ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Εξαρση κρουσμάτων στην Ευρώπη

Σε «τοπικά» και «μερικά» lockdown προχωρούν κυβερνήσεις

Οι υγειονομικοί στην πρώτη γραμμή για την υγεία του λαού
Οι υγειονομικοί στην πρώτη γραμμή για την υγεία του λαού
Σε έξαρση είναι η πανδημία του νέου κορονοϊού στην Ευρώπη, όπου το δεύτερο κύμα βρίσκει τους λαούς ανυπεράσπιστους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα που δεν πήραν οι αστικές κυβερνήσεις, όπως σε μεγάλο βαθμό και στο πρώτο κύμα, παρότι έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

Στην Ισπανία, γιατροί των δημόσιων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) πραγματοποιούν 4ήμερη απεργία από προχτές, αυτήν τη φορά στην περιφέρεια της Καταλονίας, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την ώρα που αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα στη χώρα.

Με σχεδόν 900.000 καταγεγραμμένα κρούσματα και περισσότερους από 33.000 επιβεβαιωμένους θανάτους, η σοσιαλδημοκρατική ισπανική κυβέρνηση δεν έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συχνά υγειονομικοί και κάτοικοι βγαίνουν στο δρόμο.

Φωνάζοντας «Φτάνει πια» και κρατώντας πανό, οι γιατροί διαδήλωσαν στο κέντρο της Βαρκελώνης. «Δεν μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους τη σωστή φροντίδα που χρειάζονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε διαδηλωτής.

Στην Καταλονία κλείνουν από σήμερα μπαρ και εστιατόρια.

Στη Γαλλία, όπου ο μέσος όρος κρουσμάτων των επτά τελευταίων ημερών βρίσκεται πάνω από τις 17.000, και χτες πάνω από 22.00, αποφασίστηκε απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε πολλές πόλεις. Οποιος κυκλοφορεί έξω χωρίς «καλό λόγο» από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, θα πληρώνει πρόστιμο 135 ευρώ.

Επίσης 2.000 - 8.000 κρούσματα σημειώνονται σε Τσεχία, Σουηδία, Γερμανία και αποφασίζονται τοπικά «lockdown» ενώ στη Ρωσία στη Μόσχα καθιερώνεται τηλεκπαίδευση. Στην Ολλανδία, καταγράφονται πάνω από 7000 κρούσματα την μέρα και επιβλήθηκε από χτες «μερικό lockdown».

Χτες ανακοινώθηκε και επίσημα το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο, το «EpiVacCorona» του ερευνητικού κέντρου «Vector», και στο άμεσο μέλλον θα κατασκευαστούν οι πρώτες 60.000 δόσεις.

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Τετραμερείς διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία ζητά η Τουρκία

ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (με πλειοψηφία τους Αρμένιους), όπου συνεχίζονται οι εχθροπραξίες παρά την εκεχειρία για ανταλλαγή αιχμαλώτων και νεκρών, που αποφασίστηκε το περασμένο Σάββατο στη Μόσχα. Μάλιστα, χτες ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ισχυρίστηκε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας του έχουν πάρει υπό τον έλεγχό τους αρκετές περιοχές της περιοχής.

Παράλληλα, εντείνεται και η εμπλοκή Τουρκίας και Ρωσίας στη σύγκρουση, με την Τουρκία να στηρίζει ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν και να απαιτεί να επιστραφούν στο Αζερμπαϊτζάν τα «κατεχόμενα» από τους Αρμένιους εδάφη του Καραμπάχ. Χτες η Ρωσία - ένας από τους βασικούς διαμεσολαβητές στη σύγκρουση - δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταλούν Ρώσοι στρατιωτικοί παρατηρητές στον μηχανισμό ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο ίδιος απέρριψε τη θέση της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν για στρατιωτική λύση.

Επίσης η Ρωσία, μέλος μαζί με την Αρμενία στον Οργανισμό Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια, προσπαθεί να διασταυρώσει την πληροφορία ότι το Αζερμπαϊτζάν χτύπησε στρατιωτικό εξοπλισμό σε αρμένικο έδαφος. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του «αμυντικού συμφώνου».

Χαρακτηριστική και η δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, που είπε: «Αφού η Ρωσία είναι στο πλευρό της Αρμενίας και εμείς στηρίζουμε το Αζερμπαϊτζάν, ας συναντηθούμε για να συζητήσουμε την επίλυση αυτών των προβλημάτων» και πρόσθεσε ότι «αφού η Ομάδα του Μινσκ (σ.σ μεσολαβητική ομάδα του ΟΑΣΕ όπου συμπροεδρεύουν Ρωσία, Γαλλία και ΗΠΑ) δεν κατάφερε να βρει μια λύση εδώ και πάνω από 30 χρόνια, είναι ώρα να βρούμε έναν νέο μηχανισμό».

Στο μεταξύ, ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, κατηγόρησε την Τουρκία ότι σαμποτάρει την εκεχειρία και προσπαθεί να εισχωρήσει στην ευρύτερη περιοχή του Νότιου Καυκάσου. «Η Τουρκία ήρθε στον Νότιο Καύκασο για να συνεχίσει την πολιτική που εφαρμόζει στη Μεσόγειο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, ή στη Λιβύη ή στη Συρία ή στο Ιράκ. Είναι μια επεκτατική πολιτική», είπε.

Ο Αζέρος Πρόεδρος Ι. Αλίεφ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «Haberturk», ξεκαθάρισε πως το Αζερμπαϊτζάν θα κόψει κάθε διπλωματικό δεσμό με όποιο κράτος αναγνωρίσει τη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επίσης προειδοποίησε ότι η Αρμενία προσπαθεί να επιτεθεί στους αγωγούς φυσικού αερίου της χώρας του και ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές αν οι Αρμένιοι τις θέσουν υπό τον έλεγχό τους. Τέλος, παραδέχτηκε πως τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη «F-16» βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στις συγκρούσεις.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, σε δική του δήλωση για τις εξελίξεις, σημειώνει: «Η ξένη παρέμβαση, η παρέμβαση της Τουρκίας ειδικότερα, υποστηρίζει αυτήν την κλιμάκωση και είναι απαράδεκτη».

ΗΠΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Στο επίκεντρο... το Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σχέδια περιορισμού της επιρροής του Ιράν, που θεωρείται ο μεγαλύτερος γεωπολιτικός αντίπαλός τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, εξέτασαν χτες το απόγευμα, κατά τη συνάντησή τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και Σαουδικής Αραβίας, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, στο πλαίσιο έναρξης διμερούς στρατηγικού διαλόγου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται πως συζητήθηκε η σημασία ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και της διατήρησης της περιφερειακής σταθερότητας «μέσω εκτεταμένης συνεργασίας σε ασφάλεια και οικονομία». Επιβεβαίωσαν επίσης τις διμερείς δεσμεύσεις «για την αντιμετώπιση των απειλών του Ιράν» σε περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία. Οι ΗΠΑ δεν παρέλειψαν να αναγνωρίσουν «την πρόοδο» της Σαουδικής Αραβίας στη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συνέχιση αλλαγών σε πολλούς τομείς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Οραμα 2030» για απεξάρτηση της οικονομίας της χώρας από το πετρέλαιο.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, ο Πομπέο άσκησε δημοσίως πιέσεις στη Σαουδική Αραβία για ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ, ευχαριστώντας την αραβική χώρα για «τη βοήθεια που έδωσε στην έως τώρα επίτευξη συμφωνιών του Αβραάμ» (δηλαδή τις συμφωνίες ανάμεσα σε Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν που υπογράφτηκαν στις 15 Σεπτέμβρη στον Λευκό Οίκο). Αποκάλυψε επίσης σχέδια για αγορά έκτασης 25 στρεμμάτων στο Ριάντ για την ανέγερση νέας πρεσβείας - φρούριο και επιβεβαίωσε τις συνομιλίες για πιθανές πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία λέγοντας πως είναι για το καλό των πολιτών της και για τη διατήρηση «αμερικανικών θέσεων εργασίας».

Ο αλ Σαούντ κατηγόρησε το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και τους Χούτι της Υεμένης ότι έχουν πλήξει τη χώρα του με 300 πυραύλους και drones.

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Διαφορετικές εκδοχές για τη «New START»

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αμερικανοί διπλωμάτες ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Τρίτης ότι προχωρούν σε μία «καταρχήν συμφωνία» με τη Ρωσία για την παράταση της Συνθήκης «New START», που προβλέπει μείωση των στρατηγικών όπλων και εκπνέει στις αρχές του 2021.

Τη θέση αυτή δεν συμμερίστηκε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος χτες το απόγευμα δήλωσε πως η Ρωσία δεν θα προχωρήσει μαζί με τις ΗΠΑ στην παράταση της «New START», παρά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος. Οπως εξήγησε, οι δύο πλευρές κατανοούν ότι είναι αναγκαίο να παραταθεί η ισχύς της Συνθήκης αλλά «στιβαρές συμφωνίες» στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχουν.

Το ίδιο διάστημα εντείνεται η ανούσια προεκλογική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν, που κινείται γύρω από το ποιος είναι πιο ανεύθυνος ή πιο άρρωστος, με τον πρώτο να κατηγορεί τον δεύτερο, αβάσιμα και εξωφρενικά, ότι είναι ...«αριστερός ριζοσπάστης που στηρίζει μαρξιστές». Παράλληλα οι Αμερικανοί ψηφοφόροι που ψηφίζουν σε κάλπες ή επιστολικά ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια.

Επίσης παρατηρείται μεγάλη κίνηση στην αγορά όπλων.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Απαιτούν απελευθέρωση απεργού πείνας

ΡΑΜΑΛΑ.--

Παρά τις εκκλήσεις του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, Μοχάμεντ Σταγιέχ, ανώτερων στελεχών της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και της ισλαμικής «Χαμάς», το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε το αίτημα απελευθέρωσης του 49χρονου Παλαιστίνιου, πατέρα έξι παιδιών, Μάχερ αλ Ακχράς, που σήμερα διανύει την 82η μέρα απεργίας πείνας.

Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται ιδιαίτερα εύθραυστη, με πιθανές ανήκεστες βλάβες σε όραση, ακοή, καρδιακή και νεφρική λειτουργία.

Ο Ακχράς, που από την ηλικία των 18 ετών μπαινοβγαίνει στις ισραηλινές φυλακές για πράξεις αντίστασης στις κατοχικές αρχές, συνελήφθη τον περασμένο Ιούλη δίχως να του απαγγελθούν κατηγορίες, στο πλαίσιο της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης». Πραγματοποιεί απεργία πείνας απαιτώντας είτε να του απαγγελθούν κατηγορίες είτε να τον αφήσουν ελεύθερο να ζήσει με την πολυμελή οικογένειά του.

Η οργάνωση για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων κρατουμένων Addameer υπολογίζει πως οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι ξεπερνούν τις 4.400.

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ζαπάροφ

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Το κοινοβούλιο του Κιργιστάν όρισε χτες τον εθνικιστή Σαντίρ Ζαπάροφ ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό, έπειτα από επαναληπτική ψηφοφορία. Ο Πρόεδρος της χώρας, Σορονμπάι Ζεενμπέκοφ, είχε θέσει βέτο στην προηγούμενη απόφαση του κοινοβουλίου, το περασμένο Σάββατο, λέγοντας ότι κατά την ψηφοφορία δεν υπήρξε η απαιτούμενη απαρτία.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κρεμλίνου επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, επιδιώκοντας να τερματιστεί το αδιέξοδο στη χώρα, η οποία φιλοξενεί βάση της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Κόζακ, σε συνομιλίες που είχε τη Δευτέρα με τον Ζεενμπέκοφ υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο νυν Πρόεδρος του Κιργιστάν «στην εξασφάλιση της σταθερότητας στη χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στο Μπισκέκ.

Ο Ζαπάροφ ηγείται τώρα μιας προσωρινής κυβέρνησης που θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες βουλευτικές εκλογές, μετά την ακύρωση των εκλογών της 4ης Οκτώβρη, όπου τα κόμματα - σύμμαχοι του Ζεενμπέκοφ αναδείχθηκαν νικητές με μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Τα αποτελέσματα ακυρώθηκαν μετά την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων, ενώ διαδηλωτές απελευθέρωσαν από τη φυλακή και τον Ζαπάροφ.

Ο Ζαπάροφ χρειάζεται τώρα τον Ζεενμπέκοφ προκειμένου να επικυρώσει το αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας, έτσι ώστε να γίνει πρωθυπουργός. Ο τελευταίος δήλωσε πως είναι έτοιμος να παραιτηθεί μόλις διοριστεί νόμιμα μια νέα κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ