Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Προτάσεις για τη βελτίωση στις υπηρεσίες και την εξυπηρέτηση των ομογενών

Τις προτάσεις της για τη λειτουργία των διπλωματικών αρχών προκειμένου οι ομογενείς να έχουν εξυπηρέτηση στο βέλτιστο βαθμό αναλύει με σχετικό υπόμνημά της η Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ). Στο υπόμνημα μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για τη σημαντική περικοπή σε κονδύλια και προσωπικό που υπέστησαν οι προξενικές αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας με αφορμή την οικονομική κρίση.

Οπως τονίζεται, ειδικά η μείωση του προσωπικού, που σε πολλές περιπτώσεις έφθασε και το 40%, οδήγησε σε μια σημαντική υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών. Κάτι που επέφερε σοβαρά προβλήματα, ακόμα και αδυναμία στην εξυπηρέτηση των ομογενών. Μάλιστα, το πρόβλημα έγινε ακόμα μεγαλύτερο σε χώρες όπου τα τελευταία χρόνια η αύξηση της μετανάστευσης (λόγω και της κρίσης) έφερε μια αύξηση ακόμα και 20% στις αιτήσεις για προξενικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, όπως καταγγέλλει η ΕΔΥ, σημαντικό ρόλο στη μεγιστοποίηση των προβλημάτων παίζει η μείωση των κονδυλίων αφού έχει οδηγήσει σε δυσλειτουργίες στις υπηρεσίες εξαιτίας του απαρχαιωμένου τεχνικού και υλικού εξοπλισμού, της μη ανανέωσης των Η/Υ. Οπως αναφέρεται στο υπόμνημα, ακόμα και υπηρεσίες μεγάλων προξενείων αδυνατούν να συνδεθούν στο Μητρώο Πολιτών, πόσο μάλλον όταν χρειάζεται να προσφέρουν επιμέρους υπηρεσίες, όπως εργασίες τήρησης ληξιαρχικού, στρατολογικού ή πάσης φύσεως αρχείου.

Η Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων καταγγέλλει πως ο υπό διαβούλευση Οργανισμός του ΥΠΕΞ δεν περιέχει καμία πρόταση για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας και στελέχωσης των προξενείων και των προξενικών γραφείων της Εξωτερικής Υπηρεσίας. Τονίζοντας πως η μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή και η συμπερίληψή τους στις δομές του επιτελικού κράτους δεν υφίστανται καν.

Μέσω του υπομνήματος η ΕΔΥ μεταξύ άλλων προτείνει: Την άμεση αύξηση του προσωπικού στα τουλάχιστον προ κρίσης επίπεδα καθώς και την άμεση ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού. Την ενίσχυση των υπηρεσιών όσον αφορά τις ανάγκες για σημαντικά ζητήματα όπως είναι η έκδοση ληξιαρχικών πράξεων και η επίλυση στρατολογικών υποθέσεων. Την υποχρεωτική εισαγωγή των ηλεκτρονικών ραντεβού. Την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος της προξενικής διατίμησης και της επικόλλησης ενσήμου σε κάθε προξενική πράξη και την αντικατάστασή τους από ηλεκτρονική καταγραφή της κάθε χρέωσης. Την εισαγωγή συστήματoς POS για τις συναλλαγές των ομογενών και με κάρτα. Την ανανέωση του συστήματος απόδοσης δαπανών από τις προξενικές αρχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ