Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 9 ΤΟΥ ΜΑΗ

1877 Ανακήρυξη της κρατικής ανεξαρτησίας της Ρουμανίας μετά το ρωσο - τουρκικό πόλεμο.

1897 Οι Τούρκοι μπαίνουν στο Βόλο. O ελληνοτουρκικός πόλεμος οδεύει προς το τέλος του με την ταπεινωτική ήττα του ελληνικού στρατού. Η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη που ευθύνονται απολύτως για την εξέλιξη αυτή σπεύδουν εναγωνίως να ζητήσουν την παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων, για να αποτραπεί η ολοσχερής καταστροφή. Ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό για τη «Μεγάλη Ιδέα» και τον τυχοδιωκτισμό της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

1945 Ο ελληνικός λαός μαζί μ' όλη την ανθρωπότητα γιόρτασε τη Μέρα της Νίκης κατά του φασισμού. Στη Θεσσαλονίκη, τη μέρα του γιορτασμού οι φασίστες δολοφονούν 4 πατριώτες. Ομως την ώρα που οι λαοί της Ευρώπης γιόρταζαν την απελευθέρωση και το τέλος της μαύρης φασιστικής κατοχής, ο ελληνικός λαός αντιμετώπιζε τη νέα επέμβαση και τη νέα κατοχή των Βρετανών και των Αμερικάνων.

1945 Απελευθέρωση της Τσεχοσλοβακίας απ' τους Γερμανούς κατακτητές.

1947 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας σταμάτησαν το τρένο Τρίπολης - Καλαμάτας και απελευθέρωσαν 28 κρατούμενους αγωνιστές.

1967 Ο συνταγματάρχης Παττακός (μέλος της τριανδρίας της χούντας) δήλωσε: «Κάναμε την επανάσταση για να αποφύγουμε τις εκλογές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ