ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Καμία αυταπάτη, κανένας εφησυχασμός

Ανυποχώρητος αγωνιστικός άνεμος πνέει και στη Βόρεια Ελλάδα. Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις και συνολικά οι εργαζόμενοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οργανώνουν την απεργιακή τους κινητοποίηση με όλα τα μέσα που διαθέτουν, προκειμένου να πετύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία της, ενώ σε δεκάδες πόλεις έχουν ήδη ανακοινωθεί οι απεργιακές συγκεντρώσεις.

Συγκεκριμένα συγκεντρώσεις και πορείες έχουν ήδη καθοριστεί και θα πραγματοποιηθούν σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καβάλα, Σέρρες, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια. Μέχρι αύριο βράδυ αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την οργάνωση εργατικών συγκεντρώσεων και πορειών σε Καστοριά, Κιλκίς, Εδεσσα, Γιαννιτσά, Γρεβενά, Δράμα και Κατερίνη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα να συμμετέχει στο κλείσιμο των καταστημάτων στις 17 Μάη και στην απεργιακή συγκέντρωση -πορεία. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμπελοκήπων, συμφωνεί και συμπαρατάσσεται με τις θέσεις και τον αγώνα των εργαζομένων για διασφάλιση και ενίσχυση του δημόσιου υποχρεωτικού και κοινωνικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης και άρνηση των λογικών κατάργησης της καθολικότητας και της εισαγωγής της ατομικής ευθύνης στην ασφάλιση...

Στο μεταξύ μια σύσκεψη που έβγαλε σαν ουσιαστικό αποτέλεσμα τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα για τη Σωτηρία και Διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ, με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Καλαμαριάς του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της περιοχής.

Στο κάλεσμα του Συνδικάτου ανταποκρίθηκαν φορείς της περιοχής και εργαζόμενοι του Δήμου. Εκφράστηκε έντονα η ανησυχία για τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και των άλλων πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν -ΝΔ, ΣΥΝ και των αντίστοιχων συνδικαλιστικών τους παρατάξεων που προετοιμάζονται να παρασύρουν τους εργαζόμενους με διάφορες αλχημείες και γιατροσόφια στην παγίδα του κοινωνικού διαλόγου.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ακολούθησε δυναμική πικετοφορία με πανό και ντουντούκες στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμαριάς. Από την πλατεία Σκρα η πικετοφορία κατέληξε στο τέλος του πεζόδρομου έξω από την Εκκλησία της Μεταμόρφωσης. Μοιράστηκε υλικό σχετικά με τις εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση και την απεργιακή κινητοποίηση στις 17 του Μάη. Οι πολυάριθμοι περαστικοί, ιδιαίτερα στον πεζόδρομο, επιδοκίμασαν τα συνθήματα της πικετοφορίας και πήραν πρόθυμα το έντυπο υλικό εκφράζοντας την πεποίθηση για την ανάγκη κλιμάκωσης της λαϊκής αντεπίθεσης.

ΚΟ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ολες οι δυνάμεις στη μάχη

Ούτε λεπτό να μην πάει χαμένο. Καμιά γωνιά του νομού να μη μείνει ακάλυπτη. Με αυτό το στόχο όλο το κομματικό δυναμικό του νομού Αχαΐας εντείνει την πολιτική του δραστηριότητα ενόψει της απεργίας στις 17 του Μάη και ρίχνεται αποφασιστικά στη μάχη της ενημέρωσης για την Κοινωνική Ασφάλιση σε χώρους δουλιάς, γειτονιές, χωριά, σε κάθε εργαζόμενο.

Συγκεκριμένα, ορισμένες κεντρικές περιοδείες για τις επόμενες μέρες είναι οι παρακάτω:

Την Πέμπτη 10/5 θα περιοδεύσει στα Ασφαλτα του δήμου στις 7 π.μ. και στο ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΕ στις 8 π.μ. η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου, στο ΙΚΑ (Αγιος Αλέξης) στις 9 π.μ. η Λουίζα Ράζου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στη Μουσική του δήμου στις 7:50 μ.μ. ο Χρήστος Κορδάς, μέλος της ΝΕ Αχαΐας, στο Βλατερό στις 8 μ.μ ο Κώστας Μυλωνάς, στέλεχος του κόμματος.

Την Παρασκευή 11/5 θα περιοδεύσει στον Ηλεκτροφωτισμό του δήμου στις 7 π.μ. ο Χρ. Κορδάς, την ίδια ώρα στο εργοτάξιο της «ΒΕΣΟ» θα περιοδεύσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στον ΟΤΕ (κεντρικά) στις 9 π.μ. η Λ. Ράζου, στο μηχανουργείο της «ΒΙΟΣΕΝ» στις 10 π.μ. και στα ΑΕΙ (εστία) στις 10:30 π.μ. ο Κ. Μπάτσικας, στις Εργατικές Κατοικίες Ν. Δρόμου στις 7 μ.μ. ο Αγγελος Βλαχάκης, στέλεχος του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 14/5 θα περιοδεύσει στα Ξερόλακκα (Χωματερή) στις 6:45 π.μ. η Κ. Γεροπαναγιώτη, στη ΔΕΗ στο Ρίο από 9π.μ.-11π.μ. και στο Αίγιο (Συνοικισμός) στις 8 μ.μ. θα περιοδεύσει ο Π. Κοσιώνης.

Την Τρίτη 15/5 θα περιοδεύσει στη ΔΕΥΑΠ στις 6:45 π.μ. ο Κ. Μπάτσικας, στα ιδρύματα πρόνοιας «Ασυλο», «Κωνσταντινοπούλειο», «ΜΕΡΙΜΝΑ», από τις 9 π.μ. και στο Καγκάδι στις 8 μ.μ. θα περιοδεύσει ο Π. Κοσιώνης.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στο «φουλ» οι μηχανές του αγώνα

Ανταριασμένο και πάλι το λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στον Πειραιά έχουν μπει στην «τελική ευθεία» για την οργάνωση της απεργίας στις 17 Μάη, με περιοδείες, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις σε χώρους δουλιάς. Σήμερα στις 11.30 το πρωί θα περιοδεύσει στα καράβια και τα συνεργεία της Ζώνης ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Η απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά για τις 17 Μάη θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά στις 10 το πρωί. Σε σχετική ανακοίνωσή της η Συντονιστική τονίζει: «Με αυταπάρνηση επιβάλλεται να δουλέψουν οι μεταλλεργάτες της Ζώνης, οι καπνεργάτες του Παπαστράτου και του Κεράνη, οι εργάτες και οι εργάτριες στην ΙΟΝ, στην Ελαΐδα, οι ναυτεργάτες, γενικότερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για την επιτυχία της απεργίας στις 17 Μάη».

Η Συντονιστική των Σωματείων εκτιμά ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αυταπάτες και αναμονή, «είναι ξεκάθαρο - συνεχίζει - ότι πρόκειται για παραλλαγές του "κοινωνικού διαλόγου" της απάτης - παραπλάνησης των εργαζομένων για να επιβάλουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα και γενικότερα την αντιλαϊκή αντιδραστική πολιτική τους». Υπογραμμίζει ότι «ο αγώνας είναι σε κρίσιμη καμπή, στους δρόμους του αγώνα κερδίζουμε. Μπροστά σ' αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις, είναι επιτακτική ανάγκη το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, η συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων με τους επαγγελματοβιοτέχνες που συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Μάη, τα κινήματα των γυναικών, της νεολαίας, να διαμορφώσουν ένα λαϊκό πλειοψηφικό ρεύμα για να μην πραγματοποιηθεί ο κοινωνικός διάλογος της απάτης, για να κλιμακωθεί ο αγώνας».

Στο μεταξύ έντονη κριτική ασκήθηκε στην πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΠ, σε προχτεσινή σύσκεψη διοικήσεων πρωτοβάθμιων σωματείων. Εκεί για ακόμα μια φορά αποδείχτηκε «περίτρανα» πως η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ αποτελεί τον ιμάντα για το πέρασμα αυτής της πολιτικής. Αρνείται να συνεδριάσει το ΔΣ του ΕΚΠ (τελευταία συνεδρίαση ήταν στις 19/4), να οργανώσει κινητοποιήσεις των εργαζομένων και να υιοθετήσει το πλαίσιο διεκδίκησης των εργαζομένων και των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων. Ο πρόεδρος του ΕΚΠ Γ. Μίχας και οι υπόλοιποι, κινούμενοι στη λογική της ΓΣΕΕ, παρουσιάζουν ένα «πετσοκομμένο» και αποδυναμωμένο - δήθεν διεκδικητικό - πλαίσιο και επιδιώκουν να βάλουν στη λογική «των διαλόγων» τους εργαζόμενους του Πειραιά.

Μάλιστα, για σήμερα το προεδρείο, χωρίς καν να συνέλθει η διοίκηση, εξήγγειλε με δελτίο Τύπου συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στις 7 το απόγευμα, χωρίς καν διεκδικητικό πλαίσιο, χωρίς να έχει γίνει η στοιχειώδης ενημέρωση των εργαζομένων γι' αυτό! Ισως είναι κι αυτό μία μέθοδος για να αποδείξουν ότι... οι εργαζόμενοι δε θέλουν κινητοποιήσεις!

ΘΡΙΑΣΙΟ
«Δε θα περάσουν»

Συγκέντρωση σήμερα στην Ελευσίνα

Σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης σήμερα στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα, καλούν όλο το λαό του Θριασίου, το Συντονιστικό Σωματείων - Συνδικαλιστών Θριασίου και η Επιτροπή Αγώνα για την Υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ και θα απευθύνουν χαιρετισμούς εκπρόσωποι σωματείων και των επαγγελματοβιοτεχνών.

«Ο αγώνας για την υπεράσπιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης συνεχίζεται», σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωση το Συντονιστικό και η Επιτροπή Αγώνα» και συμπληρώνουν: «Οι παραπλανητικοί ελιγμοί της κυβέρνησης κάτω από την κατακραυγή και τον παλλαϊκό ξεσηκωμό με τις μεθόδους του "ψευτοκοινωνικού διαλόγου" ή "παγώματος" των μέτρων δε θα περάσουν».

Την απόφαση να αγωνιστούν μαζί με την Ομοσπονδία συνταξιούχων ΙΚΑ και τους εργαζόμενους για να μην περάσουν τα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, δηλώνει σε ψήφισμα η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και επικουρικής ασφάλισης Ασπροπύργου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ