ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Εκδήλωση της ΚΝΕ για τη διεκδίκηση κτιρίων του Πολυτεχνείου

«Τα κτίρια του Πολυτεχνείου ανήκουν στο λαό και τους φοιτητές των Χανίων. Καμιά συμφωνία επιχειρηματικής δραστηριότητας»! Αυτό ήταν το μήνυμα που ακούστηκε δυνατά στη συγκέντρωση της ΚΝΕ στα Χανιά, για τη διεκδίκηση κτιρίων του Πολυτεχνείου, που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Γιαλί Τζαμισί. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε αστυνομική επέμβαση στα κτίρια του Πολυτεχνείου στο λόφο Καστέλι, για να δοθούν τελικά σε ιδιωτική εταιρεία για τουριστική αξιοποίηση, την ίδια στιγμή που οι φοιτητές στενάζουν από την έλλειψη χώρων στα πανεπιστήμια της περιοχής.

Η πρωτοβουλία της ΚΝΕ ήταν ακόμα μια παρέμβαση διεκδίκησης για να αξιοποιηθούν τα κτίρια για τις ανάγκες της νεολαίας της πόλης, αίτημα που έρχεται σε σύγκρουση με την προώθηση της επιχειρηματικής αξιοποίησής τους.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τον «Μ. Τρίπιας» και την μπάντα του και τον «Urban Pulse» με το γνωστό αγωνιστικό τους ύφος. Ολοι οι καλλιτέχνες αναφέρθηκαν στη μεγάλη σημασία της εκδήλωσης και ευχαρίστησαν την ΚΝΕ για την πρόσκληση.

Οι νέοι και οι νέες που βρέθηκαν στην εκδήλωση άκουσαν με προσοχή τις θέσεις της ΚΝΕ για το θέμα, επικροτώντας την πρωτοβουλία της Οργάνωσης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Βαγγέλης Μαγνήσαλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Χανιά όλα αυτά τα χρόνια πρωτοστατούν στον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα κτιρίων και υποδομών σε επενδυτές με σκοπό το κέρδος, διεκδικώντας μαχητικά την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χώρων και πόρων για την κάλυψη των αναγκών του λαού και της νεολαίας της πόλης.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συλλογική απόφαση του συλλόγου των φοιτητών, που απαιτεί να καλυφθούν τώρα οι ανάγκες των φοιτητών με τη χρήση των συγκεκριμένων κτιρίων χωρίς καμία επιχειρηματική παρέμβαση κι ακόμα:

  • Να ακυρωθεί η συμφωνία Πολυτεχνείου - «Belvedere». Να αντιμετωπιστούν από τους υπεύθυνους όλες οι συνέπειες της ακύρωσης της συμφωνίας.
  • Να αξιοποιηθούν τα κτίρια για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών.
  • Να σταματήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για επιχειρηματική αξιοποίηση.
  • Να καλυφτούν ολοκληρωμένα οι ανάγκες όσων ανθρώπων έβρισκαν καταφύγιο στο κτίριο της παλιάς Πρυτανείας. Είναι ευθύνη κυβέρνησης και δημοτικής αρχής η ύπαρξη οργανωμένων δομών φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στη Βουλή για προβλήματα φοιτητών

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής για τα προβλήματα των φοιτητών στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΔΙΠΑΕ στον Διδυμότειχο.

Οπως αναφέρει το κείμενο της Ερώτησης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στο συγκεκριμένο Τμήμα, για το οποίο το ΚΚΕ είχε ξανακαταθέσει πριν ένα χρόνο αντίστοιχη Ερώτηση, «επιτείνονται στο έδαφος της πανδημίας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η υγεία φοιτητών και εργαζομένων, η μόρφωση των παιδιών θυσιάζεται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις στο βωμό της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ, της σύνδεσής τους με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, κλαδικά και περιφερειακά».

Συγκεκριμένα, «τα θεωρητικά μαθήματα, αλλά και τα εργαστηριακά και νοσοκομειακά μαθήματα είναι "στον αέρα", αφού δεν έχουν εξασφαλιστεί ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες σε διδακτικό και λοιπό προσωπικό, σε αίθουσες και υποδομές». Στο «πανεπιστημιακό», κατά τα άλλα, Τμήμα, συνεχίζει η Ερώτηση, «υπάρχουν μόνο 2 μικρές αίθουσες, μία με Η/Υ που δεν λειτουργεί, καθώς οι περισσότεροι Η/Υ είναι ασυντήρητοι, και μία αίθουσα εργαστηρίου με απαρχαιωμένο εξοπλισμό. Καθώς δεν υπάρχουν αμφιθέατρα, τα θεωρητικά μαθήματα διεξάγονται στον κινηματογράφο του Διδυμότειχου, ενώ η πρακτική άσκηση των φοιτητών πραγματοποιείται στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμότειχου, που ούτε στο ελάχιστο δεν θυμίζει πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας. Δεν υπάρχουν εστίες, ενώ δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη να νοικιαστούν δωμάτια για τους φοιτητές».

Το συγκεκριμένο παράδειγμα αποδεικνύει πως οι περίφημες «πανεπιστημιοποιήσεις» των πρώην ΤΕΙ «σε καμιά περίπτωση δεν έλυσαν, αντίθετα επέτειναν τα χρόνια προβλήματα των Τμημάτων, τη δυσκολία των σπουδαστών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους», σημειώνεται στην Ερώτηση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη λειτουργία του Τμήματος, με την άμεση πρόσληψη του απαραίτητου διδακτικού και λοιπού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, για να πραγματοποιούνται κανονικά όλα τα θεωρητικά μαθήματα, εργαστήρια και κλινικές. Κανένας φοιτητής να μη χάσει το εξάμηνο, όπως και να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις διδασκαλίας και φοιτητικής μέριμνας, εστιών και λέσχης για τους φοιτητές, με νέες σύγχρονες υποδομές, που να καλύπτουν τις ανάγκες των σπουδών και της επιστήμης. Απαιτεί ουσιαστική αναβάθμιση του Τμήματος, όπως και όλων των πρώην Τμημάτων ΤΕΙ, με ενίσχυση των προγραμμάτων σπουδών, με σύγχρονους όρους διδασκαλίας και έρευνας, με δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, για ασφαλείς και υψηλού επιπέδου σπουδές.

Να εξασφαλιστεί η ασφαλής, διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών

Σε παρέμβαση προχώρησε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας, με αίτημα την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις σε διδακτικό και λοιπό προσωπικό, που θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθούν διά ζώσης και με ασφάλεια τα μαθήματα.

Σε ανοιχτή επιστολή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προς τον δήμαρχο Καβάλας και τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, τονίζεται μεταξύ άλλων πως, καθώς το ΔΙΠΑΕ Καβάλας στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, όπου υπάρχουν 11.000 τ.μ. αίθουσες διδασκαλίας, χιλιάδες επίσης τ.μ. σε αίθουσες εργαστηρίων και 3.000 τ.μ. στο κτίριο Βιβλιοθήκης, είναι πέρα για πέρα «εκτός πραγματικότητας» να λέγεται ότι δεν υπάρχουν χώροι...

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τη διοίκηση του δήμου να ασκήσει σε κυβέρνηση και πρυτανεία κάθε πίεση, προκειμένου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΔΙΠΑΕ και παράλληλα διεκδικεί δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους, εξασφάλιση μέσων ατομικής προστασίας δωρεάν για όλους τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο και τους φοιτητές, με παραπάνω από μία μάσκα τη μέρα, όπως και ειδική μέριμνα, σχέδιο και μέτρα για την αποφυγή συγχρωτισμού στους κοινόχρηστους χώρους του Πανεπιστημίου.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πεζοπορία στον Υμηττό

Η Τομεακή Οργάνωση Γεωπονικού της ΚΝΕ διοργανώνει την Κυριακή 11 Οκτώβρη πεζοπορία στον Υμηττό. Πρόκειται για μια όμορφη διαδρομή 7,5 χιλιομέτρων, μετρίου επιπέδου δυσκολίας. Η διαδρομή θα είναι κυκλική.

Το ραντεβού έχει δοθεί στις 3.45 μ.μ., στη στάση του λεωφορείου 608 στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Οι συμμετέχοντες οφείλουν να έχουν αθλητικά παπούτσια, άνετα ρούχα, νερό, μια ζακέτα και ένα μικρό κολατσιό.

ΠΑΤΡΑ - ΒΟΛΟΣ
Φοιτητικές κινητοποιήσεις σήμερα για το άνοιγμα των σχολών

Μετά από αποφάσεις συλλόγων και συσκέψεις συντονισμού, αγωνιστικές κινητοποιήσεις οργανώνονται και από τους φοιτητές, με αιχμή το ασφαλές άνοιγμα των σχολών για όλα τα μαθήματα διά ζώσης, και σχετικά αγωνιστικά ραντεβού έχουν οριστεί για σήμερα σε Πάτρα και Βόλο.

Συγκεκριμένα, στον Βόλο καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Παρασκευή (που συνεδριάζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), στις 11 π.μ. στον Θόλο του Πανεπιστημίου, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Γεωπονίας, Παιδαγωγικού Ειδικής Αγωγής και Μηχανολόγων - Μηχανικών του Ιδρύματος, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους με αίτημα την άμεση λήψη μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών.

Επίσης σήμερα, στην Πάτρα, οι Σύλλογοι Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών, ΣΤΕΦ, Μαθηματικού, Βιολογικού, Παιδαγωγικού, Θεατρικών Σπουδών, Φαρμακευτικής, ΣΕΥΠ, Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΔΟ, ΣΟΦΕΠΠ και της Επιτροπής 2ου έτους Διοίκησης Επιχειρήσεων, καλούν σε συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου, διεκδικώντας να ανοίξουν οι σχολές για όλους τους φοιτητές, για όλα τα μαθήματα, ενώ προγραμματίζουν και κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τα οξυμένα προβλήματα με τη στέγαση (ενοίκια, εστίες) και τη μετακίνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ