ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κινητοποιούνται για μέτρα προστασίας στις σχολές οι φοιτητές

Από τη διαδήλωση της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη

INTIME NEWS

Από τη διαδήλωση της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη
Αντιμέτωποι με τα χρόνια προβλήματα των ιδρυμάτων που διογκώνονται και τα νέα που προστίθενται σε περίοδο πανδημίας είναι οι φοιτητές κατά το άνοιγμα των σχολών. Ολο το προηγούμενο διάστημα, φοιτητικοί σύλλογοι με πολύμορφες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις σε διοικήσεις τμημάτων, ιδρυμάτων, στο υπουργείο διεκδίκησαν το άνοιγμα των σχολών με όλα τα μέτρα προστασίας. Την ίδια στιγμή, μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι οργανώνουν και συνεχίζουν την πάλη τους για τη διεκδίκηση των όρων λειτουργίας των σχολών τους, για τις σπουδές τους, την εξασφάλιση της υγείας και ασφάλειας, επαρκές διδακτικό προσωπικό, που θα επιτρέπει διά ζώσης μαθήματα με μικρότερο αριθμό φοιτητών, προσωπικό καθαριότητας, εργαστήρια διά ζώσης, στέγαση για όσους έχουν ανάγκη.

Στη Θεσσαλονίκη

Το ασφαλές για την υγεία εργαζομένων και φοιτητών άνοιγμα των σχολών, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, διεκδίκησαν οι φοιτητές με μαχητικό συλλαλητήριο την Παρασκευή, στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Συνθήματα όπως: «Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση - υγεία για κάθε φοιτητή», «κτίρια, λεφτά καθηγητές, πάρτε μέτρα να ανοίξουν οι σχολές», αλλά και «είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά», ακούγονταν σε όλη τη διάρκεια της πορείας.

Το φοιτητικό συλλαλητήριο οργάνωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Φυσικού, Ψυχολογίας, ΠΤΔΕ, ΤΕΦΑΑ, Ιατρικής, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων του ΑΠΘ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης.

Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε, μίλησε ο Κώστας Τσεχελίδης, από την πρωτοβουλία ίδρυσης συλλόγων ΣΕΥ-ΣΜΗ στο ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης, που σημείωσε μεταξύ άλλων ότι παραμένει άλυτο, ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας, το πρόβλημα με το δρομολόγιο 52, το μοναδικό που συνδέει το ίδρυμα με τη Θεσσαλονίκη, όπου οι φοιτητές στοιβάζονται σαν σαρδέλες. Είπε ακόμη ότι η τηλεκπαίδευση πρακτικά απέτυχε, καθώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διά ζώσης διδασκαλία. Η Βίκυ Αραπίτσα, από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την πρακτική τους άσκηση οι φοιτητές του τμήματος, τονίζοντας ότι ολοκληρωμένη πρακτική άσκηση δεν διασφαλίστηκε μέσω της τηλεκπαίδευσης και ουσιαστικά μετατράπηκε σε ένα ακόμα θεωρητικό μάθημα. Ο Γιώργος Ξυνής, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, κάλεσε τους φοιτητές να ακολουθήσουν το παράδειγμα των χιλιάδων μαθητών που βγήκαν στο δρόμο και φώναξαν πως για όλη αυτή την κατάσταση υπεύθυνη είναι η ίδια η κυβέρνηση.

Οι φοιτητές ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για αύριο, στη συγκέντρωση καταδίκης της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, αλλά και το απόγευμα, μαζί με τα εργατικά σωματεία και τους άλλους μαζικούς φορείς, στις 7 μ.μ., στο μνημείο του Λαμπράκη (συμβολή οδών Ερμού με Βενιζέλου).

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη οργάνωσης της πάλης για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, έπειτα από κάλεσμα του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν οι Σύλλογοι Μηχανικών Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών, ΣΤΕΦ, Μαθηματικού, Βιολογικού, Παιδαγωγικού, Θεατρικών Σπουδών, Φαρμακευτικής, ΣΕΥΠ, Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΔΟ, ΣΟΦΕΠΠ και η επιτροπή 2ου έτους Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, έγινε παρέμβαση στη διοίκηση του αστικού ΚΤΕΛ για το οξυμένο πρόβλημα με τη μετακίνηση και οι φοιτητές πέτυχαν την πύκνωση των δρομολογίων από και προς το Πανεπιστήμιο, σε σχέση με τα ορισμένα διά ζώσης μαθήματα ή εργαστήρια.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι η ανάγκη των φοιτητών είναι να σπουδάζουν ολοκληρωμένα και δωρεάν. Οτι δεν ανέχονται την παγίωση της τηλεκπαίδευσης ως αντικαταστάτριας μορφής για τη διά ζώσης διδασκαλία, διότι δεν μπορούν να παίρνουν τη γνώση γύρω από το επιστημονικό τους αντικείμενο μέσα από μια οθόνη.

Η σύσκεψη, με βάση και τις αποφάσεις Φοιτητικών Συλλόγων, κατέληξε σε πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την Παρασκευή 9 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. από την πλατεία Γεωργίου, για όλα τα αναγκαία μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές για όλους τους φοιτητές, για όλα τα μαθήματα. Επίσης, αποφασίστηκε κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τα οξυμένα προβλήματα με τη στέγαση (ενοίκια, εστίες) και τη μετακίνηση.

ΜΑΘΗΤΕΣ
«Είμαστε ήδη νικητές! Ο αγώνας μας είναι και δικός σας αγώνας!»

Συνέχιση των κινητοποιήσεων με νέα αγωνιστικά ραντεβού αύριο Τετάρτη 7 και την Παρασκευή 9 Οκτώβρη

Τη συνέχιση του αγώνα τους για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους αποφάσισαν οι μαθητές στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας που έγινε το Σάββατο με τη συμμετοχή μαθητών από περισσότερα από 180 σχολεία.

Επόμενος σταθμός είναι η αυριανή πανελλαδική μέρα μαθητικών κινητοποιήσεων, με κλειστά σχολεία και συμμετοχή, μαζί με όλο το λαό, σε συγκεντρώσεις για να μπουν οι φασίστες εγκληματίες της Χρυσής Αυγής στη φυλακή. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο σταθμό του μετρό «Αμπελόκηποι».

Για την Παρασκευή, προγραμματίζεται συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στις 12 το μεσημέρι.

Με βάση τις αποφάσεις που πάρθηκαν, πραγματοποιούνται ήδη από χτες Γενικές Συνελεύσεις σχολείων και συνεδριάσεις των Συντονιστικών Επιτροπών στους δήμους όπου αποφασίζονται η συνέχεια, η συμμετοχή στις παραπάνω κεντρικές αλλά και σε κατά τόπους κινητοποιήσεις, ενώ προγραμματίζεται και πανελλαδική διαδικτυακή συνάντηση Επιτροπών Μαθητών.

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζοντας τον αγώνα τους, οι μαθητές οργάνωσαν το Σάββατο 3 Οκτώβρη συναυλία στην Ηλιούπολη στη Σταυρούπολη, αλλά και καλλιτεχνική διαμαρτυρία στο κέντρο της πόλης, στην οδό Αριστοτέλους. Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, σήμερα, Τρίτη, καλεί σε Γενικές Συνελεύσεις και κλείσιμο των σχολείων με παραστάσεις διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης και αύριο, Τετάρτη, στη μεγάλη μαθητική πορεία στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

«Είμαστε ήδη νικητές!»

«Είμαστε νικητές γιατί αναγκάσαμε το υπουργείο και την κυβέρνηση να μας ακούσουν! Γιατί αποδείξαμε στην πράξη ότι όταν είμαστε ενωμένοι, μας φοβούνται! Γιατί τώρα πια δεν περνάει το παραμυθάκι τους ότι είμαστε "αρνητές μάσκας", ότι "αγωνιζόμαστε για χαβαλέ", ότι "θέλουμε να χάσουμε μάθημα", ότι "τα αιτήματά μας δεν είναι λογικά" και τόσα άλλα», τονίζεται στο κείμενο που εγκρίθηκε το Σάββατο και με το οποίο οι μαθητές απευθύνονται προς όλους τους μαθητές, τους γονείς, τους καθηγητές, όλο το λαό. «Τώρα πια όλη η κοινωνία ξέρει ότι έχουμε δίκιο γιατί ο μόνος τρόπος να γίνεται το μάθημα κανονικά και με ασφάλεια, είναι να κάνουν πράξη τα αιτήματά μας για περισσότερους καθηγητές, προσωπικό καθαριότητας, απολυμάνσεις, επιπλέον αίθουσες», τονίζουν οι μαθητές.

Δεν πέρασαν οι απειλές!

«Δεν πέρασαν οι απειλές των διευθυντών και των εισαγγελέων. Δεν πέρασαν οι τραμπουκισμοί μεμονωμένων, δήθεν "αγανακτισμένων" γονιών που έβαλε η κυβέρνηση να βρίζουν και να χτυπάνε μαθητές. Δεν πέρασαν οι απειλές κάποιων αστυνομικών που κάνανε βόλτες γύρω γύρω από τα σχολεία μας και μας έβριζαν. Δεν πέρασαν οι απειλές της Κεραμέως λίγο πριν από την τελευταία μας πορεία ότι θα μας βάλει απουσίες, κακή διαγωγή, ότι θα κάνουμε μάθημα τα Σάββατα και τις γιορτές.

Δεν πέρασε το σχέδιο της κυβέρνησης να μας δυσφημίσει, δείχνοντας ομάδες κουκουλοφόρων (που καμία σχέση δεν έχουν με τα αιτήματα και τους αγώνες μας) να κάνουν επεισόδια.

Δεν πέρασαν τα ψέματα που είπαν για εμάς στις τηλεοράσεις και στα social ότι είμαστε μαϊμούδες, αλήτες, τεμπέληδες και κακομαθημένα παιδιά. Αποδείξαμε ότι ο αγώνας μας έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον!», σημειώνεται.

Ούτε λέξη από την κυβέρνηση στα αιτήματά μας

Μεταξύ άλλων, οι μαθητές απαντούν αποστομωτικά και στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι «ο διάλογος θέλει ανοιχτά σχολεία», σημειώνοντας: «Τότε γιατί ψηφίσατε τους βασικούς σας νόμους όταν είναι κλειστά; Ετσι έκανε η Κεραμέως στην καραντίνα, έτσι έκανε κι ο Γαβρόγλου, μέσα στο Πάσχα...

Σας απαντάμε: Οταν ερχόμασταν στο υπουργείο βρίσκαμε πάντα την πόρτα κλειστή, μας λέγατε "λείπουν όλοι τώρα, ελάτε άλλη φορά". Οταν πηγαίναμε στις Δευτεροβάθμιες και στα δημαρχεία μας κάνατε μπαλάκι ο ένας στον άλλον και μας λέγατε "παιδιά, δεν έχουμε εμείς ευθύνη για όσα ζητάτε". Οταν βγαίναμε στους δρόμους, μας θάβατε ή μας κοροϊδεύατε.

Τώρα τολμάτε να λέτε στα κανάλια ότι θέλετε δήθεν διάλογο ενώ η κυβέρνηση δεν έχει πει ούτε μισή λέξη για τα συγκεκριμένα μας αιτήματα, για τα οποία δεκάδες χιλιάδες μαθητές δύο εβδομάδες τώρα βγαίνουμε στο δρόμο, κλείνουμε τα σχολεία μας».

«Τηλεκπαίδευση»: Το πιο viral ανέκδοτο στην καραντίνα

«Η τηλεκπαίδευση στην καραντίνα ήταν το πιο viral ανέκδοτο. Η πλατφόρμα μάς πέταγε έξω από τις 8 το πρωί. Εκατοντάδες μαθητές δεν είχαν πρόσβαση (άραγε θα παίρνουν κι αυτοί απουσία;). Για να τελειώνουμε: Ξεκινήστε τηλεκπαίδευση στα πάνω από 150 σχολεία και τμήματα που είναι κλειστά 3 βδομάδες λόγω κρούσματος και δεν κάνουν μάθημα κι αφήστε μας εμάς! Γιατί για όλα αυτά δεν κάνατε τίποτα! Δεν σας νοιάζουν οι απουσίες στο μάθημα. Σας νοιάζουν οι παρουσίες στον αγώνα! Δεν θα περάσουν οι τιμωρίες σας!».

Τονίζοντας ότι «η μόρφωση των μαθητών είναι υπόθεση όλων!», οι μαθητές καλούν: «Θέλουμε δίπλα μας τους καθηγητές μας, τα μεγάλα μας αδέρφια, τους φοιτητές, τους πατεράδες και τις μανάδες μας που μας δίνουν με χίλια ζόρια ό,τι έχουν και δεν έχουν. Χαιρόμαστε πολύ με τους εκατοντάδες καθηγητές σε όλη τη χώρα που αρνούνται να γίνουν ο χαφιές του υπουργείου και να βάζουν απουσίες σε όσους μαθητές αγωνίζονται. Θέλουμε δίπλα μας όλο το λαό. Η δική μας υγεία κινδυνεύει από ό,τι φαίνεται λιγότερο, αλλά παλεύουμε για την υγεία ολωνών. Για να προστατευτούν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας στο σπίτι. Για να γίνουν πράξη αυτά που λένε οι επιστήμονες για τον κορονοϊό. Τα σχολεία που οι εισαγγελείς και οι διευθυντές σπάσανε τις καταλήψεις, σήμερα κλείνουνε από κρούσματα. Δεν λέμε τίποτα περίεργο, την κοινή λογική λέμε!

Ο αγώνας μας είναι και δικός σας αγώνας! Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας!», τονίζουν οι μαθητές.

Η υποκρισία της κυβέρνησης και η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ

Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι παραδέχονται πλέον πως οι κινητοποιήσεις με τη μαζική συμμετοχή μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών γίνονται με κύριο αίτημα να είναι τα σχολεία ασφαλή και ανοιχτά. Αυτό μεταφράζεται σε προσλήψεις καθηγητών, περισσότερες αίθουσες, περισσότερο προσωπικό καθαριότητας, λιγότερους μαθητές ανά τάξη.

Από τη μεριά όσων κινητοποιούνται ξεχειλίζει η δικαιολογημένη ανησυχία. Από την κυβέρνηση ξεχειλίζει η υποκρισία. Η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι θέλει «ανοιχτά σχολεία». Οι παρεμβάσεις της όμως αποδεικνύουν ότι θέλει το αντίθετο. Αντί να εξαγγείλει τρόπους ικανοποίησης των λογικών αιτημάτων των μαθητών, εξήγγειλε μέτρα εκβιασμού και τιμωρίας, επαναφέροντας το ζήτημα της διαγωγής και αποκλείοντας από την εκπαιδευτική διαδικασία όσους μαθητές συμμετέχουν στις καταλήψεις! Κίνδυνο για την Εκπαίδευση αποτελεί το ντόμινο κλειστών τμημάτων και σχολείων λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. Μάλιστα, κανείς δεν ξέρει τη διασπορά του, αφού το διαγνωστικό τεστ δεν είναι υποχρεωτικό και δωρεάν για όσους είχαν επαφή με κρούσμα σε σχολείο ή σε τμήμα. Κίνδυνο αποτελούν τα κενά σε καθηγητές. Φυσικά αυτά τα κενά είναι διαχρονικά με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Φέτος όμως είναι πολύ περισσότερα, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει ανάγκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές. Ποιος να πάρει στα σοβαρά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι θέλει «ανοιχτά σχολεία» όταν η ίδια αρνείται πεισματικά να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια;

Η κυβέρνηση επιστρατεύει τα περί «υποκινούμενων μαθητών». Από μόνος του ο χαρακτηρισμός είναι προσβλητικός. Λες και οι μαθητές δεν μπορούν να κρίνουν. Η κυβέρνηση φιγουράρει πρώτη στη λίστα των «υποκινητών». Αυτή έπρεπε να διασφαλίσει την υγεία και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, και δεν το κάνει. Τα περί «υποκινούμενων» απευθύνονται στους 17χρονους που, σωστά, έχουν δικαίωμα ψήφου; Οταν προεκλογικά ξεδιπλώνονται - από τα κόμματα που σήμερα τους χαρακτηρίζουν «υποκινούμενους» - καμπάνιες εκατομμυρίων στα ΜΚΔ, δεν βλέπουμε παρόμοιο άγχος. Ούτε ασφαλώς όταν συζητιέται η υποχρεωτική στράτευση στα 18. Ενώ ας μην αναρωτηθούμε καν ποιος είναι ο υποκινητής της καταστολής, των δήθεν «αγανακτισμένων» γονιών και της στρατιάς των υβριστών με δημόσιο λόγο που καθημερινά «στολίζουν» παιδιά που παλεύουν για να είναι το σχολείο τους ασφαλές.

Δίπλα στην κυβερνητική υποκρισία, ξεχωρίζει η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αρχή μέσω της «Αυγής» έβλεπε κινητοποιήσεις «αρνητών της μάσκας», βάζοντας το χέρι του στη συκοφάντηση. Πλέον, κάνοντας την ανάγκη... φιλοτιμία, ψελλίζει κάποια περί στήριξης των κινητοποιήσεων. Η «στήριξη» βέβαια εξαντλείται σε ό,τι είναι αναγκαίο για έναν βαρετό δικομματικό καβγά σε ένα πάνελ. Η ΝΔ σπεύδει με ζήλο να παρουσιάζει τις κινητοποιήσεις ως «υιοθετημένες» από τον ΣΥΡΙΖΑ, ευελπιστώντας να κολλήσει σε αυτές τη ρετσινιά του...

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ από την αρχή στήριξαν τα αιτήματα των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών. Είναι δίκαια και αναγκαία για να μην υπάρχει δεύτερη χαμένη χρονιά. Γι' αυτό είναι και απολύτως ρεαλιστικά. Κάποιοι βάφτισαν τις κινητοποιήσεις «χαβαλέ». Ο «χαβαλές» όμως με τον πρώτο εκβιασμό εξανεμίζεται. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει τώρα, μετά τη σειρά τρομοκρατικών εκβιασμών του υπουργείου Παιδείας. Αυτό δείχνει και την υποστήριξη στα αιτήματα των μαθητών, όχι μόνο από τους μαθητές αλλά και από μεγάλα τμήματα του λαού μας.

Από τα όσα απίστευτα έχουμε διαβάσει για τις μαθητικές κινητοποιήσεις, ενστερνιζόμαστε ένα ερώτημα: «Μα για περισσότερους καθηγητές συζητάμε μέσα στην πανδημία;». Οντως! Δεν θα έπρεπε να συζητάμε τα αυτονόητα. Το 2020 θα έπρεπε να συζητάμε για το αν υπάρχει σχολείο χωρίς γιατρό ή νοσηλευτή, για το αν διασφαλίζεται και στο τελευταίο σχολείο επάρκεια σε τεστ ή για την ομαλή σύνδεση σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ομως ό,τι δεν διασφαλίζεται σήμερα αποτελεί ένα ακόμα σύμπτωμα του πραγματικού «ιού», που λέγεται καπιταλισμός.

  • Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την «Καθημερινή της Κυριακής»

Του
Νίκου ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαιτεί δωρεάν διαγνωστικά τεστ σε τμήματα όπου εντοπίζονται κρούσματα

Το θέμα των δωρεάν ελέγχων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς τμημάτων όπου εντοπίστηκε κρούσμα κορονοϊού θέτει με υπόμνημά της προς τον πρωθυπουργό, τον ΕΟΔΥ και τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), με αφορμή τόσο τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στα σχολεία όσο και τις οδηγίες που έχει εκδώσει ο ΕΟΔΥ για τη διαχείρισή τους.

Μεταφέροντας την αγωνία χιλιάδων γονιών για τη διάδοση του ιού στα σχολεία, αλλά και πιο ειδικά την αγωνία των γονιών εκεί που σημειώνεται κρούσμα, η ΑΣΓΜΕ απαιτεί:

  • Την πραγματοποίηση δωρεάν τεστ σε όλους τους μαθητές του τμήματος όπου επιβεβαιώνεται κρούσμα, καθώς και στις στενές επαφές αυτού (εκπαιδευτικούς, λοιπό προσωπικό, γονείς). Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, να κλείνει το τμήμα και να γίνεται απολύμανση του σχολείου.
  • Ιατρική αξιολόγηση και πραγματοποίηση τεστ με ευθύνη του κράτους, σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος σε μαθητή, εκπαιδευτικό ή και λοιπό προσωπικό. Παρουσία υγειονομικών στα σχολεία, σύνδεση του σχολείου με δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την επαρκή παρακολούθηση της υγείας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών.
  • Τον προγραμματισμό με ευθύνη του κράτους δωρεάν επαναλαμβανόμενων προληπτικών τεστ στα σχολεία, για λόγους πρόληψης και περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού στη σχολική κοινότητα.

«Θεωρούμε ότι είναι αρμοδιότητα και ευθύνη της κυβέρνησης να πάρει αποφάσεις και να ενημερώσει πού και με ποιες διαδικασίες το ύποπτο κρούσμα που εμφανίζει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με τη λοίμωξη Covid-19 και υποχρεώνεται σε παραμονή στο σπίτι, καθώς και η στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο άνθρωπος δηλαδή που βρίσκεται σε καραντίνα, θα κάνουν δωρεάν εργαστηριακά τεστ», σημειώνει η ΑΣΓΜΕ, τονίζοντας ότι «διαφορετικά οι γονείς μαθητή που εμφανίζει συμπτώματα αναγκάζονται να πληρώσουν το τεστ σε ιδιωτικό εργαστήριο για να επιστρέψει το παιδί στο σχολείο, ενώ δημόσιες δομές δεν δέχονται τους μαθητές αν δεν έχουν συμπτώματα».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Νέες στάσεις εργασίας από την τηλεκπαίδευση

Σε νέες στάσεις εργασίας προχωρούν σήμερα οι εκπαιδευτικοί, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με απουσίες για τους μαθητές που αγωνίζονται.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ προκηρύσσει νέες στάσεις εργασίας σήμερα Τρίτη για τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη, καλώντας τις ΕΛΜΕ να προκηρύξουν συμπληρωματικές για το υπόλοιπο του ωραρίου σε ημερήσια και εσπερινά σχολεία. Παράλληλα, το ΔΣ της Ομοσπονδίας έχει ζητήσει από την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει απεργία - αποχή από την Υπουργική Απόφαση και κάθε διαδικασία τηλεκπαίδευσης στα υπό κατάληψη σχολεία.

Οι στάσεις εργασίας της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ υλοποιούνται στα σχολεία, ενώ σε πολλά ακόμα, με αποφάσεις τους, σύλλογοι διδασκόντων δηλώνουν αδυναμία να υλοποιήσουν το μέτρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ