ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι «σύμμαχοί» σας ενθαρρύνουν την τουρκική προκλητικότητα - Καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική της κυβέρνησης

MotionTeam

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις διεθνείς εξελίξεις αναφέρθηκε εισαγωγικά, κατά τη χτεσινή του παρέμβαση στη Βουλή για την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας:

«Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο "Ορούτς Ρέις" επέστρεψε στην Ανατ. Μεσόγειο, κινείται σε περιοχή που εντάσσεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και πλησιάζει επικίνδυνα στο Καστελόριζο.

Φαίνεται πως η τουρκική κυβέρνηση αξιοποιεί τις ισχυρές οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Γερμανία, άλλα κράτη της ΕΕ, με τις ΗΠΑ, θέτει πρόσθετα ζητήματα που αφορούν τις "γκρίζες ζώνες", ενώ εξυφαίνεται και το σενάριο της μερικής αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Παράλληλα, με απόφαση των τουρκικών και τουρκοκυπριακών αρχών, άνοιξε το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και το "Μπαρμπαρός" καταπατά διαρκώς την κυπριακή ΑΟΖ.

Με δυο λόγια, οι εξελίξεις περικλείουν μεγάλους κινδύνους και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει "τινάξει στον αέρα" τους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί αναδίπλωσης και υποχώρησης του Ερντογάν.

Τα σημειώνουμε αυτά γιατί πριν από λίγες μόλις μέρες πανηγυρίζατε όλοι σας για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, του Πομπέο, στην Ελλάδα, και μέχρι αηδίας χαιρετίσατε την επιθεώρηση που έκανε στη Θεσσαλονίκη και στην αμερικανική βάση της Σούδας, την προώθηση και των επιχειρηματικών και πολιτικοστρατιωτικών, κυρίως, συμφερόντων τους στην περιοχή.

Δεν είχατε λόγια για να εκφράσετε τη χαρά σας για την επίσκεψη και του άλλου γερακιού, του γγ του ΝΑΤΟ, του Στόλτενμπεργκ, και την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟικού μηχανισμού "αντιμετώπισης κρίσεων", με το πρόσχημα - λέγατε - ότι αυτό θα έβαζε φρένο στην τουρκική επιθετικότητα.

Ποντάρατε στη Γερμανία, στη Γαλλία, και δώσατε τα ρέστα σας για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, επιχειρώντας να ωραιοποιήσετε τις απαράδεκτες αποφάσεις που πήρε για την Τουρκία, κάνοντας γαργάρα τα περί κυρώσεων, οι οποίες άλλωστε έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να ακυρώσουν τις ισχυρές στρατιωτικές οικονομικές σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, και ενώ τα παζάρια και για το Προσφυγικό είναι σε εξέλιξη.

Υπηρετείτε μονοπωλιακούς ομίλους που έχουν στα χέρια τους τα "κλειδιά" της οικονομίας στην Ελλάδα και έχουν επιλέξει αυτές τις ευρωατλαντικές συμμαχίες για τα δικά τους συμφέροντα, και προσπαθείτε συστηματικά να εξαπατήσετε το λαό μας, καλλιεργώντας ψεύτικες προσδοκίες, καλλιεργώντας εφησυχασμό.

Οι εξελίξεις σάς διαψεύδουν καθημερινά για το ρόλο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Αλλά οι εξελίξεις σάς διαψεύδουν καθημερινά.

Κρύβετε ότι οι σύμμαχοί σας έχουν εγκληματικές ευθύνες για τους πολέμους στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, όπου έχουν βάλει την ουρά τους και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ προωθούν τους δικούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή, σε ανταγωνισμό βέβαια με τη Ρωσία και την Κίνα, για τις ενεργειακές πηγές και αγωγούς.

Καλύπτουν και ενθαρρύνουν την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, επιδιώκοντας και έτσι να αποσπάσουν την Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας και να δυναμώσουν βέβαια τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Στόχος τους είναι η προώθηση αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων στην περιοχή, η παραπέρα ανάπτυξη της δραστηριότητας των ενεργειακών κολοσσών.

Ολα αυτά βρίσκονται πίσω από την επιμονή τους στον ελληνοτουρκικό διάλογο για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, της Ανατ. Μεσογείου.

Και εσείς - τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, με ουρά τους τα άλλα κόμματα εδώ μέσα - εμπλέκετε τη χώρα στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, με βαριές συνέπειες στα κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο,τι κι αν ισχυριστείτε, τα γεγονότα αποδεικνύουν πως οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, όχι μόνο δεν αποτελούν "ασπίδα" για κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά αντίθετα εμπλέκουν ακόμα περισσότερο τη χώρα στους μεγάλους ανταγωνισμούς, στις επικίνδυνες διευθετήσεις που προωθούνται στο Αιγαίο και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, υπό ευρωατλαντική εποπτεία και με τη συμμετοχή των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Τι να πει κανείς και για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Ενώ συμπλέει στρατηγικά με την κυβέρνηση της ΝΔ - και εννοούμε για τις αμερικανικές βάσεις και τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ - συνθηματολογεί μιλώντας για "κόκκινες γραμμές" και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης.

Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι δικαίωμα που απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και ισχύει για κάθε χώρα.

Ομως, προσέξτε: Την ίδια στιγμή τονίζουμε ότι στα χέρια αυτών που έχουν την πραγματική εξουσία σήμερα, δεν μπορεί αυτό να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα, ούτε μπορεί να λειτουργήσει ως πανάκεια και να δώσει απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα. Αντίθετα, μπορεί και να περιπλέξει παραπέρα την κατάσταση, να οξύνει τους ανταγωνισμούς σε βάρος όλων των λαών της περιοχής.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μην επιδείξει καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική της κυβέρνησης, καμίας αστικής κυβέρνησης, κανενός κόμματος που υπηρετεί συμφέροντα και σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Εκφράζουμε την πεποίθηση ότι ο λαός μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής για τη διασφάλιση των δικών του συμφερόντων, να δυναμώσει την πάλη του για απεμπλοκή από αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς, να οδηγήσουμε με την πάλη μας τη χώρα σε αποδέσμευση από αυτές τις συμμαχίες».

Γ. ΜΑΡΙΝΟΣ
Κατέρρευσαν ξανά παταγωδώς οι ψεύτικες προσδοκίες για το ρόλο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Σε δήλωσή του μετά από τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κομμάτων για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε:

«Η κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί της προηγούμενης περιόδου, περί αναδίπλωσης και υποχώρησης της τουρκικής κυβέρνησης, και οι ψεύτικες προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για το ρόλο των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, κατέρρευσαν για ακόμη μία φορά παταγωδώς. Αυτό τονίζει η νέα έξοδος του ερευνητικού πλοίου "Ορούτς Ρέις" και οι κινήσεις του σε συντεταγμένες, που εντάσσονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η συνέχιση της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Καστελόριζου και άλλων ελληνικών νησιών, οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το άνοιγμα της παραλίας της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Η τουρκική επιθετικότητα εκδηλώνεται στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή και τροφοδοτείται από τις ισχυρές οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις, που διατηρεί η γειτονική χώρα με τους Αμερικανούς, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ιδίως με τη Γερμανία.

Η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς βάζει το λαό μας σε νέες περιπέτειες και μεγάλους κινδύνους.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνται και θα συνεχίσουν να κινούνται μέσα από εντάσεις και συμβιβασμούς, με κατεύθυνση τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Στις συνθήκες αυτές, επιβεβαιώνεται καθημερινά η αναγκαιότητα της ενίσχυσης της λαϊκής πάλης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Ενημερώσεις στο ΥΠΕΞ

Τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων ενημέρωσε διαδοχικά χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας για τις τελευταίες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική.

Οπως δήλωσε κατόπιν ο υπουργός, στις συνομιλίες ανέλυσε «όλα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, με τις κλιμακούμενες - παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, που δυναμιτίζουν το κλίμα και αυξάνουν την ένταση στην περιοχή». Ανέπτυξε «όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η ελληνική διπλωματία: Τα διαβήματα και την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, την ανάδειξη του ρόλου της Τουρκίας ως του υπονομευτή όχι μόνο κάθε προσπάθειας προόδου στις διμερείς σχέσεις μας αλλά και της περιφερειακής σταθερότητας. Ως του ανειλικρινούς συνομιλητή, που διακηρύττει την ετοιμότητα για διάλογο, ακυρώνοντάς την με τις πράξεις της». Ισχυρίστηκε ακόμη πως διαπίστωσε «την ύπαρξη εθνικής ομοψυχίας στις βασικές πτυχές των εθνικών μας θεμάτων».

Να καταγραφεί και η τοποθέτηση του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλου, που όπως είπε ζήτησε ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «να διεκδικήσει και να πετύχει κυρώσεις». Επανέφερε δε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ «να προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών υδάτων, άμεσα νότια και ανατολικά της Κρήτης, προοπτικά νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και στο συγκρότημα του Καστελόριζου», δηλαδή επέκταση χωρικών υδάτων για ορισμένα μόνο νησιά στο Αιγαίο, αφήνοντας «θολό» το καθεστώς για τα υπόλοιπα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ