ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Απεργία! Σταθερά, αταλάντευτα μπροστά!

Ο «πυρετός» της προετοιμασίας της απεργίας στις 17 Μάη απλώνεται σε όλη τη χώρα, «καίγοντας» την κυβερνητική προπαγάνδα και δημαγωγία, ενώ οι κινητοποιήσεις υγειονομικών και καλλιτεχνών έδωσαν χτες τον «τόνο»

Αγωνιστικός αναβρασμός επικρατεί σε όλη τη χώρα, καθώς τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι αγρότες και κάθε άλλος, που πλήττεται από την αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, ετοιμάζονται να επιφέρουν ένα ακόμη αποφασιστικό χτύπημα, με τη μαζική συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία στις 17 Μάη και στις δεκάδες συγκεντρώσεις που έχουν προκηρυχτεί για εκείνη τη μέρα. Ο «ρυθμός» έχει ήδη δοθεί με τις πολύμορφες κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας, που ξεπερνούν τα ειδικά θέματα των εργαζομένων, συνθέτοντας τα αιτήματα για την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία, την Πρόνοια. Αλλά και με τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, που επίσης απαιτούν ένα καλύτερο σήμερα και αύριο. Ενα μέλλον, που δεν μπορεί να διασφαλιστεί από την εφαρμοζόμενη πολιτική, η χρεοκοπία της οποίας αναδείχτηκε χτες σε όλο της το μεγαλείο, με τη χαρακτηριστική επισήμανση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, ότι η αδυναμία αντιπαράθεσης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οφείλεται στο ότι ακολουθούν την ίδια πολιτική. Στο μεταξύ, μέχρι και τις 17 Μάη, προγραμματίζονται και γίνονται κινητοποιήσεις σε συνοικίες της Αθήνας και σε άλλες πόλεις.

Στο φόντο των εντατικών προετοιμασιών, της συστηματικής ενημέρωσης και αφύπνισης που συντελείται, από σωματεία, συνδικαλιστές, εργαζόμενους, επιτροπές αγώνα και άλλους φορείς, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο «καλεί την εργατική τάξη και το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, να δώσουν στις 17 Μάη ένα ακόμη βροντερό "παρών" στον ιερό αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών κατακτήσεων. Εργάτες, υπάλληλοι, επαγγελματοβιοτέχνες, αγρότες και νεολαία, μπορούν να περάσουν από την άμυνα στην αντεπίθεση».

Ολοι κοιτούν στις 17 Μάη και όλα δίνονται για την επιτυχία της κινητοποίησης, αλλά και για την επόμενη μέρα από αυτήν, όπου κάποιοι οραματίζονται την έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου» - σύμφωνα και με ορισμένες εφημερίδες, που προσπαθούν να δημιουργήσουν «κλίμα» συμμετοχής - περιμένοντας «σαν έτοιμοι από καιρό» τις όποιες σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Ομως, οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, κάθε συνδικάτο που παλεύει αταλάντευτα για το συμφέρον των εργαζομένων και για μια πραγματικά κοινωνική, δημόσια και καθολική Ασφάλιση, ετοιμάζονται όχι μόνο για την απεργία στις 17, αλλά και για τη συνέχεια.

«Ο αγώνας σήμερα δεν μπορεί να περιοριστεί στο να μην περάσουν τα μέτρα. Αυτό, βέβαια, είναι το πρώτο σκαλοπάτι. Τώρα επιβάλλεται, με την κλιμάκωση του αγώνα, να ανέβουμε στο επόμενο και να απαιτήσουμε, ενωμένοι στον αγώνα, την ικανοποίηση σύγχρονων αναγκών, που η ίδια η ζωή βάζει μπροστά μας. Αυτές, λοιπόν, οι σύγχρονες ανάγκες να αποτελέσουν το πλαίσιο της απεργίας στις 17 Μάη και στο επόμενο διάστημα», επισημαίνει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωση, που αυτή τη στιγμή μοιράζεται στους χώρους δουλιάς από εκατοντάδες συνεργεία εργαζομένων και κλιμάκια συνδικαλιστών.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εναγωνίως προσπαθεί να δημιουργήσει «προϋποθέσεις» αποδοχής του «κοινωνικού διαλόγου», στοχεύοντας με την προπαγάνδα της, όχι τόσο στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που συγκροτούν την πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, όσο κύρια στους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι, ουσιαστικά και τυπικά, χάραξαν με την αγωνιστική τους πράξη, την τακτική που ακολούθησαν μέχρι τώρα οι ανώτατες συνδικαλιστικές οργανώσεις τους.

Στα πλαίσια αυτής της προπαγάνδας, εντάσσονται οι διαβεβαιώσεις ότι η χρηματοδότηση του συστήματος είναι εξασφαλισμένη, χωρίς να γίνεται, όμως, λόγος για το πώς, για το πόσο και από πού. Οι «ήξεις - αφίξεις», όπου οι δηλώσεις παίρνονται την επόμενη μέρα πίσω και οι αντιασφαλιστικές κυβερνητικές προτάσεις επανέρχονται. Οι δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου για τη δομή του ασφαλιστικού συστήματος με το ένα Ταμείο. Ακόμη και η συνάρτηση της διεξαγωγής του «κοινωνικού διαλόγου» από το ζήτημα της χρηματοδότησης και μόνο! Χτες μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος επιχείρησε μια φραστική «ταχυδακτυλουργία», όταν, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, είπε ότι «ο διάλογος έχει ξεκινήσει από τότε που εμείς δώσαμε τη συνέντευξη Τύπου και αναδείξαμε τις θέσεις μας».

Το μήνυμα, όμως, του αγώνα θα δοθεί στους δρόμους, εκεί που η αντίσταση των εργαζομένων θα σπείρει τους καρπούς των αυριανών κατακτήσεων. «Η ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, η υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων δε γίνεται με "διαλόγους". Απαιτείται η ανάπτυξη του αγώνα, χρειάζεται συγκρότηση απεργιακών επιτροπών», δηλώνει το ΠΑΜΕ, πρωτοστατώντας στην πάλη. Ούτε βήμα πίσω!

Στους χώρους δουλιάς

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν τα στελέχη του ΠΑΜΕ να οργώνουν γιαπιά, εργοστάσια και εργασιακούς χώρους καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό και μαχητικό «παρών» στην απεργία και στο συλλαλητήριο στις 17 του Μάη και να απαντήσουν με κλιμάκωση του αγώνα στα μέτρα της κυβέρνησης που διαλύουν την Κοινωνική Ασφάλιση.

Σήμερα

Περιοδείες θα πραγματοποιήσουν στις τράπεζες: Εμπορική στον Πειραιά ο Γ. Ποντικός, στην Αγροτική στην Εμμ. Μπενάκη και Χαριλάου Τρικούπη η Αλ. Μπαλού, στη μηχανογράφηση της Εθνικής ο Δ. Πολίτης και στην Αλφα Μπανκ στο κέντρο της Αθήνας ο Α. Αντύπας.

Στις βιοτεχνίες μετάλλου της Αθήνας θα περιοδεύσουν ο Μ. Τσουμπρής και Ο Μ. Κυπραίος. Στο Ταχυδρομείο της οδού Μακρυγιάννη στην Αθήνα θα περιοδεύσει ο Φ. Καλαμύδας. Περιοδείες θα γίνουν σε υποκαταστήματα και τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΗ και σε εργοτάξια δήμων.

Δευτέρα

Στην ΕΒΟ Ελευσίνας στις 10 το πρωί θα περιοδεύσει ο Θ. Κούτρας. Στην Eurobank στο κέντρο της Αθήνας θα περιοδεύσει ο Α. Αντύπας, ενώ στα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στην Ομόνοια και το Σύνταγμα ο Δ. Πολίτης. Περιοδείες ακόμα θα γίνουν στα υποκαταστήματα της Γενικής Τράπεζας σε Αιγάλεω, Περιστέρι και Ν. Φιλαδέλφεια και στην Αγροτική στην Κριεζώτου. Περιοδεία θα γίνει και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Τρίτη

Στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα περιοδεύσει η Σ. Αγκζιώτη. Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα περιοδεύσει στις 10 το πρωί ο Θ. Κούτρας. Στα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας σε Μαρούσι, Ν. Ιωνία και Ν. Φιλαδέλφεια θα περιοδεύσει ο Δ. Πολίτης.

Τετάρτη

Συγκέντρωση στο Γαλάτσι στο παλιό τέρμα στις 7 το απόγευμα διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, με ομιλητή τον Θ. Ευθυμίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ