ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ψάχνει για «αμερικανάκια» ο Αβραμόπουλος

Γρηγοριάδης Κώστας

Αυτό που επιβεβαιώνει περίτρανα το τελευταίο διάστημα ο Δ. Αβραμόπουλος με τις τοποθετήσεις του για μεγάλα θέματα (π.χ. Ασφαλιστικό) είναι ένα και μόνο: Πασχίζει, με όλες του τις δυνάμεις, να φανεί χρήσιμος στο σύστημα, παρουσιάζοντας τα πλέον προωθημένα αντιλαϊκά σχέδιά του, ως πολιτική του κόμματός του. Και, μάλιστα, κατά κανόνα, παρουσιάζει ως προτάσεις του κόμματός του χιλιοειπωμένες ιδέες και θέσεις ισχυρών οικονομικών κύκλων είτε τα μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί σε χώρες της Δύσης, συνήθως στις ΗΠΑ.

Ακόμη και τον αμερικανικό τρόπο «διαλόγου» δε δίστασε να υποδείξει, προκειμένου το Ασφαλιστικό να βρει το... δρόμο του. Να κάνουμε, είπε, ό,τι έκανε ο Ρίγκαν το 1980, όταν διόρισε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής τον σημερινό πρόεδρο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Α. Γκρίνσπαν! Οι προτάσεις της επιτροπής έγιναν νομοσχέδιο και νόμος και «έτσι έληξε το πρόβλημα», αποφάνθηκε ο επίδοξος... Μεσσίας. «Κανένα πρόβλημα», αν εξαιρέσει κανείς ότι «χάρη» σε αυτόν το νόμο, εκτός των άλλων, οι ανασφάλιστοι στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια, οι δε ασφαλισμένοι -όσοι δεν έχουν αρκετά χρήματα, για να απευθυνθούν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες- προσεύχονται κάθε μέρα μην και αρρωστήσουν!

Ασφαλώς και αδιαφορεί -επιεικώς- αν θα δημιουργηθεί μια τέτοια εφιαλτική κατάσταση και εδώ, αλλά δεν έχει καταλάβει ότι δε θα βρει εύκολα «αμερικανάκια»;

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Πόλεμος των άστρων» και Ελλάδα

Η απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς τον «πόλεμο των άστρων» προκειμένου να εδραιώσουν την πλανητική κυριαρχία τους, δεν πρόκειται βέβαια να αφήσει «εκτός» τις χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και την Ελλάδα. Οπως αναφέρεται σε χτεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ από την Αγκυρα, παρόλο που «οι λεπτομέρειες του δικτύου αντιπυραυλικής άμυνας (σ.σ. η προπαγανδιστική ονομασία του «πολέμου των άστρων») δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, εκτιμάται ότι το δίκτυο θα απαιτεί τη δημιουργία βάσεων ραντάρ στην Ελλάδα και την Τουρκία». Η Τουρκία, σημειώνεται, δεν έχει ακόμα εκφράσει επισήμως τη στάση της για το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας αλλά διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Αγκυρα προσεγγίζει θετικά την ιδέα. Λέτε η κυβέρνηση Σημίτη να πει «όχι»;

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ποιος «κρύβεται» πίσω από την Αγκυρα...

Αν κάποιοι δεν ήταν αρκετά ενημερωμένοι για τη «γραμμή» της κυβέρνησης Σημίτη, σχετικά με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, φρόντισε γι' αυτό ο Ν. Μπερνς. Τα είπε όλα σε μια εφ' όλης της ύλης ομιλία του σε ομογενείς στην Αστόρια της Νέας Υόρκης. Για τα Eλληνοτουρκικά, ο Aμερικανός πρεσβευτής εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί Παπανδρέου και Τζεμ «προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση τα τελευταία δύο χρόνια» και πρόσθεσε: «Εκείνο που απομένει τώρα είναι ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η επίλυση των μεγάλων ζητημάτων που εκκρεμούν μεταξύ των δύο χωρών, οι διαφορές για το Αιγαίο(!), τα κυριαρχικά δικαιώματα επί ορισμένων από τα νησιά κι άλλα θέματα» (!). Και συνέχισε: «Αλλά ελπίζω ότι η συνεχιζόμενη βελτίωση των σχέσεων, θα βοηθήσει τις δύο χώρες να επιλύσουν όλα τα προβλήματα στο μέλλον. Πρόκειται για πραγματικά προβλήματα που πρέπει όντως να επιλυθούν», κατέληξε.

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
... και την τρομοκρατία;

Αφού στην πραγματικότητα αναγνώρισε το σύνολο των διεκδικήσεων της Αγκυρας για το Αιγαίο δεν άφησε απέξω ούτε το Κυπριακό. Το χαρακτήρισε εξαιρετικά δυσχερές και πολύπλοκο πρόβλημα, αλλά τόνισε ότι «δεν επιθυμούμε τη συνέχιση του στάτους κβο γιατί αυτό αντιβαίνει στα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα». Κι αφού ξεκαθάρισε, ότι οι προωθούμενες «λύσεις» του Κυπριακού κινούνται στα πλαίσια των αμερικανικών συμφερόντων, αναφέρθηκε στο αγαπημένο του θέμα, την τρομοκρατία. «Υπάρχει - είπε - στενή συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ενώ έκανε ειδική αναφορά στην πρόοδο που παρατηρείται από μέρους των ελληνικών αρχών για την εξιχνίαση της... «17 Νοέμβρη». Προφανώς κάτι παραπάνω ξέρει... Πολύ περισσότερο που επέμεινε ότι η Ουάσιγκτον θέλει να δει συλλήψεις τρομοκρατών και καταδίκη τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντεργατική συμπαιγνία

Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα και από την αρχή. Τα όσα γίνονται τα τελευταία 24ωρα γύρω από το Ασφαλιστικό «βρωμάνε» από μακριά μεθόδευση «καθεστωτικού τύπου» και βρώμικα παιχνίδια πάνω στις πλάτες των εργαζομένων. Οι εκσυγχρονιστές κυβερνώντες ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω επί της ουσίας από τις «αρχικές προτάσεις» τους που ξεσήκωσαν παλλαϊκή κατακραυγή. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να καταφέρουν να εξουδετερώσουν τις αποδεδειγμένες αγωνιστικές διαθέσεις της πλειοψηφίας των εργαζομένων και να οδηγήσουν, σταδιακά και ελεγχόμενα, το λαϊκό κίνημα στον εκφυλισμό, την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία.

Το πόσο στημένη και κατευθυνόμενη είναι η συστηματική προσπάθεια για τον αποπροσανατολισμό και την εξαπάτηση των εργαζομένων, αρκεί μια απλή καταγραφή των τελευταίων κινήσεων. Ο Κ. Σημίτης, παραβιάζοντας τη συνήθειά του να σχολιάζει θέματα εσωτερικά όταν βρίσκεται στο εξωτερικό, έκρινε σκόπιμο από το Βερολίνο να επαναλάβει προχτές ότι συζητά το σύστημα χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, προσθέτοντας ότι «ένα ποσό των μελλοντικών φορολογικών εσόδων θα διατεθούν για τη στήριξη της Κοινωνικής Ασφάλισης». Δεν «πρόλαβε» να ολοκληρώσει τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ «σαν έτοιμος από καιρό» έσπευσε να την υποδεχτεί με χαμόγελο και ικανοποίηση, δηλώνοντας μάλιστα ότι «η αποδοχή της διευρυμένης τριμερούς χρηματοδότησης θα συμβάλει θετικά προς την έκβαση αυτής της προσπάθειας». Χρειάζεται, όμως, να σημειωθεί ότι ο Κ. Σημίτης δεν είπε τίποτα απολύτως καινούριο. Στις δηλώσεις που έκανε στις 19 Απρίλη, όταν η Κυβερνητική Επιτροπή και το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ ομόφωνα αποφάσισαν τα αντιασφαλιστικά μέτρα, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, είχε δηλώσει επί λέξει: «Διασφαλίζεται ο τριμερής χαρακτήρας και η χρηματοδότηση του δημοσίου». Αυτή η υποκριτική και ψεύτικη διαβεβαίωση δεν μπόρεσε βέβαια να αποκρύψει τον αντιασφαλιστικό Καιάδα που έκρυβαν οι κυβερνητικές «προτάσεις».

Ομως, η συμπαιγνία δε σταματά εδώ. Χτες ο Κ. Σημίτης, και αφού η δήλωσή του είχε αξιοποιηθεί στο έπακρο από το φιλοκυβερνητικό Τύπο και είχε κάνει τη δουλιά της, επανήλθε και έκλεισε τον κύκλο της: «Η χρηματοδότηση είναι αντικείμενο του διαλόγου. Τελεία και παύλα»(!), δήλωσε. Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση θέλει να ποδηγετήσει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στον «κοινωνικό διάλογο» μέσα από τη λεγόμενη τριμερή χρηματοδότηση. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που, από την αρχή αναζητούσε τα προσχήματα, είχε φροντίσει να αναγορεύσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της στο διάλογο - απάτη την τριμερή χρηματοδότηση. Το χειρότερο είναι ότι επιζητεί διακαώς το «διάλογο», ακριβώς γιατί δεν αισθάνεται καθόλου άνετα με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στο προσκήνιο, να παίρνουν οι ίδιοι το μέλλον στα χέρια τους. Δε χρειάζεται να είναι κανείς πολύ «μέσα στα πράγματα», για να διακρίνει ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ δεν αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην επιτυχία της απεργίας στις 17 Μάη και εκπέμπουν την εικόνα ότι μάλλον κάνουν «αγγαρεία».

Οι εργαζόμενοι όμως γνωρίζουν πολύ καλά ότι τίποτα δεν έχει «κλείσει» για το Ασφαλιστικό, άρα δεν μπορούν να αφήσουν κάποιους να τους γλυκοκοιμίζουν. Δεν μπορούν επίσης να «ξεχάσουν» ότι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς και πληγές από την ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης. Θα πάρουν, λοιπόν, στα χέρια τους την υπόθεση της επιτυχίας της απεργίας στις 17 Μάη, ακριβώς γιατί αντιλαμβάνονται ότι η επίδειξη της ταξικής ενότητας και δύναμής τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νικηφόρα έκβαση του αγώνα τους.

Παγίδα

Κάνουν

πως ανακρούσανε

στο σχέδιό τους

πρύμα,

μα δεν οπισθοχώρησαν

οι μπαγαπόντες

βήμα,

εμμένουν,

να το ξέρετε,

στην αρχική τους

θέση

κι αν πάμε

σε «διάλογο»

με γεια, παιδιά

το «φέσι»!

*

Κάνουν

πως τάχα άλλαξαν

κι άλλους

προτείνουν «όρους»,

μα ποιος

τους εμπιστεύεται

αυτούς

τους τρακαδόρους,

πάλι παγίδα

στήνουνε,

αγκίστρι και απόχη,

γι' αυτό

και στο «διάλογο»

«όχι» και πάλι

«όχι»!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ