ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
Ολοένα και πιο εκρηκτική η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και των προκατόχων της

Από κινητοποίηση στο Νοσοκομείο «Λαϊκό» τον περασμένο Ιούνη
Από κινητοποίηση στο Νοσοκομείο «Λαϊκό» τον περασμένο Ιούνη
Σε πλήρη αντίθεση με το απατηλό κυβερνητικό αφήγημα περί «θωρακισμένου και έτοιμου ΕΣΥ», όπως και με την πρόσφατη προκλητική δήλωση του πρωθυπουργού ότι... «οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ ακόμα από τα όριά τους», η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, ειδικά στην Αττική, γίνεται ολοένα και πιο εκρηκτική.

Καθώς προχωρά η νέα έξαρση της πανδημίας, αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία οποιουδήποτε μέτρου ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας όλους αυτούς τους μήνες που κέρδισε με τις θυσίες του ο λαός από τον Μάρτη μέχρι σήμερα, όπως και οι συνέπειες της χρόνιας πολιτικής εμπορευματοποίησης, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τα υπάρχοντα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό ήδη «φρακάρουν» εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων, ενώ τα νοσοκομεία που εντάσσει τώρα η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, μπαίνουν στη μάχη χωρίς σχεδιασμό, προετοιμασία και ουσιαστική ενίσχυση ακόμα και για τα στοιχειώδη.

Φτιάχνουν κλινικές Covid σε νοσοκομεία... χωρίς ΜΕΘ Covid!

Ο τραγικός θάνατος μιας 35χρονης γυναίκας από κορονοϊό την περασμένη Κυριακή στο Νοσοκομείο «Λαϊκό» ανέδειξε ένα τέτοιο τεράστιο πρόβλημα: Νοσοκομεία μεταξύ των οποίων και το «Λαϊκό» εντάσσονται μεν στα νοσοκομεία που μπορούν να νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό, δημιουργώντας κλινικές Covid, ωστόσο δεν έχουν ΜΕΘ - Covid, με αποτέλεσμα ένας ασθενής με κορονοϊό που τελικά θα χρειαστεί κλίνη ΜΕΘ να πρέπει να διακομιστεί διασωληνωμένος σε άλλο νοσοκομείο ή αν αυτό δεν είναι δυνατό να παραμένει σε κοινό θάλαμο...

Η 35χρονη γυναίκα διασωληνώθηκε στο «Λαϊκό», χρειάστηκε να μεταφερθεί σε κλινική ΜΕΘ, ωστόσο επειδή ήταν αιμοδυναμικά ασταθής, κρίθηκε επικίνδυνη η διακομιδή της, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί για μιάμιση μέρα σε κοινό θάλαμο Covid, μέχρι το θάνατό της...

Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, αναδεικνύοντας πολλά ακόμα κρίσιμα ζητήματα, είχαν καταγγείλει έγκαιρα, ήδη από την προηγούμενη βδομάδα, ειδικευόμενοι Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στο ΓΝΑ «Λαϊκό», με το που ξεκίνησε να νοσηλεύει και ασθενείς με Covid-19. Σε κοινό κείμενό τους, οι Παντελεήμων Αβραμόπουλος, Αιμίλιος Κακλαμάνος, Χαράλαμπος Καρακατσάνης, Κωνσταντίνος Λαγγουράνης και Παναγιώτα Πάλλα σημείωναν μεταξύ άλλων:

«Το αίτημα της 1ης ΥΠΕ για 13 κλίνες ΜΕΘ-Covid στο "Λαϊκό" ακυρώθηκε μέσα σε λίγες μέρες, καθώς ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί.

Παράλληλα, ο μοναδικός αξονικός τομογράφος που υπάρχει στο "Λαϊκό", λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας και της υποστελέχωσης, πιέζεται ακόμη και με τους ήδη υπάρχοντες νοσηλευόμενους ασθενείς. Την ίδια ώρα, το προσωπικό που εργάζεται στην κλινική που νοσηλεύει τα θετικά κρούσματα, είναι στα όριά του και πολύ συχνά μετακινείται προσωπικό από άλλα τμήματα, ώστε να βγουν οι βάρδιες. Και όλα αυτά σε ένα νοσοκομείο από το οποίο περνάνε καθημερινά δεκάδες ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς (ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, αιματολογικοί, ογκολογικοί, μεταμοσχευμένοι ασθενείς κ.λπ.) και το οποίο αποτελεί κέντρο εμπειρογνωμοσύνης για πολλά χρόνια νοσήματα. Ολοι αυτοί οι ασθενείς συνωστίζονται στον αναγκαστικά περιορισμένο χώρο του Λαϊκού Νοσοκομείου, στον οποίο τώρα θα μεταφέρονται και ασθενείς με Covid-19.

Δυστυχώς, ενώ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχε συζητηθεί και να είχαν γίνει οι κατάλληλες προετοιμασίες, η κατάσταση μας βρίσκει σε πλήρη αποδιοργάνωση. Το προσωπικό του νοσοκομείου δεν έχει λάβει καμία σχετική εκπαίδευση τους τελευταίους μήνες. Οσα υγειονομικά πρωτόκολλα υπάρχουν, δεν είναι ευρέως γνωστά στο σύνολο των εργαζομένων. Κάποιοι από τους ειδικευόμενους που αναλαμβάνουν θετικά κρούσματα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, δεν έχουν λάβει ουδεμία εκπαίδευση - ενημέρωση σχετικά με την παρακολούθηση και θεραπεία ασθενών με Covid-19.

Ταυτόχρονα, καθώς δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη κλινική με αποκλειστικά δικό της προσωπικό για ασθενείς με Covid-19, κάποιοι θεράποντες ιατροί αναγκάζονται, πέραν των ασθενών με Covid-19, να αντιμετωπίζουν και ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας στις κλινικές τους, καθιστώντας έτσι τον κίνδυνο διασποράς του ιού σημαντικότατο.

Τέλος, ενώ διάφοροι διευθυντές προσπαθούν με δική τους πρωτοβουλία να εξασφαλίσουν κάποια επιπλέον Μέσα Ατομικής Προστασίας για το προσωπικό των κλινικών τους, η διοίκηση "επιτρέπει" τη χρήση ακόμη και των βασικών Μέσων Ατομικής Προστασίας όπως είναι οι μάσκες, τα γάντια και το αντισηπτικό, με το σταγονόμετρο, ακόμη και στα θετικά κρούσματα! Τα ύποπτα δε περιστατικά για Covid-19 που γίνονται εισαγωγή στην κάθε εφημερία, εξετάζονται από ειδικευόμενους σε καθέναν από τους οποίους παρέχεται 1 στολή, 1 μάσκα και 1 ζευγάρι γυαλιά και τα οποία καλούνται να φορέσουν ξανά και ξανά».

Επισφαλής η λειτουργία των ΜΕΘ και στο «Θριάσιο»

Την ίδια ώρα, το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου απαιτεί να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό οι ΜΕΘ (Γενική και Κέντρου Εγκαυμάτων) για να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία τους, καθώς υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις.

«Στη Γενική ΜΕΘ», σημειώνει, «αν και όλοι οι υπηρετούντες γιατροί αναγκάζονται να ξεπερνούν κάθε μήνα κατά πολύ το προβλεπόμενο όριο εφημεριών - με σοβαρές συνέπειες στη χρόνια καταπόνηση της υγείας τους - για επτά μέρες το μήνα, εφημερεύει μόνο ένας γιατρός. Γεγονός που καθιστά ανασφαλή τη λειτουργία της ΜΕΘ με οκτώ κρεβάτια και αδύνατη την πραγματοποίηση διακομιδών ασθενών εκτός νοσοκομείου και εκτιμήσεων ασθενών σε άλλες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου».

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού (αντί για 33 εργάζονται μόνο 24 μόνιμοι και επικουρικοί νοσηλευτές, 2 κινδυνεύουν με άμεση απόλυση), ενώ στη ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων (όπου νοσηλεύονται 8 διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19) αντί για 33 νοσηλευτές εργάζονται μόνο 22, αν και οι ανάγκες έχουν αυξηθεί κατά 50%.

Οι προστατευτικές στολές, προσθέτει το Σωματείο, δεν φτάνουν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, ενώ «και στις δύο ΜΕΘ δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας».

Νέο κύμα απολύσεων επικουρικών από τις 8 Οκτώβρη

Κι ενώ οι ελλείψεις 30.000 μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών και χιλιάδων ακόμη εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων γονατίζουν το δημόσιο σύστημα Υγείας, στις 8 Οκτώβρη ξεκινά νέο κύμα απολύσεων επικουρικών.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη στις 9 π.μ. στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, με αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των επικουρικών - συμβασιούχων.

Μόνο στις υγειονομικές δομές που εποπτεύονται από τη 2η ΥΠΕ, απειλούνται με διαδοχικές απολύσεις από τις 8/10 και μετά εκατοντάδες επικουρικοί όλων των ειδικοτήτων.

Την ίδια ώρα, στο Νοσοκομείο «Αττικόν», όπως σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων, «τους τελευταίους 7 μήνες έχουν προσληφθεί 130 επικουρικοί εργαζόμενοι (20 γιατροί και 109 λοιπό προσωπικό), με τις λεγόμενες συμβάσεις covid (...) Από την αρχή παρατηρήθηκε καθυστέρηση της πληρωμής τους, η οποία αποκαταστάθηκε στη συνέχεια μόνο όμως σε ένα τμήμα των εργαζομένων. (...) Αβέβαιο είναι αν και πότε θα καταβληθούν τα ήδη δεδουλευμένα, αλλά κι εάν και πώς θα εξασφαλιστεί η μισθοδοσία τους στη συνέχεια (...) Τις αμέσως επόμενες μέρες δεκάδες επικουρικοί εργαζόμενοι της διοικητικής, τεχνικής υπηρεσίας και του ιματισμού στο "Αττικό" Νοσοκομείο απολύονται. Οι συνέπειες στη λειτουργία του νοσοκομείου, εν μέσω πανδημίας, θα είναι τραγικές. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα».

«Κόφτες» και στον αντιγριπικό εμβολιασμό

Ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό έγιναν χτες στο υπουργείο Υγείας, καθώς ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του εμβολίου. Οπως αναφέρθηκε, από τα μέσα Οκτώβρη, με διαθέσιμα 4.200.000 εμβόλια, θα μπορούν «να εμβολιαστούν κατά κύριο λόγο οι ευπαθείς ομάδες», δηλαδή όσοι είναι άνω των 60 ετών, όσοι έχουν χρόνιο νόσημα και το υγειονομικό προσωπικό. Για τα παιδιά, παραμένουν οι ίδιες οδηγίες, δηλαδή «εμβολιάζονται τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου» και «παιδιά υγιή, όταν στο περιβάλλον τους υπάρχει ένα μωρό λίγων μηνών, κάτω των 6 μηνών, ή άλλο άτομο το οποίο είναι ευάλωτο αλλά δεν μπορεί να εμβολιαστεί».

Η κυβέρνηση στέκεται στην αύξηση των εμβολίων σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι, ωστόσο πολλοί είναι οι επιστήμονες που λόγω της πανδημίας επισημαίνουν ότι πέρα από τις προτεραιότητες στον αντιγριπικό εμβολιασμό, υπάρχει ανάγκη για εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού. Η κυβέρνηση, διατηρώντας τις ίδιες οδηγίες με προηγούμενες χρονιές για τις κατηγορίες στις οποίες θα συνταγογραφείται το εμβόλιο, ουσιαστικά αποκλείει όσους είναι κάτω των 60 ετών και δεν έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα, βάζοντας «ταβάνι» στην αποζημίωση από τα ασφαλιστικά ταμεία, την ώρα που κανείς επιστήμονας δεν ισχυρίζεται ότι ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού αντενδείκνυται επιστημονικά.

Μάλιστα, η κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα περιμένουν να διαπιστώσουν τον πληθυσμό των ευπαθών ομάδων και τις κατηγορίες του μέσω της συνταγογράφησης. Οσες από τις ευπαθείς ομάδες δεν απευθυνθούν για τον αναγκαίο εμβολιασμό, δεν καταγράφονται, άρα «δεν υπάρχουν»...

Σε κάθε περίπτωση και το θέμα των εμβολιασμών αναδεικνύει την ανάγκη για ένα κεντρικά σχεδιασμένο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με Κέντρα Υγείας που θα κάνουν καταγραφή του πληθυσμού ευθύνης τους, των ασθενειών και των ιδιαίτερων αναγκών που έχουν. Οπου ο εμβολιασμός και η παρακολούθηση κάθε εμβολιαζόμενου θα γίνονται δωρεάν, με πρωτοβουλία του κράτους και των μηχανισμών του.

Κινητοποίηση από σωματεία στη Μεσσηνία

Σε κινητοποίηση για την Υγεία, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, στα Κέντρα Υγείας και τις άλλες δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας του νομού, προχωρούν σωματεία και φορείς της Μεσσηνίας την Πέμπτη 1/10, στις 7 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα. Το ψήφισμα που συζητήθηκε σε σύσκεψη τις προηγούμενες μέρες υπογράφουν μέχρι στιγμής τα Σωματεία Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ειδικευμένων Ιατρών, Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ και ο Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών.

802 νέα κρούσματα και 14 νεκροί σε 3 μέρες

Αλλα 269 κρούσματα κορονοϊού και 4 ακόμα θανάτους ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 17.707 (ημερήσια μεταβολή +1,5%), ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 383. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 73 ασθενείς.

Σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων, τα 12 είναι εισαγόμενα (11 προέκυψαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου και 1 πήγε αυτοβούλως για έλεγχο). 197 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική (11 βρέθηκαν σε τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας), 12 στα Γιάννενα, 5 στην Κοζάνη, 4 στη Θεσσαλονίκη, από 3 σε Εύβοια και Λάρισα, από 2 σε Αχαΐα, Δράμα, Τρίκαλα και Φθιώτιδα, από 1 σε Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Καρδίτσα, Καστοριά, Βοιωτία, Θήρα, Λέσβο, Πάρο, Πρέβεζα και Φλώρινα. 15 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Το Σάββατο είχαν ανακοινωθεί 315 νέα κρούσματα (τα 165 στην Αττική και 32 σε εργάτες γης στη Λακωνία) και 7 ακόμα θάνατοι. Την Κυριακή ανακοινώθηκαν 218 νέα κρούσματα (118 στην Αττική) και 3 ακόμα νεκροί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ