ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΡΟΣΩΠΑ

1805 Πεθαίνει ο Γιόχαν Κριστόφ Φρίντριχ Σίλλερ. Κορυφαίος Γερμανός ποιητής, δραματουργός, θεωρητικός της τέχνης, ιστορικός. Επιφανής εκπρόσωπος του Διαφωτισμού στη Γερμανία, ένας από τους θεμελιωτές της γερμανικής λογοτεχνίας της νεότερης εποχής. Γεννήθηκε το 1759. Κατά τη διάρκεια των σπουδών στη Στρατιωτική Ακαδημία ήρθε σε επαφή με τις ιδέες των Αγγλων και Γάλλων Διαφωτιστών και με το έργο του Σαίξπηρ. Στη διαμόρφωση των αντιλήψεών του έπαιξαν σημαντικό ρόλο το αντιφεουδαρχικό κίνημα στη Γερμανία και το απελευθερωτικό κίνημα στην Αμερική. Με την πρώτη του τραγωδία «Οι ληστές» (1781) εκφράζει τη διαμαρτυρία του κατά της φεουδαρχίας και παρά το συμβιβαστικό τέλος, το έργο αυτό θεωρήθηκε αργότερα μαχητικό και επαναστατικό. Χαιρέτισε τη Γαλλική Επανάσταση και η Γαλλική Επαναστατική Εθνοσυνέλευση του απένειμε το 1792 το τίτλο του «Επίτιμου πολίτη της Γαλλικής Επανάστασης». Αλλα σημαντικά έργα του είναι: «Τριλογία Βαλλενστάιν», «Μαρία Στιούαρτ», «Γουλιέλμος Τέλος». Από τους μεγαλύτερους τραγικούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο Σίλλερ δημιούργησε έναν ιδιαίτερο τύπο δράματος, που ανοιχτά διακήρυττε τον προοδευτικό του χαρακτήρα.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 9 ΤΟΥ ΜΑΗ

1877 Ανακήρυξη της κρατικής ανεξαρτησίας της Ρουμανίας μετά το ρωσο - τουρκικό πόλεμο.

1897 Οι Τούρκοι μπαίνουν στο Βόλο. O ελληνοτουρκικός πόλεμος οδεύει προς το τέλος του με την ταπεινωτική ήττα του ελληνικού στρατού. Η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη που ευθύνονται απολύτως για την εξέλιξη αυτή σπεύδουν εναγωνίως να ζητήσουν την παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων, για να αποτραπεί η ολοσχερής καταστροφή. Ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό για τη «Μεγάλη Ιδέα» και τον τυχοδιωκτισμό της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

1945 Ο ελληνικός λαός μαζί μ' όλη την ανθρωπότητα γιόρτασε τη Μέρα της Νίκης κατά του φασισμού. Στη Θεσσαλονίκη, τη μέρα του γιορτασμού οι φασίστες δολοφονούν 4 πατριώτες. Ομως την ώρα που οι λαοί της Ευρώπης γιόρταζαν την απελευθέρωση και το τέλος της μαύρης φασιστικής κατοχής, ο ελληνικός λαός αντιμετώπιζε τη νέα επέμβαση και τη νέα κατοχή των Βρετανών και των Αμερικάνων.

1945 Απελευθέρωση της Τσεχοσλοβακίας απ' τους Γερμανούς κατακτητές.

1947 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας σταμάτησαν το τρένο Τρίπολης - Καλαμάτας και απελευθέρωσαν 28 κρατούμενους αγωνιστές.

1967 Ο συνταγματάρχης Παττακός (μέλος της τριανδρίας της χούντας) δήλωσε: «Κάναμε την επανάσταση για να αποφύγουμε τις εκλογές».

1936: Ο ματωμένος Μάης της Θεσσαλονίκης

Η πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη» την Κυριακή 10 Μάη 1936
Η πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη» την Κυριακή 10 Μάη 1936
Στις 9 Μάη του 1936 από το πρωί οι χωροφύλακες άρχισαν σε διάφορα μέρη της Θεσσαλονίκης τις επιθέσεις κατά των συγκεντρώσεων των απεργών.

Η πρώτη σοβαρή σύγκρουση έγινε μεταξύ χωροφυλάκων και αυτοκινητιστών (που είχαν κατέβει σε απεργία αλληλεγγύης προς τους καπνεργάτες), στην Εγνατία. Για να αμυνθούν οι απεργοί έστησαν οδοφράγματα στις γωνίες του δρόμου. Οι χωροφύλακες κτύπησαν στο ψαχνό και σε λίγο έπεσε ο πρώτος νεκρός απεργός, ο αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης. Από τη δολοφονία του Τάσου Τούση εμπνεύστηκε ο Γιάννης Ρίτσος το ποίημά του «Επιτάφιος».

Η σύγκρουση συνεχίστηκε και οι χωροφύλακες, κτυπώντας από τα νώτα, σκότωσαν 4 ακόμα απεργούς. Σε λίγο, προς το μέρος της συγκέντρωσης κινήθηκε μεγάλη φάλαγγα καπνεργατών διαδηλωτών. Οι αυτοκινητιστές μετέφεραν πάνω σε μια πόρτα το σώμα του δολοφονημένου συναδέλφου τους. Εκλεισαν όλα τα καταστήματα. Η τεράστια φάλαγγα είχε υψώσει αντί σημαίες μαντίλια βουτηγμένα στο αίμα των σκοτωμένων και οι διαδηλωτές φώναζαν: «Κάτω οι δολοφόνοι», «Να φύγει η κυβέρνηση Μεταξά».

Στη γωνιά της Εγνατίας Οδού και Μεγάλου Αλεξάνδρου άρχισε αληθινή σφαγή. Οι χωροφύλακες, οπλισμένοι με πολυβόλα, πυροβολούσαν το άοπλο πλήθος. Παρουσιάστηκαν, όμως, και περιπτώσεις συναδέλφωσης του στρατού με το λαό. Τα θύματα της βάρβαρης επίθεσης ήταν 12 νεκροί και 300 τραυματίες.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας συγκροτήθηκε νέα μεγαλειώδης διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη σφαγή των απεργών με τα συνθήματα: «Κάτω οι δολοφόνοι», «Κάτω ο Μεταξάς». Στρατιώτες και ναύτες σε αρκετές περιπτώσεις συμφιλιώθηκαν με το λαό. Οι χωροφύλακες αναγκάστηκαν να κλειστούν στα τμήματά τους. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μεταξά έστειλε τη νύχτα μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις από τη Λάρισα και 4 αντιτορπιλικά.

Στις 10 Μάη έγινε η κηδεία των θυμάτων που πήρε χαρακτήρα παλλαϊκού ξεσηκωμό. Η νεκρική πομπή ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο, ψάλλοντας το Πένθιμο Εμβατήριο. Στο δρόμο ενώθηκαν μαζί της και νέες φάλαγγες. Προχωρώντας προς το νεκροταφείο η λαοθάλασσα συναντήθηκε με στρατιωτικές δυνάμεις που περιπολούσαν. Οι στρατιώτες και πολλοί αξιωματικοί συμφιλιώθηκαν με το λαό. Στο νεκροταφείο συγκεντρώθηκαν 150 περίπου χιλιάδες. Σ' αυτό τον ξεσηκωμό του λαού πρωτοποριακό ρόλο έπαιξε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι μέτριοι και στο Αιγαίο πρόσκαιρα ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 9-23, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11-26, στα νησιά από 15-24 και στη Θεσσαλονίκη από 13-21 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός, αλλά το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-25 βαθμούς.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ για την πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε ο, μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς (σελίδα 7)

ΚΛΙΜΑ «συντεταγμένης πορείας», σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Κ. Σημίτη, είναι εκείνο που θα επιδιώξει να προκύψει ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής (σελίδα 10)

ΑΥΞΗΘΗΚΕ για τέταρτο συνεχόμενο μήνα η ανεργία στη Γερμανία, ενώ η αγορά εργασίας της χαρακτηριζόμενης ως μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και της ζώνης του Ευρώ, χαρακτηρίζεται «λιμνάζουσα» (σελίδα 24)

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ το μποναμά των 2,2 τρισ. δραχμών που θα μοιραστούν στο ιδιωτικό - κυρίως το μεγάλο - κεφάλαιο, ο υπουργός Ανάπτυξης επικαλέστηκε την «ανταγωνιστικότητα», ενώ βρήκε... δικαιολογημένες τις ανατιμήσεις στα καύσιμα (σελίδα 28)

ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ στοιχεία της ΕΣΥΕ που δημοσιοποιήθηκαν χτες και καταγράφουν τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των τιμών - που ωθούν προς τα κάτω την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και προς τα πάνω τα κέρδη - κάνουν επιτακτική την ανάγκη χορήγησης «εδώ και τώρα» διορθωτικής αύξησης στους μισθούς και συντάξεις (σελίδα 29)

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ τη Δευτέρα το βράδυ το Θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη» από ανθρώπους κάθε ηλικίας, μουσικούς, τραγουδιστές και κυρίως θαυμαστές του ανθρώπου που υπήρξε ο «Παρθενώνας» στην ερμηνεία του προοδευτικού έντεχνου ελληνικού τραγουδιού και του λαϊκού, του Γρηγόρη Μπιθικώτση (σελίδα 30).

ΜΕ ΝΕΑ 24ωρη απεργία και συγκέντρωση σήμερα το πρωί στις 10 έξω από το υπουργείο Πολιτισμού συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι έκτακτοι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ, απαιτώντας δίκαιη και οριστική λύση στο απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς τους (σελίδα 31)

ΤΕΛΙΚΑ το μετρό της Αθήνας - παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, και τα «πανωπροίκια» που έχουν δοθεί αφειδώς στους εργολάβους - παραδόθηκε χωρίς σημαντικές προβλέψεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες και ειδικότερα αυτών που έχουν προβλήματα όρασης ή αυτών που κινούνται σε αναπηρικά καροτσάκια! (σελίδα 32)

ΚΥΡΩΤΙΚΗ διαδικασία κατά των τηλεοπτικών σταθμών ΑΝΤΕΝΝΑ, MEGA, STAR, ALPHA έχει αποφασίσει να ξεκινήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για παραβιάσεις του διαφημιστικού χρόνου (σελίδα 35)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ