Τρίτη 6 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κινητοποιούνται για μέτρα προστασίας στις σχολές οι φοιτητές

Από τη διαδήλωση της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη

INTIME NEWS

Από τη διαδήλωση της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη
Αντιμέτωποι με τα χρόνια προβλήματα των ιδρυμάτων που διογκώνονται και τα νέα που προστίθενται σε περίοδο πανδημίας είναι οι φοιτητές κατά το άνοιγμα των σχολών. Ολο το προηγούμενο διάστημα, φοιτητικοί σύλλογοι με πολύμορφες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις σε διοικήσεις τμημάτων, ιδρυμάτων, στο υπουργείο διεκδίκησαν το άνοιγμα των σχολών με όλα τα μέτρα προστασίας. Την ίδια στιγμή, μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι οργανώνουν και συνεχίζουν την πάλη τους για τη διεκδίκηση των όρων λειτουργίας των σχολών τους, για τις σπουδές τους, την εξασφάλιση της υγείας και ασφάλειας, επαρκές διδακτικό προσωπικό, που θα επιτρέπει διά ζώσης μαθήματα με μικρότερο αριθμό φοιτητών, προσωπικό καθαριότητας, εργαστήρια διά ζώσης, στέγαση για όσους έχουν ανάγκη.

Στη Θεσσαλονίκη

Το ασφαλές για την υγεία εργαζομένων και φοιτητών άνοιγμα των σχολών, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, διεκδίκησαν οι φοιτητές με μαχητικό συλλαλητήριο την Παρασκευή, στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Συνθήματα όπως: «Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση - υγεία για κάθε φοιτητή», «κτίρια, λεφτά καθηγητές, πάρτε μέτρα να ανοίξουν οι σχολές», αλλά και «είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά», ακούγονταν σε όλη τη διάρκεια της πορείας.

Το φοιτητικό συλλαλητήριο οργάνωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Φυσικού, Ψυχολογίας, ΠΤΔΕ, ΤΕΦΑΑ, Ιατρικής, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων του ΑΠΘ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης.

Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε, μίλησε ο Κώστας Τσεχελίδης, από την πρωτοβουλία ίδρυσης συλλόγων ΣΕΥ-ΣΜΗ στο ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης, που σημείωσε μεταξύ άλλων ότι παραμένει άλυτο, ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας, το πρόβλημα με το δρομολόγιο 52, το μοναδικό που συνδέει το ίδρυμα με τη Θεσσαλονίκη, όπου οι φοιτητές στοιβάζονται σαν σαρδέλες. Είπε ακόμη ότι η τηλεκπαίδευση πρακτικά απέτυχε, καθώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διά ζώσης διδασκαλία. Η Βίκυ Αραπίτσα, από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την πρακτική τους άσκηση οι φοιτητές του τμήματος, τονίζοντας ότι ολοκληρωμένη πρακτική άσκηση δεν διασφαλίστηκε μέσω της τηλεκπαίδευσης και ουσιαστικά μετατράπηκε σε ένα ακόμα θεωρητικό μάθημα. Ο Γιώργος Ξυνής, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, κάλεσε τους φοιτητές να ακολουθήσουν το παράδειγμα των χιλιάδων μαθητών που βγήκαν στο δρόμο και φώναξαν πως για όλη αυτή την κατάσταση υπεύθυνη είναι η ίδια η κυβέρνηση.

Οι φοιτητές ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για αύριο, στη συγκέντρωση καταδίκης της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, αλλά και το απόγευμα, μαζί με τα εργατικά σωματεία και τους άλλους μαζικούς φορείς, στις 7 μ.μ., στο μνημείο του Λαμπράκη (συμβολή οδών Ερμού με Βενιζέλου).

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη οργάνωσης της πάλης για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, έπειτα από κάλεσμα του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν οι Σύλλογοι Μηχανικών Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών, ΣΤΕΦ, Μαθηματικού, Βιολογικού, Παιδαγωγικού, Θεατρικών Σπουδών, Φαρμακευτικής, ΣΕΥΠ, Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΔΟ, ΣΟΦΕΠΠ και η επιτροπή 2ου έτους Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, έγινε παρέμβαση στη διοίκηση του αστικού ΚΤΕΛ για το οξυμένο πρόβλημα με τη μετακίνηση και οι φοιτητές πέτυχαν την πύκνωση των δρομολογίων από και προς το Πανεπιστήμιο, σε σχέση με τα ορισμένα διά ζώσης μαθήματα ή εργαστήρια.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι η ανάγκη των φοιτητών είναι να σπουδάζουν ολοκληρωμένα και δωρεάν. Οτι δεν ανέχονται την παγίωση της τηλεκπαίδευσης ως αντικαταστάτριας μορφής για τη διά ζώσης διδασκαλία, διότι δεν μπορούν να παίρνουν τη γνώση γύρω από το επιστημονικό τους αντικείμενο μέσα από μια οθόνη.

Η σύσκεψη, με βάση και τις αποφάσεις Φοιτητικών Συλλόγων, κατέληξε σε πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την Παρασκευή 9 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. από την πλατεία Γεωργίου, για όλα τα αναγκαία μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές για όλους τους φοιτητές, για όλα τα μαθήματα. Επίσης, αποφασίστηκε κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τα οξυμένα προβλήματα με τη στέγαση (ενοίκια, εστίες) και τη μετακίνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ