Παρασκευή 11 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 11 ΤΟΥ ΜΑΗ

330 μ.Χ.Εγκαινιάζεται επίσημα η Κωνσταντινούπολη, νέα πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1867 Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις εγγυώνται την ανεξαρτησία και την ουδετερότητα του Λουξεμβούργου με τη Συνθήκη του Λονδίνου.

1949 Το Ισραήλ γίνεται δεκτό στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

1967 Βρετανία, Δανία και Ιρλανδία ζητούν επίσημα να ενταχθούν στην ΕΟΚ. Στην ένταξη της Βρετανίας, όμως, αντιτίθεται ο Πρόεδρος της Γαλλίας, στρατηγός Ντε Γκολ.

1994 Στην Ιταλία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ορκίζεται πρωθυπουργός της κυβέρνησης συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν και οι νεοφασίστες της «Εθνικής Συμμαχίας» για πρώτη φορά μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχε προηγηθεί η περιβόητη επιχείρηση «καθαρά χέρια», με την οποία το σύνολο σχεδόν της παραδοσιακής πολιτικής τάξης κάθισε στο «σκαμνί» για πραγματικά ή κατασκευασμένα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα.

1999 Συνεχίζονται οι ανελέητοι βομβαρδισμοί στο Κόσσοβο και τη Νις. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί κατά κόρον τις βόμβες κατά προσωπικού. Απολογισμός: Πέντε νεκροί και 75 τραυματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα ένταση των ΝΑΤΟικών επιδρομών, που αποσκοπούν πλέον στη μαζική εξόντωση αμάχων, έρχεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για την απόσυρση των στρατευμάτων από το Κόσσοβο και το Μετόχι. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ δεν αποσκοπεί στην προστασία των Κοσσοβάρων, αλλά στην ολοκληρωτική συντριβή της Γιουγκοσλαβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ