ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2001
Σελ. /40
1958: Εκλογικός θρίαμβος της ΕΔΑ με 24,4%

Ενα μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΕΔΑ που εξελέγη στις εκλογές του 1958. Στο κέντρο ο πρόεδρος της ΕΔΑ Γιάννης Πασαλίδης
Ενα μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΕΔΑ που εξελέγη στις εκλογές του 1958. Στο κέντρο ο πρόεδρος της ΕΔΑ Γιάννης Πασαλίδης
Μια άνευ προηγουμένου «έκπληξη» επιφύλασσε ο ελληνικός λαός στο μετεμφυλιακό καθεστώς του τρόμου και τους Αμερικανούς «προστάτες», στις εκλογές στις 11 Μάη 1958. Η ΕΔΑ μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες βίας, τρομοκρατίας, εκτοπίσεων, ακόμη και δολοφονικών επιθέσεων, συγκέντρωσε το 24,4% των ψήφων, εξέλεξε 78 βουλευτές και αναδείχτηκε αξιωματική αντιπολίτευση.

Το κυβερνών κόμμα της ΕΡΕ υπό τον Κ. Καραμανλή συγκέντρωσε το 41,1% των ψήφων και εξέλεξε 178 βουλευτές, ενώ το Κόμμα των Φιλελευθέρων υπέστη συντριβή αφού συγκέντρωσε ποσοστό 20,7% και εξέλεξε 36 βουλευτές αφού δεν κατάφερε να συμμετάσχει στη 2η κατανομή.

Εντυπωσιακά ήταν τα ποσοστά της ΕΔΑ στα αστικά κέντρα της χώρας και ειδικότερα στις εργατικές συνοικίες όπου συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία. Παραθέτουμε τα ποσοστά της ΕΔΑ σε ορισμένες χαρακτηριστικές εκλογικές περιφέρειες: Α' Αθήνας 33,8%, Β' Αθήνας 46,3%, Α' Πειραιά 35%, Β' Πειραιά 60,8%, Δήμος Θεσσαλονίκης 43,4%, Υπόλοιπο Θεσ/νίκης 33,6%, Μαγνησία 38,7%, Λέσβος 42,2%, Λάρισα (πόλη) 51%, Καβάλα (πόλη) 50%.

Σημειώνουμε ότι το κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές κάθε άλλο παρά την ελεύθερη έκφραση των πολιτών επέτρεπε. Οι παρακρατικοί μηχανισμοί δρούσαν ασύδοτοι σ' όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην ύπαιθρο τρομοκρατώντας τους ψηφοφόρους και τους οπαδούς της ΕΔΑ και του ΚΚΕ, το οποίο βρισκόταν στην παρανομία. Αποκορύφωμα αυτής της τρομοκρατικής δραστηριότητας ήταν η δολοφονία του 70χρονου Ι. Θωμόπουλου, εκλογικού αντιπροσώπου της ΕΔΑ στο χωριό Ρητίνη Κατερίνης.

Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, έντονη υπήρξε η ανάμειξη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, τόσο στην προεκλογική όσο και στη μετεκλογική περίοδο. Στο βιβλίο τού Αλ. Παπαχελά «Ο βιασμός της ελληνικής δημοκρατίας», αναφέρεται ότι με εντολή του αρχηγού της CIA Αλεν Ντάλες, διατέθηκε ένα μεγάλο ποσό για «τον επηρεασμό του αποτελέσματος και τη χρηματοδότηση ορισμένων κομμάτων και υποψηφίων».

Το αποτέλεσμα των εκλογών εξέπληξε τους Αμερικανούς, οι οποίοι υπολόγιζαν ότι μετά από 9 χρόνια σκληρών διώξεων, εκτοπίσεων, εκτελέσεων, τρομοκρατίας, θα εξόντωναν το ΚΚΕ και θα διέλυαν τους δεσμούς του Κόμματος με τις λαϊκές μάζες.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1904 Γεννήθηκε ο Σαλβατόρ Νταλί. Ισπανός ζωγράφος, κλασικός εκπρόσωπος του κινήματος του σουρεαλισμού.

1686 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Οτο Γκέρικε, γνωστός από το πείραμά του που έμεινε στην ιστορία ως «τα ημισφαίρια του Μαγδεμβούργου». Πρόκειται για δύο μεταλλικά ημισφαίρια που κλείνουν αεροστεγώς. Αν αφαιρεθεί ο αέρας, με μια αντλία, τα δυο ημισφαίρια συγκολλούνται μεταξύ τους και πρέπει να καταβληθεί τεράστια δύναμη για να αποχωριστούν. Ο Γκέρικε, με το πείραμά του, απέδειξε ότι ο ατμοσφαιρικός αέρας ασκεί πίεση, ενώ στηριγμένος στα αποτελέσματα του πειράματος προχώρησε στην κατασκευή της αεραντλίας.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 11 ΤΟΥ ΜΑΗ

330 μ.Χ.Εγκαινιάζεται επίσημα η Κωνσταντινούπολη, νέα πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1867 Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις εγγυώνται την ανεξαρτησία και την ουδετερότητα του Λουξεμβούργου με τη Συνθήκη του Λονδίνου.

1949 Το Ισραήλ γίνεται δεκτό στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

1967 Βρετανία, Δανία και Ιρλανδία ζητούν επίσημα να ενταχθούν στην ΕΟΚ. Στην ένταξη της Βρετανίας, όμως, αντιτίθεται ο Πρόεδρος της Γαλλίας, στρατηγός Ντε Γκολ.

1994 Στην Ιταλία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ορκίζεται πρωθυπουργός της κυβέρνησης συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν και οι νεοφασίστες της «Εθνικής Συμμαχίας» για πρώτη φορά μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχε προηγηθεί η περιβόητη επιχείρηση «καθαρά χέρια», με την οποία το σύνολο σχεδόν της παραδοσιακής πολιτικής τάξης κάθισε στο «σκαμνί» για πραγματικά ή κατασκευασμένα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα.

1999 Συνεχίζονται οι ανελέητοι βομβαρδισμοί στο Κόσσοβο και τη Νις. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί κατά κόρον τις βόμβες κατά προσωπικού. Απολογισμός: Πέντε νεκροί και 75 τραυματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα ένταση των ΝΑΤΟικών επιδρομών, που αποσκοπούν πλέον στη μαζική εξόντωση αμάχων, έρχεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για την απόσυρση των στρατευμάτων από το Κόσσοβο και το Μετόχι. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ δεν αποσκοπεί στην προστασία των Κοσσοβάρων, αλλά στην ολοκληρωτική συντριβή της Γιουγκοσλαβίας.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα είναι αυξημένες και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί, μέχρι μέτριοι και από το βράδυ στα νότια ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 8-18, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11-23, στα νότια από 14-22 και στη Θεσσαλονίκη από 11-18 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-22 βαθμούς.

ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ του στους απολυμένους εργάτες της οινοποιίας Γεωργιάδη εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» (σελίδα 18)

ΤΟΥΣ ΗΡΩΙΚΟΥΣ νεκρούς των μεγάλων εργατικών κινητοποιήσεων το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη τίμησαν η ΚΟΘ του ΚΚΕ και οι οργανώσεις της ΚΝΕ, με μια εντυπωσιακή εκδήλωση μνήμης, την Τετάρτη το βράδυ, στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ (σελίδα 19)

ΚΑΘΑΡΑ πολεμικό είναι και πάλι το κλίμα στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, με τον ισραηλινό στρατό να εξαπολύει επιδρομές εναντίον κομβικών παλαιστινιακών στόχων, να παραβιάζει τα όρια των αυτόνομων περιοχών και να ανοίγει πυρ εναντίον μικρών μαθητών (σελίδα 23)

ΤΙΠΟΤΑ δε φαίνεται να έχει λυθεί όσον αφορά την ενεργειακή κρίση που μαστίζει εδώ και μήνες την Καλιφόρνια, εξαιτίας του συνεχιζόμενου κλυδωνισμού στα πρόθυρα πτώχευσης των δύο κυριότερων εταιριών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου (σελίδα 24)

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ να διευκρινιστούν άμεσα και πριν τεθεί σε ισχύ ορισμένες ασάφειες του νόμου για την είσοδο και παραμονή των αλλοδαπών στη χώρα μας, από τις οποίες μπορεί να προκύψουν «διχογνωμίες, αμφιβολίες και αδικαιολόγητοι αποκλεισμοί», υπογραμμίζουν, με Ερώτησή τους στη Βουλή, κομμουνιστές βουλευτές (σελίδα 25)

ΧΡΥΣΟΦΟΡΑ αποδεικνύεται και η «μετα-ΟΝΕ» εποχή για τις τράπεζες, οι οποίες - με βάση τα στοιχεία του α` τριμήνου 2001 - εμφανίζουν αυξήσεις κερδών, συγκριτικά με το α` τρίμηνο του 2000, πολλαπλάσια του πληθωρισμού (σελίδα 26)

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ, όσο περνά ο καιρός, ο αριθμός των δημοσιογραφικών χωριών που θα κατασκευαστούν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής για να φιλοξενήσουν τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (σελίδα 29)

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ, λαϊκή συναυλία της Γλυκερίας και του Βασίλη Σαλέα, αύριο, στο Παλαί Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης, κορυφώνει τις εκδηλώσεις του προς τιμήν της Πρωτομαγιάς το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (σελίδα 31)

Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ της αντικατάστασης των μελών του ΕΣΡ, όπως προβλέπεται από το νέο νόμο, που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβρη, δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (σελίδα 33)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ