Παρασκευή 11 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Διάλογος «χωρίς προαπαιτούμενα»

Δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για την έναρξη διαλόγου ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ

Την αυταπάτη του «κοινωνικού διαλόγου» για το Ασφαλιστικό με τη σημερινή κυβέρνηση αναπαρήγαγε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, στην ομιλία του όπου έκανε λόγο για την ανάγκη «εθνικού διαλόγου» για το θέμα αλλά και συνολικότερα για το κοινωνικό κράτος.

Χαρακτηριστικό ήταν ότι ζήτησε συγκεκριμένες δεσμεύσεις προκειμένου να ξεκινήσει ένας κοινωνικός διάλογος. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ο Συνασπισμός θεωρεί ότι με αφορμή το Ασφαλιστικό θα πρέπει να ανοίξει ένας οργανωμένος και συνολικός εθνικός διάλογος από την αρχή, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς χρονική πίεση για την κοινωνική ασφάλεια και προστασία. Για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος κοινωνικής προστασίας». Επίσης, σημείωσε ότι «για να έχει νόημα ένας τέτοιος διάλογος είναι αναγκαία η δέσμευση της κυβέρνησης για την κρατική εγγύηση των σύγχρονων κοινωνικών δικαιωμάτων του πολίτη, δηλαδή η επαρκής, μόνιμη, σταθερή και απευθείας χρηματοδότησή τους από τα τακτικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού». Πρόσθεσε ότι ο διάλογος πρέπει να αφορά «την έκταση του κοινωνικού κράτους, την ποιότητά του και τη χρηματοδότησή του από το δημοσιονομικό σύστημα».

Καταθέτοντας την πρόταση του ΣΥΝ για το Ασφαλιστικό ο Νίκος Κωνσταντόπουλος μίλησε για «θεσμοθέτηση της τριμερούς χρηματοδότησης των συνολικών πόρων του ασφαλιστικού συστήματος με αναλογία 2/9 από τους εργαζόμενους, 3/9 από τον κρατικό προϋπολογισμό και 4/9 από τους εργοδότες». Επίσης έκανε λόγο για «ελεύθερη επιλογή του χρόνου συνταξιοδότησης».

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος άσκησε παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι ζήτησε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών με «προοδευτικές εξαγγελίες», τις οποίες στη συνέχεια μετατρέπει σε «κεντροδεξιές, φιλελεύθερες επιλογές», σημειώνοντας ότι ασκείται η κυβερνητική εξουσία με «υποκατάστατα» και «υποβολείς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ