Τετάρτη 9 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Αναζητείται «έξοδος κινδύνου» σε βαρύ κλίμα
  • Η συνάντηση Σημίτη - Τσοχατζόπουλου χτες στο Βερολίνο επιβεβαίωσε ότι μόνο «ειδυλλιακή» δεν είναι η κατάσταση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος
  • Συνεδριάζει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κλίμα «συντεταγμένης πορείας», σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Κ. Σημίτη, είναι εκείνο που θα επιδιώξει να προκύψει ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Το κυβερνητικό όργανο είναι αναγκασμένο - μετά τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό - να προβεί σε μια αποτίμηση της αρνητικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και να οδηγηθεί σε μια συμφωνία μεταξύ των πρωτοκλασάτων που το απαρτίζουν με τον πρωθυπουργό πάνω σε ένα μίνιμουμ θέσεων για την αναζήτηση διεξόδου από την κρίση.

Η ευόδωση των παραπάνω «αγαθών» προθέσεων, ωστόσο, δε θα είναι μακροπρόθεσμα μια εύκολη υπόθεση, παρά τα όσα - λόγω της αίσθησης του κινδύνου που έχει ανακύψει και για λόγους εφήμερων εντυπώσεων - θα αφήσουν να διαφανούν προς τα έξω οι πρωταγωνιστές της συνεδρίασης, μετά τη λήξη της.

Αλλωστε, όπως έδειξε και το χτεσινό τετ-α-τετ του Κ. Σημίτη με τον Α.Τσοχατζόπουλο, στο... Βερολίνο, τα μέλη της λεγόμενης «ιστορικής ηγεσίας» του ΠΑΣΟΚ δε φαίνονται διατεθειμένα να αποδεχτούν το μερίδιο της «συνευθύνης» που τους προσφέρει ο Κ.Σημίτης και συνεχίζουν να διεκδικούν όλο και περισσότερο «χώρο» (για ευρύτερους πολιτικούς ρόλους στο μέλλον) από αυτόν που θεωρούν ότι έχει απολέσει ο πρωθυπουργός μετά την πολιτική ήττα που υπέστη.

Υπ' αυτές τις συνθήκες, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, που - σύμφωνα με συνεργάτες του - θα κινείται στη γραμμή «όλοι μαζί» και θα διαπνέεται από τη λογική πως «ενωμένοι μπορούμε να βγούμε από τη δίνη του Ασφαλιστικού», είναι το πιθανότερο να αποτελέσει το μοντέλο της προς τα έξω εμφάνισης της κυβέρνησης, που όμως δε θα αναιρεί τις διεργασίες και τις τριβές στο εσωτερικό.

Ραντεβού στο... Βερολίνο

Σε ό,τι αφορά τη χτεσινή συνάντηση Σημίτη - Τσοχατζόπουλου, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στη Γερμανία, στις επίσημες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός είπε ότι η συζήτησή του με υπουργούς της κυβέρνησής του «δεν είναι έκτακτο γεγονός, που να χρειάζεται έκτακτα δελτία» από τα ΜΜΕ.

Ωστόσο, προηγουμένως άνθρωποι του περιβάλλοντός του, που τον ακολουθούν στο ταξίδι, είχαν προσπαθήσει να μεταφέρουν μια εικόνα «ιδιαίτερου γεγονότος» γύρω από αυτή τη συνάντηση, από την οποία μάλιστα, όπως έλεγαν, προέκυψε «συναντίληψη» των δύο αντρών...

Λίγο αργότερα, ο Α.Τσοχατζόπουλος έδωσε το δικό του διαφορετικό στίγμα, αφήνοντας να διαφανεί ότι μόνο «ειδυλλιακή» δεν ήταν η συνεύρεση. Οπως είπε δεν τίθεται θέμα «συναντίληψης» και πως απλώς εκείνος μετέφερε τις απόψεις του στον πρωθυπουργό για το ποιες πρέπει να είναι οι κυβερνητικές κινήσεις από δω και πέρα (σ.σ: εμφανής η άρνηση του... «δώρου» της «συνευθύνης»). Σε μια επίσης εμφανή προσπάθεια να εμφανιστεί ως ο κερδισμένος σε αυτή τη φάση των εσωκομματικών δρώμενων στο ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός πρόσθεσε, σχετικά με το Ασφαλιστικό, ότι απαιτούνται «νέες πρωτοβουλίες», λέγοντας ότι αυτές πρέπει να κινηθούν «σε βάθος χρόνου». Θέλοντας να τονώσει το «αριστερό προφίλ» του, μίλησε για αποφάσεις που δεν μπορούν να παίρνονται πάνω από τα κεφάλια της κοινωνίας, ενώ υπήρξε εξαιρετικά δηκτικός, όταν δήλωσε «οι τρόικες τελείωσαν» και πως «δε νοείται επαναφορά ξαναζεσταμένων φαγητών». Εν είδει αρχηγού, δε, ο Α.Τσοχατζόπουλος συμπλήρωσε, μιλώντας για την κυβέρνηση ότι «το κλίμα που έχει διαμορφωθεί δε μας ταιριάζει», φροντίζοντας βέβαια, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον ανασχηματισμό, να πει ότι αποτελεί θέμα του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε νέους φόρους!

Στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής (που συγκαλείται παραμονή της αυριανής συνεδρίασης της Βουλής σε επίπεδο αρχηγών με θέμα την οικονομία) είναι προφανές ότι θα τεθούν επί τάπητος και σκέψεις σχετικά με το πώς θα συρθεί το συνδικαλιστικό κίνημα στο «διάλογο». Για το λόγο αυτό, ήδη από χτες ο πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα, δηλώνοντας από το Βερολίνο ότι «η χρηματοδότηση του συστήματος είναι αντικείμενο του διαλόγου». «Τελεία και παύλα», κατέληξε όταν ρωτήθηκε αν αυτή η τοποθέτησή του υπονοεί επιβολή νέων φόρων...

Από την πλευρά του ο Γ. Παπαντωνίου δεν αποκλείεται να παρουσιάσει αναλυτικά τα σενάρια που διαρρέονται από το ΥΠΕΘΟ για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, ενώ πληροφορίες τον φέρουν - στο όνομα της υπεράσπισης της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και ενόψει της συνεδρίασης της Βουλής - να ζητά στήριξη από τους υπόλοιπους υπουργούς καθώς βάλλεται πανταχόθεν.

Η εικόνα, πάντως, στο ΠΑΣΟΚ περιπλέκεται καθημερινά από την ομοβροντία των δημόσιων τοποθετήσεων διαφόρων. Χτες και προχτές ήταν η σειρά του Γ. Αρσένη, ο οποίος μίλησε για περισσότερο δεξιά πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση απ' ό,τι περίμεναν οι ψηφοφόροι της (!) ενώ δεν απέκλεισε να τεθεί θέμα ηγεσίας στο επόμενο συνέδριο καθώς, όπως διαπίστωσε, ο πρωθυπουργός είναι «απομονωμένος» και οι «εκκρεμότητες του '96 δεν έχουν λήξει ακόμα»...

Δ. Ρέππας: «Οχι» χρηματοδότηση για τους ασφαλισμένους προ του 1993!

Από την πλευρά του ο Δ. Ρέππας, ερωτώμενος για την προχτεσινή θέση του πρωθυπουργού περί χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού από το δημόσιο, αρνήθηκε να γίνει συγκεκριμένος, επικαλούμενος και πάλι το... «διάλογο»: «Παραμένουμε στη θέση για το δημόσιο χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και την κρατική, οικονομική στήριξή του... Ολες οι άλλες λεπτομέρειες - κατέληξε - πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο των συζητήσεων που θα γίνουν εντός των ορίων του κοινωνικού διαλόγου». Με τον ίδιο τρόπο, ότι πρόκειται για... «λεπτομέρειες» (!), απάντησε ο Δ.Ρέππας και όταν ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός μιλά για νέους φόρους... Δεν απέφυγε, ωστόσο, να συμπληρώσει: «Μπορούμε να δούμε από τα έσοδα, που προέρχονται από τη φορολόγηση των πολιτών, ποια είναι τα ποσά εκείνα που μπορεί να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του Ασφαλιστικού συστήματος της χώρας».

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε ήδη ένα από τα αιτήματα τα εργαζόμενων (χωρίς να τον εμποδίσει σε αυτό η μη έναρξη του... «διαλόγου»). Αναφερόμενος στο αίτημα της επέκτασης της κρατικής χρηματοδότησης και στους ασφαλισμένους προ του 1993, δήλωσε, αναφερόμενος στο νόμο Σιούφα: «Γνωρίζω ότι το θέμα αυτό έχει αντιμετωπιστεί και έχει λυθεί. Για πολλά χρόνια ισχύει αυτό το νέο καθεστώς και δεν τέθηκε οποιοδήποτε θέμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ