις 30 απολύσεις εργολαβικών εργαζομένων, πραγματοποίησε τη Δευτέρα 21/9 το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, με τη συμπαράσταση εκπροσώπων φοιτητικών συλλόγων.

Οι απολύσεις - μη ανανεώσεις συμβάσεων έγιναν από την κοινοπραξία των 4 εργολάβων που λειτουργεί τη Λέσχη, με πρόσχημα τη μείωση της χρηματοδότησης λόγω της πανδημίας και της απουσίας φοιτητών. Πολλοί από τους απολυμένους απασχολούνταν μέσω των εργολαβικών συμβάσεων επί 10 και 15 χρόνια και από τον Ιούλη τούς πέταξαν στην ανεργία...

ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
24ωρη απεργία για μέτρα προστασίας των εργαζομένων

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο μεταλλείο της «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, με απόφαση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της απεργίας, στις 9.30 π.μ. το σωματείο θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση στο χωριό της Ολυμπιάδας.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους στην εργασία.

Ειδικότερα, ζητούν: Τήρηση όλων των κανόνων αερισμού στο υπόγειο μεταλλείο. Υποστήριξη της στοάς βάσει των κανόνων ασφαλείας και των γεωτεχνικών μοντέλων. Προχώρηση του δικτύου επικοινωνίας μπροστά στα μέτωπα. Ασύρματους σε όλες τις ομάδες εργαζομένων. Εγκατάσταση τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης σε όλα τα μέτωπα εργασίας. Τακτική συντήρηση - επισκευή των μηχανημάτων και οχημάτων για την ασφαλή λειτουργία τους. Επαρκή οχήματα για τη μεταφορά των εργαζομένων από και προς το υπόγειο μεταλλείο. Στο ίδιο πάτωμα εργασίας να μη λειτουργούν ταυτόχρονα δύο ή περισσότερα μηχανήματα. Πραγματοποίηση εργασιών παρουσία τουλάχιστον δύο ατόμων. Παροχή γάλακτος σε όλους τους εργαζόμενους. Καμία απόλυση - απειλή εργαζόμενου. Τήρηση των ωραρίων εργασίας - Σε περίπτωση υπερωριακής απασχόλησης να πληρώνονται κανονικά. Η πληρωμή των ημερομισθίων του Σαββάτου να γίνεται με την απαραίτητη προσαύξηση στο ημερομίσθιο. Πληρωμή ενοικίου κατοικίας για τους εργαζόμενους που διαμένουν εκτός της έδρας τους λόγω εργασίας. Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας κατά της διάδοσης του κορονοϊού, χωρίς καμία αρνητική αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ