ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Με αποφασιστικότητα μπροστά σε νέες κινητοποιήσεις σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Πολύμορφες δράσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας

Την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη
Την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη
Με πολύμορφες δράσεις συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μαθητές, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων τους σε συνθήκες πανδημίας, διαμηνύοντας παράλληλα ότι «διάλογος δεν γίνεται με ΜΑΤ και χημικά».

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας δίνει σήμερα συνέντευξη Τύπου (στις 14.30 στα γραφεία της ΟΛΜΕ) για να προβάλει τα αιτήματα των μαθητών και τη συνέχεια των μαθητικών αγώνων το επόμενο διάστημα, να μιλήσει για τη βίαιη καταστολή που δέχτηκε η μαθητική κινητοποίηση την Παρασκευή στο υπουργείο Παιδείας και να ανανεώσει το αγωνιστικό ραντεβού για το νέο μαθητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 15 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στα Προπύλαια.

Στη Θεσσαλονίκη, δεκάδες μαθητές βρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στον Λευκό Πύργο, όπου, σε μια συμβολική κίνηση, έσπασαν το «τείχος της αμορφωσιάς που υψώνει η κυβέρνηση», αφού πρώτα έγραψαν πάνω του όλα αυτά που θέλουν να πετάξουν έξω από τα σχολεία τους. Οι μαθητές μοίρασαν το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής για συμμετοχή μαζί με τους εκπαιδευτικούς στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στο Δημόσιο, στις 15 Οκτώβρη στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στη Λάρισα
Στη Λάρισα
Την Παρασκευή, μαζί με φοιτητές και εργαζόμενους, έδωσαν άμεση απάντηση στην άγρια καταστολή της κυβέρνησης ενάντια στους λαϊκούς αγώνες. Με τη μαχητική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, διαδήλωσαν μαζικά ότι «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει» αλλά και «Στους μαθητές δεν πιάνει η τρομοκρατία, δώστε λεφτά για την Παιδεία». Χαιρετισμό απηύθυναν ο Γιάννης Σιταρίδης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, και ο Πέτρος Σημάδης, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, οι οποίοι κατήγγειλαν την κρατική καταστολή αλλά και τον εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία στα δίκαια αιτήματα των μαθητών απαντά με ΜΑΤ και δακρυγόνα.

Σε αντίστοιχη συγκέντρωση προχώρησαν το πρωί του Σαββάτου οι μαθητές στη Λάρισα, στο αρχαίο θέατρο. Στη συγκέντρωση μίλησαν, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών, ο Κώστας Ζαχαράκης, ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων, Γιάννης Παναγιώτου, και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιάννης Σκόκας, που χαρακτήρισαν απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση χτυπά ανήλικους μαθητές, καταφεύγει σε ΜΑΤ, γκλοπ και δακρυγόνα, ενώ επισήμαναν πως αυτή η στάση δείχνει πού στόχευε ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Στη συνέχεια, ακολούθησε πορεία που βρήκε θετική ανταπόκριση από το λαό της πόλης και κατέληξε στην κεντρική πλατεία, με το ραντεβού να ανανεώνεται για τους επόμενους αγώνες μαθητών και εργαζομένων.

«Η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο πως ό,τι και να λέει για διάλογο με εμάς τους μαθητές, δεν έχει κανέναν απολύτως σκοπό να το κάνει», σχολιάζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πάτρας, σε ανακοίνωσή της με αφορμή το χτύπημα της μαθητικής διαδήλωσης την Παρασκευή στο υπουργείο Παιδείας και μεταξύ άλλων τονίζει: «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με τη μορφή που θα επιλέξει το κάθε σχολείο, συντονισμένοι και μαζικοποιώντας τη Συντονιστική μας Επιτροπή. Καλούμε συνελεύσεις στα σχολεία μας γιατί όλοι μαζί, συλλογικά, ξεκινήσαμε αυτόν τον αγώνα και όλοι μαζί πρέπει να αποφασίζουμε για τη συνέχειά του. Καλούμε σε συμμετοχή στην πορεία που διοργανώνουν σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι σήμερα, Τρίτη, στις 18.30, από το Εργατικό Κέντρο (Κολοκοτρώνη)».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στοιχεία - «φάντασμα» για να δείξει ότι στα σχολεία όλα πάνε καλά!

Δεν γίνονται τεστ και ιχνηλατήσεις ακόμα και εκεί που εντοπίζονται και κλείνουν ολόκληρα συγκροτήματα ή τμήματα...

Τα σχολεία στα οποία σημειώνονται κρούσματα κορονοϊού και παραμένουν είτε ολόκληρα είτε τμήματά τους κλειστά, είναι σταθερά τις τελευταίες δυο βδομάδες στα 150-160.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επιλέγει να μιλάει με ποσοστά κλειστών σχολείων και τμημάτων, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, να δηλώνει την προηγούμενη βδομάδα ότι «μόλις το 0,33% των τμημάτων επί του συνόλου της επικράτειας παραμένουν κλειστά και το αντίστοιχο ποσοστό για τις σχολικές μονάδες κυμαίνεται στο 0,1%», για να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει διασπορά του ιού στα σχολεία.

Τα όποια νούμερα ή ποσοστά όμως πρέπει να εξετάζονται μέσα από το πρίσμα της πραγματικότητας που υπάρχει στα σχολεία όπου εντοπίζονται κρούσματα και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που για άλλη μια φορά έχουν γίνει «λάστιχο».

Σύμφωνα με αυτά τα πρωτόκολλα, λοιπόν, δεν προβλέπεται να γίνονται τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολείων και των τάξεων όπου εντοπίζονται κρούσματα, δεν προβλέπονται απολυμάνσεις (όπου γίνονται, είναι κάτω από πίεση γονιών και εκπαιδευτικών προς τους δήμους) και δεν προβλέπεται καμία ιχνηλάτηση, παρά μόνο στην περίπτωση που το κρούσμα είναι εκπαιδευτικός που μπαίνει σε περισσότερες από μία τάξεις. Πολλές φορές δε, ούτε καν αυτά που προβλέπουν τα πρωτόκολλα δεν τηρούνται, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις κρουσμάτων για τα οποία δεν υπάρχουν σχετικές προβλέψεις στα πρωτόκολλα (π.χ. πρόσφατη περίπτωση στα Γιάννενα, όπου εντοπίστηκε κρούσμα σε κάτοχο σχολικού κυλικείου).

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, στην πεπατημένη τού όλα βαίνουν καλώς, με πρωτόκολλα - «λάστιχο», εκθέτει μπροστά στην πανδημία σε κίνδυνο μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και τις οικογένειές τους.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» στο ΣΕΠΕ Καλλιθέας - Μοσχάτου, πως την Παρασκευή, 2 Οκτώβρη, οι εκπαιδευτικοί του 1ου Ειδικού Δημοτικού Καλλιθέας ενημερώθηκαν από τη διεύθυνση του σχολείου ότι μαθητής διαγνώστηκε θετικός με Covid-19. Ομως, όταν η Διεύθυνση Υγείας Νοτίων Προαστίων ενημερώθηκε από τη διεύθυνση του σχολείου για το κρούσμα, δεν έκλεισε ούτε το τμήμα ούτε το σχολείο, δεν προχώρησε καν σε περαιτέρω μέτρα, όπως απολύμανση, ιχνηλάτηση και διενέργεια τεστ στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, όχι μόνο του Ειδικού Δημοτικού αλλά και του συστεγαζόμενου Ειδικού Νηπιαγωγείου. Μάλιστα, την Παρασκευή 9/10/2020, βγήκε και εκπαιδευτικός θετικός μετά από εθελοντική προσέλευση στη μονάδα Covid-19 στον ΕΟΠΥΥ Καλλιθέας...

Στην Καισαριανή, νέο κρούσμα επιβεβαιώθηκε την Κυριακή 11/10 σε καθηγήτρια στο 1ο Λύκειο. Χτες το πρωί, η Ενωση Γονέων με γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου απαίτησαν από τη δημοτική αρχή μαζικά τεστ σε εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές, χωρίς να πάρουν όμως σαφή απάντηση για το πότε θα γίνουν αυτά.

Αντίστοιχα, στο Ηράκλειο Κρήτης την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκαν θετικοί στον ιό γονείς μαθητών σε 3 δημοτικά σχολεία του νομού και ένας μαθητής σε ΕΠΑΛ. Ωστόσο, δεν έγινε κανένας έλεγχος στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων, αλλά ούτε καν στις οικογένειες των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, με τα σχολεία να συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, εκφράζοντας την εύλογη αγωνία και ανησυχία τους, την περασμένη Παρασκευή, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», η Ενωση Γονέων Ηρακλείου, Σύλλογοι Γονέων και ο εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» στην ΕΛΜΕ απαίτησαν το αυτονόητο: Να γίνουν άμεσα και δωρεάν όλα τα τεστ στις οικογένειες των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, στα τμήματα των μαθητών και στους συλλόγους διδασκόντων. «Δεν προβλέπεται από τα πρωτόκολλα το τεστ να γίνεται δωρεάν σε ασυμπτωματικούς», ήταν η απάντηση που εισέπραξαν από τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ. Οι φορείς αντέτειναν να γίνουν δωρεάν τα τεστ σε κάποιο Κέντρο Υγείας ή ΤΟΜΥ ή από Κινητή Ομάδα Υγείας. Η διοίκηση δήλωσε ...αναρμόδια και παρέπεμψε στον υπεύθυνο της Περιφέρειας για την Covid-19.

Οι παραπάνω φορείς το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους, καθώς «τα πρωτόκολλα - λάστιχο και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες αρχές την κατάσταση δείχνουν πόσο ανεπαρκή είναι τα μέτρα ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν με ασφάλεια (...) Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να υιοθετήσουν έστω και τώρα τις προτάσεις της εκπαιδευτικής, γονεϊκής και μαθητικής κοινότητας», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο πλευρό των μαθητών στην πάλη για μόρφωση και υγεία

Η ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για μόρφωση και υγεία αναδείχθηκε μέσα από την εκδήλωση της ΤΟ Εκπαιδευτικών Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στο Πάρκο Εποχών, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Συμμετείχαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση κόντρα στις απειλές, στους εκβιασμούς, στην τρομοκρατία και την κρατική καταστολή.

Οπως ανέδειξε στην ομιλία του ο Γιάννης Δελής, εκπαιδευτικός και βουλευτής του ΚΚΕ, «σαν να μην έφτανε που 300.000 μαθητές με επίσημα στοιχεία έμειναν εκτός τηλεκπαίδευσης λόγω έλλειψης τάμπλετ και ίντερνετ, έρχεται τώρα το υπουργείο και με μια κατάπτυστη ανακοίνωση γεμάτη μίσος για τους αγωνιζόμενους μαθητές, φτάνει όχι μόνο να τους εκβιάζει αποκλείοντάς τους από τη μάθηση, αλλά και να τους απειλεί με τον χαρακτηρισμό του μαθητικού τους μητρώου μέσω της διαγωγής, που επανήλθε! Μη παραλείποντας, βέβαια, να ξυλοφορτώσει τους μαθητές και να τους πνίξει στα χημικά έξω από την πόρτα του, δείχνοντάς τους τι σημαίνει διάλογος κατά την κυβέρνηση.

Και μιας και δεν λείπει ποτέ ο Μάρτης από τη Σαρακοστή, έτσι και ρόλο, κεντρικό, μάλιστα, στην κυβερνητική επίθεση ενάντια στους μαθητές, είχαν και έχουν και οι γνωστοί ραδιοτηλε-παπαγάλοι, που ανέλαβαν εργολαβικά τη συκοφάντηση και τη διαστρέβλωση του αγώνα των μαθητών, δικάζοντάς τους ως άλλοι στρατοδίκες και καταδικάζοντάς τους από το πρωί έως το βράδυ στα τηλεπαράθυρα.

Μέχρι και αλήτες τους είπαν τους μαθητές που αγωνίζονται, αλλά, όσοι νιώθουν και πονάνε τον αγώνα τους, θυμήθηκαν τότε τον Ελύτη που έγραφε στο "Αξιον Εστί", ότι και παλιότερα "νωρίς εβγήκανε καταμπροστά στον ήλιο, με πάνου ως κάτου απλωμένη την αφοβιά σαν σημαία, οι νέοι με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες"».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με performance με τίτλο «ΜΕΛΛΟΝ ΑΕ», από την καλλιτεχνική ομάδα «FireArt». Σε ένα δυστοπικό σενάριο, η ζωή πάνω στη Γη γίνεται αφόρητη λόγω κάποιας πανδημίας, και μια εταιρεία, η «ΜΕΛΛΟΝ ΑΕ», αναλαμβάνει να εποικίσει έναν νέο πλανήτη, τον Χ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ