ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ για τους «κοινούς στρατηγικούς στόχους» στην περιοχή

Eurokinissi

Διαβεβαιώσεις από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για τη σταθερή εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια έλαβε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρ. Κλαρκ Κούπερ, αρμόδιος για πολιτικοστρατιωτικές υποθέσεις, όπως είναι ο τίτλος του, συνεχίζοντας χτες την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Μετά τη μετάβασή του, προχτές, στο υπουργείο Αμυνας (όπου συζήτησε με τον υπουργό και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για την «περαιτέρω εμβάθυνση της ήδη ισχυρής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας»), χτες πήγε και στο ΥΠΕΞ, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό, Ν. Δένδια, συνοδευόμενος από τον πανταχού παρόντα πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, σύμφωνα με τον οποίο συζήτησαν «τους κοινούς στρατηγικούς στόχους» των δύο κυβερνήσεων, «χτίζοντας πάνω στην (πρόσφατη) επιτυχή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, και προωθώντας την αμυντική μας σχέση για ειρήνη και ασφάλεια στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων», με το περιεχόμενο που οι Αμερικανοί δίνουν σε αυτές τις έννοιες. Ο ίδιος ο Δένδιας έλεγε κατόπιν ότι συζήτησαν «για τη συνεργασία για την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

Εξάλλου, ο Κούπερ δέχτηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλο, Ευ. Αποστολάκη και Β. Καλπαδάκη. Σύμφωνα με τον πρέσβη Πάιατ, ήταν μια «καλή συνάντηση», όπου «καταγράφηκε η μεγάλη πρόοδος στις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας από τον 1ο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας (επί ΣΥΡΙΖΑ) το 2018 και ο ολοένα σημαντικότερος ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στη στρατηγική των ΗΠΑ για την Ανατολή Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

Ο Κούπερ επισκέπτεται σήμερα τη βάση της Σούδας, η οποία αναβαθμίζεται περαιτέρω μετά τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας, που υπογράφτηκε πέρυσι. Φεύγει κατόπιν για τη Λευκωσία με φόντο και την πρόσφατη άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων (βλέπε και σχετικό θέμα σελίδα 4).

Απέραντο ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Σημειωτέον, μετέχοντας αργότερα ο Πάιατ σε τηλεδιάσκεψη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου τόνισε τις μπίζνες αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων στη χώρα, αλλά εστίασε ιδιαίτερα στη διμερή στρατιωτική σχέση, τονίζοντας την «τρομερή πρόοδο» που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, την «αναβάθμιση» της Ελλάδας ως «πυλώνα σταθερότητας», με τις δύο χώρες να μοιράζονται «κοινά συμφέροντα και αξίες».

Ολα αυτά σε μια «πολύπλοκη γεωστρατηγικά περιοχή», όπως την χαρακτήρισε, τονίζοντας ότι πρέπει να αναδειχτεί σε ζώνη «οικονομικής συνεργασίας», με «εταιρικές σχέσεις» και «ενεργειακή συνεργασία», παραπέμποντας βασικά στα ευρωατλαντικά σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου της περιοχής. Δεν περνά απαρατήρητο εξάλλου ότι ερωτηθείς, αργότερα, για το πώς οι ΗΠΑ χειρίζονται τις σχέσεις τους με την Τουρκία, που επίσης χαρακτηρίζουν σημαντικές, επικαλούμενος ο πρέσβης πίεση χρόνου και ανειλημμένες υποχρεώσεις, απέφυγε να απαντήσει και αποχώρησε...

Προηγουμένως, έχοντας δεδομένο ότι με τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ολόκληρη η χώρα μετατρέπεται σε ένα πεδίο βολής των Αμερικανών, ανήγγειλε ότι τέλη του μήνα αρχίζουν να καταφτάνουν στο Στεφανοβίκειο στοιχεία της 101ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, αξιοποιώντας όλο το διάστημα μέχρι την άνοιξη για ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, όπως γίνεται με τέτοιες αμερικανικές ταξιαρχίες όλα αυτά τα χρόνια, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.

Πιάνοντας και τα εξοπλιστικά, με βάση και τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για αγορά 4 νέων φρεγατών, ο πρέσβης έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι Αμερικανοί θα καταθέσουν μια «πολύ ανταγωνιστική πρόταση», κατονομάζοντας ανοιχτά την ONEX ως φορέα κατασκευής (έχει ήδη το Νεώριο Σύρου), προεξοφλώντας ότι μέχρι τέλη Οκτώβρη θα έχει ολοκληρώσει την αγορά και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, και θυμίζοντας ότι η ONEX, στη Σύρο, έχει ήδη πιστοποιηθεί από το Ναυτικό των ΗΠΑ για να παράσχει επισκευαστικές υπηρεσίες στα πλοία του 6ου Στόλου, που περιπολούν σε Ευρώπη και Αφρική.

Από κοντά και ο Π. Ξενοκώστας, επικεφαλής της ONEX, που βάζοντας ανοιχτά στόχο να πάρει το συμβόλαιο για τις φρεγάτες, έβαλε επίσης σκοπό της εταιρείας να πάρει και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο διαγωνισμός για τα οποία αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα.

Τέλος, ο Τζ. Γουάιτ, κύριος αναπληρωτής βοηθός υπουργός του Στρατού, αρμόδιος για τις Προμήθειες, τον Εφοδιασμό και την Τεχνολογία, όπως είναι ο τίτλος του, χαιρετίζοντας το ρόλο της Ελλάδας στην υλοποίηση αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, εξήρε τη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι ήταν θεμελιώδης για την «αγκίστρωση» της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και τη «σταθερότητα» της περιοχής. Πρόσθεσε ότι, γενικά, η διμερής ελληνοαμερικανική σχέση είναι βασική για τη «σταθεροποίηση» της Ανατ. Μεσογείου και των Βαλκανίων. Υπογράμμισε ότι η νέα αμυντική συμφωνία «εισάγει νέες ευκαιρίες για να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις». Τέλος, επισήμανε και αυτός το «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ να πάρουν ...φιλέτα από το πρόγραμμα «εκσυγχρονισμού» του ελληνικού οπλοστασίου.

Στην απεργιακή συγκέντρωση των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιούν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, το Σάββατο 17 Οκτώβρη και ώρα 11 π.μ., στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα.

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με την ΠΟΘΑ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή 16 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ). Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ