ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Πεντακάθαρες προτάσεις για τη συνολική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης

Απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση τα μέτρα στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων και έκπτωσης από δημόσια αξιώματα για τους φασίστες της Χρυσής Αυγής

Μέτρα για τη συνολική καταδίκη της ναζιστικής - εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής πρότεινε το ΚΚΕ χτες στη Βουλή, με τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για προτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην απομόνωση των φασιστοειδών από το πολιτικό σκηνικό, αλλά και από δημόσια αξιώματα που κατέχουν με το προκάλυμμα του πολιτικού σχηματισμού.

Σημειώνεται ότι η τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ απορρίφθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ και μάλιστα με ανυπόστατα επιχειρήματα.

Αναλυτικά η τροπολογία του ΚΚΕ προέβλεπε:

1. Τροποποίηση του άρθρου 5 του εκλογικού νόμου, ώστε να στερούνται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι (σε όλες τις εκλογές - εθνικές, τοπικές και ευρωεκλογές) όσοι έχουν καταδικαστεί (ακόμα και με πρωτόδικη απόφαση, αφού δεν αναφέρεται σε τελεσίδικη ή αμετάκλητη απόφαση) για τα εγκλήματα των παρ. 1 (συγκρότηση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) και 2 (διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης) του άρθρου 187 Π.Κ.

2α) Προβλέπεται αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα δημοτικού άρχοντα με άμεση εφαρμογή (αφού δεν προβλέπεται αμετάκλητη ή τελεσίδικη αλλά απλή καταδίκη) όποιου έχει καταδικαστεί για τα εγκλήματα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 187 Π.Κ.

β) Προβλέπεται αντίστοιχα, για τον ίδιο λόγο, αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα του αιρετού οργάνου περιφερειακής διοίκησης, με άμεση επίσης εφαρμογή.

3. Προβλέπεται αυτοδίκαιη έκπτωση ευρωβουλευτή από το αξίωμά του αν καταδικάστηκε (ακόμα και πρωτόδικα) για τα εγκλήματα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 187 Π.Κ.

Το σχετικό άρθρο της τροπολογίας είχε ως εξής:

«1. Το άρθρο 5 στοιχείο β) του Π.Δ. 26/2012 τροποποιείται ως εξής: Οσοι στερήθηκαν το δικαίωμα αυτό λόγω ποινικής καταδίκης για τα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 187 Π.Κ.

2. α) Στο άρθρο 14 του ν. 3852/2010, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 10, ως εξής: Δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι ή πρόεδροι κοινοτήτων που έχουν καταδικαστεί για τα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 187 Π.Κ. εκπίπτουν αυτοδίκαια από το αξίωμά τους.

β) Στο άρθρο 117 του ν. 3852/2010, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 7, ως εξής: Περιφερειάρχες ή περιφερειακοί σύμβουλοι που έχουν καταδικαστεί για τα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 187 Π.Κ. εκπίπτουν αυτοδίκαια από το αξίωμά τους.

3. Στο άρθρο 2 του ν. 4255/2014, όπως ισχύει, προστίθεται παρ. 5, ως εξής: Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει καταδικαστεί για τα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 187 Π.Κ. εκπίπτει αυτοδίκαια από το αξίωμά του».

Η απόρριψη της τροπολογίας έγινε χτες το βράδυ από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, ο οποίος επικαλέστηκε ...«συνταγματικά κωλύματα», προσθέτοντας πως το όλο θέμα θα εξεταστεί από την Επιτροπή που έχει συσταθεί για την τροποποίηση συνολικά του Ποινικού Κώδικα.

«Καλλιστεία αντιφασισμού» για να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους

Η απόρριψη της τροπολογίας έγινε με συνοπτικές διαδικασίες, κι αυτό την ίδια στιγμή που σε όλη τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής οι υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης επαίρονταν μεταξύ τους και προσπαθούσαν προκλητικά να οικειοποιηθούν το αποτέλεσμα της δίκης για την εγκληματική ναζιστική οργάνωση ΧΑ. Κυριάρχησαν επίσης οι αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος ευθύνεται για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που μειώνουν τις ποινές για τους χρυσαυγίτες και δίνουν τη δυνατότητα στους ναζί να έχουν πολιτικά δικαιώματα ακόμα και μετά την καταδίκη τους. Και ενώ για κάμποση ώρα έκαναν μεταξύ τους «καλλιστεία αντιφασισμού», δεν δέχτηκαν τα πεντακάθαρα μέτρα που πρότεινε το ΚΚΕ για την καταδίκη της φασιστοσυμμορίας.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ανέδειξε ότι οι ευθύνες βαραίνουν εξίσου τον ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε να αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα το 2019 δύο μέρες πριν κλείσει η Βουλή για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών, και βέβαια τη ΝΔ, που δεν επανέφερε την προηγούμενη διάταξη. Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια απόπειρα να «καθαρίσει» τις ευθύνες του, κατέθεσε χτες τροπολογία για την επαναφορά διατάξεων που ως κυβέρνηση είχε καταργήσει, στην οποία ωστόσο συμπεριέλαβε και περίπου τις μισές αντιδραστικές διατάξεις από τον Ποινικό Κώδικα.

Οπως σημείωσε ο Θ. Παφίλης προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, θα έπρεπε να ντρέπονται για αυτή την αποποίηση των ευθυνών τους. «Να σταματήσουν να παίζουν πινγκ πονγκ με τις ευθύνες τους» και να πάψει «όλη αυτή η υποκρισία», «τα καλλιστεία αντιφασισμού» και «η προσπάθεια οικειοποίησης ενός σκληρού αγώνα» που έδωσαν το εργατικό κίνημα, το ΚΚΕ και προοδευτικοί άνθρωποι «έξω από τη Βουλή και έξω από τα δικαστήρια, και που στάθηκαν στην πρώτη γραμμή. Ας σταματήσουν όλοι σήμερα αυτό να το χρησιμοποιούν σαν πλυντήριο για τις ευθύνες που έχουν», τόνισε, υπενθυμίζοντας τα «έργα και τις ημέρες» της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ: Χαϊδολογούσαν τους φασίστες, φωτογραφίζονταν μαζί τους (βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με χρυσαυγίτες στο Καστελόριζο), εγκαλούσαν το ΚΚΕ όταν χαρακτήριζε τη Χρυσή Αυγή εγκληματική ναζιστική οργάνωση, λέγοντας (π.χ. ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βίτσας και ο προεδρεύων της Βουλής επί κυβέρνησης ΝΔ) ότι είναι «θεσμικό κόμμα», εκλεγμένο στο κοινοβούλιο.

«Η Χρυσή Αυγή και ο φασισμός είναι γνήσιο τέκνο του καπιταλισμού, του συστήματος που υπηρετείτε όλοι, και αυτό δεν μπορεί να παραγραφεί, έχει αποδειχθεί και ιστορικά», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια παρουσίασε την τροπολογία του ΚΚΕ, τονίζοντας πως «το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, από θέση αρχών είχε χαρακτηρίσει εγκληματική τη Χρυσή Αυγή μέσα και έξω από τη Βουλή, ενώ συγκρούστηκε με τα άλλα κόμματα για να μην προσκαλούνται σε εκδηλώσεις τα φασιστικά τέρατα». Τώρα, απέναντι σε αυτή την πεντακάθαρη τροπολογία, «ο καθένας ας πάρει τις ευθύνες του».

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Συνεχίζεται σήμερα η συνεδρίαση για τα ελαφρυντικά

Eurokinissi

Σήμερα, Παρασκευή, στις 11 το πρωί θα συνεχιστεί η συνεδρίαση για τα ελαφρυντικά των ενόχων στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Το δικαστήριο θα συνεχιστεί με αγορεύσεις των συνηγόρων των κατηγορούμενων βουλευτών.

Χτες, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε αρχικά να απορριφθούν συλλήβδην τα αιτήματα των κατηγορουμένων για αναγνώριση ελαφρυντικών, με το σκεπτικό ότι εφόσον πλέον το δικαστήριο έκρινε πως πρόκειται για εγκληματική οργάνωση η οποία πλήττει τη δημόσια τάξη και το δημοκρατικό πολίτευμα, πρέπει να απορριφθούν.

Παρ' όλα αυτά πρότεινε να αναγνωριστεί μόνο στους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση Κουκούτση, Αλεξόπουλο και Μπούκουρα το ελαφρυντικό μη τέλεσης αδικημάτων στο πλαίσιο της οργάνωσης (διάταξη 187, παρ. 6) που, όπως είπε, είχαν ζητήσει οι υπερασπιστές τους, με το σκεπτικό ότι ναι μεν οι κατηγορούμενοι ήταν ενταγμένοι στην εγκληματική οργάνωση, όμως δεν είχαν πράξει κακουργήματα.

Μετά από αυτήν την αναφορά της εισαγγελέα, οι συνήγοροι υπεράσπισης των υπόλοιπων καταδικασθέντων ζήτησαν να αναγνωριστεί και στους εντολείς τους το ελαφρυντικό αυτό. Η εισαγγελέας τελικά ζήτησε να γίνει δεκτό αυτό το ελαφρυντικό μόνο για όσους έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά όχι για συγκεκριμένη πράξη και όχι για διεύθυνση.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο κήρυξε διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση τους 7 πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με τη δευτερολογία των υπερασπιστών και γύρω στις 7 το απόγευμα, διεκόπη και θα συνεχιστεί σήμερα. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ελαφρυντικών, το δικαστήριο θα αποσυρθεί και θα επανέλθει για να ανακοινώσει εάν αναγνωρίζει ελαφρυντικά και σε ποιους κατηγορούμενους.

Να αποκλειστούν από Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια οι ναζιστές

Πληθαίνουν τα αιτήματα που κατατίθενται από συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Πληθαίνουν τα σωστά αιτήματα που θέτουν οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για να αποπεμφθούν όσοι εξελέγησαν με τη στήριξη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Πιο συγκεκριμένα:

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο της Αθήνας, μετά και την καταδικαστική απόφαση για τη ναζιστική Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και των πρώην βουλευτών της για τη συμμετοχή και διεύθυνσή της - ανάμεσά τους και του εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου Αθήνας Ηλ. Κασιδιάρη - κάλεσαν τη δημοτική αρχή και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να κινηθούν άμεσα, ώστε να αποκλειστούν και να μην εκπροσωπούνται με κανέναν τρόπο στο Δημοτικό Συμβούλιο οι σύμβουλοι του ψηφοδελτίου που ανοικτά υποστήριξε στις τελευταίες εκλογές η εγκληματική ναζιστική οργάνωση.

Σημειώνεται ότι τελικά με απόφαση του δημάρχου Αθήνας σφραγίστηκαν τα γραφεία της «Ελληνικής Αυγής» (δημοτική παράταξη της Χρυσής Αυγής). Σε δήλωσή του, ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στέλιος Λάμπρου υπογράμμισε ότι πρόκειται για θετική ενέργεια, όμως έχουν ευθύνες η σημερινή και η προηγούμενη δημοτική αρχή που τους είχαν παραχωρήσει μια σειρά από διευκολύνσεις.

Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Αιτήματα αποπομπής των συμβούλων που εκλέχτηκαν με την υποστήριξη της εγκληματικής οργάνωσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στα Συμβούλια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και του δήμου Καβάλας κατέθεσαν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στο αίτημά τους, το οποίο απέστειλαν προς τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τους επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων, οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρουν πως «μετά και την καταδικαστική απόφαση για τη ναζιστική Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, καλούμε τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να κινηθούν άμεσα για την αποπομπή από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης των συμβούλων που εκλέχθηκαν με την υποστήριξη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, όσο και συνολικά για τη μη εκπροσώπησή της, με πιθανούς αντικαταστάτες στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

Αντίστοιχο αίτημα κατέθεσε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Καβάλας, για τον δημοτικό σύμβουλο του ναζιστικού μορφώματος, ο οποίος ήταν γραμματέας της τοπικής οργάνωσης της ΧΑ, υπήρξε μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη και «ανεξαρτητοποιήθηκε» αμέσως μετά τα αποτελέσματα των εκλογών που έθεσαν εκτός Βουλής τη Χρυσή Αυγή.

Η παράταξη σημειώνει πως από την πρώτη στιγμή υπήρξε σταθερά η μοναδική δύναμη που αναδείκνυε την πολιτική καταδίκη και απομόνωση της Χρυσής Αυγής, «παρά και ενάντια στο θεσμικό αστικό πλαίσιο, που τους επέτρεπε ως "εκλεγμένη" δύναμη να συγκαλύπτουν την εγκληματική τους ταυτότητα και φυσιογνωμία. Συγκρουστήκαμε από την πρώτη στιγμή με σειρά από άλλες πολιτικές δυνάμεις που εμφανίζονταν πρόθυμες - ειδικά στην πρώτη φάση - να την νομιμοποιήσουν στη συνείδηση του λαού μας, παρέχοντάς της απλόχερα θεσμική κάλυψη, διευκολύνσεις, παρουσία στις συνεδριάσεις των επικεφαλής των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ)».

«Δεν έχει θέση στο ΔΣ το καβαλιώτικο τσιράκι της εγκληματικής ΧΑ», συνεχίζει η ανακοίνωση, ο οποίος παραμένει «ανεξάρτητος». «Η αποχώρησή του, σύμφωνα με τις δικές του δηλώσεις, αφορούσε την "οικογενειοκρατία" μέσα στη ΧΑ και καμία σχέση δεν είχε με τη φασιστική ιδεολογία της, την οποία φυσικά υπηρετεί.

Η "ανεξαρτησία" του είναι τόσο βαθιά, που δεν χάνει ευκαιρία σε κάθε συνεδρίαση του ΔΣ να βάζει ζητήματα για τους πρόσφυγες, χύνοντας ρατσιστικό δηλητήριο».

Και καταλήγει: «Δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός. Ο τρόπος για να ξεμπερδέψει ο λαός μια και καλή με τους ναζιστές εγκληματίες είναι να αντιπαλεύει τη μήτρα αυτών των δυνάμεων που τους γεννά και τους αξιοποιεί όποτε τους χρειάζεται: Το καπιταλιστικό σύστημα.

Το θετικό γεγονός της εκλογικής υποχώρησης της ΧΑ, της καταδικαστικής απόφασης για τα εγκλήματά της, πρέπει να έχει και συνέχεια. Να απομονωθούν σε χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, για να επιστρέψουν στη θέση τους, στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας».

Φυλή

Να αποκλειστεί η «Ελληνική Αυγή», δημοτική παράταξη της Χρυσής Αυγής, από το Δημοτικό Συμβούλιο Φυλής, ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Φυλής.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Μετά και την καταδικαστική απόφαση για τη ναζιστική Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, καλούμε τη δημοτική αρχή και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να κινηθεί άμεσα για την αποπομπή από το Δημοτικό Συμβούλιο Φυλής του συμβούλου που εκλέχθηκε με την υποστήριξη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, όσο και συνολικά για τη μη εκπροσώπησή της, με πιθανούς αντικαταστάτες στο Δημοτικό Συμβούλιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ