Παρασκευή 11 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Σαβουάρ βιβρ» για... απολυμένους

Μνημείο αντεργατικής πρόκλησης συνιστά η ανακοίνωση της Κομισιόν όπου οι εργαζόμενοι καλούνται να δεχτούν με «καλούς τρόπους» τις απολύσεις τους

Ευαισθητοποιήθηκε..., τελικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των χιλιάδων απολύσεων του τελευταίου διαστήματος και συνιστά προς τους απολυμένους: ψυχραιμία και... καλούς τρόπους!

Δεν είναι αστείο. Η Κομισιόν ανακοίνωσε χτες δέσμη πρωτοβουλιών που θα «βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους να προσαρμόζονται επιτυχώς στις αλλαγές και ειδικότερα να καθορίζουν ορισμένους κανόνες συμπεριφοράς, όταν επίκεινται αλλαγές καθοριστικής σημασίας, όπως για παράδειγμα εκτεταμένες απολύσεις»!

Κατά την άποψη της Επιτροπής, το πρόβλημα δεν είναι οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, αλλά ότι αυτές γίνονται... άκομψα από τις επιχειρήσεις και ότι οι εργαζόμενοι που χάνουν τη δουλιά τους συμπεριφέρονται... αγενώς.

Πρόκειται ασφαλώς για άλλη μια κορυφαία επίδοση της Επιτροπής στην αντεργατική πολιτική στην οποία, ούτως ή άλλως, διακρίνεται μονίμως. Τώρα μάλιστα αποδεικνύει ότι διαθέτει και μεγάλο απόθεμα «μαύρου χιούμορ», δείγμα απίστευτης αναλγησίας και θρασύτητας. Γιατί μόνον έτσι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τους χιλιάδες απολυμένους και τις οικογένειές τους, με συστάσεις για να κατανοήσουν τα προβλήματα των αφεντικών τους.

Τις «πρωτοβουλίες» της Κομισιόν ανέλαβε να παρουσιάσει η αρμόδια επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου. Πριν από λίγες μέρες, η ίδια, είχε υποσχεθεί ότι οι άνεργοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα γιατί μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα ενίσχυσης της «επιχειρηματικότητας». Με λίγα λόγια, μπορεί να έχασαν τη δουλιά τους αλλά ανοίγεται μπροστά τους η προοπτική μιας καριέρας επιχειρηματία!

Χτες, η Α. Διαμαντοπούλου αναφερόμενη στις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, τις απέδωσε στις «εταιρικές αναδιαρθρώσεις», δηλαδή σε αναγκαίες, κατά την άποψή της, προσαρμογές των επιχειρήσεων στο δυσμενές, γι' αυτές, κλίμα των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων. Το μόνο πρόβλημα, κατά την επίτροπο, είναι ότι οι εργοδότες ανακοινώνουν απότομα τις απολύσεις στο προσωπικό τους και δεν προειδοποιούν εγκαίρως τους... ενδιαφερόμενους. Δήλωσε, λοιπόν, ότι «είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλλει ένα ολοκληρωμένο πακέτο για τις εταιρικές αναδιαρθρώσεις, στο οποίο περιλαμβάνονται πρόταση για αποτελεσματικές νομικές εγγυήσεις στους εργαζόμενους σχετικά με την εκ των προτέρων ενημέρωση και διαβούλευση, καθώς και κίνητρα στις επιχειρήσεις για να σχεδιάζουν έγκαιρα και αποτελεσματικά την αναδιάρθρωση».

Σε μια κορύφωση της προκλητικότητας, η Ελληνίδα επίτροπος δήλωσε ότι η Κομισιόν καλεί και κάποιους εργαζόμενους να διευκολύνουν τους εργοδότες στην προώθηση του προγράμματος των απολύσεων, φυσικά με το αζημίωτο! Ανέφερε, λοιπόν, ότι μελετάται η καθιέρωση ενός «Καταστατικού της Ευρωπαϊκής Εταιρίας», όπου μεταξύ των άλλων προβλέπεται η «οικονομική ενίσχυση των εκπροσώπων των εργαζομένων» για τη διευκόλυνση των σχεδίων της εργοδοσίας.

Σημειώνεται ότι πάνω από 250.000 απολύσεις ανακοινώθηκαν, στο διάστημα των τελευταίων βδομάδων, από επιχειρήσεις που με το πρόσχημα της «επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας» προχωρούν σε «αναδιαρθρώσεις» της παραγωγής και του προσωπικού τους. Καθώς τα σημάδια της ύφεσης στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι εντονότατα, υπολογίζεται ότι το κύμα των απολύσεων θα ογκωθεί αφού οι επιχειρήσεις θα προσπαθούν να διατηρήσουν τα υψηλά ποσοστά των κερδών τους με τη μείωση του προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ