ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αμεσα μέτρα για το άνοιγμα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας για το άνοιγμα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, στην οποία σημειώνει:

«Διανύοντας ήδη τον δεύτερο μήνα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, τα προβλήματα λειτουργίας έχουν συσσωρευτεί και τα περισσότερα ΑΕΙ δεν έχουν καν ανοίξει. Στο έδαφος της πανδημίας, ήδη προστίθενται στη λίστα της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς αδίδακτα μαθήματα, μη πραγματοποιημένες πρακτικές, εργαστήρια, κλινικές. Από το ξέσπασμα της πανδημίας και μέχρι σήμερα, κανένα διαπιστωμένο πρόβλημα δεν έχει λυθεί, όπως η δυνατότητα πλήρους και για όλους πρόσβασης στις πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης, η εξασφάλιση υγειονομικών μέτρων για τη διά ζώσης διδασκαλία, η απαιτητή έκτακτη χρηματοδότηση για την πρόσληψη διδακτικού και λοιπού προσωπικού, τον απαραίτητο εξοπλισμό αμφιθεάτρων και εργαστηρίων, τον συστηματικό καθαρισμό και απολύμανση των πανεπιστημιακών χώρων. Αντίθετα, με ευθύνη της κυβέρνησης που συνειδητά κωφεύει στα αιτήματα φοιτητών, εργαζομένων και διδασκόντων, ακόμα και στην καταγραφή των προβλημάτων από τις διοικήσεις των ΑΕΙ, τα προβλήματα διογκώνονται, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατές ούτε καν οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, οι Γραμματείες των ΑΕΙ, λόγω έλλειψης προσωπικού, να αδυνατούν να περάσουν βαθμολογίες εξεταστικών, να ανταποκριθούν στις δηλώσεις μαθημάτων των νέων εξαμήνων.

Την ίδια στιγμή, παραμένουν αναξιοποίητοι χώροι και συνεδριακά κέντρα των ΑΕΙ για τις ανάγκες της διδακτικής λειτουργίας, ενώ παραχωρούνται αφειδώς σε επιχειρήσεις για τις διαφημιστικές τους καμπάνιες και τις επιταγές της επιχειρηματικότητας. Το κυβερνητικό μέτρο για 50 φοιτητές ανά θεωρητικό μάθημα μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί, καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί οι ελάχιστοι αναγκαίοι όροι σε διδακτικό προσωπικό, ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ, αίθουσες και άλλες υποδομές, προκειμένου να είναι υλοποιήσιμο.

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες και λέσχες, που κυριολεκτικά αποτελούν εστίες μόλυνσης, χωρίς την παραμικρή εξασφάλιση υγειονομικών μέτρων για την προστασία, την υγεία και ασφάλεια των φοιτητών. Παράλληλα, η διαχρονικά, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, αποψίλωση του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, η αποδιάρθρωση των εργασιακών τους σχέσεων, δυσχεραίνει δραματικά σήμερα, ιδιαίτερα στο έδαφος της πανδημίας, τη διεξαγωγή των πανεπιστημιακών μαθημάτων. Αντί για προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης διδακτικού προσωπικού, η κυβέρνηση απαντά με ανταποδοτικές υποτροφίες διάρκειας εξαμήνου μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων, αμειβόμενων μάλιστα πενιχρά, προκειμένου να καλυφθούν με πολύ υποβαθμισμένους όρους οι τυπικές προϋποθέσεις διά ζώσης διδασκαλίας. Ολα τα παραπάνω συνιστούν ευθεία υποβάθμιση του παρεχόμενου διδακτικού και ερευνητικού έργου των ΑΕΙ, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία φοιτητών, εργαζομένων και διδασκόντων, αποτελούν νέο χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από την υπουργό Παιδείας μέτρα ώστε:

  • Να δοθεί άμεσα γενναίο έκτακτο κονδύλι στα ΑΕΙ της χώρας, ώστε να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την εύρυθμη και πλήρη λειτουργία των θεωρητικών μαθημάτων, των εργαστηρίων, των πρακτικών και κλινικών.
  • Να προσληφθεί άμεσα το αναγκαίο διδακτικό προσωπικό, μόνιμο και έκτακτο, για την κάλυψη των απαιτήσεων της διδασκαλίας, με όρους μικρών - έως 50 ατόμων - τμημάτων. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις διοικητικού προσωπικού, να στελεχωθούν πλήρως οι Γραμματείες των ΑΕΙ, οι βιβλιοθήκες και οι λοιποί διοικητικοί τομείς.
  • Να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι των Ιδρυμάτων (συνεδριακά κέντρα, κατάλληλοι δημοτικοί και ιδιωτικοί χώροι) με την αντίστοιχη διαμόρφωσή τους, με ευθύνη υπουργείου, ώστε να πραγματοποιηθούν μαθήματα και εργαστήρια με αποφυγή του συγχρωτισμού.
  • Να εξασφαλιστεί η συστηματική και αναγκαία καθαριότητα και φροντίδα των φοιτητικών εστιών, ο εξοπλισμός τους με ατομικά μέτρα προστασίας. Αμεσα να επιταχθούν χώροι ξενοδοχείων και καταλυμάτων για να στεγάσουν τους φοιτητές που έχουν ανάγκη.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση, το υπουργείο και οι διοικήσεις να αναλάβουν επιτέλους τις δικές τους ευθύνες!

Ανακοίνωση προς τους πρωτοετείς φοιτητές

Με μια σειρά σκίτσων που με το δικό τους τρόπο παρουσιάζουν τα αδιέξοδα των φοιτητών, έτσι όπως αυτά δημιουργήθηκαν με ευθύνη της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα η στέγαση ή η τηλεκπαίδευση, πλαισιώνει η ΚΝΕ την ανακοίνωσή της προς τους πρωτοετείς φοιτητές, στην οποία αναφέρει:

«Η κυβέρνηση μας "δουλεύει"!

Λέει ότι έχει κάνει ό,τι μπορεί για να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια. Είναι ψέμα!

Δεν έχουν κάνει τίποτα για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε ολοκληρωμένα και με ασφάλεια.

Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου!

Η δική μας "ατομική ευθύνη" είναι να απαιτήσουμε όσα δικαιούμαστε για τις σπουδές και τη ζωή μας!

Η κυβέρνηση, το υπουργείο και οι διοικήσεις να αναλάβουν επιτέλους τις δικές τους ευθύνες!

Να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα - καθηγητές, αίθουσες, προσωπικό, Μέσα Ατομικής Προστασίας - για να κάνουμε τα μαθήματά μας όπως πρέπει.

Να εξασφαλίσουν δωρεάν στέγαση, επαρκείς εστίες, επίδομα ενοικίου για τους φοιτητές που μένουν σε άλλη πόλη.

Δεν θα την πληρώσουμε πάλι εμείς και οι οικογένειές μας!

Πάλεψέ το, δεν είσαι μόνος!

Εχεις το σύλλογό σου, σε αυτόν ενώνουμε τη δύναμή μας όλοι οι φοιτητές!

Ζήτα να ενημερωθείς για το τι "παίζει" με τη σχολή σου.

Μάθε τα αιτήματα των συμφοιτητών σου, τι οργανώνουν.

Ενωσε τη φωνή σου με όσους μοιράζεστε κοινές αγωνίες.

Ο αγώνας για να σπουδάσουμε όπως μας αξίζει έχει ξεκινήσει!

Σε αυτόν τον αγώνα έχεις θέση κι εσύ!

Η ΚΝΕ θα είναι δίπλα σου!».

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποιήσεις στις εστίες για τη λήψη μέτρων υγιεινής

Την καθυστέρηση στην ενημέρωση και τη λήψη μέτρων προστασίας για την υγεία των φοιτητών που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης.

Αν και από την Παρασκευή έχουν βρεθεί δύο κρούσματα κορονοϊού ανάμεσα σε φοιτητές που διαμένουν στις εστίες, όπως καταγγέλλει ο ΣΟΦΕΘ δεν έχει γίνει από πλευράς Πανεπιστημίου καμία κίνηση για τον περιορισμό της διασποράς του ιού και την προστασία της υγείας των φοιτητών, την ίδια ώρα που «η Πρυτανεία προκλητικά δηλώνει πως από την πρώτη στιγμή πάρθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα».

Τα μέλη του ΣΟΦΕΘ πραγματοποίησαν δύο κινητοποιήσεις χτες στη διεύθυνση των εστιών και απέσπασαν δέσμευση για πραγματοποίηση απολύμανσης σήμερα. Παράλληλα καλούν τους οικότροφους φοιτητές να συμμετάσχουν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ. έξω από τις Α' ΦΕΘ.

Ο ΣΟΦΕΘ διεκδικεί:

Τώρα να γίνουν τεστ σε όλους τους φοιτητές και τους εργαζομένους των εστιών, όπως και στους οικείους τους, με ευθύνη της κυβέρνησης και της Πρυτανείας.

Να δοθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας δωρεάν.

Να υλοποιηθεί το πάγιο αίτημα των φοιτητικών συλλόγων για συνεχείς δειγματοληπτικούς ελέγχους από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που θα είναι αποκλειστικά επιφορτισμένο με την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Να απολυμανθούν τώρα όλοι οι χώροι, ο διάδρομος, η λέσχη.

Να ανοίξει η δεύτερη διανομή φαγητού και να επεκταθεί η λειτουργία του ωραρίου του εστιατορίου, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη σίτιση.

  • Σε κινητοποίηση με αντίστοιχα αιτήματα καλεί και ο Σύλλογος Φοιτητών Κτηνιατρικής, σήμερα Τετάρτη στις 12.30 το μεσημέρι, στη διοίκηση του Τμήματος, η οποία μετά τον εντοπισμό δεύτερου κρούσματος κορονοϊού στη σχολή αποφάσισε να προχωρήσει με ημίμετρα, κλείνοντας τα εργαστήρια, χωρίς πρόβλεψη για απολυμάνσεις και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους φοιτητές.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένα κρούσματα σε χώρους συγκέντρωσης της νεολαίας

Διεκδικήσεις από Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Αμεσα μέτρα προστασίας της νεολαίας και συνολικά του λαού απαιτούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στο δήμο Νεάπολης - Συκεών στη Θεσσαλονίκη, όπου τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκαν αυξημένα κρούσματα σε ΚΔΑΠ, σχολεία και χώρους άθλησης.

Τονίζουν ότι η απόφαση της διοίκησης του δήμου να βάλει λουκέτο στους χώρους δεν είναι λύση, όταν δεν εξασφαλίζονται οι όροι με τους οποίους θα λειτουργούν όταν ξανανοίξουν. «Είναι προφανές ότι αν συνεχίσουν να υπάρχουν τα προβλήματα του συνωστισμού, της έλλειψης προσωπικού κ.λπ., θα προκύψουν και πάλι κρούσματα», σημειώνουν και φέρνουν ως παράδειγμα την περίπτωση του δημοτικού γυμναστηρίου της Νεάπολης, που βρέθηκε κυριολεκτικά να ασφυκτιά μετά το κλείσιμο του κολυμβητηρίου και των γυμναστηρίων των Συκεών - λόγω έλλειψης προσωπικού - καθώς στράφηκαν σε αυτό όλοι οι αθλούμενοι.

Επίσης, σχολιάζουν την άρνηση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην πρόσληψη επιπλέον καθαριστριών για τα σχολεία, λογαριάζοντας την Υγεία ως κόστος.

Και νέα κρούσματα σε χώρους μόρφωσης

Στο μεταξύ, μετά τα σχολεία, τις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, τις πανεπιστημιακές σχολές (ΤΑΦΑΑ και ΔΙΠΑΕ Σερρών), κρούσματα εμφανίστηκαν και σε ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης. Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, υπήρξε θετικό κρούσμα στο ΔΙΕΚ της Μοναστηρίου και το μόνο μέτρο που αναφέρθηκε ότι θα παρθεί, είναι να μπει σε καραντίνα το συγκεκριμένο τμήμα. Ο ΣΥΣΔΙΕΚ απαιτεί απολύμανση όλου του κτιρίου, δωρεάν τεστ σε όλους τους σπουδαστές, μείωση των σπουδαστών ανά τμήμα κ.ά.

Το Συμβούλιο Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ σημειώνει ότι τα συνεχόμενα κρούσματα κορονοϊού των τελευταίων ημερών σε σχολεία, πανεπιστημιακές σχολές, σχολές κατάρτισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικά της Θεσσαλονίκης, αποδεικνύουν με τον πιο άσχημο τρόπο ότι οι μαθητές, οι φοιτητές, οι σπουδαστές είχαν απόλυτο δίκιο με τις κινητοποιήσεις τους από την πρώτη μέρα έναρξης της χρονιάς.

Αναλυτικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Δικαιώνονται τα αιτήματά τους για ολιγομελή τμήματα, πρόσληψη διδακτικού προσωπικού και καθαριότητας, μέτρων ασφαλούς λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Η κυβέρνηση με την πολιτική της έχει αφήσει απόλυτα εκτεθειμένη τη νέα γενιά στους χώρους μόρφωσης. Βάζει σε κίνδυνο εκπαιδευτικούς και γονείς. Αρνείται να υλοποιήσει έστω και στο ελάχιστο τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, την ίδια ώρα που συνεχίζει να δίνει πακτωλό χρημάτων στο μεγάλο κεφάλαιο. (...)

Ευθύνη έχουν και οι δημοτικές αρχές, η Περιφέρεια, οι πρυτανικές αρχές. Εχουν κλειστές τις πόρτες για τους μαθητές, τους φοιτητές και τα αιτήματά τους, σε πολλές περιπτώσεις έχουν βρεθεί απέναντι στον αγώνα τους. Δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες, ελάχιστες ενέργειες για την ασφάλεια στους χώρους μόρφωσης, όπως την παραχώρηση αιθουσών, προσωπικού καθαριότητας.

Η νεολαία της περιοχής μας ξέρει ότι δεν μπορεί να πάει άλλη μια εκπαιδευτική χρονιά χαμένη! Γι' αυτό από την αρχή της χρονιάς διεκδικεί ανοιχτά σχολεία και σχολές, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ως εδώ! Η κυβέρνηση, οι περιφερειακές, οι δημοτικές, οι πρυτανικές αρχές να ικανοποιήσουν τα αιτήματα φοιτητικών, σπουδαστικών συλλόγων και μαθητικών συμβουλίων.

Η υγεία και η μόρφωση της νεολαίας δεν μπορεί να παίζεται "στα ζάρια". Εδώ και τώρα:

  • Να υλοποιηθούν τα αιτήματα για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους μόρφωσης της περιοχής, για αύξηση των δρομολογίων ΟΑΣΘ.
  • Να γίνεται άμεση απολύμανση ολόκληρης της εκπαιδευτικής μονάδας που προκύπτει κρούσμα.
  • Να χορηγηθούν δωρεάν ατομικά μέτρα προστασίας.
  • Να διεξάγονται δωρεάν μαζικά τεστ από ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις εκπαιδευτικές μονάδες με ενεργό κρούσμα».
Ανησυχία και από κρούσματα σε ΙΕΚ

Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει στους σπουδαστές του ΙΕΚ Χαϊδαρίου ο εντοπισμός κρούσματος κορονοϊού στη σχολή και οι χειρισμοί που ακολούθησαν. Συγκεκριμένα, η διοίκηση έβγαλε χτες το απόγευμα ανακοίνωση ότι δύο τμήματα δεν θα λειτουργούσαν, χωρίς να ανακοινώσει τίποτα άλλο. Αφού έφτασαν οι υπόλοιποι σπουδαστές στη σχολή, έμαθαν ότι πρόκειται για κρούσμα και ότι θα ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα, χωρίς ωστόσο σε αυτά να προβλέπεται η διενέργεια τεστ, χωρίς να έχει γίνει απολύμανση κ.λπ.

Αντίστοιχα, σε αναστάτωση βρίσκονται οι σπουδαστές του ΙΕΚ του Νοσοκομείου «Σωτηρία» στην ειδικότητα «Βοηθός Νοσηλευτικής Μονάδων Εντατικής Θεραπείας», που μετά τον εντοπισμό κρούσματος έχει κλείσει, χωρίς οι σπουδαστές να έχουν καμία ενημέρωση για το πότε θα ξανανοίξει και τι θα γίνει με το εξάμηνό τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ