Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
«Να προστατεύσουμε τον πολιτισμό... »

Ομιλία του Γιώργου Χουρμουζιάδη σε εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας με θέμα «Πολιτισμός και Ειρήνη»

«Εάν θέλουμε πολιτισμό, πρέπει να παλέψουμε για την ειρήνη». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε με την ομιλία του ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βουλευτής του ΚΚΕ, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας με θέμα «Ειρήνη και Πολιτισμός». Μιλώντας, στην, κατάμεστη από κόσμο, αίθουσα του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου, όπου έγινε η εκδήλωση, ο Γ. Χουρμουζιάδης υπενθύμισε ότι πολιτισμός δε σημαίνει μόνο καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αλλά είναι ό,τι παράγουμε στο χώρο της κοινωνικής μας ύπαρξης, είναι η καθημερινή κοινωνική στάση απέναντι στη ζωή. Και αυτό τον πολιτισμό πρέπει να τον προστατεύσουμε, συμπλήρωσε. Υπογράμμισε, δε, ότι ο πολιτισμός δεν κινδυνεύει μόνο όταν επικρατούν πολεμικές συνθήκες - σ' αυτές τις συνθήκες, πρακτικά, ο πολιτισμός δεν μπορεί να «επιζήσει» -αλλά και όταν η «ειρήνη» επιβάλλεται κάτω από όρους με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσεται και να μην επιβιώνει.

Τόνισε, επίσης, ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια εγκυμονεί κινδύνους, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα φιλειρηνικής δράσης και πάλης. Και πρόσθεσε ότι μέσα στις συνθήκες της λαίλαπας που αποκαλείται παγκοσμιοποίηση, δε θα μπορούμε σε λίγα χρόνια να μιλάμε για κουλτούρα και γι' αυτό η ειρήνη πρέπει να διαφυλαχτεί όχι μόνο από τα όπλα, αλλά και από τα μεγάλα συμφέροντα, το μεγάλο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό.

Και κατέληξε: «Και μέσα στην "ειρήνη" είναι δυνατόν να δημιουργηθούν συνθήκες που ο πολιτισμός να κινδυνεύει. Πρέπει να προστατεύσουμε τον πολιτισμό και από τις συνθήκες που είναι δυνατόν να δημιουργηθούν μέσα στην ειρήνη. Να προστατεύσουμε την εθνική μας κουλτούρα που είναι δυνατόν να απειλείται μέσα σε μια συνθήκη ειρήνης. Επομένως, το σύνθημα "Πολιτισμός και Ειρήνη" δεν είναι η αναζήτηση ενός πολιτισμικού καθεστώτος μέσα σε ειρηνικές συνθήκες, αλλά είναι μια συνεχής προσπάθεια των υποκειμένων του πολιτισμού, που είμαστε εμείς, για να προστατεύσουμε αυτό που παράγουμε με το μυαλό μας, με τα χέρια μας, με την καθημερινή μας ζωή. Αν δεν αντιμετωπίσουμε με τη σοβαρότητα που πρέπει το γεγονός ότι και η ειρήνη καμιά φορά απειλεί τον πολιτισμό, όταν, όμως, αυτή επιβάλλεται με τον τρόπο που θέλουν να την επιβάλλουν. Μέσα σε μια τέτοια ειρήνη δε ζει ο πολιτισμός. Γι' αυτό οι φίλοι της ειρήνης, τα μέλη των Επιτροπών Ειρήνης, εμείς που περπατάμε στις πορείες, πρέπει να έχουμε τα μάτια μας "δεκατέσσερα" και να ξέρουμε ότι και μέσα στην ειρήνη μπορεί ο πολιτισμός να κινδυνεύει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δώδεκα αρχαιολόγοι για 27 νομούς! (2006-06-28 00:00:00.0)
Κύτταρο αντίστασης ο γνήσιος, λαϊκός Πολιτισμός! (2005-11-05 00:00:00.0)
Πολιτισμός και ειρήνη , έννοιες αλληλένδετες (2004-05-09 00:00:00.0)
Μεγαλοστομίες για την Παιδεία και τον Πολιτισμό (2003-12-24 00:00:00.0)
Τα πάντα στα χέρια του υπουργού (2002-05-29 00:00:00.0)
Με υποψήφιο νομάρχη τον Γιώργο Ρόκο (2002-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ