ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Δεν τίθεται θέμα αποστρατιωτικοποίησης

Στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκάνησων αναφέρθηκε με χτεσινή δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, με αφορμή την άρνηση των τουρκικών αρχών να δεχτούν στο ναύσταθμο του Αξάζ το στρατιωτικό ελικόπτερο που επρόκειτο να μεταφέρει τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, με το αιτιολογικό ότι η πτήση προέρχεται από τη Ρόδο, την οποία θεωρούν ως αποστρατικοποιημένη νήσο. Η πτήση επρόκειτο να γίνει προκειμένου ο αρχηγός ΓΕΝ να παραστεί σε ΝΑΤΟική εκδήλωση στον τουρκικό ναύσταθμο.

Ο υπουργός Αμυνας απαντώντας σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει την προχτεσινή δήλωση από την πλευρά του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και την ερμηνεία που αυτή δίνει στη Συνθήκη των Παρισίων, όσον αφορά το καθεστώς των Δωδεκάνησων, (σύμφωνα με την ερμηνεία κανένα στρατιωτικό ελικόπτερο, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά οποιασδήποτε χώρας, δεν μπορεί να σταθμεύσει στη Ρόδο και να απογειωθεί από αυτήν), επισήμανε -επικαλούμενος το δικαίωμα νόμιμης άμυνας- ότι δεν τίθεται θέμα αποστρατιωτικοποίησης.

«Με τη Συμφωνία Ειρήνης των Παρισίων του 1947, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, η Ελλάδα προσήρτησε τα Δωδεκάνησα από την Ιταλία ως νικηφόρα δύναμη στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Τουρκία ούτε συμβαλλόμενο μέρος αυτής της Συμφωνίας είναι, ούτε προβλέπεται σε αυτήν ρήτρα υπέρ συμφερόντων τρίτων, ώστε να είχε έστω έμμεσα το δικαίωμα να αντιδράσει. Επομένως, δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να επικαλείται τη Συμφωνία αυτή. Η Ιταλία και η Ελλάδα, οι μόνες χώρες που τις αφορά η ρύθμιση για τα Δωδεκάνησα στη Συμφωνία των Παρισίων, δεν αποδέχτηκαν ποτέ το καθεστώς αποστρατικοποίησης που η Συμφωνία αυτή προέβλεπε τόσο για τα Βόρεια σύνορα της Ιταλίας, όπως και για τα Δωδεκάνησα. Γι' αυτό, στη βάση του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας που κατοχυρώνεται πλήρως και χωρίς εξαιρέσεις από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, άρθρο 51, προβλέπουν και οι δύο χώρες επαρκή στρατιωτική παρουσία και στη Βόρεια Ιταλία και στα Δωδεκάνησα, ώστε να μπορούν να εγγυηθούν, όπως όλες οι χώρες, την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, την ασφάλεια και την άμυνα των λαών τους».

Χρήσιμες οδηγίες προς τους ειρηνοδρόμους

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πληροφορεί με ανακοίνωσή της τους ειρηνοδρόμους που θα πορευτούν την Κυριακή στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τα εξής:

  • Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.
  • Να φορούν καπέλο (σε περίπτωση ηλιοφάνειας) για προστασία από τον ήλιο και ν' αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο - προς αποφυγή εγκαυμάτων - γυμνά χέρια και πόδια.
  • Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
  • Οσοι έχουν προβλήματα υγείας θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της Πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στο Σύνταγμα.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Σεμινάριο για το «Σύμφωνο Σταθερότητας»

Σεμινάριο εμπέδωσης του «δικαίου» της νέας τάξης και εφαρμογής του ψευδεπίγραφου «Συμφώνου Σταθερότητας», διοργανώνει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας με θέμα «Ασφάλεια συνόρων» (Border Security). Το σεμινάριο ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και εντάσσεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «στα πλαίσια των πρωτοβουλιών για τη ΝΑ Ευρώπη και το Σύμφωνο Σταθερότητας».

Στα θέματα του σεμιναρίου, όπως αναφέρεται, περιλαμβάνονται η λαθρομετανάστευση, η παράνομη διακίνηση όπλων, ναρκωτικών, καθώς και θέματα άμυνας. Είναι όλα αυτά τα ζητήματα μέσω των οποίων επιδιώκεται η κατάργηση της εθνικής ανεξαρτησίας των κρατών υπέρ της παγκοσμιοποίησης και των μηχανισμών επιβολής της νέας τάξης. Στο Σεμινάριο αναμενόταν να πάρουν μέρος αντιπρόσωποι από είκοσι έξι (26) κράτη και τρεις διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΙΝΤΕRΡΟL). Από την ελληνική πλευρά συμμετέχουν με ομιλητές το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας.

ΠΕΔΥΕ
Εκδρομή στη Λακωνία

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει διήμερη εκδρομήστις 26 και 27 του Μάη στη Μονεμβασιά και στη Νεάπολη Λακωνίας. Σκοπός της εκδρομής, όπως τονίζουν οι διοργανωτές σε ανακοίνωσή τους, «είναι να τιμήσουμε τους αγωνιστές της ειρήνης Γ. Ρίτσο και Ν. Τσίρο, με εκδηλώσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης».

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 3827.303 και 3843.444.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ