ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Παλλαϊκό μήνυμα αντίστασης

Κοινή αγωνιστική απάντηση για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης θα δώσουν στις 17 Μάη τα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλίας. Με τη συμμετοχή τους στις παλλαϊκές κινητοποιήσεις που θα γίνουν στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της περιοχής και σε άλλες επαρχιακές πόλεις, οι εργάτες, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι νέοι θα δηλώσουν την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν τον κοινό αγώνα τους, για να μην περάσουν τ' αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης. Για τον καλύτερο συντονισμό δράσης και την οργάνωση των παλλαϊκών κινητοποιήσεων εντείνονται οι προετοιμασίες με κοινές συσκέψεις εκπροσώπων μαζικών φορέων των νομών, γενικές συνελεύσεις σωματείων, συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων των συνδικαλιστικών οργανώσεων και πολλές άλλες δραστηριότητες και αγωνιστικές εκδηλώσεις.

Στη Λάρισα σήμερα στις 8 το βράδυ το Εργατικό Κέντρο συγκαλεί σύσκεψη των διοικητικών συμβουλίων και των αντιπροσώπων τους, στην αίθουσα του ΕΚ με θέμα «Προετοιμασία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 17 Μάη». Σύσκεψη συγκαλεί σήμερα στις 9.15 το βράδυ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και ο Σύλλογος Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων του νομού.

Στο Βόλο αύριο οι γυναίκες της πόλης θα διαδηλώσουν την καταδίκη τους στ' αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης με πικετοφορία που διοργανώνει στις 7.30μ.μ. ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών και θα ξεκινήσει από την πλατεία Ελευθερίας. Πικετοφορία διοργανώνει την Παρασκευή το απόγευμα και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου.

Στην Καρδίτσα η καλύτερη οργάνωση της παλλαϊκής κινητοποίησης θα συζητηθεί σήμερα σε κοινή σύσκεψη εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Κοινή σύσκεψη εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων πραγματοποιήθηκε χτες και στα Τρίκαλα με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών.

Επίσης η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας συγκαλεί σύσκεψη διοικητικών συμβουλίων των αγροτικών συλλόγων αύριο στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση της 17ης Μάη πήρε και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων. Η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης καλεί όλα τα ΔΣ των Συλλόγων - μελών της σε σύσκεψη αύριο στις 8.30 μ.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Επίσης, σε ανακοίνωσή της καλεί τη ΓΣΕΒΕΕ να μην πάρει μέρος σε κανένα στημένο «κοινωνικό διάλογο» και ν' αγωνιστεί για να μην περάσουν τα κυβερνητικά μέτρα.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Λένε απεργία και το εννοούν στην πράξη

Συνεχίζουν και κλιμακώνουν τις προετοιμασίες τους για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης στις 17 του Μάη, οι άνθρωποι της δουλιάς στην Ηπειρο, στην Αιτωλοακαρνανία, στα Ιόνια Νησιά και στην Πελοπόννησο με καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς, συσκέψεις εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων, γενικών συνελεύσεων των σωματείων.

Παράλληλα, οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα και οι Επιτροπές Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση στην περιοχή συντονίζουν τη δράση τους με τους φορείς των ΕΒΕ και των αγροτών. Στην Πάτρα η Συντονιστική Επιτροπή σε κοινό μέτωπο με τους αγρότες και τους επαγγελματοβιοτέχνες του νομού διοργανώνει σήμερα πλατιά σύσκεψη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας. Επίσης, η ΣΕ στην Κόρινθο καλεί τους εργαζόμενους, τους συνδικαλιστές, τους αγρότες και τους επαγγελματοβιοτέχνες, σε σύσκεψη που διοργανώνει σήμερα στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου.

Η Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση στην Καλαμάτα στο πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών της, θα «οργώσει» τους χώρους δουλιάς στο νομό. Ενδεικτικά, σήμερα θα περιοδεύσει σε συνεργεία αυτοκινήτων και μηχανουργεία, την Παρασκευή 11 του Μάη στις 11:30 π.μ. στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ, τη Δευτέρα 14 του Μάη στις 7 π.μ. στα συνεργεία της ΔΕΗ, την Τρίτη 15 του Μάη στις 6:30 π.μ. στα συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας και το μεσημέρι στις 1:30 π.μ. στα εργοστάσια «Καρέλιας» και «Λέκκας» (κλωστοϋφαντουργείο).

Στη Ζάκυνθο η νεοσύστατη Επιτροπή Πρωτοβουλίας Αγροτών της Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης καλεί τους αγρότες του νησιού σε κοινή πάλη με τα άλλα λαϊκά στρώματα για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης με αρχή την απεργία στις 17 του Μάη.

Στα Γιάννενα η ΣΕ εντείνει τις προετοιμασίες για την επιτυχία της απεργίας με περιοδείες, συσκέψεις και συνελεύσεις σωματείων για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση. Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιωαννίνων με το σύνθημα «Ολοι στο δρόμο», καλεί στην απεργία στις 17 του Μάη για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση.

Στο Αγρίνιο το Εργατικό Κέντρο της πόλης μαζί με τη ΣΕ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να κινητοποιήσουν το σύνολο των εργαζομένων στην κατεύθυνση της επιτυχίας της απεργίας με περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, όπως στα εργοστάσια στη «Μεταλλοπλαστική», στη «Φλώρα» και στην «KNAUF», στους Ορυζόμυλους, στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, σε δημόσιες υπηρεσίες, στα γιαπιά.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ προτιμούν... «διάλογο»

«Κατά πόδας», τη συναινετική πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, ακολουθεί η συμβιβασμένη αντίστοιχη αυτών των παρατάξεων, στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας. Την πάγια θέση τους για ξεπούλημα και υπονόμευση των εργατικών αγώνων επιβεβαίωσαν και προχτές το βράδυ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, που, ούτε λίγο, ούτε πολύ, θεώρησαν την απεργία της 17ης Μάη σαν την κορύφωση των αγώνων των εργαζομένων και από εκεί και πέρα «με βάση τις εξελίξεις και τις θέσεις της κυβέρνησης, ανοίγει ο δρόμος για τον κοινωνικό διάλογο».

Από την άλλη πλευρά, επειδή τα συνεταιράκια ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ εκτιμούν ότι η ΕΣΑΚ και το ΠΑΜΕ έχουν κατορθώσει να προωθήσουν τη συσπειρωτική ενωτική τακτική τους στο συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα του νομού και μαζικοποιούν τις συγκεντρώσεις, δεν έχασαν την ευκαιρία να επιδοθούν στην τακτική της λασπολογίας και να επιτεθούν στις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι τρεις σύμβουλοι της «Ταξικής Ενότητας» προχώρησαν σε καταγγελία της πλειοψηφίας της διοίκησης, κατηγορώντας τους ότι έχουν επιλέξει το δρόμο του «Δούρειου Ιππου» στο συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα για το πέρασμα της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και των υπονομευτών όλων των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Εκ μέρους της παράταξης «Τ.Ε.» ο Κ. Πάλλης, κατέθεσε τις προτάσεις - στόχους πάλης για την Κοινωνική Ασφάλιση - δημόσια Υγεία - Πρόνοια του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιοδειών - εξορμήσεων στους χώρους δουλιάς σε καθημερινή βάση για την επιτυχία της απεργίας της 17ης Μάη και πρότειναν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Κάτι που απορρίφθηκε από τη συναινετική πλειοψηφία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η «Ταξική Ενότητα» αμέσως μετά τη συνεδρίαση, αφού καταγγέλλεται ο συνεταιρικός συναινετικός ρόλος των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που καταθέτουν τα όπλα «στα πόδια» του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης. Αυτές οι ηγεσίες έχουν βάλει, όπως τονίζεται, ως ορόσημο το πολύ - πολύ την απεργία της 17ης Μάη, την οποία προκήρυξαν και συμμετέχουν κάτω από την πίεση των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων της 26ης Απρίλη και 1ης Μάη, καθώς και της αταλάντευτης αγωνιστικής στάσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Η «Ταξική Ενότητα» καλεί τους εργατοϋπαλλήλους, τους ΕΒΕ, αγρότες, συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες σε αγωνιστική επαγρύπνηση και σε συντονισμό της πάλης τους. «Ούτε βήμα πίσω. Τον διάλογο - καταλήγει - να τον ανοίξουμε στο καμίνι της ταξικής πάλης. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος νίκης για την πλειοψηφία του λαού».


ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Ευρω-χρηματοδότηση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων

Συνεχίστηκε χτες η συζήτηση στη διαρκή επιτροπή της Βουλής

Με τις τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνεχίστηκε χτες η συζήτηση του Εθνικού Σχεδίου για την Απασχόληση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Από την πλευρά του το ΚΚΕ εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του στη λογική της χρήσης των ευρωπαϊκών πόρων για τη χρηματοδότηση του σχεδίου, σημειώνοντας ότι αυτό στηρίζει τις πολιτικές ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Δημήτρης Τσιόγκας, αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών πολιτικών καταπολέμησης της ανεργίας, σημείωσε ότι όντως «έχει αποτελέσματα η κυβερνητική πολιτική: Την αύξηση των κερδών των βιομηχάνων και των τραπεζιτών», τονίζοντας ότι «με τις νέες μορφές απασχόλησης σε όλους τους κλάδους παρατηρούμε ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και μεγέθυνση των μορφών μερικής απασχόλησης». Ακριβώς αυτή η πορεία, τόνισε, χρηματοδοτείται από τα ευρω-προγράμματα αφού «οι επιδοτήσεις των ΚΠΣ χρησιμοποιούνται για πολιτικές που στρέφονται εναντίον τους για να στηριχτούν οι ανατροπές που επιχειρεί η κυβέρνηση με τους βιομηχάνους». Παράλληλα, ο Δ. Τσιόγκας επισήμανε πως «οι πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση περνάνε κατ' αρχήν μέσα από ένα νομοθετικό πλαίσιο και βέβαια με τη στήριξη επιδοτούμενων προγραμμάτων όπου διοχετεύονται τεράστια ποσά που δεν είναι ενεργητικές πολιτικές αλλά ροκανίζονται δισεκατομμύρια από επιτήδειους». Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι η «ανακύκλωση της ανεργίας», αφού με τα δεδομένα που υπάρχουν «μέσα από αυτά τα προγράμματα δεν υπάρχουν νέες θέσεις εργασίας», λέγοντας πως «ζητήσαμε τέτοια στοιχεία αλλά δε μας δόθηκαν». Οσον αφορά στο θέμα του εκσυγχρονισμού του ΟΑΕΔ τόνισε ότι «με αυτή την πολιτική απαξιώνεται εντελώς ο ΟΑΕΔ», προσθέτοντας ότι με την πολιτική της οικονομικής διείσδυσης στα Βαλκάνια επιδοτήθηκαν επιχειρήσεις για να κλείσουν στην Ελλάδα τις παραγωγικές μονάδες. Κατέληξε σημειώνοντας ότι αυτό που απαιτείται είναι ένας «εθνικός σχεδιασμός ανάπτυξης που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας στη χώρα».

Τη συνήθη κριτική της NΔ περί ανικανότητας της κυβέρνησης για οργάνωση της χρηματοδότησης προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας εξέφρασε ο εισηγητής βουλευτής της, Πάνος Παναγιωτόπουλος, λέγοντας ότι «ο ΟΑΕΔ έγινε εκτροφείο ψηφοφόρων» καθώς και ότι «έγινε προσπάθεια παραποίησης των στοιχείων και βαφτίστηκαν επιδοτούμενοι ως απασχολούμενοι». Ακόμη τόνισε πως «ουδείς από τους κοινωνικούς εταίρους θεωρεί ότι μειώνεται η ανεργία στην Ελλάδα», επισημαίνοντας παράλληλα πως «μια ουσιαστική προώθηση της απασχόλησης προϋποθέτει ενεργητικές πολιτικές διαρθρωτικού χαρακτήρα». Από την πλευρά του Συνασπισμού ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Αμπατζόγλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επικαλείται την εξέλιξη της τεχνολογίας ως αίτιο της ανεργίας.

ΚΡΗΤΗ
Περιοδείες για την ασφάλιση

Συνεχίζουν τις περιοδείες σε χώρους δουλιάς, στέκια εργαζομένων και χωριά κλιμάκια της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ με θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Την Τετάρτη 9/5, στις 7.30 μ.μ. θα περιοδεύσουν στη Σπλάτζια, στις 8.30 μ.μ. στο Καστέλι και επίσης στις 8.30 μ.μ. στις Καλύβες.

Την Πέμπτη 10/5 στις 8.30 μ.μ. θα περιοδεύσουν στο καφενείο Βουράκη, στις 7.30 μ.μ. στο Καστέλι και επίσης στις 7.30 μ.μ. σε καταστήματα της πόλης των Χανίων.

Την Παρασκευή 11/5 στις 7.30 μ.μ. στους Αρμένους, επίσης στις 7.30 μ.μ. στην Κάντανο και στις 8.30 μ.μ. στις Μουρνιές.

Σύσκεψη ενημέρωσης των νέων εργαζομένων στο κλάδο των τραπεζών για τις επιπτώσεις από τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα διοργανώνει σήμερα στις 4.30 το απόγευμα η Γραμματεία της ΕΣΑΚ Τραπεζών, στα γραφεία του συλλόγου υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας, Σίνα 16.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ