ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Αλληλεγγύη με το λαό και το ΚΚ Βενεζουέλας

Στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη
Στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη
Στις 9 Οκτώβρη 2020, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, σε συνεννόηση με το ΚΚ Βενεζουέλας, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των κομμάτων της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και την αλληλεγγύη με το λαό και το ΚΚ Βενεζουέλας.

Στην τηλεδιάσκεψη ο Οσκαρ Φιγκέρα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, ενημέρωσε τα κόμματα της ΔΚΕ για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και τη στάση του ΚΚ Βενεζουέλας, απάντησε σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, ενώ πραγματοποιήθηκαν και σύντομες τοποθετήσεις των κομμάτων.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν: Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού, Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.

Τα κόμματα της ΔΚΕ εξέδωσαν το παρακάτω κείμενο αλληλεγγύης στο Κομμουνιστικό Κόμμα, στην εργατική τάξη και το λαό της Βενεζουέλας:

«Ολο το τελευταίο διάστημα, η εργατική τάξη και ο λαός της Βενεζουέλας βρίσκονται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων των ΗΠΑ, της ΕΕ και των σύμμαχων κυβερνήσεών τους στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, με τη συνεργασία των ντόπιων αντιδραστικών δυνάμεων. Σκοπός τους είναι να ανατρέψουν την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, να πλήξουν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του λαού της Βενεζουέλας, να αρπάξουν τον φυσικό πλούτο της χώρας για λογαριασμό των συμφερόντων των μονοπωλίων τους.

Την ίδια στιγμή, η εργατική τάξη και ο λαός της Βενεζουέλας βιώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης που οξύνεται από τα μέτρα του ιμπεριαλιστικού αποκλεισμού, με τεράστιες απώλειες στο εισόδημά τους, με αναίρεση εργατικών - λαϊκών κατακτήσεων. Γίνεται όλο και πιο φανερό πως δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την κρίση υπέρ του λαού, εντός των ορίων του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Σε αυτές τις δύσκολες και σύνθετες συνθήκες, το ΚΚ Βενεζουέλας δίνει σκληρή μάχη για την απόκρουση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, την καταπολέμηση των ρεφορμιστικών και υποτακτικών πολιτικών της κυβέρνησης, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού, και εντείνει τις προσπάθειες για να δυναμώσει τους δεσμούς του με την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά και γενικότερα τις λαϊκές δυνάμεις και τη νεολαία, ως προϋπόθεση ώστε να μπορέσει να προωθήσει ένα πραγματικά επαναστατικό προτσές στη χώρα του.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που συμμετέχουμε στη "Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση":

  • Καταδικάζουμε τις ιμπεριαλιστικές επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ, ΕΕ και των συμμάχων τους, με τη συνεργασία της ντόπιας αντίδρασης και απαιτούμε να αρθούν τώρα όλα τα μέτρα του ιμπεριαλιστικού αποκλεισμού και οι κυρώσεις ενάντια στη Βενεζουέλα.
  • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην εργατική τάξη και τον λαό της Βενεζουέλας, που είναι οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να καθορίζουν τη μοίρα της χώρας τους.
  • Ειδικότερα εκφράζουμε την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη μας στο ΚΚ Βενεζουέλας και καταδικάζουμε τις συκοφαντικές επιθέσεις που γίνονται εναντίον του. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο ΚΚ Βενεζουέλας και στην "Επαναστατική Λαϊκή Εναλλακτική" στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές».
Οι Βενεζουελάνοι κομμουνιστές λένε «όχι» στο νόμο της κυβέρνησης

Στην υιοθέτηση του λεγόμενου «νόμου κατά του αποκλεισμού», που πρότεινε ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, προχώρησε η Εθνική Συντακτική Συνέλευση. Πρόκειται για μια σειρά από μέτρα που εμφανίζονται ως βοηθητικά για να ξεπεραστούν οι σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, που χτυπάνε μια σειρά από κλάδους και ειδικά αυτόν της πετρελαιοπαραγωγής, που είναι ο βασικότερος στη χώρα. Τα μέτρα αυτά διευκολύνουν τις ξένες άμεσες επενδύσεις ουσιαστικά σε όλους τους τομείς και δίνουν ακόμα περισσότερο χώρο στο ντόπιο κεφάλαιο για «παραγωγικές επενδύσεις», όπως ονομάζονται, ενώ δηλώνεται ότι επιδιώκεται να «ενισχυθεί η υγιής επιχειρηματικότητα και να παταχθούν οι διεφθαρμένοι επιχειρηματίες».

Την αντίθεσή του στον νέο νόμο εκφράζει το ΚΚ Βενεζουέλας, σημειώνοντας ότι αυτός «αποτελεί ένα σοβαρό πισωγύρισμα, που θα εμβαθύνει τις οικονομικές αδυναμίες της χώρας, ενώ μεγαλώνει η επιθετικότητα από το εξωτερικό, και μετατοπίζει ακόμα περισσότερο το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργατών και του λαού γενικότερα».

Το ΚΚ Βενεζουέλας υπογραμμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης των επιθέσεων του ιμπεριαλισμού «μέσω πολιτικής δράσης για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και την ανάπτυξη των παραγωγικών ικανοτήτων της χώρας. Υπό αυτήν την έννοια, έχουμε δηλώσει ότι η ήττα της ιμπεριαλιστικής παρέμβασης συνεπάγεται αναγκαστικά την οικοδόμηση μιας επαναστατικής λύσης στην κρίση του εξαρτημένου και ραντιέρικου καπιταλισμού της Βενεζουέλας».

Καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση με τον νόμο αυτό επιδιώκει να κάνει πιο αποτελεσματική την παράδοση της βιομηχανίας πετρελαίου μας στο πολυεθνικό κεφάλαιο, την επιστροφή της γης στους γαιοκτήμονες και των εθνικοποιημένων εταιρειών στον ιδιωτικό τομέα, το άνοιγμα των στρατηγικών οικονομικών τομέων στο μονοπωλιακό κεφάλαιο».

Καταγγέλλει επίσης ότι «όλη αυτή η παράδοση και ζημιά της κυριαρχίας της χώρας θα μπορεί να γίνεται μέσω ενός παράνομου απορρήτου των πράξεων και των συμβάσεων με το πολυεθνικό κεφάλαιο. Από αυτή την άποψη, είναι ένας νόμος που θα εγγυάται την επιδείνωση της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση και ταυτόχρονα την πλήρη ατιμωρησία όσων διαπράττουν πράξεις κατά κρατικών περιουσιακών στοιχείων, κατά των συμφερόντων του λαού μας».

Το ΚΚ Βενεζουέλας καταλήγει ότι «ο ιμπεριαλισμός δεν μπορεί ηττηθεί με μια ρεφορμιστική - συμβιβαστική πολιτική» και καλεί το λαό να αντιταχθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, στα αντιλαϊκά μέτρα.

ΗΠΑ
Η ανούσια αντιπαράθεση καλά κρατεί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με κάθε τρόπο ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να εμφανίσει την εικόνα του «άτρωτου» που νίκησε και τον ...κορονοϊό, και οι Δημοκρατικοί να πείσουν ότι ο δικός τους υποψήφιος Τζο Μπάιντεν είναι υγιής και κάνει συχνά τεστ. Κάπως έτσι συνεχίζεται η εκστρατεία των βασικών διαχειριστών του συστήματος για τις προεδρικές εκλογές, ενώ τα λαϊκά στρώματα υποφέρουν από τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας (8 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν και σχεδόν 220.000 έχουν πεθάνει).

Η επιστροφή του Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία επικεντρώνεται σε πολιτείες - «κλειδιά» χτες στη Φλόριντα, σήμερα στην Πενσιλβάνια και αύριο Τετάρτη στην Αϊόβα. Πάντως, ο Αμερικανός επικεφαλής επιδημιολόγος Δρ Αντονι Φάουτσι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί δηλώσεις του χρησιμοποιούνται σε προεκλογικό βιντεοκλίπ του Τραμπ και τον φέρουν να εξαίρει την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Ο ίδιος σημείωσε ότι «επί σχεδόν πέντε δεκαετίες δημόσιας υπηρεσίας, ουδέποτε υποστήριξα δημόσια υποψήφιο... Οι δηλώσεις που μου αποδόθηκαν χωρίς την άδειά μου από την προεκλογική ομάδα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος βγήκαν εκτός του πλαισίου τους από ένα σχόλιο που έκανα πριν από μήνες και αφορούσε τις προσπάθειες των ομοσπονδιακών υγειονομικών αρχών».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.-- Με ποσοστό σχεδόν 91%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, επανεξελέγη Πρόεδρος του Τατζικιστάν ο Ιμομάλι Ραχμάν, στις εκλογές της Κυριακής. Μεταξύ άλλων ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συνεχάρη τον Ραχμάν, «επιβεβαιώνοντας» τη συνέχιση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης προς όφελος της «ασφάλειας και σταθερότητας στην Κεντρική Ασία».

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Οι Αμερικανοί ακαδημαϊκοί Πολ Μίλγκρομ, 72 ετών, και Ρόμπερτ Γουίλσον, 83 ετών, τιμήθηκαν χτες με το Νόμπελ Οικονομίας 2020 για την εργασία τους σχετικά με τις δημοπρασίες, η οποία χαιρετίστηκε ως επωφελής για πωλητές και αγοραστές σε όλο τον κόσμο, είτε αυτές αφορούν αλιευτικές ποσοστώσεις είτε αερολιμενικές χρονοθυρίδες (σλοτ).

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και σοβαρές υλικές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα σημειώθηκαν την Κυριακή από έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στην ιστορική αγορά της πόλης Αχβάζ του νότιου Ιράν. Η έκρηξη αποδίδεται σε διαρροή φυσικού αερίου. Το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλες εκρήξεις και πυρκαγιές στο Ιράν, ορισμένες εκ των οποίων σε «ευαίσθητες» βιομηχανικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις.

ΚΟΡΕΑTIKH ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Αντιδράσεις μετά από παρέλαση στην Πιονγιάνγκ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΤΟΚΙΟ.--

Στρατιωτική παρέλαση με αφορμή την επέτειο από την ίδρυση του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών έγινε το Σάββατο στην Πιονγιάνγκ. Εκεί μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε ένας μεγάλος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος, για πρώτη φορά από το 2018, και έγινε αφορμή για κριτική από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, που διατηρούν για τον εαυτό τους το να έχουν ό,τι όπλα θέλουν.

Στην Ουάσιγκτον, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το «να συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στο απαγορευμένο πυρηνικό και βαλλιστικό πυραυλικό της πρόγραμμα, αντί να εργάζεται για ένα φωτεινότερο μέλλον για τον βορειοκορεατικό λαό» και μίλησε για τη σημασία για «συνεχείς και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης αποπυρηνικοποίηση».

Στο Τόκιο, ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου, Κατσουνόμπου Κάτο, δήλωσε ότι η χώρα του θα ενισχύσει την αντιπυραυλική της ασπίδα, αλλά και τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ.

ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ξανά εθνοτικά ζητήματα

Οι εντεινόμενοι ανταγωνισμοί στα Δυτικά Βαλκάνια εκφράζονται και μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε χτες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων της Αλβανίας και του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου. Καταγράφει ότι οι κυβερνήσεις των Τιράνων και της Πρίστινας εξακολουθούν να προωθούν την πολιτική της «Μεγάλης Αλβανίας», τονίζει ότι «παρόμοιες ενέργειες συνιστούν πραγματική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων» και υπενθυμίζει πως σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Κοσσυφοπέδιο παραμένει «αναπόσπαστο τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας».

Εντάσεις τροφοδοτούνται και στις σχέσεις Σκοπίων - Σόφιας. Νωρίτερα, χτες, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τους «όρους» που θέτει η Βουλγαρία σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Βουλγαρία, αν και ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Σκοπίων το 1991, ουδέποτε αναγνώρισε τη γλώσσα της τελευταίας ως «μακεδονική», θεωρώντας ότι πρόκειται για διάλεκτο της βουλγαρικής και ότι η ταυτότητα των Σλάβων πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας είναι βουλγαρική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ