ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Κάλεσμα να εκφραστεί μαζικά η αλληλεγγύη στον απεργιακό αγώνα

Σύσκεψη χτες για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης που αποφασίστηκε για το Σάββατο 17 Οκτώβρη

Από προηγούμενη Γενική Συνέλευση στη ΛΑΡΚΟ
Από προηγούμενη Γενική Συνέλευση στη ΛΑΡΚΟ
Κάλεσμα για γενικό ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του Σαββάτου 17 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, απευθύνει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ. Τον Οκτώβρη πραγματοποιεί δύο διαγωνισμούς για την εκποίησή της, χωρίς να διασφαλίζει τη συνέχεια της λειτουργίας της, χωρίς να διασφαλίζει ούτε μία θέση εργασίας. Ανακοίνωσε τη δημιουργία "κοινωνικού ταμείου" και την απόλυση όλων των εργαζομένων, "μόνιμων" και εργολαβικών. Μετά από 54 χρόνια λειτουργίας κλείνουν τη ΛΑΡΚΟ χωρίς να εγγυώνται αν αυτό θα είναι οριστικό ή προσωρινό», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου.

Προσθέτει ότι το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ στέλνει στην ανεργία 1.200 εργαζόμενους και οδηγεί στην εξαθλίωση και στον οικονομικό μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία. Το Συνδικάτο απευθύνει κάλεσμα για πλατιά εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη, επειδή «το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ σημαίνει μαζικός ξεριζωμός νέων οικογενειών, εξαθλίωση».

Επισημαίνει την ανάγκη να δοθεί συνέχεια στον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και την καθοριστικής σημασίας αλληλεγγύη που εκφράστηκε, σημειώνοντας: «Σταθμός είναι η επιτυχία της παν-λαρκικής απεργίας που αποφασίσαμε όλα τα σωματεία στη ΛΑΡΚΟ για το Σάββατο 17 Οκτώβρη. Στόχος, να εκφραστεί η εναντίωση στις εξελίξεις που φέρνει η πολιτική της κυβέρνησης, μέσα από μία μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ.

Μέχρι σήμερα η επίθεση που έχουμε δεχτεί από την κυβέρνηση είναι βαριά, μας έχει τσακίσει. Ομως έχουμε μείνει όρθιοι. Δεν έχουμε σκύψει το κεφάλι. Με δύναμη την αλληλεγγύη που μας δείξατε όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουμε αναχαιτίσει απολύσεις και διαθεσιμότητες, δεν τους αφήσαμε να σταματήσουν τη λειτουργία της. Καλούμε κάθε λαϊκή οικογένεια, κάθε χώρο δουλειάς, σωματείο, λαϊκό φορέα, μαθητικό και φοιτητικό συμβούλιο, παρέα την παρέα, άνθρωπο τον άνθρωπο, να κουβεντιάσουν και να συμμετάσχουν στη μεγαλειώδη αυτή κινητοποίηση. Με μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις, τραβάμε μπροστά».

Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην τελευταία Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, όπου με μαζική συμμετοχή ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις και «απέρριψαν τα πακέτα του "κοινωνικού ταμείου" που συστήνει η κυβέρνηση για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του εγκλήματος», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.

Και συμπληρώνει το Συνδικάτο πως οι εργαζόμενοι «με μια φωνή» βροντοφώναξαν μέσα από μυστική ψηφοφορία ότι «από τις δουλειές τους δεν θα βγουν. Με όλα τα μέσα θα υπερασπιστούν το δικαίωμα στην εργασία. Θα υπερασπιστούν μέχρι τελικής πτώσης τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, που έχει μεγαλώσει "παππούδες, πατέρες, εγγόνια και παιδιά" από το 1966 μέχρι σήμερα».

Στο μεταξύ, με στόχο την καλύτερη οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης του επόμενου Σαββάτου, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας πραγματοποίησε ανοιχτή σύσκεψη στον οικισμό της Λάρυμνας. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν περιοδείες και εξορμήσεις στα χωριά της περιοχής, να γίνουν επαφές με επαγγελματίες, αγρότες, συλλόγους και κοινωνικούς φορείς, καθώς και να πραγματοποιηθούν πολύμορφες δράσεις για την προβολή της απεργιακής κινητοποίησης και την ενημέρωση του λαού.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σοβαρές «παρενέργειες» από την υποχρηματοδότηση του ΟΑΕΔ

Τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης Λάρισας, μία από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, λόγω της υποχρηματοδότησης, αναδείχθηκαν στη συνάντηση αντιπροσωπείας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας με εκπροσώπους της Ενωσης Υπαλλήλων.

Είναι χαρακτηριστικό, υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο, ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που καλείται να εξυπηρετήσει η υπηρεσία για το 2019 ήταν 19.926, ενώ για το 2020 είναι περίπου 27.000. Την ίδια στιγμή, συνεχίζει το ΕΚΝΛ, ο αριθμός των εργαζομένων στη συγκεκριμένη υπηρεσία εμφανίζει μείωση κατά 14 άτομα (από 46 πέρυσι, 32 τώρα).

«Με δεδομένο πως το οργανόγραμμα που ισχύει σήμερα φτιάχτηκε δεκαετίες πριν (1957), δεν υπάρχει ανανέωσή του με βάση τις σημερινές ανάγκες, καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί ο φόρτος και ο όγκος των αντικειμένων για διεκπεραίωση τα τελευταία χρόνια. Με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο ΚΠΑ να αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα λειτουργικότητας», τονίζει το ΕΝΚΛ.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ επιβεβαίωσε σε συνεδρίαση του ΔΣ ότι οι τρεις μονάδες μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, καθώς και η μείωση που «τρέχει» ήδη από τον Ιούνη (0,9%), αφορούν και το λογαριασμό του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα τα έσοδά του να μειωθούν 1,2 δισ. ετησίως, σύμφωνα με το ΕΚΝΛ.

«Με μία απλή μαθηματική πράξη, λοιπόν, μπορεί να καταλάβει ο καθένας ότι ο ΟΑΕΔ δεν θα μπορεί να λειτουργήσει», συνεχίζει το ΕΚΝΛ και, υπενθυμίζοντας ότι «σήμερα επιδοτούνται μόνο 140.000 άνεργοι από το σύνολο των 1.090.000 στη χώρα μας», καταλήγει:

«Ο ΟΑΕΔ, όπως και όλοι οι υπόλοιποι οργανισμοί, έχει φτιαχτεί με τον ιδρώτα και τις εισφορές των εργαζομένων και δεν πρέπει να επιτραπεί οποιαδήποτε εκ νέου περικοπή σε παροχές ή, ακόμα χειρότερα, το κλείσιμό του. Καλούμε τους εργαζόμενους να μη δεχτούν νέο χτύπημα και απαιτούμε να ενισχυθεί τώρα το Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης της Λάρισας με προσωπικό. Να διεκδικήσουν άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, στο 80% με βάση κατώτατο μισθό τα 751 ευρώ. Ούτε ένα ευρώ από τα λεφτά των ανέργων στα χέρια της εργοδοσίας. Να σταματήσει τώρα η επιδότηση των εργοδοτών με "ζεστό" χρήμα».

Αύριο η δίκη συνδικαλιστών του ΣΕΤΗΠ

Σε συγκέντρωση στα δικαστήρια (κτίριο ΠΡΟΚΑΤ) αύριο στη 1 μ.μ. καλεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), εκεί όπου αναμένεται να δικαστούν εκλεγμένοι συνδικαλιστές και μέλη του, μετά από μήνυση της εργοδοσίας στην επιχείρηση «European Dynamics». Το ΣΕΤΗΠ απαιτεί τον τερματισμό της δίωξης. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος, ο αναπληρωτής γραμματέας και δύο ακόμα μέλη του ΣΕΤΗΠ «κάθονται στο σκαμνί, και μάλιστα διωκόμενοι για ποινικά αδικήματα, επειδή τόλμησαν να ζητήσουν την ανάκληση της άδικης, εκδικητικής, συνδικαλιστικής απόλυσης του συναδέλφου τους. Επειδή τόλμησαν να σηκώσουν ανάστημα απέναντι στις απλήρωτες υπερωρίες, στα εξαντλητικά ωράρια, στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης», σημειώνει το ΣΕΤΗΠ.

Εκδήλωση για τα 75χρονα της ΠΣΟ

Η Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί σε εκδήλωση με θέμα τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) σήμερα Πέμπτη 8/10, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, 7ος όροφος).

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγελία για την ασφάλιση των συμβασιούχων

Το γεγονός ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως ...ανασφάλιστοι για τρεις και πλέον μήνες από την έναρξη της σύμβασής τους καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Με αφορμή την περίπτωση συμβασιούχου, εργαζόμενης στην Περιφέρεια, η οποία είναι έγκυος και αναγκάζεται να πληρώνει από την τσέπη της τις απαραίτητες εξετάσεις, ο Σύλλογος απαιτεί «ασφάλιση από την πρώτη μέρα δουλειάς» και δημόσια - δωρεάν Υγεία για όλο το λαό. Συγκεκριμένα, η εργαζόμενη έχει συμπληρώσει πάνω από 50 μέρες ασφάλισης, τον ελάχιστο δηλαδή αριθμό που απαιτείται για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας. Παρά το γεγονός ότι υπέβαλε βεβαίωση από την Περιφέρεια για τη συμπλήρωση των 50 ημερών, ο ΕΦΚΑ δεν της χορήγησε ασφαλιστική ικανότητα, καθώς θεωρεί τους συμβασιούχους ...ανασφάλιστους «μέχρι να υποβληθούν οι σχετικές ΑΠΔ», δηλαδή για τρεις και πλέον μήνες αφότου έχουν ξεκινήσει να εργάζονται. Την ανακοίνωση του Συλλόγου κατέθεσαν ως Αναφορά βουλευτές του ΚΚΕ, ζητώντας την άμεση επίλυση του ζητήματος.

Απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία σωματείου συνταξιούχων

Την άκυρη, αντιδημοκρατική και παράνομη κυβερνητική επέμβαση, μέσω της ΑΑΔΕ, στην Ενωση Συνταξιούχων Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων καταγγέλλει για άλλη μια φορά η διοίκησή της. Με αφορμή την πρόσφατη απάντηση της ΑΑΔΕ στις επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες της, η ΕΣΤΑΜΕΔΕ υπογραμμίζει πως η Αρχή «αναλαμβάνει ουσιαστικά να διορίσει πρόεδρο και διοίκηση σε έναν συνδικαλιστικό φορέα, σύμφωνα με τις επιδιώξεις μιας παράταξης που ηττήθηκε σε μια καθόλα νόμιμη εκλογική διαδικασία και επιχείρησε να αναιρέσει την ετυμηγορία της κάλπης με δύο αποτυχημένες δικαστικές της απόπειρες και κατόπιν με "σιωπηλή" παρέμβαση στην κρατική Φορολογική Αρχή».

Ετσι, σημειώνει η διοίκηση της ΕΣΤΑΜΕΔΕ, «η ΑΑΔΕ πέραν κάθε νόμιμης διαδικασίας και πρακτικής επιλέγει να αγνοήσει και τις δύο σχετικές δικαστικές αποφάσεις που μας δικαιώνουν ως νόμιμη διοίκηση της ΕΣΤΑΜΕΔΕ. Το εξωφρενικό στοιχείο είναι ότι ακριβώς τη δεύτερη δικαστική απόφαση χρησιμοποίησε για την καταχώρηση της μεταβολής και μας απέδωσε τον ΑΦΜ ως νόμιμους εκπροσώπους της ΕΣΤΑΜΕΔΕ τον Γενάρη 2020 (...) Η αυθαίρετη απόφαση της ΑΑΔΕ, μετά την εξωφρενική απάντηση στη διαμαρτυρία μας, "εντολή του διοικητή", επιβεβαιώνει τη θέση μας από τις 8/8/2020 για απροκάλυπτη κυβερνητική επέμβαση στην ΕΣΤΑΜΕΔΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ