ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
«Δεν τους χαρίζουμε τις συντάξεις μας, την υγεία, τη ζωή μας!»

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των συνταξιούχων στην πλατεία Κλαυθμώνος
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των συνταξιούχων στην πλατεία Κλαυθμώνος
«Δεν τους χαρίζουμε τις συντάξεις μας, την υγεία, τη ζωή μας. Τα πληρώσαμε. Τα δικαιούμαστε. Τα απαιτούμε!». Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες από την πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα οι συνταξιούχοι, με την παναττική συγκέντρωση που οργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

Με αιχμή τις διεκδικήσεις τους για μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και για άμεση απόδοση όλων των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα, οι συνταξιούχοι ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω μέχρι να ικανοποιηθούν.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μπουλούγαρη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, και τον υφυπουργό, Π. Τσακλόγου, στους οποίους επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματα των συνταξιούχων. Η αντιπροσωπεία σημείωσε επίσης πως με την απόφαση της κυβέρνησης για τα αναδρομικά, 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα λάβουν τίποτα και κάλεσε την κυβέρνηση να αποδώσει τουλάχιστον το 0,5% του ΑΕΠ. Τα κυβερνητικά στελέχη από την πλευρά τους επικαλέστηκαν, για μια ακόμα φορά, τους περιβόητους «δημοσιονομικούς περιορισμούς»...

Συνέχεια στον αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση, για δημόσια και δωρεάν Υγεία

Είμαστε πάλι στο δρόμο, τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Προσθέτοντας ότι «δεν παλεύουμε μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για τα παιδιά μας, γιατί ό,τι επιβλήθηκε σε βάρος της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης θα το πληρώσουν ακόμα περισσότερο οι νέες γενιές», κατήγγειλε τη «χυδαία επίθεση» που εξαπέλυσαν κυβερνητικά στελέχη, με δηλώσεις που επιχειρούν να δημιουργήσουν «κοινωνικό αυτοματισμό» ανάμεσα στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους. Υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις με την πανδημία επιβεβαιώνουν την επικαιρότητα των αιτημάτων του συνταξιουχικού κινήματος για την Υγεία, ενώ απαίτησε αυξήσεις στις συντάξεις και καταβολή της 13ης σύνταξης μπροστά στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στα σχέδια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρθηκε ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Αναφερόμενος στη μάχη που δίνεται εδώ και δεκαετίες, ξεκαθάρισε: «Συνεχίζουμε με τα παιδιά και τα εγγόνια μας τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση και Πρόνοια που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες όλου του κόσμου».

Στον εμπαιγμό σε βάρος των συνταξιούχων του Δημοσίου με τα αναδρομικά αναφέρθηκε ο Ερμόλαος Λινάρδος, γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει τη λειτουργία του ΕΦΚΑ για να σταματήσουν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων.

«Μπίζνα του αιώνα» χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχέδιο για ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων ο Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, καταγγέλλοντας ότι οι κυβερνήσεις και η διοίκηση των ΕΛΤΑ προχώρησαν στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων του κλάδου, όπως και της αποζημίωσης απόλυσης λόγω συνταξιοδότησης κατά 50%.

Τα «παπαγαλάκια των ΜΜΕ», που στέλνουν πάλι τους συνταξιούχους να κάνουν νέες δικαστικές προσφυγές, κατήγγειλε ο Τέλης Κάντας, πρόεδρος των Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, υπογραμμίζοντας ότι μόνος δρόμος είναι ο μαζικός αγώνας μέσα από τις συνταξιουχικές οργανώσεις.

Με την ολοκλήρωση της κινητοποίησης, το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των συνταξιούχων δόθηκε για το πανεργατικό συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 13 Οκτώβρη.

Οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν:

-- Να αποδοθούν στο ακέραιο οι περικοπές στις κύριες, επικουρικές συντάξεις, τα Δώρα, το ΕΚΑΣ, τα φάρμακα.

-- Ανοιγμα των νοσοκομείων και των εκατοντάδων δομών στην Υγεία που έκλεισαν. Να καλυφθούν άμεσα οι τραγικές ελλείψεις.

-- Να δημιουργηθούν τώρα νέες υποδομές με δημόσιους οίκους ευγηρίας, κέντρα αποκατάστασης. Να γίνει πρόσληψη προσωπικού για βοήθεια στο σπίτι των ανήμπορων. Αμεσα δωρεάν μοριακή ανίχνευση του κορονοϊού σε όλους τους εργαζόμενους των μονάδων.

-- Να προσληφθεί προσωπικό στα ασφαλιστικά ταμεία και να εκδοθούν άμεσα οι εκκρεμείς συντάξεις, που φτάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες.

-- Να αποδοθούν τώρα με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης τα αναδρομικά του 11μηνου Ιούνης 2015 - Μάης 2016 που αφορούν τις κύριες, επικουρικές συντάξεις καθώς και τις αποδοχές της 13ης και της 14ης σύνταξης, σε όλους τους συνταξιούχους.

-- Να σταματήσει κάθε ενέργεια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αρχίζοντας από την επικουρική.

-- Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία.

-- Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Πρόγραμμα πλατιάς εξόρμησης για την απεργιακή συγκέντρωση της ΛΑΡΚΟ

Να αποτελέσει η απεργιακή συγκέντρωση στις 17 Οκτώβρη στις 11 π.μ. στην πύλη της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα εφαλτήριο για γενικό ξεσηκωμό και νέες δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και του λαού της περιοχής, ενάντια στο διαλυτικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ, που οδηγεί σε απολύσεις και μαράζωμα ολόκληρων περιοχών, είναι ο στόχος που τέθηκε στη σύσκεψη που οργάνωσε προχτές βράδυ το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Για τις αποφάσεις της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τη ΛΑΡΚΟ κλειστή, με όλους τους εργαζόμενους απολυμένους, όπως και τη νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού μέσα από τις εξαγγελίες για «κοινωνικό πακέτο», ενημέρωσε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου της Λάρυμνας. Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, τόνισε, η μοναδική απάντηση των εργαζομένων είναι ο αγώνας για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, «για να μη βγει κανένας εργαζόμενος έξω από τα συρματοπλέγματα του εργοστασίου και των μεταλλείων, των γραφείων».

Ολοι οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του λαού της περιοχής στην απεργιακή συγκέντρωση το επόμενο Σάββατο - στην πρώτη από τις δύο απεργίες που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι της επιχείρησης - καθώς και της σύγκρουσης με λογικές απογοήτευσης και καλλιέργειας αυταπατών, που η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να σπείρει στους εργαζόμενους, για να διασπάσει την ενότητα και τον αγώνα τους.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε τις επόμενες μέρες να υπάρχει παρουσία στην πύλη του εργοστασίου, όπως και να γίνουν εξορμήσεις και περιοδείες σε χωριά της περιοχής (Λάρυμνα, Μαρτίνο, Μαλεσίνα, Ακραίφνιο, Κάστρο κ.ά.), προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι. Επίσης, θα απευθυνθεί κάλεσμα σε συνδικάτα και φορείς να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, ενώ θα υπάρξει και συλλογή υπογραφών σε κείμενο με τα αιτήματα των εργαζομένων.

Ακόμη αποφασίστηκε η παρουσία αντιπροσωπείας συνδικαλιστών και εργαζομένων στα πανεργατικά συλλαλητήρια στις 13 Οκτώβρη σε Αθήνα, Χαλκίδα, Λιβαδειά, Λαμία και Θήβα, για να διαβαστεί ψήφισμα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και να απευθυνθεί κάλεσμα αλληλεγγύης.

Ηδη τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έχουν εκφράσει με ανακοινώσεις τους το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας και τα υπόλοιπα σωματεία της Εύβοιας που συμμετείχαν στην πρόσφατη σύσκεψη για την οργάνωση της κινητοποίησης στις 13 Οκτώβρη, Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, καθώς και οι Ομάδες Γυναικών Λαμίας και Λοκρών της ΟΓΕ.

Με απόφαση της προχτεσινής Γενικής Συνέλευσής του, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Λάρυμνας καλεί «όλους τους συνταξιούχους της Λάρυμνας να συμπαρασταθούμε στα παιδιά μας το Σάββατο 17 Οκτώβρη», στην απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου.

Με διαδικασίες εξπρές «τρέχει» η κυβέρνηση το διαλυτικό σχέδιο

Στο μεταξύ, την απόφαση της κυβέρνησης να «τρέξει» το σχέδιο διάλυσης της ΛΑΡΚΟ, περνώντας νομοθετική ρύθμιση με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στον Οκτώβρη, ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης. Ανέφερε ότι η ρύθμιση θα κατατεθεί με μορφή τροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο (για την απαγόρευση πλαστικών), το οποίο ψηφίζεται την Τρίτη. Η ανακοίνωση έγινε στην αρμόδια Επιτροπή όπου συζητείται το παραπάνω νομοσχέδιο.

Αντιδρώντας άμεσα η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση περνάει τη ρύθμιση ουσιαστικά σαν τον κλέφτη, αφού δεν δίνει καν το περιθώριο για συζήτηση. Το θέμα τέθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη και στη Διάσκεψη των Προέδρων, απαιτώντας να μην κατατεθεί η σχετική τροπολογία.

Με την πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ διαφώνησαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Διαμαρτυρία για τη δίωξη συνδικαλιστών

Σε συγκέντρωση στα δικαστήρια (κτίριο ΠΡΟΚΑΤ) σήμερα Παρασκευή, στη 1 μ.μ., καλεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), καθώς εκλεγμένοι συνδικαλιστές και μέλη του οδηγούνται σε δίκη μετά από μήνυση της εργοδοσίας της «European Dynamics». Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το Συνδικάτο, ο πρόεδρος, ο αναπληρωτής γραμματέας και δύο ακόμα μέλη του ΣΕΤΗΠ «κάθονται στο σκαμνί, και μάλιστα διωκόμενοι για ποινικά αδικήματα, επειδή τόλμησαν να ζητήσουν την ανάκληση της άδικης, εκδικητικής, συνδικαλιστικής απόλυσης του συναδέλφου τους. Επειδή τόλμησαν να σηκώσουν ανάστημα απέναντι στις απλήρωτες υπερωρίες, στα εξαντλητικά ωράρια, στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ο ΣΕΒ δίνει ραβασάκι στην κυβέρνηση για το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί την εργατική τάξη το ΠΑΜΕ, σε σχόλιό του για τη συνάντηση που έγινε προχτές στα κρυφά μεταξύ του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, και του προέδρου του ΣΕΒ, Δ. Παπαλεξόπουλου, με κύριο «μενού» το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση.

Αναλυτικά, το ΠΑΜΕ επισημαίνει τα εξής:

«Την ίδια ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι, νεολαίοι, συνταξιούχοι, πλημμύριζαν τους δρόμους της Αθήνας απαιτώντας "Οι ναζί στη φυλακή", σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο υπουργός της Εργοδοσίας Βρούτσης άνοιγε για μια ακόμη φορά τις πόρτες του υπουργείου της Εργοδοσίας στον ΣΕΒ.

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας - γιατί η συνάντηση έγινε στα μουλωχτά - φαίνεται ότι ο πιο πιστός υπηρέτης των εργοδοτών, κ. Βρούτσης, παρέλαβε αυτοπροσώπως το νομοσχέδιο που του ετοίμασε ο ΣΕΒ, για τον περιορισμό της λειτουργίας των συνδικάτων και την κατακρεούργηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η αντεργατική επίθεση των εργοδοτών δεν αναστέλλεται. Δεν μπαίνει σε καραντίνα. Με το ραβασάκι τους στον αγαπημένο τους υπουργό, τα αφεντικά έδωσαν γραμμή για τα νέα αντεργατικά μέτρα, για διασφάλιση της κερδοφορίας τους με κάθε κόστος».

«Θα πάρουν απάντηση! Ολοι σε αγωνιστική ετοιμότητα», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα «με τη μαζική, μαχητική τους δράση να βάλουν φρένο στους αντεργατικούς σχεδιασμούς! Με κάθε μέσο, με περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις, αφίσες, πανό, να ενημερώσουμε την εργατική τάξη για τα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης - εργοδοτών. Να φτάσει σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε χώρο δουλειάς το κάλεσμα των συλλαλητηρίων στις 13 Οκτώβρη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ