Παρασκευή 11 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Δεν τίθεται θέμα αποστρατιωτικοποίησης

Στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκάνησων αναφέρθηκε με χτεσινή δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, με αφορμή την άρνηση των τουρκικών αρχών να δεχτούν στο ναύσταθμο του Αξάζ το στρατιωτικό ελικόπτερο που επρόκειτο να μεταφέρει τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, με το αιτιολογικό ότι η πτήση προέρχεται από τη Ρόδο, την οποία θεωρούν ως αποστρατικοποιημένη νήσο. Η πτήση επρόκειτο να γίνει προκειμένου ο αρχηγός ΓΕΝ να παραστεί σε ΝΑΤΟική εκδήλωση στον τουρκικό ναύσταθμο.

Ο υπουργός Αμυνας απαντώντας σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει την προχτεσινή δήλωση από την πλευρά του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και την ερμηνεία που αυτή δίνει στη Συνθήκη των Παρισίων, όσον αφορά το καθεστώς των Δωδεκάνησων, (σύμφωνα με την ερμηνεία κανένα στρατιωτικό ελικόπτερο, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά οποιασδήποτε χώρας, δεν μπορεί να σταθμεύσει στη Ρόδο και να απογειωθεί από αυτήν), επισήμανε -επικαλούμενος το δικαίωμα νόμιμης άμυνας- ότι δεν τίθεται θέμα αποστρατιωτικοποίησης.

«Με τη Συμφωνία Ειρήνης των Παρισίων του 1947, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, η Ελλάδα προσήρτησε τα Δωδεκάνησα από την Ιταλία ως νικηφόρα δύναμη στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Τουρκία ούτε συμβαλλόμενο μέρος αυτής της Συμφωνίας είναι, ούτε προβλέπεται σε αυτήν ρήτρα υπέρ συμφερόντων τρίτων, ώστε να είχε έστω έμμεσα το δικαίωμα να αντιδράσει. Επομένως, δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να επικαλείται τη Συμφωνία αυτή. Η Ιταλία και η Ελλάδα, οι μόνες χώρες που τις αφορά η ρύθμιση για τα Δωδεκάνησα στη Συμφωνία των Παρισίων, δεν αποδέχτηκαν ποτέ το καθεστώς αποστρατικοποίησης που η Συμφωνία αυτή προέβλεπε τόσο για τα Βόρεια σύνορα της Ιταλίας, όπως και για τα Δωδεκάνησα. Γι' αυτό, στη βάση του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας που κατοχυρώνεται πλήρως και χωρίς εξαιρέσεις από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, άρθρο 51, προβλέπουν και οι δύο χώρες επαρκή στρατιωτική παρουσία και στη Βόρεια Ιταλία και στα Δωδεκάνησα, ώστε να μπορούν να εγγυηθούν, όπως όλες οι χώρες, την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, την ασφάλεια και την άμυνα των λαών τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ