Παρασκευή 11 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Στα όρια της εξαπάτησης

Λέξη για την «ταμπακέρα», τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας

Λέξη δεν είπε επί της ουσίας για την «ταμπακέρα», τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, στην ομιλία του. Αντίθετα, επιδιώκοντας τη δημιουργία τεχνητής όξυνσης και αντιπαράθεσης με τον άλλο εταίρο του δικομματισμού, προσανατόλισε την ομιλία του στο να απαντά σε αντίστοιχα θέματα που έθεσε στη δική του ομιλία ο πρόεδρος της ΝΔ. Κατά την προσφιλή του τακτική, παρουσίασε διάφορα μακροοικονομικά στοιχεία (εξέλιξη ΑΕΠ, επενδύσεων, πληθωρισμού κλπ.), για να τεκμηριώσει τη θέση ότι «η οικονομία πάει καλά» και ότι όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο απλώς επιδιώκουν να αμαυρώσουν το κυβερνητικό έργο στον οικονομικό τομέα.

Σε ένα άλλο θέμα με το οποίο καταπιάστηκε, αυτό με τις «μαύρες τρύπες» των προϋπολογισμών, αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι, εκτός από τον τακτικό προϋπολογισμό, στον οποίο εγγράφονται οι τρέχουσες δαπάνες και τα έσοδα, υπάρχει και ο «κεφαλαιακός προϋπολογισμός». Αυτός, δηλαδή, στον οποίο - κατά Παπαντωνίου - εγγράφονται τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, οι κεφαλαιακές δαπάνες για την πληρωμή του δημόσιου χρέους, η πρόσκαιρη αύξηση της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των ΔΕΚΟ, ανάληψη χρεών συνεταιρισμών, προβληματικών κλπ. Οπως ανέφερε, όλα αυτά τα ποσά, είτε είναι χρεωστικά είτε πιστωτικά, εγγράφονται κατευθείαν στο δημόσιο χρέος. Πρόκειται για μια πρώτη ομολογία για την καλυμμένη και αδιαφανή διαχείριση ύψους τρισ. δραχμών, που έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή, μάλιστα, της περιβόητης ΔΕΚΑ. Ετσι, δαπάνες τόκων εκατοντάδων δισ. δραχμών των Ενόπλων δυνάμεων δεν εμφανίστηκαν ποτέ στον κρατικό προϋπολογισμό, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις χρησιμοποιήθηκαν για διάφορα κερδοσκοπικά παιγνίδια κλπ. Στην αγωνία του, τέλος, να ανατρέψει την αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση στο θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, άρχισε να απαριθμεί στοιχεία για τις επιχορηγήσεις που δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός σε διάφορους ασφαλιστικούς φορείς (ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΕΚΑΣ κλπ.) καθώς και το ύψος των κρατικών-εργοδοτικών εισφορών για τις συντάξεις του δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ