Παρασκευή 11 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντικομμουνισμός του Μπερνς στα νερά της Ρόδου

Αντικομμουνιστική επίθεση εξαπέλυσε προχτές από το νησί της Ρόδου, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Ν. Μπερνς, στη διάρκεια δεξίωσης στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τρούμαν», που κατέπλευσε στο νησί.

Στο γραπτό κείμενό του που μοιράστηκε στους καλεσμένους, ο Ν. Μπερνς εκθείαζε το Δόγμα Τρούμαν και σχέδιο Μάρσαλ και τον... «ευγενή» στόχο τους να εξοντώσουν τους κομμουνιστές. Συγκεκριμένα, η ομιλία του Ν. Μπερνς, ανέφερε: «Είναι σημαδιακό που το αεροπλανοφόρο αυτό, με το όνομα του προέδρου Τρούμαν, βρίσκεται στην Ελλάδα, όπου το 1947, το δόγμα Τρούμαν, με το σχέδιο Μάρσαλ, συνέβαλε στην απομάκρυνση των κομμουνιστών από την Ελλάδα»... Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός Πρέσβης, στην προφορική ομιλία τους προσπέρασε το συγκεκριμένο σημείο - δημιουργώντας μια αμηχανία δευτερολέπτων μέχρι να «έρθει» η μετάφραση. Ωστόσο, δεν «παρέλειψε» να αναφερθεί στη σημαντική «βοήθεια» προς την Ελλάδα του σχεδίου Μάρσαλ...

Την έντονη αντίδραση του νομάρχη Δωδεκανήσου, Σάββα Καραγιάννη, προκάλεσε η ομιλία του Ν. Μπερνς, ο οποίος - με δήλωσή του στο «Ρ» - υπογράμμισε ότι αν είχε γίνει γνωστό το περιεχόμενό της, θα είχε αποχωρήσει. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δε γνωρίζει Αγγλικά, και κατά συνέπεια δεν μπορούσε να ενημερωθεί άμεσα για το κείμενο. Οπως σημείωσε δεν επρόκειτο να παραβρεθεί χτες, σε άλλη επίσημη δεξίωση του Πρέσβη, ενώ αναμένεται να του στείλει και επιστολή διαμαρτυρίας. «Είναι απαράδεκτο, σε μια φιλική επίσκεψη, ο πρέσβης να κάνει αναφορές σε μια τέτοια ομολογία, άσχετα αν είναι αλήθεια ή όχι. Είναι απαράδεκτο να αναφέρεται έτσι σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού που αγωνίστηκε γι' αυτόν τον τόπο».

Τώρα, βέβαια, για το ρόλο και του Τρούμαν και του σχεδίου Μάρσαλ έχει μιλήσει η ιστορία. Εμείς να συμπληρώσουμε ότι πράγματι είναι σημαδιακό, ένα πράγμα: το ότι στην Ελλάδα ελλιμενίζονται πυρηνοκίνητα αμερικανικά αεροπλανοφόρα και μάλιστα σε μια περίοδο που τα σύννεφα του πολέμου αρχίζουν να μαζεύονται και πάλι πάνω από τα Βαλκάνια.

Αντιδράσεις για τον ελλιμενισμό του αεροπλανοφόρου

Πρόκληση στα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού της Ρόδου αποτέλεσε ο ελλιμενισμός του αμερικανικού αεροπλαναφόρου «Χάρι Τρούμαν» στο νησί προχτές. Με ανακοινώσεις τους η Επιτροπή Ειρήνης Ρόδου, αλλά και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ, καταγγέλλουν το γεγονός, ενώ φιλειρηνιστές της Ρόδου φρόντισαν χτες να αναρτήσουν στα κάγκελα του λιμανιού πανό, στο οποίο αναγράφεται «Εξω ο αμερικάνικος στόλος», νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση, διαδηλώνοντας αυτή τους την απαίτηση σε σημείο της πόλης όπου βρισκόταν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ν. Μπερνς.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης σημειώνεται αναφορικά με τον ελλιμενισμό του πλοίου, το οποίο είναι επικεφαλής του 6ου στόλου, αυτού δηλαδή που πριν δύο χρόνια συνέβαλε στο αιματοκύλισμα της Γιουγκοσλαβίας: «Η επιτροπή δεν μπορεί παρά να εκφράσει την αντίθεσή της στην "επίσκεψη" αυτή, αφού: Σύσσωμος ο ελληνικός λαός εξέφρασε την αντίθεση και τη διαμαρτυρία του στην "ανθρωπιστική επέμβαση" των αμερικανο - ΝΑΤΟικών συμμάχων στη Γιουγκοσλαβία».

«Στην ΠΓΔΜ - συνεχίζει η ανακοίνωση - ο κίνδυνος μιας νέας ανάφλεξης είναι σήμερα κάτι περισσότερο από βέβαιος. Αυτοί που όπλισαν τα χέρια του "UCK" ονομάζοντάς τους - κατά βούληση - απελευθερωτικό στρατό τότε και ομάδες τρομοκρατών σήμερα, τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, αφού θα παίξουν πάλι τον αγαπημένο τους ρόλο, αυτόν του επιδιαιτητή, προκειμένου να αποκομίσουν νέα οφέλη σε μία μελλοντική "ανοικοδόμηση"».

Η Επιτροπή καταγγέλλει δριμύτατα τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι «αποφασίζουν για τις τύχες του πλανήτη και των λαών, σύμφωνα με τα οικονομικά και ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα, αδιαφορώντας για το περιβάλλον και την προστασία του». Ακολούθως η Επιτροπή αναφέρεται στη μόλυνση του Αιγαίου και στα αυξημένα ποσοστά ραδιενέργειας που καταγράφονται.

Συνεχίζοντας η επιτροπή τονίζει πως «στην Τουρκία, προηγούμενο σταθμό της περιοδείας τους, συνεχίζονται οι γενοκτονίες, οι καταπατήσεις στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το δικτατορικό καθεστώς της Αγκυρας και οι ΗΠΑ, οι αυτόκλητοι υπερασπιστές της διεθνούς νομιμότητας, δεν πράττουν το παραμικρό», ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό.

«Με την ανοχή μας οι κύριοι υπεύθυνοι όσων προαναφέρθηκαν βρίσκουν άλλη μια ευκαιρία να εδραιωθούν, για να συνεχίσουν να απομυζούν όλο τον πλούτο των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Η σιωπή είναι συνενοχή».

Με τη σειρά της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ σημειώνει πως «ο κατάπλους στο νησί μας των αμερικανικών κανονιοφόρων του 6ου στόλου δεν αποτελεί μια συνηθισμένη επίσκεψη για ανάπαυση και ψυχαγωγία των πληρωμάτων όπως συνήθως δικαιολογούν τις επισκέψεις στα λιμάνια της Μεσογείου. Η συνοδεία τους μάλιστα από τον πρεσβευτή τους Ν. Μπερνς υποδηλώνει ακριβώς το ρόλο του επικυρίαρχου της περιοχής και της επιβολής της Pax Americana στους υπηκόους λαούς».

Η ΝΕ καταγγέλλει στο ροδιακό λαό την παρουσία και του στόλου και του Ν. Μπερνς σαν «πρόκληση στα φιλειρηνικά τους αισθήματα τη στιγμή που η φωτιά που άναψαν πριν δύο χρόνια στα Βαλκάνια όχι μόνο ακόμα καίει, αλλά απειλεί άμεσα να εξαπλωθεί στην ευρύτερη περιοχή. Στη Μέση Ανατολή η ειρήνη που επέβαλαν οι Αμερικάνοι συνοδεύεται καθημερινά από δεκάδες θύματα Παλαιστινίων. Στην Τουρκία ο λαός μετράει καθημερινά νέα θύματα απεργών πείνας πολιτικών κρατουμένων, οι σφαγές του κουρδικού λαού συνεχίζονται. Η μισή Κύπρος βρίσκεται 27 χρόνια τώρα υπό τουρκική κατοχή με την ευλογία των Αμερικανών».

Η ΝΕ του ΚΚΕ καλεί τέλος το ροδιακό λαό να εκφράσει την αντίθεσή του στην παρουσία των τρομοκρατών της Μεσογείου στο νησί και διαμηνύει σε «όσους θεωρούν ότι οι επισκέψεις αυτές συνοδεύονται από οικονομικά ανταλλάγματα» ότι «υπάρχουν και κάποια αναφαίρετα δικαιώματα για κάθε λαό που δεν είναι εμπορεύσιμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αστική τάξη δεν ξεχνά τους ευεργέτες της! (2007-06-13 00:00:00.0)
ΟΧΙ στις πιέσεις του Αμερικανού πρεσβευτή (2006-09-16 00:00:00.0)
«Μασκάρεψαν» την ωμή αμερικανική επέμβαση στην Ελλάδα (2002-03-21 00:00:00.0)
Αντικομμουνισμός Μπερνς (2001-05-11 00:00:00.0)
Για τις δηλώσεις Μπερνς (1998-01-30 00:00:00.0)
Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο (1998-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ