Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Στο επίκεντρο... το Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σχέδια περιορισμού της επιρροής του Ιράν, που θεωρείται ο μεγαλύτερος γεωπολιτικός αντίπαλός τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, εξέτασαν χτες το απόγευμα, κατά τη συνάντησή τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και Σαουδικής Αραβίας, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, στο πλαίσιο έναρξης διμερούς στρατηγικού διαλόγου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται πως συζητήθηκε η σημασία ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και της διατήρησης της περιφερειακής σταθερότητας «μέσω εκτεταμένης συνεργασίας σε ασφάλεια και οικονομία». Επιβεβαίωσαν επίσης τις διμερείς δεσμεύσεις «για την αντιμετώπιση των απειλών του Ιράν» σε περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία. Οι ΗΠΑ δεν παρέλειψαν να αναγνωρίσουν «την πρόοδο» της Σαουδικής Αραβίας στη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συνέχιση αλλαγών σε πολλούς τομείς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Οραμα 2030» για απεξάρτηση της οικονομίας της χώρας από το πετρέλαιο.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, ο Πομπέο άσκησε δημοσίως πιέσεις στη Σαουδική Αραβία για ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ, ευχαριστώντας την αραβική χώρα για «τη βοήθεια που έδωσε στην έως τώρα επίτευξη συμφωνιών του Αβραάμ» (δηλαδή τις συμφωνίες ανάμεσα σε Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν που υπογράφτηκαν στις 15 Σεπτέμβρη στον Λευκό Οίκο). Αποκάλυψε επίσης σχέδια για αγορά έκτασης 25 στρεμμάτων στο Ριάντ για την ανέγερση νέας πρεσβείας - φρούριο και επιβεβαίωσε τις συνομιλίες για πιθανές πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία λέγοντας πως είναι για το καλό των πολιτών της και για τη διατήρηση «αμερικανικών θέσεων εργασίας».

Ο αλ Σαούντ κατηγόρησε το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και τους Χούτι της Υεμένης ότι έχουν πλήξει τη χώρα του με 300 πυραύλους και drones.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ