ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΜΗΝΑΣ ΜΑΗΣ
Ξεσηκωμός για τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Την Κυριακή, στις 8.30 το πρωί, από τον Τύμβο του Μαραθώνα στο Σύνταγμα

«Ορκος στο Λαμπράκη. Χρέος στη Ζωή. Να φύγουν οι βάσεις και οι Αμερικανοί»... Αυτές οι λέξεις την Κυριακή 13 του Μάη, θα γίνουν σύνθημα στα χείλη χιλιάδων ανθρώπων. Θα ακουστούν για ακόμα μια φορά από τους οδοιπόρους της ειρήνης που θα πορευτούν στα βήματα του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη από τον Τύμβο του Μαραθώνα μέχρι το Σύνταγμα.

Ανθρωποι του μόχθου, των γραμμάτων και των τεχνών, νέοι και νέες, όλοι αυτοί που εδώ και αρκετά χρόνια έχουν συγκροτήσει ένα δυνατό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στην πατρίδα μας, θα διαδηλώσουν την Κυριακή τη θέλησή τους να αγωνιστούν για να ανατρέψουν τη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης. Θα ενώσουν τη φωνή τους με όλους τους λαούς που αντιστέκονται. Θα απαιτήσουν να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές και αμερικανικές βάσεις, να καταργηθούν τα πυρηνικά και βιοχημικά όπλα.

Ο αγώνας για την ειρήνη, είναι αγώνας για τη ζωή. Το φιλειρηνικό κίνημα της πατρίδας μας, το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα σήμερα βρίσκεται σε μια διαρκή αντεπίθεση, σε καθημερινή αντιπαράθεση με τα όργανα και τα σχέδια του ιμπεριαλισμού. Η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της Ελλάδας και η συμμετοχή του λαού της Αθήνας και του Πειραιά είναι επιτακτική.

Πούλμαν για τη Μαραθώνια Πορεία

- Το Γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ, με ανακοίνωσή του, γνωστοποιεί ότι προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβαση των ειρηνοδρόμων από την Αθήνα στο Μαραθώνα θα διαθέσει δυο πούλμαν που θα ξεκινήσουν την Κυριακή στις 6.30 π.μ. από την Πλατεία Κάνιγγος. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 3844.853 και 3844.854.

- Η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη βάζει πούλμαν για τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στις 7.00 π.μ. για Μαραθώνα και στις 4.30 μ.μ. για Αγία Παρασκευή, τα οποία θα ξεκινήσουν μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα τηλέφωνα: 4115.026, 4124.695 και 0937/299.692.

- Οι Επιτροπές Ειρήνης των Δυτικών Συνοικιών της Αθήνας βάζουν πούλμαν για τον Τύμβο του Μαραθώνα, τα οποία αναχωρούν στις 6.30 π.μ. από τα εξής σημεία: (Πετρούπολη από το Δημαρχείο, Ιλιον από την κεντρική πλατεία, Καματερό από το Δημαρχείο και από Αγ. Αναργύρους από την κεντρική πλατεία).

- Στις 7.00 π.μ. θα αναχωρήσει από το παλιό τέρμα Γαλατσίου πούλμαν για τον Μαραθώνα.

- Οι επιτροπές ειρήνης του 7ου Διαμερίσματος της Αθήνας δρομολογούν πούλμαν για τον Τύμβο του Μαραθώνα που θα ξεκινήσει στις 6.50 π.μ. από το Πολύγωνο (περιφερειακός και Μητροπέτροβα), στις 7.00 π.μ. θα περάσει από Αλεξάνδρας και Ιπποκράτους και στις 7.15 π.μ. από την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου στους Αμπελόκηπους.

- Η επιτροπή ειρήνης Αγ. Δημητρίου βάζει πούλμαν για το Μαραθώνα που θα ξεκινήσει από τις 6.45 π.μ. από το νέο τέρμα των λεωφορείων (επί της Αγ. Δημητρίου).

- Οι επιτροπές ειρήνης των Δυτικών Συνοικιών του Πειραιά, βάζουν πούλμαν το οποίο θα φύγει στις 2.00 μ.μ από το δημαρχείο Περάματος, θα περάσει στις 2.15 μ.μ. από το δημαρχείο Κερατσινίου και στις 2.30 μ.μ. από τη στάση «Εφραιμίδη» στη Δραπετσώνα.

- Από το Δημαρχείο του Ταύρου, θα αναχωρήσει πούλμαν για το Μαραθώνα στις 6.30 π.μ.

- Η επιτροπή ειρήνης Ν. Ηρακλείου βάζει πούλμαν για την Αγ. Παρασκευή, το οποίο θα αναχωρήσει στις 4.30 μ.μ. από το γήπεδο του «Τυφώνα» στα Τρία Αστέρια.

- Πούλμαν για το Μαραθώνα θα φύγει και στις 6.45 π.μ από την πλατεία Δημοκρατίας στο Χολαργό και διαδοχικά θα περάσει από την πλατείαΚύπρου της πόλης, από το τέρμα των λεωφορείων Χολαργού και από την πλατεία της Αγ. Παρασκευής.

- Η πλατεία Αγ. Νικολάου στο Χαλάνδρι θα είναι η αφετηρία, στις 7.00 π.μ. του πούλμαν των ειρηνοδρόμων της περιοχής που θέλουν να μεταβούν στο Μαραθώνα.

- Στις 7 π.μ. πούλμαν θα φύγει και από την 13η στάση τηςΠεύκης και αφού περάσει στις 7.15 π.μ από τον ηλεκτρικό σταθμό του Αμαρουσίου, θα κατευθυνθεί προς τον Μαραθώνα.

- Από τον ηλεκτρικό σταθμό της Ν. Ιωνίας στις 7.00 π.μ., θα αναχωρήσει πούλμαν για τον Τύμβο του Μαραθώνα.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου βάζει πούλμαν για τον Τύμβο του Μαραθώνα που θα ξεκινήσει στις 7.00 π.μ. από την πλατείαΓαρδένιας, ενώ από την ίδια πλατεία στις 3.00 μ.μ. θα φύγει πούλμαν για την Παλλήνη.

- Η Επιτροπή ΕιρήνηςΚοκκινιάς βάζει πούλμαν για τον Τύμβο του Μαραθώνα, που θα ξεκινήσουν στις 7.00 π.μ. από την πλατεία Κουμπάκη (Γήπεδο Νεάπολης) και από την πλατεία Αγ. Νικολάου Νίκαιας. Από την ίδια πλατεία θα ξεκινήσουν πούλμαν στις 3.00 μ.μ. για Αγία Παρασκευή.

- Η Επιτροπή ΕιρήνηςΝέας Σμύρνης «ναυλώνει» πούλμαν το οποίο θα ξεκινήσει στις 4.00 μ.μ. από την οδό Ομήρου 68 με προορισμό την Αγ. Παρασκευή.

- Ο Δήμος Καισαριανής και η Επιτροπή Ειρήνης Καισαριανής βάζουν πούλμαν για το Μαραθώνα που θα ξεκινήσουν στις 7.00 το πρωί από την πλατεία Καισαριανής.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Σ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στους ρυθμούς των αντιιμπεριαλιστικών αγώνων

Σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας θα γίνουν τις επόμενες μέρες και ειδικά την Κυριακή 13 του Μάη πορείες, κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις σε καθημερινή βάση. Μέχρι και αυτή τη στιγμή έχουν ανακοινωθεί επίσημα από τους διοργανωτές οι παρακάτω εκδηλώσεις:

- Αντιπολεμική εκδήλωση διοργανώνουν σήμερα Παρασκευή και ώρα 7 μ.μ., στην πλατεία «Παναθήναια», Επιτροπές Ειρήνης και μαζικοί φορείς των περιοχών Γκύζη, Πολυγώνου, Αμπελοκήπων, Ελληνορώσων, Εξαρχείων, Νεάπολης και Κολωνακίου. Στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές καλούν τον κόσμο να συμμετέχει στην εκδήλωση και να δραστηριοποιηθεί στα πλαίσια ενός ισχυρού αντιΝΑΤΟικού αντιπολεμικού κινήματος.

- Αύριο Σάββατο 12 Μάη ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ», διοργανώνει λαμπαδηδρομία στις 8 μ.μ με αφετηρία τον Αγιο Αντώνιο και τερματισμό την πλατεία Περιστερίου. Στην πλατεία, θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και έκθεση αντιπολεμικού βιβλίου.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Γέρακα, καλεί το λαό της περιοχής να συμμετάσχει στη σύσκεψη που διοργανώνει το Σάββατο 12 του Μάη στο δημαρχείο της Παλλήνης, προκειμένου να συγκροτηθεί αντιπολεμική επιτροπή στην Ανατολική Αττική.

- Επίσης, αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Παναττική Συνάντηση της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη», η οποία θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο «ΔΕΡΙΓΝΥ» της ΑΣΟΕΕ και θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. Το πρόγραμμα της συνάντησης περιλαμβάνει ομιλίες και παρεμβάσεις φορέων, συζήτηση και προβολή βίντεο, ενώ σύμφωνα με τους διοργανωτές, η εκδήλωση θα κλείσει με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς διοργανώνει εκδήλωση στην πλατεία Αγ. Νικολάου αύριο Σάββατο και ώρα 8 μ.μ., στην οποία θα μιλήσει ο Στρατής Κουνιάς, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Μετά το τέλος της ομιλίας θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από φορείς της πόλης. Παράλληλα, τόσο στις 11, όσο και στις 12 του Μάη, η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει με μαζικούς φορείς της πόλης τουρνουά σκάκι και πινγκ πονγκ.

- Στη Χαλκίδα η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» διοργανώνει σύσκεψη την Κυριακή 13 του Μάη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας και, με ανακοίνωσή της, καλεί κάθε νέο και νέα της πόλης που θέλει να αγωνιστεί ενάντια στον πόλεμο να πάρει μέρος.

Στη Θεσσαλία

Σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, Επιτροπές Ειρήνης και μαζικοί φορείς διοργανώνουν την Κυριακή 13 του Μάη πορείες και αντιπολεμικές εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα:

Στη Λάρισα η Πορεία Ειρήνης που διοργανώνει η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου, θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από την πλατεία του Τυρνάβου και θα καταλήξει στην πλατεία Ταχυδρομείου, με ενδιάμεσους σταθμούς έξω από το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ και στην πλατεία της Γιάννουλης.

Στο Βόλο η Πορεία Ειρήνης, που διοργανώνει η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου, θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. από την πλατεία Ανακασιάς και θα καταλήξει στην παραλία της πόλης.

Στα Τρίκαλα, η Πορεία Ειρήνης θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. από το Μεγαλοχώρι και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου θα δοθεί συναυλία από τοπικά μουσικά συγκροτήματα με θέμα την ειρήνη.

Στην Καρδίτσα, η Πορεία Ειρήνης θα ξεκινήσει από το σημείο «Δέλτα Λάρισας» και θα καταλήξει στην πλατεία Πλαστήρα. Κατά την άφιξη των ειρηνοδρόμων, θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης και του Παραρτήματος Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ. Φιλειρηνικές εκδηλώσεις θα γίνουν την Παρασκευή στην πλατεία Γιολδάση, το Σάββατο στην πλατεία Λάκκα Ματζάρα, την Κυριακή έξω από το παλιό Δημαρχείο.

Στο Ακτιο

Εξω από τη βάση των αμερικανικών αεροπλάνων ΑΒΑΚΣ στοΑκτιο θα βρεθούν εκατοντάδες μέλη τους αντιιμπεριαλιστικού κινήματος την Κυριακή 13 του Μάη. Την κινητοποίηση διοργανώνει η Συντονιστική Γραμματεία του Αντιπολεμικού Κινήματος Βορειοδυτικής Ελλάδας, την οποία έχουν συγκροτήσει και συμμετέχουν εκπρόσωποι Επιτροπών Ειρήνης, μαζικών φορέων, εργατικών σωματείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η αναχώρηση των διαδηλωτών θα γίνει στις 10 π.μ. από την προβλήτα των φέρι μποτ, στο Ακτιο.

Παράλληλα, το διήμερο 12 και 13 του Μάη, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, θα πραγματοποιήσει αντιιμπεριαλιστική κατασκήνωση νεολαίας στην Πρέβεζα και συγκεκριμένα στο χώρο του «Κηποθέατρου». Μέσα σ' αυτές τις δυο μέρες, οι νέοι άνθρωποι που θα κατασκηνώσουν στο «Κηποθέατρο» θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε πλούσιες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Στην Κρήτη

Παγκρήτια Κατασκήνωση Ειρήνης, διοργανώνει η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη», στην περιοχή Αγ. Απόστολοι στα Χανιά, το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 του Μάη. Οι νέοι άνθρωποι που θα βρεθούν εκεί από κάθε γωνία της Κρήτης, θα κατασκηνώσουν, θα τραγουδήσουν, θα αγωνιστούν και να φωνάξουν για την ειρήνη, τον πολιτισμό και τη φιλία των εθνών.

Το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας

Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη γνωστοποιεί στους ειρηνοδρόμους το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Σύμφωνα, λοιπόν, με το επίσημο κείμενο της Επιτροπής, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • 8.00: Τύμβος Μαραθώνα - Τελετή έναρξης
  • 8.30: Εκκίνηση πορείας
  • 9.30: Νέα Μάκρη - Στάση - Ομιλίες
  • 12.00: Διασταύρωση Ραφήνας - Στάση - Ομιλίες
  • 13.00: Πικέρμι - Στάση - Ομιλίες
  • 15.30: Παλλήνη - Στάση - Ομιλίες - Κατάθεση Στεφάνων στο άγαλμα του Γρηγόρη Λαμπράκη - Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα
  • 17.30: Αγία Παρασκευή - Στάση - Ομιλίες
  • 19.30: Πλατεία Συντάγματος - Τερματισμός Πορείας διά της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας - Ομιλίες - Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα.
Συνέρχεται το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης

Στις 8 το βράδυ τα εγκαίνια των νέων γραφείων του ΠΣΕ

Σήμερα στις 10.00 π.μ. ξεκινάνε οι εργασίες της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), ενώ το βράδυ και συγκεκριμένα στις 8 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια των νέων γραφείων του ΠΣΕ που βρίσκονται στο Σύνταγμα στην οδό Οθωνος 10.

Στα εγκαίνια θα παρευρεθούν, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΠΣΕ, τα μέλη της Γραμματείας του, η οποία όπως αναφέραμε ξεκινάει σήμερα τις εργασίες της και θα τις συνεχίσει και αύριο με τη συμμετοχή εκπροσώπων κινημάτων ειρήνης από Ελλάδα, Γαλλία, Πορτογαλία, Κούβα, Παλαιστίνη και Ιαπωνία.

Στα εγκαίνια, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου, έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και άλλων κοινωνικών οργανώσεων, τα πολιτικά κόμματα, οι πολιτικές νεολαίες, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, καθώς επίσης και άλλες προσωπικότητες της χώρας.

Η συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΣΕ, τονίζεται στο κείμενο της ανακοίνωσης, αποκτά ιδιαίτερη και επίκαιρη σημασία γιατί πραγματοποιείται σε μια περίοδο γενικότερης οξύτητας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ