Τετάρτη 29 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 51
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Τα πάντα στα χέρια του υπουργού

Θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής στα μέσα Ιούνη

Εγνατία Οδός. Λ. χ., προς χάρη του έργου για την «τύχη» των εκεί αρχαιοτήτων, σύμφωνα με το σ/ν, θα αποφασίσουν οι «αρμόδιοι» υπουργοί
Εγνατία Οδός. Λ. χ., προς χάρη του έργου για την «τύχη» των εκεί αρχαιοτήτων, σύμφωνα με το σ/ν, θα αποφασίσουν οι «αρμόδιοι» υπουργοί
Μέχρι τα μέσα Ιούνη θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το αρχαιολογικό νομοσχέδιο, με κανονική διαδικασία και όχι με αυτή των κωδίκων, η οποία δεν επιτρέπει στη Βουλή να προχωρήσει σε καμία αλλαγή ή τροποποίηση.

Αυτό αποφάσισε χτες η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, αφού μετά την έντονη αντίδραση των βουλευτών, ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος πήρε πίσω την αρχική του πρόταση να ψηφιστεί το νομοσχέδιο «άρον - άρον», με τη διαδικασία των κωδίκων.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, τόνισε ότι πρόκειται για νομοθέτημα με το οποίο αποκλειστικός αρμόδιος για όλα όσα αφορούν στις αρχαιότητες και στα μνημεία καθίσταται ο εκάστοτε υπουργός, χωρίς μάλιστα να λαμβάνει υπόψη του τη γνώμη των αρμόδιων οργάνων. Ο κομμουνιστής βουλευτής παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να αντικαταστήσει ένα νόμο που ισχύει 70 ολόκληρα χρόνια, αλλά με τις διατάξεις του κινδυνεύει να καταστεί ένα «ανυπόφορο πράγμα» διοικητικών ρυθμίσεων. Ζήτησε να γίνουν πιο αυστηρές οι διατάξεις για την ανάμειξη της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» στα θέματα των αρχαιοτήτων και των μνημείων, προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο - όπως ορίζει και το Σύνταγμα - όπου αποκλειστικά αρμόδιο για όλα να είναι το κράτος μέσω του υπουργείου Πολιτισμού. Τόνισε, επίσης, ότι η προστασία των μνημείων και αρχαιοτήτων πρέπει να γίνεται μέσα από την έρευνα - για την οποία στο ν/σ υπάρχουν μόνο απλές διακηρύξεις - και την κοινωνική τους ανάπτυξη.

Σημειώνουμε ότι ο Ε. Βενιζέλος ακύρωσε το σημερινό του ταξίδι στις Βρυξέλλες για τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Ελλήνων ευρωβουλευτών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την έναρξη της σχετικής ημερίδας, λόγω της συνεχιζόμενης και σήμερα συζήτησης του σ/ν στην επιτροπή. Τον υπουργό θα εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις ο Ζυλ Ντασσέν.

  • Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αρχαιολογικό νομοσχέδιο, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του, ότι «το νέο νομοσχέδιο αντιστρατεύεται την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και μας βρίσκει αντίθετους».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ