Παρασκευή 11 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιος με ποιον, πότε και για τι;

Οταν τα πράγματα φτάνουν στο ζόρι, όταν πια όλοι κρίνονται μπροστά στην εργατική τάξη, από την ίδια την καθημερινή τους πράξη και όχι τις κορόνες ή όποια χτεσινά - όσο σημαντικά κι αν είναι - διαβατήρια, τότε πράγματι κάποιοι χάνουν την ψυχραιμία τους.

Είναι δύσκολο να αποφασίζεις κάθε στιγμή με ποιον θα πας και ποιον θ' αφήσεις, πόσο μάλλον, όταν έρχεται η ώρα της σύγκρουσης. Ολοι, όμως, κάποια στιγμή αποφασίζουν. Στέκονται ή από δω ή από κει. Ετσι είναι η ζωή. Αυτό έκανε και η ομάδα Κωστόπουλου. Ουδέν μεμπτόν. Το πρόβλημα αρχίζει, όταν, ενώ έχεις κάνει την επιλογή σου, αξιώνεις απ' όσους επιμένουν να είναι απέναντι να πέσουν μαζί σου στο βούρκο.

Καταλαβαίνουμε, είναι δύσκολη η θέση ορισμένων. Να σε έχει τιμήσει το ΚΚΕ με τον κορυφαίο τίτλο του μέλους του Πολιτικού Γραφείου, να έχεις, όμως, χύσει την καρδάρα και να εισπράττεις την περιφρόνια της τάξης που σε τίμησε, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Πόσο μάλλον, να έχεις βαλθεί να πείσεις κιόλας ότι η βρώμικη δουλιά είναι επαναστατική πάλη. Τότε ο αντικομμουνισμός προβάλλει ως μόνη διέξοδος. Και τότε λόγο έχει, πράγματι, η ιστορία. Εκμαυλισμένες συνειδήσεις - τρομοκρατία και αντικομμουνισμός πάνε μαζί. Μοιρασμένοι ρόλοι, χρόνια τώρα. Κάτι μαθαίνουμε και οι νεότεροι.

Ψάχνουμε μέρες τώρα να βρούμε μία τοποθέτηση της ομάδας τους, που να μην πατάει σε δύο βάρκες. Που να μην παριστάνει τη φιλεργατική, στο ίδιο κείμενο που καλεί την εργατική τάξη να πάει σε διάλογο με τους δυνάστες της. Και οφείλουμε να ομολογήσουμε πως δεν έχουμε μάθει να αποδεχόμαστε, ως επαναστατικές θέσεις, αυτές που είναι απλά τραβεστί.

Βρίσκουμε μόνο έναν εμετικό αντικομμουνισμό. Είτε έμμισθος ήταν από κάποιους κραγμένους του παρελθόντος, είτε απλό απότοκο ακραίου οπορτουνισμού για τους σημερινούς συνεχιστές, είναι αδιάφορο. Το αποτέλεσμα μετράει μόνο. Χτυπάνε ό,τι είναι όρθιο. Με την αυταπάτη πως οι εργάτες δεν έχουν μνήμη και κρίση.

Από τους κομμουνιστές έχουν πάρει, ήδη, απάντηση με τις ομόφωνες αποφάσεις των κομματικών μελών, που τόσο βάναυσα υποτιμούν. Από τους κομμουνιστές συνεχίζουν, επίσης, να παίρνουν απάντηση καθημερινά στους τόπους δουλιάς. Εκεί ακριβώς, που μετριέται έμπρακτα ποιος είναι με ποιον. Ποιος εξακολουθεί να στέκεται σταθερά μπροστά στα ΜΑΤ στην πύλη της «Πεταλούδας». Ποιος εξακολουθεί να βγαίνει κάθε ξημέρωμα στις πύλες. Ποιος οργανώνει συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, ποιος συμβάλλει στη συγκρότηση επιτροπών αγώνα για να γίνει πράγματι η απεργία.

Δυστυχώς γι' αυτούς, το εργατικό κίνημα δεν είναι κάτι αόριστο. Είναι μετρήσιμο. Αίμα δεν είναι μόνο αυτό των εκτελεσμένων. Είναι κι αυτό, που φτύνουν καθημερινά οι κομμουνιστές για να μπορούν να κοιτάνε στα μάτια τους συντρόφους τους στη δουλιά και τον αγώνα. Και χρειάζεται να φτύνεις αίμα, για να οργανώσεις έστω κι έναν εργάτη. Η εργατική τάξη ξέρει να μετρά ποιος φτύνει αίμα στο πλάι της.

Οι νεόκοποι αντικομμουνιστές δεν απευθύνονται στο ΚΚΕ. Απευθύνονται στην κοινωνία και λένε «κλείστε τ' αυτιά στους κομμουνιστές, είναι αυριανιστές»! Δεν το κάνουν από πολιτική βλακεία. Χτυπάνε το ΚΚΕ, για να χτυπήσουν το εργατικό κίνημα. Για να σπείρουν απογοήτευση. Μπορούμε από τώρα να «διαβάσουμε» την ανακοίνωσή τους την επομένη της απεργίας. Αφού κάνουν ό,τι μπορούν για να μείνει ο κόσμος στο σπίτι του, θα βγουν μετά να μιλήσουν για τις «ιστορικές ευθύνες του ΚΚΕ», για να δικαιολογήσουν τον πηγεμό των σημερινών χειροκροτητών τους στον «κοινωνικό διάλογο» σαν ανάγκη πια, αφού «το ΚΚΕ απογοήτευσε τον κόσμο», «διέσπασε τους εργάτες» και άλλα τέτοια. Θα τους απογοητεύσουμε.

Και κάτι για μάς, εδώ στο «Ριζοσπάστη». Ας βάλουμε κάτω πράγματι τα σημερινά μας διαβατήρια.

Αυτωνών έχουν μόνο μια σφραγίδα, αυτήν των Βρυξελλών.

Τα δικά μας γράφουν: Ζώνη, γιαπιά, «Καρφούρ», μεταλλεία, «Πεταλούδα», «Ετμα», «Δάριγκ». Γράφουν: Μπλόκα αγροτών, σταμάτημα ΝΑΤΟικού τρένου, έφοδος στο Ακτιο και τον Αραξο. Τα δικά μας διαβατήρια έχουν σφραγίδα έγκρισης από την κατάληψη του υπουργείου Εργασίας, τον αποκλεισμό του Μαξίμου. Απειρες εγκρίσεις βίζας για είσοδο, νόμιμα ή παράνομα, στους χώρους δουλιάς. Εκεί σφραγίζουμε καθημερινά τα διαβατήριά μας, αιτούμενοι καθημερινά στην εργατική τάξη και το Κόμμα της να μας παρέχουν την τιμή να καταθέσουμε και την επόμενη μέρα το «έχει μας» στο όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ. Μόνο έτσι μάθαμε από άξιους στην εποχή τους δασκάλους να παίρνουμε κάθε μέρα έγκριση για την παραμονή μας στο «Ριζοσπάστη».

Οχι πως δεν έχουμε παραλείψεις και λάθη. Μύριες οι παρατηρήσεις, για να γίνουμε άξιοι κομμουνιστές δημοσιογράφοι. Κανείς, όμως, μέχρι τώρα δε μας ζήτησε να γίνουμε αντιΚΚΕδες, για να μας πει «μπράβο».

Και το τόλμησε τώρα ο Θεωνάς.

Ε, όχι!


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελεγχος διαβατηρίων(2021-12-17 00:00:00.0)
Μέρες αντικομμουνισμού(2012-03-24 00:00:00.0)
Οι φοιτητές να δώσουν απάντηση στον αντικομμουνισμό(2011-05-13 00:00:00.0)
Αντικομμουνισμός (3)(2009-04-25 00:00:00.0)
Χαρά οι ...ευρωμασέλες(2005-12-20 00:00:00.0)
Μηνύματα και χαιρετιστήρια αδελφών κομμάτων(1996-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ