ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με κάθε μέσο προσπαθεί να εμποδίσει τις κινητοποιήσεις στις συγκοινωνίες

Σε συγκέντρωση στις 12 μ. στο υπουργείο Μεταφορών καλεί η ΔΑΣ ΟΑΣΑ

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών
Από πρόσφατη κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών
Με το «μαστίγιο» και με τη γενναιόδωρη στήριξη του εργοδοτικού συνδικαλισμού προσπαθεί η κυβέρνηση της ΝΔ να εμποδίσει τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες. Μια κινητοποίηση που βάζει στο επίκεντρο την τραγική κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών, η οποία θέτει καθημερινά σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των επιβατών και των ίδιων των εργαζομένων, καθώς ο συνωστισμός στα ΜΜΜ τα έχει μετατρέψει σε «υγειονομικές βόμβες».

Και ενώ εδώ και μήνες η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για την πύκνωση δρομολογίων, με αγορά οχημάτων, επισκευές, μόνιμες προσλήψεις κ.λπ., ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία αποσυμφόρηση και να ανακουφιστούν επιβάτες και προσωπικό, την ίδια στιγμή δείχνει τα «αντανακλαστικά» της στην κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και προωθεί πιο αποφασιστικά την επιχειρηματική δράση στις συγκοινωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της «ΣΤΑΣΥ ΑΕ» (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ) προσέφυγε στα δικαστήρια, ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η στάση εργασίας που είχαν κηρύξει για σήμερα σωματεία στα μέσα σταθερής τροχιάς. Χαρακτηριστικό του αυταρχισμού είναι ότι σε περίπτωση που το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα, αλλά η κινητοποίηση γινόταν, η ΣΤΑΣΥ ζητούσε επιπλέον την επιβολή χρηματικού προστίμου 1.500 ευρώ και ποινή φυλάκισης 6 μηνών σε κάθε μέλος του ΔΣ των σωματείων!

Πολύτιμοι συμπαραστάτες σε κυβέρνηση και εργοδοσία είναι οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ, οι πλειοψηφίες δηλαδή στα ΔΣ των Σωματείων στα λεωφορεία και τρόλεϊ, που δεν έχουν σταματήσει να βγάζουν απανωτές απεργοσπαστικές ανακοινώσεις και να ισχυρίζονται ψευδώς ότι δεν υπάρχει σήμερα καμιά απεργιακή κινητοποίηση! Ωστόσο, παρά την ενορχηστρωμένη προσπάθεια τρομοκρατίας των εργαζομένων, χτες πολλοί ήταν αυτοί που δήλωσαν ότι σήμερα απεργούν, αφού καλύπτονται από την απόφαση για απεργία της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ).

Σε ό,τι αφορά τα σωματεία της ΣΤΑΣΥ, ανακοίνωσαν τη ματαίωση της σημερινής στάσης εργασίας επικαλούμενα δεσμεύσεις της διοίκησης ότι θα γίνουν 200 προσλήψεις. Να σημειωθεί ότι αυτές οι προσλήψεις αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 30% των 700 κενών οργανικών θέσεων με άγνωστο τον χρόνο πραγματοποίησής τους, το νωρίτερο στις αρχές του 2021. Στο Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Αττικό Μετρό (ΣΕΛΜΑ), όπου η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία, ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ τόνισε ότι η στάση εργασίας πρέπει να γίνει γιατί τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και «έχουμε χορτάσει από δεσμεύσεις», ενώ ανέδειξε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας εργαζομένων και επιβατών.

Η ΔΑΣ ΟΑΣΑ σε ανακοίνωσή της καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και σε συγκέντρωση στο υπουργείο Μεταφορών στις 12 το μεσημέρι.

Επισημαίνει πως «εργαζόμενοι και επιβάτες ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να κολλήσουμε τον ιό, αφού είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι για πολλές ώρες, βάζοντας τη ζωή μας και των οικογενειών μας σε κίνδυνο. Στοιβαζόμαστε στα λιγοστά οχήματα που διαθέτουν σήμερα για κυκλοφορία οι εταιρείες ΟΣΥ-ΣΤΑΣΥ με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής, που τόσους μήνες δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο (...). Αυτό που κάνει είναι να αξιοποιεί την πανδημία για να προχωρήσει το σχεδιασμό για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση (...)».

Τονίζει πως πρέπει να αξιοποιηθεί η απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση από την ΟΣΜΕ, η οποία λήφθηκε «κάτω από την πίεση των εργαζομένων και των δράσεων που προηγήθηκαν με πρωτοστάτη τη ΔΑΣ ΟΑΣΑ και τους ανάγκασε να προκηρύξουν 24ωρη απεργία (...)».

Καταγγέλλει τη στάση των πλειοψηφιών στα σωματεία της ΟΣΥ και καλεί «όλους τους εργαζόμενους στην αστική συγκοινωνία να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους στα χέρια τους, να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Συνεχίζονται τα μπαλώματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Με την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων και τις τοποθετήσεις των βουλευτών επί των άρθρων συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την «Κύρωση της από 24.9.2020 τροποποίησης της από 26.7.2018 Σύμβασης Δωρεάς» μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του ιδρύματος «Αλ. Ωνάσης» και συγκεκριμένα του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΝΠΙΔ), στο οποίο περιέχονται και διατάξεις που χαρακτηρίζονται «επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις».

Οσον αφορά τη σύμβαση, υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την κατασκευή και λειτουργία παιδιατρικής κλινικής (εξειδικευμένης στην παιδική καρδιολογία και καρδιοχειρουργική) και κέντρου μεταμοσχεύσεων, εκσυγχρονισμό και συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών κ.ά. Η σύμβαση υπογράφηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ έδωσε και χτες την ευκαιρία να παρουσιάζονται από την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα οι επενδύσεις του εφοπλιστικού ομίλου στην Υγεία ως ευεργεσία.

Οσον αφορά τις «επείγουσες διατάξεις» για τον περιορισμό του κορονοϊού, αυτές περιορίζονται στην παράταση των προσλήψεων των επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και πάσης φύσεως επικουρικού προσωπικού νοσοκομείων έως τις 31/10/2021 και στη δημιουργία 1.800 οργανικών θέσεων για τη στελέχωση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας, άρθρο που περισσότερο έχει προστεθεί για τη δημιουργία εντυπώσεων, αφού δεν αναφέρεται κανένα μέτρο για τις ανάλογες προσλήψεις και με χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των θέσεων αυτών.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, κατά τη χτεσινή του τοποθέτηση αναφερόμενος στα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν τον κορονοϊό (για την κύρωση της σύμβασης τοποθετήθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση), σημείωσε ότι αυτά είναι πολύ μακριά από τις διεκδικήσεις των υγειονομικών και συνολικά των εργαζομένων της χώρας για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επαρκή κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ώστε να προσφέρει απολύτως δωρεάν και υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αποκατάσταση για όλες τις νόσους, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Ο Γ. Λαμπρούλης επεσήμανε σε ό,τι αφορά τη σύσταση οργανικών θέσεων για τη λειτουργία των ΜΕΘ πως «δεν διαφωνούμε, όμως, αυτό, από μόνο του - το τονίζουμε - δεν είναι αρκετό, διότι οι οργανικές θέσεις χρειάζονται και προσλήψεις, για να καλυφθούν και να λειτουργήσουν τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και αυτό, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, δεν υλοποιείται, αφήνεται γενικά και αόριστα στο μέλλον». Επισήμανε ακόμα τον τεράστιο αριθμό των κενών οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία, ακόμα και μετά το πετσόκομμα των οργανογραμμάτων που έγινε το 2012.

Οσον αφορά την παράταση των συμβάσεων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει και επεκτείνει «την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, το καθεστώς της εργασιακής ομηρίας, αλλά και της διαμόρφωσης ενός ευέλικτου και βαθύτερα εκμεταλλευόμενου υγειονομικού προσωπικού».

Ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις αυτές συνοδεύονται και με τα απαραίτητα κάθε φορά δωράκια προς τους φαρμακοβιομήχανους, όπως το άρθρο 12 που «δίνει τη δυνατότητα στους φαρμακοβιομήχανους, που οφείλουν ποσά αυτόματης επιστροφής, να τα εξοφλούν σε έως και 36 δόσεις, ενώ το άρθρο 15 αυξάνει το όριο φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ πέραν του οποίου ενεργοποιείται το clawback».

Στάχτη στα μάτια oι «εξηγήσεις» του υπουργείου Υγείας

Με αλχημείες επιχειρεί και πάλι η κυβέρνηση να θολώσει τα νερά γύρω από την άρνησή της να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων στα δημόσια νοσοκομεία, να ανοίξουν εκατοντάδες κρεβάτια ΜΕΘ που χρειάζεται η χώρα έτσι κι αλλιώς, με ή χωρίς πανδημία.

Αφορμή αυτήν τη φορά στάθηκαν οι πληροφορίες πως τελικά την επόμενη βδομάδα αναμένεται να ανοίξουν τα 12 από τα 50 κρεβάτια ΜΕΘ (δωρεά της Βουλής) στο νοσοκομείο «Σωτηρία», τα οποία θα λειτουργήσουν με προσωπικό που θα μετακινηθεί από άλλα νοσοκομεία, με τα γνωστά δηλαδή ράβε - ξήλωνε και τα μπαλώματα που δεν καλύπτουν τις ανάγκες και όσα απαιτούν γιατροί και υγειονομικοί.

Κι επειδή το υπουργείο Υγείας το γνωρίζει καλά, σε μια προσπάθεια να βαφτίσει το ψάρι κρέας, έσπευσε να διαρρεύσει πως «η μετακίνηση 16 ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (...) γίνεται με γνώμονα την κλινική τους εμπειρία σε ΜΕΘ ή ΜΑΦ (...) O αριθμός των ιατρών που μετακινείται, ουδόλως αποδυναμώνει τις Μονάδες Προέλευσης», παραθέτοντας και στοιχεία πως τάχα «πολύ κακό για το τίποτα», αφού π.χ. σε ένα νοσοκομείο από τους 29 γιατρούς θα φύγουν οι 2 σε μια ειδικότητα κ.ο.κ.

Αλλά τι εννοούν; Μήπως οι γιατροί που μετακινούνται ...περισσεύουν στα νοσοκομεία/τμήματα όπου υπηρετούσαν; Οι λίστες των πολύμηνων αναμονών για χειρουργεία δεν θα εκτοξευτούν παραπέρα; Αφού αποδυναμώνονται κρίσιμα τμήματα, έστω κι ένας π.χ. αναισθησιολόγος που μετακινείται, δεν επιβαρύνει και εντατικοποιεί παραπέρα τη δουλειά των συναδέλφων του που μένουν πίσω; `Η μήπως κάνουν πως δεν ξέρουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν τουλάχιστον 2.500 δημόσια κρεβάτια στο σύστημα Υγείας;

Και αλήθεια: Πού είναι οι προσλήψεις που έγιναν όλους τους προηγούμενους μήνες για να ενισχυθεί το ΕΣΥ, όπως ισχυρίζεται εδώ και μήνες η κυβέρνηση και ξανά με το χτεσινό δελτίο Τύπου, που επαναλαμβάνει τις εξαγγελίες για «προσλήψεις 900 - 1.381 μόνιμων γιατρών»; Εξαγγελίες που ακόμα κι αν υλοποιηθούν, δεν αρκούν ούτε καν για να αντικαταστήσουν τους γιατρούς που συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών ξεπερνούν τις 6.500. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να παρουσιάσει ως «ενίσχυση» του ΕΣΥ τις προσλήψεις επικουρικών, που όμως κι αυτοί με τη σειρά τους αντικαθιστούν τους προηγούμενους που απολύθηκαν λόγω λήξης της σύμβασής τους.

Παράλληλα, το υπουργείο επικαλείται την ανάγκη ο επικεφαλής σε μια ιατρική ομάδα ΜΕΘ να έχει εμπειρία. Και είναι ηλίου φαεινότερο ότι η εμπειρία είναι αναγκαία. Ομως πώς διασφαλίζεται αυτή η εμπειρία και μεταλαμπαδεύεται στους νεότερους, όταν το κυρίαρχο είναι η μη ομαλή αντικατάσταση του ιατρικού προσωπικού, δηλαδή η πρόσληψη νέου προσωπικού πολύ πριν τη συνταξιοδότηση των ήδη υπηρετούντων έμπειρων γιατρών;

Η πραγματικότητα είναι πως και σ' αυτόν τον τομέα δεν εξασφαλίζονται ουσιαστικές εφεδρείες, καθώς για αυτή την πολιτική και ανάπτυξη που πρεσβεύει και υποστηρίζει η κυβέρνηση - όπως και οι προηγούμενες - το σταθερό και μόνιμο προσωπικό, ακόμα και στις ΜΕΘ, είναι ανεπίτρεπτο κόστος. Οι βιαστικές επανδρώσεις έως και των ΜΕΘ με μετακινήσεις προσωπικού από τμήματα που δεν σχετίζονται με την εντατική θεραπεία, είναι το «απαύγασμα» της πολιτικής που ακολουθούν στην Υγεία όλες οι κυβερνήσεις, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή των ανθρώπων, όπως δείχνει η σημερινή κατάσταση.

Οσες «εξηγήσεις» κι αν επιστρατεύσουν λοιπόν, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δείχνουν ακόμα πιο έντονα την ανάγκη να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, άνοιγμα των δημόσιων νοσοκομείων που έκλεισε η κυβέρνηση της ΝΔ πριν από 8 χρόνια, κράτησε κλειστά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και παραμένουν ακόμη και σήμερα κλειστά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ