ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Κινητοποίηση στην Περιφέρεια για αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά έργα

Από τις πλημμύρες του προηγούμενου μήνα στο νομό
Από τις πλημμύρες του προηγούμενου μήνα στο νομό
Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία θα προχωρήσουν την Τρίτη 13 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, πλημμυροπαθείς αγρότες και κάτοικοι της Φθιώτιδας, απαιτώντας άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών που υπέστησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, καθώς και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας στο χωριό Λιανοκλάδι του δήμου Λαμιέων, όπου κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και στο μέγεθος των ζημιών που έχουν υποστεί εκατοντάδες αγρότες και κάτοικοι της περιοχής, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζονται από μια σειρά όρους και προϋποθέσεις, αλλά και αοριστίες για το ποιες καταστροφές θα αποζημιωθούν και πώς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκε το μέγεθος της καταστροφής, καθώς χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στην κοιλάδα του Σπερχειού αλλά και στην περιοχή της Ξυνιάδας Δομοκού καταστράφηκαν, μεγάλες εκτάσεις έχουν καλυφθεί με φερτές ύλες, αρδευτικά δίκτυα και αγροτικοί δρόμοι έχουν διαλυθεί, αποθήκες και σταβλικές εγκαταστάσεις πλημμύρισαν, σπίτια και βοηθητικοί χώροι έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

«Ως Ομοσπονδία χρόνια τώρα αγωνιζόμαστε για την προστασία της παραγωγής, είτε από τα καιρικά φαινόμενα είτε από τους εμπόρους που εκμεταλλεύονται την ανάγκη μας και αρπάζουν κοψοχρονιά τον κόπο μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μαρούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας. Πρόσθεσε ότι όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις προτιμούν να δίνουν στους αγρότες ψίχουλα για αποζημιώσεις παρά να προχωρούν σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και μέτρα που θα προστατεύουν τους μικρομεσαίους αγρότες, επισημαίνοντας και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θεωρεί «μη επιλέξιμα» τα αντιπλημμυρικά έργα.

Την εμπειρία των αγροτών από την περιοχή της Ξυνιάδας Δομοκού μετέφερε στη σύσκεψη ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Περιβολιού Δομοκού, Γιάννης Παπαδογιάννης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «κάθε χρόνο χιλιάδες στρέμματα πλημμυρίζουν και κάθε χρόνο ακούμε τις ίδιες υποσχέσεις, χωρίς τελικά να γίνεται τίποτα». Πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος των καταστροφών δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και ότι υπάρχει κίνδυνος εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων, τόσο στην Ξυνιάδα όσο και στην κοιλάδα του Σπερχειού, να μην καλλιεργηθούν την επόμενη χρονιά.

Την ανάγκη αγωνιστικών κινητοποιήσεων για άμεση και στο 100% αποζημίωση των καταστροφών από τις πρόσφατες πλημμύρες, καθώς και για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία καλλιεργειών στην κοιλάδα του Σπερχειού, που κάθε χρόνο πλημμυρίζει καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα, σημείωσε ο Χρήστος Πάσουλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μακρακώμης.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΕΛΓΑ Λαμίας, κάνοντας γνωστό ότι ήδη έχουν υποβληθεί πάνω από 2.000 δηλώσεις για ζημιές σε καλλιέργειες, για τον έλεγχο των οποίων θα χρειαστούν πάνω από δύο μήνες, ενώ προσδιορίστηκε ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ αφορούν μόνο τις καταστροφές που προβλέπονται από τον κανονισμό και όχι το σύνολο των καταστροφών που έχουν προκληθεί.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Η δημοτική αρχή ξεκίνησε τις εκπτώσεις στα αιτήματα!

Καταγγελία για τη στάση της δημοτικής αρχής, που δεν στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των πληγέντων

Eurokinissi

Την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τη δημοτική αρχή Καρδίτσας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καρδίτσας, αφού «τα ημίμετρα που έχουν ανακοινώσει για τους πληγέντες δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που προκάλεσε η καταστροφική πλημμύρα».

Οπως σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωση, «η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας, παρόλο που κάτω από την πίεση και τη λαϊκή κατακραυγή αναγκάστηκε να τα υιοθετήσει στη συνεδρίαση που προκάλεσε η αντιπολίτευση, εκδίδοντας μάλιστα και ομόφωνο ψήφισμα, στην πράξη δεν τα υιοθετεί αλλά στηρίζει και προωθεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης».

Οπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «αντί να διασφαλίσει ότι θα έχουν στέγη οι πληγέντες, μέχρι να αποκατασταθούν τα σπίτια τους και να γίνουν κατοικήσιμα, με διάφορα προσχήματα τους διώχνει από τα ξενοδοχεία που φιλοξενούνται. Αντί να εξασφαλιστεί στέγη με ευθύνη του κράτους, ο δήμος προωθεί κάποιο στεγαστικό επίδομα, που σημαίνει ότι οι ξεσπιτωμένοι θα πρέπει μόνοι τους να φροντίσουν να βρουν σπίτια για να βγάλουν το χειμώνα. Αντί να οργανωθεί από τον δήμο σε ανθρώπινες συνθήκες και με αξιοπρέπεια η σίτιση όσων έχουν ανάγκη, αυτή αφήνεται σε ιδιώτες ή ΜΚΟ κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Στο χώρο του Λουμάκη επικρατεί, κυριολεκτικά, ένα χάος στη διανομή των διαφόρων ειδών. Είκοσι μέρες μετά την πλημμύρα και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, η Περιφέρεια, ο δήμος δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των πληγέντων. Αντιδρούν αστραπιαία, όμως, όταν είναι να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα συμφέροντα! Ο δήμαρχος, αντί να απαιτήσει αποκατάσταση και αποζημιώσεις στο 100% για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όπως ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο, αποδέχεται τα ψίχουλα της κυβέρνησής του, προωθεί δάνεια και 70% αποζημίωση και ζητά απλά την υλοποίησή τους πιο γρήγορα. Αντί να υποστηρίξει το αίτημα κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του, κανείς να μη χάσει μεροκάματα και ένσημα και την κανονική του άδεια, συμφωνεί με την αναστολή συμβάσεων και επίδομα 534 ευρώ. Αντί να υποστηρίξει το αίτημα για μηνιαία ενίσχυση στο ύψος του χαμένου εισοδήματος για τους πληγέντες, προωθεί επίδομα ΚΕΑ».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους πληγέντες να μην έχουν αυταπάτες ότι θα έχουν στήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και τους τοπικούς εκπροσώπους του, τη δημοτική αρχή και την Περιφέρεια, αλλά με την αλληλεγγύη των σωματείων τους, των συλλόγων τους, των πληγέντων από άλλες περιοχές της χώρας, να παλέψουν για την αποκατάσταση των ζημιών και τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

ΕΝΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Προτάσεις για τη βελτίωση στις υπηρεσίες και την εξυπηρέτηση των ομογενών

Τις προτάσεις της για τη λειτουργία των διπλωματικών αρχών προκειμένου οι ομογενείς να έχουν εξυπηρέτηση στο βέλτιστο βαθμό αναλύει με σχετικό υπόμνημά της η Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ). Στο υπόμνημα μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για τη σημαντική περικοπή σε κονδύλια και προσωπικό που υπέστησαν οι προξενικές αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας με αφορμή την οικονομική κρίση.

Οπως τονίζεται, ειδικά η μείωση του προσωπικού, που σε πολλές περιπτώσεις έφθασε και το 40%, οδήγησε σε μια σημαντική υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών. Κάτι που επέφερε σοβαρά προβλήματα, ακόμα και αδυναμία στην εξυπηρέτηση των ομογενών. Μάλιστα, το πρόβλημα έγινε ακόμα μεγαλύτερο σε χώρες όπου τα τελευταία χρόνια η αύξηση της μετανάστευσης (λόγω και της κρίσης) έφερε μια αύξηση ακόμα και 20% στις αιτήσεις για προξενικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, όπως καταγγέλλει η ΕΔΥ, σημαντικό ρόλο στη μεγιστοποίηση των προβλημάτων παίζει η μείωση των κονδυλίων αφού έχει οδηγήσει σε δυσλειτουργίες στις υπηρεσίες εξαιτίας του απαρχαιωμένου τεχνικού και υλικού εξοπλισμού, της μη ανανέωσης των Η/Υ. Οπως αναφέρεται στο υπόμνημα, ακόμα και υπηρεσίες μεγάλων προξενείων αδυνατούν να συνδεθούν στο Μητρώο Πολιτών, πόσο μάλλον όταν χρειάζεται να προσφέρουν επιμέρους υπηρεσίες, όπως εργασίες τήρησης ληξιαρχικού, στρατολογικού ή πάσης φύσεως αρχείου.

Η Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων καταγγέλλει πως ο υπό διαβούλευση Οργανισμός του ΥΠΕΞ δεν περιέχει καμία πρόταση για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας και στελέχωσης των προξενείων και των προξενικών γραφείων της Εξωτερικής Υπηρεσίας. Τονίζοντας πως η μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή και η συμπερίληψή τους στις δομές του επιτελικού κράτους δεν υφίστανται καν.

Μέσω του υπομνήματος η ΕΔΥ μεταξύ άλλων προτείνει: Την άμεση αύξηση του προσωπικού στα τουλάχιστον προ κρίσης επίπεδα καθώς και την άμεση ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού. Την ενίσχυση των υπηρεσιών όσον αφορά τις ανάγκες για σημαντικά ζητήματα όπως είναι η έκδοση ληξιαρχικών πράξεων και η επίλυση στρατολογικών υποθέσεων. Την υποχρεωτική εισαγωγή των ηλεκτρονικών ραντεβού. Την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος της προξενικής διατίμησης και της επικόλλησης ενσήμου σε κάθε προξενική πράξη και την αντικατάστασή τους από ηλεκτρονική καταγραφή της κάθε χρέωσης. Την εισαγωγή συστήματoς POS για τις συναλλαγές των ομογενών και με κάρτα. Την ανανέωση του συστήματος απόδοσης δαπανών από τις προξενικές αρχές.

Να ακουστεί η αλήθεια

Είμαι ένα από τα παιδιά που πήγαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες (Ρουμανία).

Ακούγοντας αυτά που λέγονται και γράφονται σε βάρος του ΔΣΕ και του ΚΚΕ, αγανάκτησα, θύμωσα. Πρέπει να ακουστεί η αλήθεια.

Στα χωριά μας, στην περιοχή του Γράμμου, η ζωή ήταν τραγική, πείνα, βομβαρδισμοί.

Είμαι τυχερός και ευγνώμων που έζησα στη Ρουμανία. Η φροντίδα των παιδιών ήταν κάτι που τα άλλα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων εκείνης της εποχής ούτε στα όνειρά τους δεν τα έζησαν. Χάρη σε αυτές, σπούδασαν χιλιάδες φτωχά παιδιά γιατροί, γεωπόνοι, μηχανικοί και πολλά άλλα. Το πρώτο παιδί που σπούδασε από το χωριό μου ήταν το 1958 για να κάνετε σύγκριση.

Ιωάννης Ζιώγας, συνταξιούχος οικοδόμος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ