Παρασκευή 11 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τα αδιέξοδα της συναινετικής «αντιπολίτευσης»

Αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της κατ' ευφημισμόν αντιπολιτευτικής τακτικής και της στήριξης των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών μέτρων βρίσκεται η ηγεσία της ΝΔ. Η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή κατέδειξε την αδυναμία της να «αντιπαρατεθεί» με την κυβερνητική πολιτική, αλλά ταυτόχρονα προσδιόρισε και τα όρια της δημαγωγικής «φιλολαϊκής» τακτικής της.

Η στάση που τήρησε ο Κ. Καραμανλής, όπως φάνηκε καθαρά και χτες, συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από την εμμονή του στη συναινετική «αντιπολίτευση» και στην άσκηση πιέσεων στην κυβέρνηση από πιο προωθημένες νεοφιλελεύθερες θέσεις. Η δεδομένη και εντελώς προβλέψιμη τακτική της ηγεσίας της ΝΔ επιτρέπει στην κυβερνητική προπαγάνδα να κερδίζει τις εντυπώσεις, ανασύροντας δοκιμασμένα όπλα, όπως το κέντρισμα των αντιδεξιών αντανακλαστικών ή το παραδοσιακό στερεότυπο ότι «η ΝΔ είναι το κόμμα του κεφαλαίου»! Η φιλότιμη προσπάθεια που κατέβαλε το προηγούμενο διάστημα η ηγεσία της ΝΔ με τη διπρόσωπη τακτική στο Ασφαλιστικό, προκειμένου να πείσει ότι οι δικές της θέσεις είναι «πιο φιλολαϊκές», τουλάχιστον σε σύγκριση με αυτές της κυβέρνησης, δε φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ακριβώς γιατί οι θέσεις της δε διαφοροποιούνται καθόλου επί της ουσίας από αυτές της κυβέρνησης.

Η Ρηγίλλης, αδυνατώντας να διακρίνει τα πραγματικά αίτια της αδιέξοδης «αντιπολιτευτικής» τακτικής της, αναζητά από χτες τους λόγους για τους οποίους έχασε τη μάχη των εντυπώσεων σε τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, ορισμένοι βουλευτές εισηγούνται να παρθούν μέτρα σε βάρος των υπεύθυνων για την εισαγωγή του κειμένου για το Ασφαλιστικό στο κεντρικό site της ΝΔ στο Ιντερνετ, κείμενο που χρησιμοποίησε χτες ο Κ. Σημίτης για να εξουδετερώσει τα όποια πολιτικά οφέλη της ΝΔ. Ομως, το κείμενο αυτό του καθηγητή Τρύφωνα Κολλίντζα, που υπήρχε από το Σεπτέμβρη του 2000, παρά την πανικόβλητη απόσυρσή του αργά το βράδυ της Τετάρτης, δεν είναι «αιρετικό» αλλά αποδίδει τις πραγματικές θέσεις της ΝΔ, χωρίς τις στρογγυλοποιήσεις και απαλείψεις που έγιναν για λόγους σκοπιμοτήτων. Εξάλλου, ο «προϊστάμενος» του καθηγητή, Γ. Αλογοσκούφης, δε δίστασε χτες να δηλώσει (στον «Πλάνετ») ότι «για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν ήταν και τόσο κακό το κείμενο»! Ερωτηθείς μάλιστα αν οι θέσεις που εκφράζονται στο κείμενο δεν εκφράζουν τη ΝΔ απάντησε: «Οχι δε λέω αυτό». Παράλληλα δήλωσε ότι το κείμενο «δεν έπρεπε να είχε μπει ποτέ στον κυβερνοχώρο». Σημειώνεται ότι στο κείμενο δε διατυπώνονταν παρά οι γνωστές παγκοσμίως νεοφιλελεύθερες συνταγές για τη «λύση» του Ασφαλιστικού, όπως αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, υπολογισμός της σύνταξης με βάση το γενικό μέσο όρο όλων των χρόνων απασχόλησης, σταδιακή μετατροπή του υφιστάμενου ασφαλιστικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό με την καθιέρωση των «τριών πυλώνων», κ.ά.

Στη Ρηγίλλης επικρατούσε χτες κατήφεια αλλά και προβληματισμός, που εντοπιζόταν στο τι έφταιξε και δεν υλοποιήθηκε η προχτεσινή «υπόσχεση» του εκπροσώπου Τύπου ότι «η Πέμπτη θα είναι μια δύσκολη ημέρα για την κυβέρνηση». Συνεργάτες του προέδρου δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τα ευνοϊκά, όπως πιστεύουν, αποτελέσματα του τελευταίου γκάλοπ. Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στην «πορεία πλεύσης» και περιμένει τους «σιδερένιους νόμους» του δικομματισμού να λειτουργήσουν υπέρ του κόμματός του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ