Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Μηνύματα και χαιρετιστήρια αδελφών κομμάτων

Συνεχίζουμε σήμερα τη δημοσίευση χαιρετιστήριων μηνυμάτων, προς το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

ΚΟΜΜΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΕΣΘΟΝΙΑΣ

Αγαπητοί σύντροφοι,

Πρώτα απ' όλα επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές από τους κομμουνιστές και τους εργαζόμενους της Εσθονίας.

Στις όχθες της παγωμένης Βαλτικής πάρα πολλά ακούσαμε και μάθαμε για την ηρωική πάλη του ελληνικού λαού για το μέλλον, για μια αντάξια ζωή.

Περίπου πριν πέντε χρόνια με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, ο λαός της Εσθονίας άρχισε να δοκιμάζει τα "αγαθά" του καπιταλισμού. Ποιος θα μπορούσε να σκεφθεί πως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα διαλυόταν καθ' ολοκληρία η βιομηχανία μας και η αγροτική οικονομία, ότι οι άνθρωποι θα στερηθούν το βασικό, την εργασία!

Η πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ πιο σκληρή, παρά τα όσα είχαν υποσχεθεί στο λαό. Το 75% του λαού μας, που είναι 1,5 εκατομμύρια, ίσα ίσα τα καταφέρνει να επιβιώσει. Σήμερα πεθαίνουν καθημερινά 8 άτομα περισσότερα και γεννιούνται 25 παιδιά λιγότερα.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι 500.000 Ρώσοι που ζουν στην Εσθονία με το καθεστώς των εθνικών διακρίσεων. Εγιναν ξένοι για τη χώρα, στην οποία γεννήθηκαν και ζουν πάνω από μισό αιώνα. Μετά τη λήξη της ισχύος των διαβατηρίων της ΕΣΣΔ πάνω από 300.000 Ρώσοι δε θα έχουν κάποιο ντοκουμέντο που να επιβεβαιώνει την ύπαρξή τους.

Πάρα πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση γι' αυτούς που ζουν στη ΒΑ Εσθονία. Ενάντια στον ηγέτη της Ενωσης Ρώσων πολιτών, Γιούρι Μίσιν, ασκήθηκε ποινική δίωξη, σύμφωνα με την οποία απειλείται με δεκάχρονη φυλάκιση λόγω του ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Ρώσων. Αυτές είναι οι "ομορφιές" της Εσθονικής Δημοκρατίας, η οποία ασκεί πολιτική απαρτχάιντ ενάντια στο μισό εκατομμύριο ρωσικού πληθυσμού.

Αυτό που μας ενώνει, σύντροφοι, είναι η πάλη. Η πάλη για καλύτερη ζωή, πάλη ενάντια στη βία, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Για το πόσο επιτυχώς διεξάγουν αυτή την πάλη οι Ελληνες κομμουνιστές πεισθήκαμε και με τη συμμετοχή μας στις εργασίες του 15ου Συνεδρίου. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα ότι στο 15ο Συνέδριο μπαίνει με οξύτητα το ζήτημα της κοινής δράσης και του συντονισμού του κομμουνιστικού κινήματος.

Από κοινού θα νικήσουμε, άλλη διέξοδος δεν υπάρχει.

ΖΗΤΩ Η ΦΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΣΘΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΜΑΣ ΝΙΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ